praktores.com
 
 

Τζόγος με διαπλοκή στη "μητέρα των μαχών"

Απρ 06
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ανάμεσα στις συμπληγάδες της τρόικας, που απαιτεί να κοπεί εδώ και τώρα ο ομφάλιος λώρος που συνδέει τον ΟΠΑΠ με το βαθύ κράτος», και των επιχειρηματικών συμφερόντων, που δίνουν ύψιστη μάχη επιβίωσης έχοντας την υποστήριξη φίλιων πολιτικών δυνάμεων, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Το διακύβευμα είναι η υπογραφή της νέας σύμβασης μεταξύ του ΟΠΑΠ και της Intralot για την προμήθεια νέου λειτουργικού συστήματος, καθώς και για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και συντήρησης από την εταιρεία του ομίλου Κόκκαλη.
Πίσω, όμως, από τους τεχνικούς όρους, η σημερινή απόφαση που θα ληφθεί στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τις πολιτικές και επιχειρηματικές εξελίξεις στην Ελλάδα τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία, αναδεικνύοντας τις δυνάμεις εκείνες που θα νέμονται μια αδιαφιλονίκητη εξουσία: τον τζόγο.

Νέες δυνάμεις

 Η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ έχει βρεθεί προ πολλού ψηλά στις προτεραιότητες της τρόικας. Οι πολύπλευροι δεσμοί που αναπτύχθηκαν μεταξύ πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων με επίκεντρο τον Οργανισμό εντοπίστηκαν έγκαιρα και, πλέον, αποτελεί κεντρική απόφαση να διαρραγούν με κάθε τίμημα.

εν είναι τυχαίο πως, όταν επιχειρήθηκε να υπάρξει και νέα παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των οικονομικών προτάσεων (έχει οριστεί για τις 17 Απριλίου), υπήρξε άμεση παρέμβαση που ματαίωσε το σχέδιο. Η κυβέρνηση έλαβε από την πρώτη στιγμή το μήνυμα «σπάστε τώρα το απόστημα», βρέθηκε αντιμέτωπη με εμπόδια, σκόπιμες και μη καθυστερήσεις, ωστόσο καλείται πλέον να λάβει οριστικές αποφάσεις.

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Στο αντίπαλο στρατόπεδο έχουν συνασπιστεί ετερόκλητες δυνάμεις, που αποτελούνται από καιροσκοπικά πολιτικά συμφέροντα, επιχειρηματίες που δεν επιθυμούν με κανέναν τρόπο να μεταβληθεί το status quo δεκαετιών και ένα σύστημα παραγόντων που, σε εποχή βαθιάς ύφεσης, συνεχίζουν να απολαμβάνουν -φανερές, κυρίως όμως κρυφές υπερμεγέθεις οικονομικές απολαβές.

Θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και θα «πέσουν οι υπογραφές;». Ουδείς μπορεί να ποντάρει εκ του ασφαλούς, γνωρίζοντας πως στο παρελθόν πάντοτε ένα αόρατο χέρι οδηγούσε τις εξελίξεις αναφορικά με τον ΟΠΑΠ. Το βέβαιο είναι πως η πορεία της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης όχι μόνο θα γεννήσει πολιτικές εξελίξεις, αλλά θα αναδείξει τις δυνάμεις εκείνες που θα πρωταγωνιστήσουν στην οικονομική και πολιτική σκακιέρα της χώρας για την επόμενη, τουλάχιστον, δεκαετία.

Η ώρα των αποφάσεων

 Το οξύμωρο είναι πως την απόφαση για την υπογραφή της νέας σύμβασης του ΟΠΑΠ με την εταιρεία του ομίλου Κόκκαλη θα λάβει το ίδιο το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Βάσει της διαδικασίας αποκρατικοποίησης, στην κατοχή του βρίσκεται το 33% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού, ποσοστό που επαρκεί για να ληφθεί απόφαση στη γ.σ.

Αυτό συνέβη διότι το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ (που αποφάσισε έπειτα από σχετικό διαγωνισμό να προχωρήσει με την Intralot στο έργο της προμήθειας νέου λειτουργικού συστήματος) ζήτησε και πέτυχε να τεθεί προς συζήτηση και απόφαση από τους μετόχους. Τι θα πράξει το ΤΑΙΠΕΔ; Σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», το θέμα έχει απασχολήσει έντονα τη διοίκηση του Ταμείου, που ζήτησε και έλαβε τρεις διαφορετικές γνωμοδοτήσεις προκειμένου να αποφασίσει τι θα πράξει. Όλα συγκλίνουν στο ότι δύσκολα η ψήφος του Ταμείου θα είναι αρνητική.

«Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μείζον ζήτημα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το διοικητικό συμβούλιο μιας εισηγμένες εταιρείας ομόφωνα αποφάσισε να προχωρήσει τις διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης με τη συγκεκριμένη εταιρεία», αναφέρει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας.

Η ίδια πηγή, ωστόσο, σημειώνει με νόημα πως «η έγκριση από τους μετόχους και η υπογραφή της σύμβασης δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν χρονικά». Η αποσύνδεση τους προωθείται προκειμένου να προχωρήσει χωρίς προσκόμματα η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, ώστε οι υποψήφιοι επενδυτές να μπορέσουν να προχωρήσουν στις υποβολές των οικονομικών τους προτάσεων (στις 17 Απριλίου) χωρίς να υπάρχει υπογεγραμμένη μια δεσμευτική σύμβαση από τη νυν διοίκηση του Οργανισμού.

Διαβάστε το άρθρο : ΤΖΟΓΟΣ ΜΕ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΣΤΗ «ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ» στην πηγή: ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ του ΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 06 Απριλίου 2013 12:04 Διαβάστηκε 978 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΤζόγος με διαπλοκή στη "μητέρα των μαχών" Top of Page