praktores.com
 
 

Καυτή πατάτα για τον Σαμαρά η συμφωνία ΙΝΤΡΑΛΟΤ- ΟΠΑΠ

Μαρ 14
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σε καυτή πατάτα στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά έχει μετατραπεί από χθες η υπόθεση της νέας σύμβασης του ΟΠΑΠ με την Ιντραλότ,

που αποκάλυψε τις τελευταίες ημέρες η «Ε», καθώς... καταιγίδα σκληρών εξώδικων εκατοντάδων μετόχων του, μαζί με καταγγελίες ξένων επενδυτών, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σύντομα αναμένεται πολιτική παρέμβαση η οποία θα ματαιώνει οριστικά το τεράστιο αυτό σκάνδαλο! Ο μόνιμος «εναγκαλισμός» της Ιντραλότ τεχνολογικά με τον ΟΠΑΠ την καθιστά αποκλειστικό και... ισόβιο κρατικό προμηθευτή!

Σε αυτό το κλίμα συνέβαλε ασφαλώς και η επίσημη παραδοχή της διοίκησης του ΟΠΑΠ χθες ότι στην πραγματικότητα «προωθούσε» την υπογραφή σύμβασης 5 αντί 3 χρόνων με την εταιρεία Ιντραλότ, στην οποία περιέχονταν τόσο πολύπλοκοι, ύποπτοι και ασύμφοροι οικονομικά όροι που ουσιαστικά καθιστούσαν τον ΟΠΑΠ αιχμάλωτο του Σωκρ. Κόκκαλη και ακύρωναν στην πράξη την αποκρατικοποίησή του.

Από το περιεχόμενο των παραπάνω σκληρών εξώδικων είναι, πλέον ορατό το ενδεχόμενο οι μέτοχοι αυτοί να προσφύγουν άμεσα στη Δικαιοσύνη, εμπλέκοντας την ηγεσία αλλά και τα μέλη του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ και του ΤΑΙΠΕΔ σε έναν πιο ευρύ κύκλο ευθυνών, αλλά και σε «σκοτεινά» παιχνίδια που θα προκαλέσουν πολιτικές αναταράξεις...

Κοινή απαίτηση των μετόχων αυτών είναι να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες υπογραφής της πολύκροτης σύμβασης με την Ιντραλότ και παράλληλα να επανεξετασθεί η νομιμότητα συμμετοχής της εν λόγω εταιρείας στον διαγωνισμό, καθώς ο μόνιμος «εναγκαλισμός» της τεχνολογικά με τον ΟΠΑΠ την καθιστά αποκλειστικό και... ισόβιο κρατικό προμηθευτή! Η κατάσταση φαίνεται να περιπλέκεται ακόμα περισσότερο για τη διοίκηση του ΟΠΑΠ, καθώς στα εξώδικα τους οι μέτοχοι ζητούν επίσης την άμεση κατάθεση όλων ανεξαιρέτως των συμβάσεων, μαζί με την τελευταία ανυπόγραφη, αλλά και των άγνωστων και εμπιστευτικών παραρτημάτων τους.

Να σημειώσουμε εδώ ότι οι ξένοι επενδυτές που ενδιαφέρονται για την εξαγορά του ΟΠΑΠ δεν είχαν πρόσβαση στο Data Room όπου καταγράφονται οι δεσμεύσεις και υποχρεώσεις του Οργανισμού, με προμηθευτές του, συναντώντας μονίμως έναν αόρατο τοίχο σιωπής.
Και αυτό διότι εκεί θα αποκαλύπτονταν οι σκοτεινές και άγνωστες λεπτομέρειες των συμβάσεων αλλά και των κρυφών παραρτημάτων τους, τα οποία ο ευφυής ιδιοκτήτης της Ιντραλότ φρόντιζε να προστεθούν μετά την υπογραφή των συμβάσεων και, συγχρόνως, να επιβάλει τον χαρακτηρισμό τους ως «εμπιστευτικά», ώστε να διαιωνίζεται η σιωπή, αλλά και η προστασία της διαπλοκής!

