praktores.com
 
 

Πώς ρίχνουν «στα βράχια» την πώληση του ΟΠΑΠ

Ιαν 26
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σενάρια ενοικίασης του οργανισμού, παρά τη σφοδρή αντίθεση της τρόικας. Νέα ανατροπή στο εγχείρημα πώλησης του ΟΠΑΠ

φέρνει η κλιμάκωση της αβεβαιότητας αναφορικά με το μονοπώλιο του Οργανισμού, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου -στο πλαίσιο σχετικής προσφυγής μεγάλων διαδικτυακών εταιρειών- να παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να αποφανθεί το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας επί του θέματος ανατρέπει ουσιαστικά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ και αναδεικνύει ένα σενάριο για μια μακροχρόνια μίσθωση του ΟΠΑΠ έναντι τιμήματος που δεν θα απέχει σημαντικά από αυτό που προβλεπόταν για την παραχώρηση του 33% του Οργανισμού. Πρόκειται για ένα σενάριο που σε ανύποπτη στιγμή είχε πέσει στο τραπέζι από συγκεκριμένα πολιτικά, επιχειρηματικά και εκδοτικά κέντρα.

Η πρόταση αυτή εξυπηρετεί έναν βασικό στόχο: να χαμηλώσει το τίμημα για την απόκτηση του ελέγχου του ΟΠΑΠ, κάτι που ευνοεί τα σχήματα που εκ των πραγμάτων δεν διέθεταν την απαιτούμενη οικονομική ισχύ για να κερδίσουν έναν διαγωνισμό όπου, βάσει των όρων, το βασικό κριτήριο ανάδειξης του νικητή είναι η οικονομική προσφορά. Καθώς ο πήχης χαμηλώνει, στο παιχνίδι μπαίνουν «μνηστήρες» οι οποίοι φιλοδοξούν να αξιοποιήσουν την επιρροή που διαθέτουν, προκειμένου να μεταβάλουν τους συσχετισμούς δυνάμεων στην κούρσα για τον έλεγχο του ΟΠΑΠ υπέρ τους.

Στην προσπάθεια αυτή, συμμάχους διαθέτουν εκδοτικά συγκροτήματα, που απολαμβάνουν σημαντική οικονομική στήριξη μέσω του ΟΠΑΠ με τη μορφή χορηγιών και διαφημιστικών κονδυλίων, και πολιτικά συμφέροντα, που είτε φιλοδοξούν να αποκτήσουν είτε διαθέτουν επί μακρόν ερείσματα στις αποφάσεις για τη διαχείριση των κονδυλίων της εταιρείας.

Μίσθωση

Αντί, λοιπόν, πώλησης, προτάσσεται ίο εξής: μακροχρόνια μίσθωση του Οργανισμού και παραχώρηση του management για περίοδο 20-25 ετών, με ένα τίμημα που προσεγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο θα διατηρήσει το ποσοστό του (34%) στο μετοχικό κεφάλαιο, ίο οποίο και θα μπορέσει να αξιοποιήσει μετά τη λήξη της συμφωνίας.

Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζεται, και η κυβέρνηση εμφανίζει ένα σημαντικό έσοδο, στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων και των συμφωνηθέντων με την τρόικα, και «εξευμενίζονται» όσοι μιλούν για «ξεπούλημα» του ΟΠΑΠ στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Η εκ νέου υποχώρηση της τιμής της μετοχής σε μια περίοδο που στο Χρηματιστήριο είχε ανακάμψει, επιστρέφοντας στα επίπεδα των 7 ευρώ (δηλαδή σε τιμές προ 12μήνου), φαίνεται να εξυπηρετεί τον σκοπό αυτό.

Καθώς ο ΟΠΑΠ συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρότατες ρυθμιστικές εκκρεμότητες, λόγω της αδυναμίας των αρμοδίων να διευθετήσουν οριστικά τα ζητήματα εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή νομολογία (υπάρχουν ζητήματα που εστιάζονται στη συμφωνία για απόκτηση της άδειας εκμετάλλευσης 35.000 VLTs, πέραν του μονοπωλίου) και με δεδομένο ότι το κράτος επί της ουσίας πουλά το μονοπώλιο και τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με την Ελληνική Δημοκρατία, η αβεβαιότητα εντείνεται και μαζί η ανησυχία των υποψήφιων επενδυτών για την τύχη του διαγωνισμού.

Ακόμα και στην υποθετική περίπτωση που η κυβέρνηση δεχόταν να μεταβάλει τον σχεδιασμό της, η τρόικα δεν συζητά καν το σενάριο μιας μίσθωσης, καθώς θεωρεί ότι, μετά τις τράπεζες, πρέπει να «κόψει» τις υπόγειες γέφυρες του χρήματος από και προς τον ΟΠΑΠ, ώστε να μειωθεί η ισχύς μιας επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ. στην οποία καταλογίζει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.

Στην κυβέρνηση έχει διαμηνυθεί σε όλους τους τόνους πως η πώληση του ΟΠΑΠ δεν είναι μια απλή αποκρατικοποίηση, κάτι που εκδηλώθηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο στις συσκέψεις στο Μαξίμου και στο υπ. Οικονομικών για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων.

Το τελεσίγραφο της τρόικας δεν επιδέχεται παρερμηνειών, κάτι που καθιστά τη λύση της μίσθωσης ανεδαφική. Επιπλέον, καθώς ο στόχος, με βάση το αναθεωρημένο πρόγραμμα που απέστειλε η κυβέρνηση στην τρόικα, από την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ. έχει ξεκάθαρα τεθεί στο 1 δισ. ευρώ. η διαφορά θα ανοίξει τον δρόμο για την επιβολή νέων μέτρων σε μια περίοδο που η κοινωνική ανοχή δείχνει να δοκιμάζεται...

 Διαβάστε το άρθρο: Πώς ρίχνουν «στα βράχια» την πώληση του ΟΠΑΠ, στην πηγή: ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ του ΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2013 13:33 Διαβάστηκε 2159 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΠώς ρίχνουν «στα βράχια» την πώληση του ΟΠΑΠ Top of Page