praktores.com
 
 

Περίεργα παιχνίδια παίζονται στον ΟΠΑΠ

Μαρ 14
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Καταγγελίες και ενστάσεις από ανταγωνίστριες εταιρείες για «φωτογραφικό» διαγωνισμό και παραβάσεις της νομοθεσίας

Ερωτήματα εγείρονται για τη διαδικασία πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ, καθώς, όπως καταγγέλλεται, κάποιοι επιχειρούν να παίξουν την παρτίδα με σημαδεμένα φύλλα. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των σχημάτων που θα διεκδικήσουν το χρυσοφόρο μερίδιο του Οργανισμού κι ενώ έχει απομείνει κάτι λιγότερο από μήνας για την υποβολή των τελικών προσφορών για την εξαγορά, το Δ.Σ. του ΟΠΑΠ προτείνει στη Γενική Συνέλευση των μετόχων την παράταση της τεχνικής σύμβασης με την Intralot για 3 + 2 χρόνια. Σημειώνεται ότι για να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση, στις 26 Μαρτίου, η πρόταση του Δ.Σ. απαιτείται το 34% των μετόχων, όταν βασικός μέτοχος του Οργανισμού είναι το ΤΑΙΠΕΔ με 34%.

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για προνομιακή μεταχείριση της κοινοπραξίας Intralot Holdings Luxemburg S.A. (34%) και Intralot Investments Ltd (66%), θέτοντας θέμα νομιμότητας στη συμμετοχή της στο διαγωνισμό, καθώς ως τεχνικός πάροχος του Οργανισμού επί σειρά ετών έχει προνομιακή πρόσβαση σε στοιχεία σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, ενώ εξασφαλίζοντας την παράταση επί μία πενταετία της σύμβασής της με τον ΟΠΑΠ έχει αποκομίσει ήδη οικονομικά οφέλη από τον Οργανισμό.

Η στενή σχέση ΟΠΑΠ - Intralot χρονολογείται από το 1999, όταν η εταιρεία ανέλαβε το «χτίσιμο» του «Πάμε Στοίχημα». Επί μία δεκαπενταετία περίπου, παρά τις εναλλαγές ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στην κυβέρνηση της χώρας και τις δεκάδες προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων που «παρέλασαν» από την ηγεσία του ΟΠΑΠ, η μόνη σταθερή παρουσία στα του Οργανισμού ήταν και παραμένει η Intralot.

Απευθείας αναθέσεις και καταγγελίες για «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς, δικαστικές διώξεις, που έφταναν ακόμα και στο Κοινοβούλιο, διαμαρτυρίες από ανταγωνίστριες εταιρείες και αιτιάσεις για παραβάσεις της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ήταν το σύνηθες σκηνικό, που όμως δεν επηρέασε στο ελάχιστο τη συνεργασία. Για παράδειγμα, η απευθείας ανάθεση της τεχνολογικής υποστήριξης του ΟΠΑΠ στην εταιρεία την περίοδο 2005-2007 έφτασε στη Δικαιοσύνη. Ασκήθηκαν διώξεις για κακουργηματική απιστία σε στελέχη της Intralot και του Οργανισμού, καθώς η σύμβαση, που αρχικά είχε τοποθετηθεί στα 96,5 εκατ. ευρώ, τελικά ξεπέρασε τα 300 εκατ. ευρώ. Το ότι η υπόθεση βρισκόταν στα δικαστήρια δεν επηρέασε καθόλου στην ανανέωση της σύμβασης τον Ιούνιο του 2010, όταν ο ΟΠΑΠ υπέγραψε νέα σύμβαση με την εταιρεία -εννοείται με απευθείας ανάθεση- ύψους 267 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τη σύμβαση που αναμένεται  να ανανεωθεί για πέντε χρόνια ακόμα τις προσεχείς ημέρες.

