praktores.com
 
 

Άναψε φωτιές η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ

Μαρ 11
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Φωτιές στο πολιτικοοικονομικό σκηνικό ανάβει η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, την οποία παρακολουθεί στενά και η «τρόικα»,

καθώς τη θεωρεί βαρόμετρο για την εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Η διοίκηση του Οργανισμού ανέλαβε πρωτοβουλία για την υπογραφή νέας, πολυετούς σύμβασης τεχνολογικής υποστήριξης με την Intralot, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από όλους τους άλλους «μνηστήρες» του ΟΠΑΠ, που θεωρούν ότι η νέα σύμβαση δίνει στην Intralot καθοριστικό πλεονέκτημα για να κόψει πρώτη το νήμα του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση.

Η κρίσιμη ημερομηνία, όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό περί τον ΟΠΑΠ, είναι η 26η Μαρτίου, καθώς συγκαλείται, με πρωτοβουλία της διοίκησης Λουρόπουλου, έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, προκειμένου να εγκρίνει την υπογραφή της νέας σύμβασης με την Intralot. Σε αυτήν τη γενική συνέλευση καλείται να ανοίξει, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και του κ. Τάκη Αθανασόπουλου, τα χαρτιά της και η κυβέρνηση: Το ΤΑΙΠΕΔ, ως μέτοχος με το 34% των μετοχών του ΟΠΑΠ (καταστατική μειοψηφία), έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει στη συνέλευση την υπογραφή της νέας σύμβασης τεχνολογικής υποστήριξης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κ. Λουρόπουλος, επικαλούμενος οικονομικά οφέλη για τον ΟΠΑΠ από τη νέα σύμβαση με την Intralot, ανακοίνωσε σε χρηματιστηριακούς αναλυτές την Παρασκευή ότι η νέα σύμβαση θα δεσμεύσει τον ΟΠΑΠ με την Intralot έως και για πέντε χρόνια: Η σύμβαση θα έχει τριετή διάρκεια, ενώ θα προβλέπει εξάμηνη περίοδο διαπραγμάτευσης με την Intralot και 18μηνη περίοδο εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία του νέου πληροφοριακού συστήματος του Οργανισμού.

Ο κ. Λουρόπουλος τόνισε ότι η συμφωνία ωφελεί οικονομικά τον ΟΠΑΠ, καθώς η διάρκεια της σύμβασης περιορίσθηκε στα τρία χρόνια, ενώ ο διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί για την επιλογή τεχνολογικού παρόχου προέβλεπε δεκαετή διάρκεια. Παρά τον περιορισμό της χρονικής διάρκειας της σύμβασης, δεν θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση για τον ΟΠΑΠ, τόνισε ο κ. Λουρόπουλος στους αναλυτές, σημειώνοντας επίσης ότι η σύμβαση θα καλύψει μόνο την τεχνολογική υποστήριξη υφιστάμενων παιγνίων και όχι των νέων (videolottery-VLT, διαδικτυακά παιχνίδια, ξυστό λαχείο). Σύμφωνα με τον κ. Λουρόπουλο, που απέφυγε πάντως να αποκαλύψει το οικονομικό ύψος της συμφωνίας και το ετήσιο κόστος για την Intralot, λέγοντας ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, ο ΟΠΑΠ περιορίζει το λειτουργικό του κόστος χάρη στη νέα σύμβαση, καθώς, μεταξύ άλλων, θα μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα υπάρχοντα τερματικά στα πρακτορεία αντί να εγκαταστήσει νέα.

Ο επικεφαλής του ΟΠΑΠ υποστηρίζει ότι για τη συμφωνία με την Intralot δεν υπάρχουν ενστάσεις από τους άλλους ενδιαφερομένους (πλην της Intralot) για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, όλοι οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι, που βρίσκονται στην τελική φάση της διεκδίκησης του Οργανισμού, ζητούν από την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, επιφυλασσόμενοι ακόμη και για δικαστικές ενέργειες, να σταματήσουν τη σύναψη της σύμβασης, που θεωρούν ότι δίνει στην Intralot προβάδισμα για τη διεκδίκηση του ΟΠΑΠ.

Οι αντίπαλοι της Intralot ισχυρίζονται ότι με τη σύναψη της σύμβασης ο ΟΠΑΠ παρέχει στην Intralot μια μεγάλη «προίκα», ένα σημαντικό κεφάλαιο, που θα το αξιοποιήσει η Intralot για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά των μετοχών του ΟΠΑΠ από το ΤΑΙΠΕΔ. Ουσιαστικά, δηλαδή, λένε ότι ο ΟΠΑΠ δίνει στην Intralot το κεφάλαιο για να τον εξαγοράσει!

Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ καλούνται, τις επόμενες ημέρες και μέχρι τις 26 Μαρτίου, να σταθμίσουν τις αντιδράσεις όλων των πλευρών, από τους διεκδικητές του ΟΠΑΠ ως την «τρόικα», και να αποφασίσουν εάν θα «ανάψουν πράσινο» για τη σύμβαση ΟΠΑΠ - Intralot. Πάντως, από πολλούς σοβαρούς παράγοντες της αγοράς εκφράζονται φόβοι ότι η ανοικτή, πλέον, αναμέτρηση ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων, εγχώριων και διεθνών, για το «διαμάντι» του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες παρενέργειες, ακόμη και στην πολιτική ζωή της χώρας.

Διαβάστε το άρθρο «Άναψε φωτιές η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ» στην πηγή: Παρόν

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΆναψε φωτιές η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ Top of Page