praktores.com
 
 

Γκρινιάζουν οι υποψήφιοι αγοραστές του ΟΠΑΠ

Μαρ 16
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Από μια λεπτή κλωστή κρέμεται ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, με όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και μιας παταγώδους

αποτυχίας, να συγκεντρώνουν πλέον σημαντικές πιθανότητες. Η απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση στις 26/3 προκειμένου οι μέτοχοι να εγκρίνουν ή όχι την νέα, πενταετούς διάρκειας (3+2 χρόνια), σύμβαση με την Intralot για την παροχή τεχνολογικών υπηρεσιών, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από επιχειρηματικά σχήματα που μετέχουν στο διαγωνισμό.

Στα γραφεία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και στα κεντρικά του ΟΠ ΑΠ έχουν αποσταλεί εξώδικες διαμαρτυρίες από ορισμένους εκ των υποψηφίων.
Στις εξώδικες διαμαρτυρίες που απεστάλησαν, οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι διαμαρτύρονται, υποστηρίζοντας πως η εξέλιξη αυτή «παραβίαζα ευθέως τις αρχές της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας και της ισότητας και είναι συνεπώς πολλαπλώς παράνομη». Τονίζουν πως δεν υπήρξε ουδεμία σχετική ενημέρωση στις παρουσιάσεις που πραγματοποίησε η διοίκηση της εταιρείας και το ΤΑΙΠΕΔ, δεν επιδείχθηκε οιοδήποτε σχέδιο της σύμβασης.

Σε ό,τι αφορά στα της νέας σύμβασης, η διοίκηση του ΟΠΑΠ αποκάλυψε πως η αρχική πρόταση του παρόχου αφορούσε 10ετή διάρκεια και έπειτα από διαπραγματεύσεις «κλείδωσε» στα 3+2 χρόνια. Συγκεκριμένα, η ΟΠΑΠ αποκτά το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση μετά την παρέλευση 3 ετών και εν συνεχεία προβλέπεται 6μηνη περίοδος διαπραγματεύσεων και 18μηνη περίοδος μετάπτωσης, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή ενδεχόμενη μετάβαση σε νέο σύστημα.

Όσο για το τίμημα, αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, ενώ η σύμβαση θα δοθεί στους υποψηφίους μέσω του virtual data room.

Στο Μαξίμου

Πάντως, αποτελεί πλέον κοινό μυστικό πως μεταξύ ορισμένων υποψηφίων υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τον τρόπο και τις διαδικασίες που ακολουθούνται στο διαγωνισμό, κάτι για το οποίο έχει γίνει αποδέκτης και το Μέγαρο Μαξίμου. Οι ξένοι, ιδιαίτερα, επενδυτές, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα από αυτή της οποίας έχουν γνώση σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες ημέρες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την πορεία της αποκρατικοποίησης. Στην παρούσα φάση, η μεγαλύτερη ανησυχία της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ αφορά στον αριθμό και την ταυτότητα των σχημάτων που θα περάσουν στην επόμενη φάση και θα κληθούν να καταθέσουν προσφορές στις, μέχρι νεοτέρας, 5 Απριλίου. Με δεδομένα τα εμπόδια για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, η πώληση του ΟΠΑΠ αποδεικνύεται σε μονόδρομο για την κυβέρνηση και τυχόν Δεν συμφωνούν με την απόφαση της διοίκησης να προχωρήσει στη σύμβαση με την Intralot «ατύχημα» θα έχει ανυπολόγιστες οικονομικές και πολιτικές, συνέπειες.

Τα σχήματα

Ήδη, υπάρχουν σημαντικές ανακατατάξεις στις τάξεις των υποψηφίων που συμμετέχουν στο διαγωνισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ατονήσει το ενδιαφέρον του Third Point LLC, ενώ το Texas Pacific Capital βρίσκεται σε συζητήσεις με τον όμιλο Κοπελούζο, καθώς το σχήμα στο οποίο συμμετείχε ο τελευταίος (Gauselmann, Playtech, Helvason) φαίνεται να αναμορφώνεται, με τους Γερμανούς να εμφανίζονται αποστασιοποιημένοι από τις διαδικασίες. Ζητούμενο αποτελεί η συμμετοχή των Ισραηλινών της Playtech, κάτι που θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες.

Οι Κινέζοι της Fosun (συμμετέχουν μέσω της Primrose Treasure Limited) βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στη BC Partners. Στο σχήμα, συμμετοχή διεκδικεί και ο όμιλος Κσυτσολιούτσου (η Fosun ελέγχει το 14% της FF Group), ενώ δεν είναι σαφής ακόμη η οδός που θα ακολουθήσει ο όμιλος Λασκαρίδη.

Σταθερή παραμένει η στρατηγική του Emma Delta (το fund διαχειρίζεται η Emma Delta Management Ltd. με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc με ποσοστό 66,7% και Γιώργο Μελισσανίδη με 33,3%), ενώ το μεγάλο ερωτηματικό αφορά τη στάση του ομίλου Intralot.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε φημολογία πως εν όψει της υπογραφής νέας σύμβασης με τον ΟΠΑΠ, δεν θα συνεχίσει στο διαγωνισμό.

Άλλοι παράγοντες της αγοράς, όμως, εκτιμούσαν πως με "όπλο" τις δύο συμβάσεις (του τεχνολογικού παρόχου και αυτή για το Ξυστό), η Intralot ενισχύεται σημαντικά στην προσπάθεια της να αποκτήσει τον ΟΠΑΠ, κάτι που ενδεχομένως μελλοντικά οδηγήσει σε συγχώνευση των δύο εταιρειών.

Διαβάστε το άρθρο «Γκρινιάζουν οι υποψήφιοι αγοραστές» στην πηγή: ΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΓκρινιάζουν οι υποψήφιοι αγοραστές του ΟΠΑΠ Top of Page