Έγκριση

Την ίδια ώρα, ενώ η σύμβαση των κρατικών λαχείων και του Ξυστού ελέγχονται από την Κομισιόν για τη νομιμότητα τους, δεν έχει λάβει καν ακόμα την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν πέρασε προς επικύρωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο ώστε να είναι ενεργή και έγκυρη, ο Σωκράτης Κόκκαλης τη θεωρεί ήδη δεδομένη και προσπαθεί μάλιστα να... την πουλήσει σε ξένα επενδυτικά funds! Έτσι, λοιπόν, ο ιδιοκτήτης της Ιντραλότ, κατά τον έγκυρο οικονομικό ιστότοπο Euro2day, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε αναζήτηση και διαπραγματεύσεις με δύο τέτοια επενδυτικά σχήματα και συγκεκριμένα αυτό του Baupost και του \brk Capital.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης της Ιντραλότ σε αυτές τις διαπραγματεύσεις χρησιμοποιεί ως δέλεαρ αλλά και ως... κεφάλαιο το μερίδιο της εταιρείας του, στην κοινοπραξία που διεκδίκησε τα 5 Κρατικά Λαχεία και το Ξυστό και κατ' ουσία χρηματοδότησε υποχρεωτικά ο ΟΠΑΠ! Δεδομένου ότι το ΤΑΙΠΕΔ σήμερα κατέχει το 33% του ΟΠΑΠ και ως βασικός μέτοχός του θα κληθεί να αποφασίσει για την τύχη της επίμαχης σύμβασης, στη γενική συνέλευση μετόχων στις 26 Μαρτίου τίθενται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά τη στάση που θα τηρήσει τις επόμενες ημέρες στο θέμα αυτό.

Κατά πρώτον εάν η νέα ηγεσία του Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και ειδικότερα ο Στ. Σταυρίδης είναι αρκούντως ενημερωμένος για την υπόθεση και δη από χθες για την καταιγίδα και το περιεχόμενο των εξώδικων των μετόχων του ΟΠΑΠ, που κοινοποιήθηκαν και στο ΤΑΙΠΕΔ.

Επίσης, κατά πόσο είναι παράτυπο ακόμα και παράνομο το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης της Ιντραλότ προτού ακόμα λάβει την τελική έγκριση της σύμβασης των λαχείων από το ελληνικό Κοινοβούλιο φέρεται να διαπραγματεύεται την πώληση μέρους της σύμβασης αυτής σε άγνωστους τρίτους επενδυτές...

Τέλος, αν απορρέει από τη διακήρυξη διαγωνισμού το δικαίωμα της πρόωρης πώλησης του μεριδίου της Ιντραλότ σε ανυπόγραφη σύμβαση, αλλά και εάν ήταν ενήμερη η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ και είχε δώσει την έγκρισή του μαζί και οι άλλοι εταίροι του στην ίδια κοινοπραξία (μεταξύ των οποίων και ο ΟΠΑΠ) γΓ αυτήν την πρωτοβουλία του...

Ίσως να βρισκόμαστε παραμονές πολύ σοβαρών εξελίξεων αν αναλογισθούμε ότι επίσης υπάρχουν σε εκκρεμότητα δικαστικές έρευνες που «λιμνάζουν» επί χρόνια για υποθέσεις ξεπλύματος «βρόμικου χρήματος» μέσω τυχερών δελτίων του ΟΠΑΠ, στα οποία εμπλέκονται άτομα που βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον του ίδιου επιχειρηματία.

Καθώς, επίσης, για αντίστοιχη πρόσφατη δικαστική περιπέτεια της Ιντραλότ στη Ρουμανία, όπου αποδείχθηκε ότι σε κοινοπρακτικό σχήμα για μηχανές «φρουτάκια» στο οποίο ηγείτο βρέθηκε ως εταίρος μια εταιρεία offshore που λάμβανε το 5% των κερδών της και πίσω από αυτήν βρισκόταν ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας ο οποίος έπαιρνε με αυτόν τον τρόπο τη μίζα του! Το τελευταίο διάστημα ο Σωκράτης Κόκκαλης βρίσκεται σε αναζήτηση και διαπραγματεύσεις με δύο τέτοια επενδυτικά σχήματα και συγκεκριμένα αυτό του Baupost και του York Capital

