praktores.com
 
 

Ανάκαμψη από το 2014 αναμένει η διοίκηση του ΟΠΑΠ

Φεβ 25
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η καθυστέρηση στην εισαγωγή των νέων παιχνιδιών -και ιδίως των VLTs και της εισόδου στο διαδίκτυο- σε συνδυασμό με τη φορολόγηση

του 30% των μεικτών κερδών οδηγούν σε σημαντική μείωση των κερδών του ΟΠΑΠ για το 2013.
Η κατάσταση εκτιμάται πως θα αρχίσει να ανακάμπτει από το 2014 και μετά, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία τόσο των παιγντομηχανών (VLTs) όσο και η δραστηριοποίηση του οργανισμού στο διαδίκτυο.

Οι εκτιμήσεις αυτές προέρχονται από την εκτενή παρουσίαση που κάνει αυτή την περίοδο η διοίκηση του ΟΠΑΠ στους επενδυτές που συμμετέχουν στη διαδικασία για την απόκτηση του 33% του οργανισμού. Η παρουσίαση δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή και από αυτήν προκύπτει πως το 2013 τα καθαρά κέρδη αναμένεται πως θα υποχωρήσουν στα 116 εκατ. ευρώ από 496 εκατ. ευρώ που εκτιμάται πως θα είναι τα αντίστοιχα για το 2012. Η μείωση στα μεικτά έσοδα από παιχνίδια (Gross Gaming Revenues) αναμένεται να είναι μικρότερη καθώς από 1,298 δισ. ευρώ το 2012 εκτιμάται πως θα περιοριστούν φέτος στα 1,204 δισ. ευρώ.

Η ανάκαμψη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του ΟΠΑΠ, θα έρθει το 2014, οπότε αναμένεται καταρχήν τα μεικτά έσοδα από παιχνίδια να αυξηθούν στα 1,611 δια ευρώ με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων στα 319 εκατ. ευρώ (έναντι 243 εκατ. ευρώ το 2013) και τα καθαρά κέρδη στα 127 εκατ. ευρώ.

Εκεί που η διοίκηση του οργανισμού αρχίζει πάντως να γίνεται ιδιαίτερα αισιόδοξη είναι την περίοδο από το 2015 και μετά. Συγκεκριμένα, το 2015 αναμένεται «εκτόξευση» των εσόδων στα 2,1 δια. ευρώ με τα EBITDA στα 423 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα213 εκατ. ευρώ. Η τελική εκτίμηση είναι πως το 2022 ο ΟΠΑΠ θα φθάσει να έχει μεικτά έσοδα από παιχνίδια της τάξεως των 2,808 δισ. ευρώ με τα EBITDA στα 867 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 568 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον πως η καλύτερη χρονιά του ΟΠΑΠ ήταν το 2008 όταν τα μεικτά έσοδα από παιχνίδια ήταν στα 1,852 δισ. ευρώ, τα EBITDA στα 1,057 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 729 εκατ. ευρώ.


Το 2014 αναμένεται να είναι χρονιά - κλειδί για τον ΟΠΑΠ δεδομένου ότι τότε υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει η λειτουργία των VLTs και θα ξεκινήσει και η δραστηριότητα στο διαδίκτυο.

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για σύμβαση στις τράπεζες

Σε διαπραγμάτευση με τις διοικήσεις των μεγάλων συστημικών τραπεζών που καθορίζουν τον τραπεζικό «χάρτη» της χώρας μετά τις συγχωνεύσεις (ΕΤΕ, Alpha bank και Πειραιώς) τίθενται επισήμως από σήμερα οι βασικοί μισθοί και τα επιδόματα των τραπεζοϋπαλλήλων.

Ζητούμενο για την ΟΤΟΕ είναι η υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας έως τις 14 Μαΐου (οπότε λήγει n τρίμηνη προθεσμία) «χωρίς μειώσεις στους βασικούς μισθούς», όπως δήλωσε ενόψει της σημερινής έναρξης των διαπραγματεύσεων, o πρόεδρος της ΟΤΟΕ Στ. Κούκος ζητώντας προστασία και των θέσεων εργασίας.

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ υπογράμμισε ότι μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων οι αποδοχές (κυρίως επιδόματα και άλλες παροχές) που ήταν πάνω από τους βασικούς μισθούς της κλαδικής σύμβασης «έχουν ήδη μειωθεί έως 20% - 22%» θέτοντας, προκαταβολικά, «βέτο» στη μείωσή τους.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 14 Μαΐου οι τράπεζες μπορούν, εφαρμόζοντας το νέο καθεστώς για τις συμβάσεις, να περιορίσουν τις αποδοχές στο βασικό μισθό της κλαδικής και στα τέσσερα μετενεργούντα επιδόματα (τέκνων, πτυχίου, πολυετίας και βαρέων - ανθυγιεινών) καταβάλλοντος, ωστόσο, τα έξτρα επιδόματα που προβλέπουν οι επιχειρησιακές, ανά τράπεζα, συμφωνίες μέχρις ότου λήξουν και αυτές.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων θα συζητηθούν και τα σχέδια περιορισμού -κυρίως μέσω προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου- των απασχολουμένων στις τράπεζες που συγχωνεύονται καθώς και η κάλυψη του κόστους για τα ταμεία.

Διαβάστε το άρθρο «Ανάκαμψη από το 2014 αναμένει η διοίκηση του ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΑνάκαμψη από το 2014 αναμένει η διοίκηση του ΟΠΑΠ Top of Page