praktores.com
 
 

Τι σημαίνει για τον ΟΠΑΠ η απόφαση για το μονοπώλιο

Ιαν 25
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τον ασκό του Αιόλου σε ό,τι αφορά μείζονα θέματα γύρω από την επικείμενη αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ - όπως για παράδειγμα

τον χρόνο επίτευξής της, σε συνάρτηση με μία πιθανή μείωση του τιμήματος πώλησης των μετοχών του - ανοίγει χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, βάζει της οποίας τίθενται «όρια στο αποκλειστικό δικαίωμα του ΟΠΑΠ να οργανώνει και να εκμεταλλεύεται τα τυχερά παίγνια στην Ελλάδα».

Ωστόσο, η αρνητική για το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που πάρθηκε ύστερα από προσφυγή των εταιρειών William Hill, SportingBet και Stanleybet και σχετικό προδικαστικό ερώτημα που είχε αποστείλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν είναι τελεσίδικη, καθώς δίνεται στο ελληνικό Δημόσιο η δυνατότητα είτε μεταρρύθμισης του υφιστάμενου μονοπωλίου και υποβολής του σε αποτελεσματικό και αυστηρό έλεγχο εκ μέρους των δημοσίων Αρχών είτε απελευθέρωσης της αγοράς με διαφάνεια και ισότιμη μεταχείριση των ελληνικών και ξένων ενδιαφερόμενων εταιριών.

«Στο πλαίσιο αυτής της ασύμβατης προς το δίκαιο της Ενωσης καταστάσεως, η Ελληνική Δημοκρατία έχει δύο δυνατότητες. Αν εκτιμά ότι η ελευθέρωση της αγοράς των τυχερών παιγνίων αντιβαίνει στο επίπεδο προστασίας των καταναλωτών και της κοινωνικής τάξεως το οποίο η Ελληνική Δημοκρατία σκοπεί να διασφαλίσει, μπορεί να περιοριστεί στη μεταρρύθμιση του υφισταμένου μονοπωλίου και στην υποβολή του σε αποτελεσματικό και αυστηρό έλεγχο εκ μέρους των δημοσίων Αρχών.

Αντιθέτως, αν το κράτος μέλος επιλέξει την ελευθέρωση της αγοράς - η οποία δεν του επιβάλλεται κατ’ ανάγκην από το δίκαιο της Ενωσης - οφείλει να τηρεί τις αρχές της ίσης μεταχειρίσεως και της απαγορεύσεως των διακρίσεων λόγω ιθαγένειας καθώς και την υποχρέωση διαφάνειας. Ως εκ τούτου, η καθιέρωση ενός συστήματος προηγούμενης διοικητικής αδειοδοτήσεως πρέπει να στηρίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια τα οποία δεν εισάγουν διακρίσεις, προκειμένου να μην είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί κατά τρόπο αυθαίρετο η εξουσία εκτιμήσεως των εθνικών Αρχών», υπογραμμίζεται σχετικά στην απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ
Για απόφαση «η οποία σε κάθε περίπτωση επιτρέπει στην ελληνική πολιτεία να συνεχίσει την περιοριστική της πολιτική, μία από τις πιο αυστηρές στην Ευρώπη, με γνώμονα τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της αποτροπής της μετατροπής της χώρας σε ευρωπαϊκό παράδεισο του τζόγου, όπως ορισμένοι οραματίζονται χωρίς να συμβάλλουν ούτε κατ’ ελάχιστον στην ελληνική κοινωνία», έκανε χθες λόγο η διοίκηση του ΟΠΑΠ, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η συμβατότητα της ελληνικής νομοθεσίας προς τις επιταγές της ευρωπαϊκής νομολογίας θα κριθεί οριστικά από την ελληνική δικαιοσύνη.

«Επειδή έχει ήδη εκκινήσει επιχείρηση παραπληροφόρησης σχετικά με το σκεπτικό και το διατακτικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η ΟΠΑΠ επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή δικαιώνει στους κύριους άξονές της την πολιτική του ελληνικού Δημοσίου, η δε συμβατότητα της ελληνικής νομοθεσίας προς τις επιταγές της ευρωπαϊκής νομολογίας θα κριθεί οριστικά από την ελληνική δικαιοσύνη.

Η ΟΠΑΠ θα συνεχίσει την αυστηρή πολιτική έλεγχου, την κοινωνική της προσφορά και τη συμμετοχή της στη δημοσιονομική ανάκαμψη της χώρας. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και προς την κατεύθυνση αυτή εκτιμούμε ότι θα κινηθεί και η αρμόδια ελληνική δικαιοσύνη», υπογράμμιζε χθεσινή ανακοίνωση του ΟΠΑΠ.

Καθ' όλα αντίθετη με τον ΟΠΑΠ ήταν η θέση της Stanleybet γύρω από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς διευκρίνιζε ότι «η απόφαση δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για το μη σύννομο με την Συνθήκη της ΕΕ του επίγειου μονοπωλίου του ΟΠΑΠ και του ελληνικού νομικού πλαισίου αναφορικά με το αθλητικό στοίχημα».

Στα «Τάρταρα» η μετοχή

Αντίθετη άποψη είχε χθες η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - γύρω από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και την ανάγκη του ελληνικού Δημοσίου να ελιχθεί καίρια και κυρίως τάχιστα - με αποτέλεσμα την κατακρήμνηση της αξίας της μετοχής και την επιστροφή της ακόμη και σε επίπεδα κάτω των 6 ευρώ.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, οι απώλειες της μετοχής ανέρχονταν στα 0,81 ευρώ έναντι της συνεδρίασης της Τετάρτης (σσ: 7,07 ευρώ), με την τελική τιμή να διαμορφώνεται στα 6,26 ευρώ και την ημερήσια πτώση στο -11,46%. Εντυπωσιακή ήταν και η διακύμανση που είχε η μετοχή, με άνοιγμα στα 7,10 ευρώ, ανώτερο ενδοσυνεδριακό στα 7,12 ευρώ και κατώτερο ημέρας στα 5,60 ευρώ ή -20,79% έναντι της τιμής κλεισίματος της μετοχής στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Σε υψηλά επίπεδα ανήλθε και ο όγκος των μετοχών με 8.421.366 τεμάχια να αλλάζουν χέρια, επιφέροντας συνολικό τζίρο 52,348 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε το άρθρο «Τι σημαίνει για τον ΟΠΑΠ η απόφαση για το μονοπώλιο» του Γ. ΑΝΔΡΙΩΤΗ, στην πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013 10:35 Διαβάστηκε 2024 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΤι σημαίνει για τον ΟΠΑΠ η απόφαση για το μονοπώλιο Top of Page