Οι αποκαλύψεις της «Ε» στη Βουλή

Με κοινή ερώτηση τους χθες έντεκα βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρνουν στη Βουλή τις αποκαλύψεις της «Ε» για τα στημένα παιχνίδια στον ΟΠΑΠ και στο ΤΑΙΠΕΔ προς όφελος της εταιρείας Ιντραλόττου επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη.
Πρόκειται, θυμίζουμε, για διαδοχικά ρεπορτάζ τις τελευταίες ημέρες, τα οποία αφορούσαν στην περιβόητη σύμβαση ανάθεσης από το ΤΑΙΠΕΔ των 5 Κρατικών Λαχείων και του Ξυστού, τη νομιμότητα της οποίας, ήδη, ερευνάει η Κομισιόν.

Επίσης τους μυστικούς «πηγαίους κώδικες» των κληρώσεων των παιχνιδιών, που δεν έχει παραδώσει, ως όφειλε, εδώ και δεκαετίες ο επιχειρηματίας στον ΟΠΑΠ, αλλά και το πολυσυζητημένο ύποπτο νέο «χρυσό συμβόλαιο» του παρόχου τεχνικής υποστήριξης, για το οποίο, μάλιστα, οι μέτοχοι του Οργανισμού απειλούν με προσφυγή στη Δικαιοσύνη! Συγκεκριμένα, η ερώτηση των 11 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, που βρίσκεται υπό εξέλιξη, αποτελεί, ίσως, το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΟΠΑΠ Α.Ε. τα επόμενα 10 χρόνια τα καθαρά κέρδη του Οργανισμού αναμένεται να πολλαπλασιαστούν και να ξεπεράσουν τα δισ. ευρώ. Εκτιμάται έτσι ότι τα κέρδη του Δημοσίου πέραν της φορολογίας μπορεί και να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, ποσό πολύ υψηλότερο από το διαφαινόμενο τίμημα της πώλησης».

Και η ερώτηση των βουλευτών καταλήγει: Πολλά ζητήματα, επίσης, προκύπτουν σε σχέση με τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης καθαυτή την οποία διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ και όπου έχει στηθεί ένα πεδίο σύγκρουσης ισχυρών εγχώριων και διεθνών επιχειρηματικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το αν ορισμένες εταιρείες πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στον διαγωνισμό κ.λπ. Το κυρίαρχο ζήτημα εδώ είναι αν υφίστανται μηχανισμοί ελέγχου των πράξεων και των αποφάσεων του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. υπουργός:

1.Σκοπεύει να προχωρήσει στη διαδικασία πώλησης του μεριδίου του Δημοσίου στην ΟΠΑΠ Α.Ε. έπειτα από τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τη δημοσίευση του επιχειρηματικού σχεδίου του Οργανισμού;

2.Έχει λάβει γνώση των πρόσφατων δημοσιευμάτων του Τύπου σχετικά με τα προβλήματα που εμφανίζονται στις προσφορές ορισμένων εταιρειών; Αν ναι, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί;

3.Υφίσταται μηχανισμός ελέγχου και λογοδοσίας της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με τις πράξεις και τις αποφάσεις της για τη διαδικασία πώλησης των μετοχών της ΟΠΑΠ Α.Ε. και των λοιπών επιχειρήσεων που έχουν μεταβιβασθεί στο ΤΑΙΠΕΔ;

Οι ερωτώντες βουλευτές: Τσακαλώτος Ευκλείδης, Βούτσης Νίκος, Κουρουπλής Παναγιώτης, Παπαδημούλης Δημήτρης, Δρίτσας Θεόδωρος, Γάκης Δημήτρης, Γελάλης Δημήτριος, Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος, Διακάκη Μαρία, Διαμαντόπουλος Ευάγγελος, Διώτη Ηρώ.

Διαβάστε το άρθρο «ΚΑΥΤΗ ΠΑΠΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΝΤΡΑΛΟΤ- ΟΠΑΠ» στην πηγή: Ελλάδα αύριο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΛΗ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΚαυτή πατάτα για τον Σαμαρά η συμφωνία ΙΝΤΡΑΛΟΤ- ΟΠΑΠ Top of Page