«Στα χέρια της» ο Οργανισμός

Η Intralot, μέσα από την πολύχρονη σχέση της με τον ΟΠΑΠ, απέκτησε τον απόλυτο τεχνολογικό έλεγχο του Οργανισμού, έχοντας στήσει το δίκτυο των τερματικών μηχανημάτων στα πρακτορεία, παρέχοντας το λειτουργικό σύστημα και τις υπηρεσίες υποστήριξής τους. Εκμεταλλευόμενη την τεχνογνωσία και την εμπειρία της από τη μονοπωλιακή συνεργασία της με τον ελληνικό οργανισμό πρόγνωσης αποτελεσμάτων, η Intralot επεκτάθηκε εκτός συνόρων συμμετέχοντας σε διεθνείς διαγωνισμούς τεχνολογικής υποστήριξης. Και από τη διεθνή δραστηριότητά της βγήκε κερδισμένη, αν και τα οικονομικά οφέλη από τη συμμετοχή της σε κοινοπραξίες που αναλάμβαναν την οργάνωση τυχερών παιγνίων στην αλλοδαπή δεν συγκρίνονταν με αυτά που εξασφάλιζε στην Ελλάδα.

«Θέλουμε εξηγήσεις για τη σύμβαση που υπέγραψε η διοίκηση του ΟΠΑΠ, με την οποία παραχωρεί το 8% επί του τζίρου των νέων παιχνιδιών που θα αναπτύξει στην Intralot, όταν η ίδια εταιρεία παίρνει 2% για την ίδια τεχνολογία στη σύμβασή της με τον αντίστοιχο οργανισμό στο Μεξικό. Γιατί εδώ τέσσερις φορές πάνω;» ρωτούσε το 2011 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης τον τότε υφυπουργό Πολιτισμού, Γιώργο Νικητιάδη, με αφορμή μια ακόμα παράταση της σύμβασης ΟΠΑΠ - Intralot κι ενώ είχε προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή του νέου αναδόχου για την τεχνολογική υποστήριξη του ΟΠΑΠ από τις 28 Ιουλίου του 2010.

Ενδεικτικό των όσων γνωρίζει η Intralot για τον ΟΠΑΠ και πώς ελέγχει το τεχνολογικό κομμάτι του Οργανισμού είναι το ότι η εταιρεία κατέχει τους λεγόμενους «πηγαίους κώδικες», τη δικλίδα του λογισμικού που εγγυάται την ασφάλεια και το αδιάβλητο των κληρώσεων στα τυχερά παιχνίδια του Οργανισμού.

«Χρηματοδοτείται» από τον ΟΠΑΠ για το διαγωνισμό;

Με αφορμή και τη νέα πρόταση για παράταση της συνεργασίας του ΟΠΑΠ με την Intralot για πέντε -και όχι τρία, όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση- χρόνια, οι κοινοπραξίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ποσοστό του Οργανισμού κάνουν λόγο για παράβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας, καθώς προκύπτει οικονομικό συμφέρον του ομίλου Intralot, που παραμένει υποψήφιος για την αγορά των μετοχών.

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζουν, παραβιάζονται οι αρχές της ίσης μεταχείρισης και της διαφάνειας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των προσφορών, αφού η Intralot ως υποψήφια ανάδοχος και παράλληλα τεχνικός πάροχος του ΟΠΑΠ βρίσκεται σε προφανώς πλεονεκτική θέση σε ό,τι αφορά στην εσωτερική πληροφόρηση και τη βαθύτερη γνώση των εσωτερικών του Οργανισμού. Με αυτά τα δεδομένα δημιουργείται δεσπόζουσα θέση για την Intralot στο διαγωνισμό, κάτι που αντίκειται στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία περί αθέμιτου ανταγωνισμού.

Όπως υποστηρίζουν στα εξώδικα που απέστειλαν στη διοίκηση του Οργανισμού οι ανταγωνίστριες κοινοπραξίες, η Intralot ουσιαστικά... χρηματοδοτείται από τον ΟΠΑΠ για να εξαγοράσει το 33%! Παράλληλα, ζητείται η άμεση κατάθεση των συμβάσεων και των παραρτημάτων τους για να ενημερωθούν πλήρως οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές. Σε μια περίοδο που η Δικαιοσύνη κινείται με καταιγιστικούς ρυθμούς και ξεκαθαρίζει βαριές και όζουσες υποθέσεις, ορισμένες καταστάσεις δεν φαίνεται να επηρεάζονται.

Διαβάστε το άρθρο «Περίεργα παιχνίδια στον ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΠερίεργα παιχνίδια παίζονται στον ΟΠΑΠ Top of Page