praktores.com
 
 

Σε γρίφο εξελίσσεται η πώληση του ΟΠΑΠ

Ιαν 29
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σε γρίφο εξελίσσεται η πώληση του ποσοστού που κατέχει το ελληνικό στην ΟΠΑΠ ΑΕ και ανέρχεται σε 34%. Το ετήσιο έσοδο ανέρχεται

από τα μερίσματα στο ποσό των 200 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι με τα Vlts, τα λαχεία και το διαδίκτυο μπορεί να ξεπεράσει και τα 300 εκατ. ευρώ. Οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πιέσεις από την Τρόικα για την πώληση, η οποία μπορεί να αποφέρει και ένα εφάπαξ ποσό 1 δισ. ευρώ, διαφορετικά θα απαιτηθούν πρόσθετα οικονομικά μέτρα. Η πώληση, όμως, θα συνοδευτεί από απώλειες 300 εκατ. ευρώ ετησίως δηλαδή το κράτος σε τέσσερα χρόνια θα βρεθεί σε πολύ πιο δύσκολη θέση από τη σημερινή καθώς θα έχει απολέσει ένα σημαντικό ετήσιο έσοδο. Υποστηρίζεται από πολλούς ότι η φορολογία του 30% στο μικτό έσοδο θα καλύψει αυτή την απώλεια όμως υπάρχει και αντίλογος που λέει ότι η συγκεκριμένη φορολογία θα λειτουργούσε προσθετικά στα υπάρχοντα από τα μερίσματα έσοδα σε μια εποχή που δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθος κινήσεις.

Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο, στο βάθος του ορίζοντα διακρίνονται και εξελίξεις μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει τροπολογία του νόμου 4002/2011 στην Κομισιόν στην οποία παραχωρεί το μονοπώλιο του διαδικτύου στον ΟΠΑΠ καθώς το ΔΕΚ απεφάνθη ότι μπορεί μία κυβέρνηση να κρίνει ότι είναι απαραίτητο το μονοπώλιο ακόμα και σε ιδιώτη, επειδή ο ανταγωνισμός μπορεί να αυξήσει τις κοινωνικές συνέπειες σε σχέση με ένα μονοπώλιο που θα ασκεί περιοριστική πολιτική. Επομένως διαφαίνεται ότι ο ιδιώτης που θα πάρει το ποσοστό του ΟΠΑΠ θα κληθεί να ασκήσει περιοριστική πολιτική δηλαδή να μειώσει τα έσοδα και τα κέρδη της ανώνυμης εταιρείας που το καταστατικό της είναι ξεκάθαρο αποσκοπώντας στην κερδοφορία.

Το 2008 το ΔΕΚ στο σκεπτικό για το κρατικό μονοπώλιο της Πορτογαλίας είχε αναφερθεί και σε κινδύνους στον εξ αποστάσεως στοιχηματισμό που αφορούσαν κάθε δραστηριότητα στα τυχερά παιχνίδια και δεν διαχώριζε το ακίνδυνο από το επικίνδυνο τυχερό παιχνίδι απέναντι στον ξεκάθαρο εξ αποστάσεως στοιχηματισμό. Στη συγκεκριμένη τροπολογία που είδε το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση προτείνει άδειες για παιχνίδια καζίνο μέσω διαδικτύου, στα οποία ο στοιχηματισμός θα γίνεται εξ αποστάσεως δηλαδή δεν έχουμε να κάνουμε με τα κριτήρια που απεφάνθη το ΔΕΚ στην περίπτωση της Πορτογαλίας, αλλά με τη νέα απόφαση του ΔΕΚ που αναφέρεται στο ενδεχόμενο ότι το ανταγωνισμός μπορεί να είναι επικίνδυνος για το κοινωνικό σύνολο.

Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις, το θέμα πώλησης του ΟΠΑΠ και αξιοποίησης της αγοράς τυχερών παιχνιδιών έχει μεταβληθεί σε μία πολύπλοκη διαδικασία με πολλά επιχειρήματα από όλες τις πλευρές, θεωρητικά όλες οι αντιμαχόμενες και εμπλεκόμενες πλευρές φαίνεται να έχουν δίκιο, όμως, από τη στιγμή που ανεβάζουν σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα το ποσοστό των δικαιωμάτων σε μία διαδικασία στην οποία αποκλειστικός αιμοδότης είναι οι κάτοικοι αυτής της χώρας, το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί είναι δικαιολογημένο.

Διαβάστε το άρθρο «www.διαδικτυακα τσιμπήματα.com» στην πηγή: 1-2-Χ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013 10:49 Διαβάστηκε 2323 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΣε γρίφο εξελίσσεται η πώληση του ΟΠΑΠ Top of Page