praktores.com
 
 

Όλες οι λεπτομέρειες της σύμβασης με τον ΟΠΑΠ

Δεκ 13
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Όλες οι λεπτομέρειες της σύμβασης με την κοινοπραξία του ΟΠΑΠ .Κληρώθηκαν τα Κρατικά Λαχεία, αποτελώντας την πρώτη

ουσιαστική αποκρατικοποίηση και επιτρέποντας στον Οργανισμό να καταστεί η επόμενη πολύφερνη νύφη του προγράμματος.

Ειδικότερα, μετά την κατάθεση

Επιστρέφει ύστερα από 10 χρόνια το Ξυστό, στο κράτος παραμένει το Πρωτοχρονιάτικο

■ Στην τελική φάση η πώληση του ΟΠΑΠ, διαγωνισμός για 28 κρατικά ακίνητα

 Στην κοινοπραξία του ΟΠΑΠ... κληρώθηκαν τα Κρατικά Λαχεία, αποτελώντας την πρώτη ουσιαστική αποκρατικοποίηση και επιτρέποντας στον Οργανισμό να καταστεί η επόμενη πολύφερνη νύφη του προγράμματος.

Ειδικότερα, μετά από την κατάθεση βελτιωμένης οικονομικής προσφοράς, ύψους 190 εκατ. ευρώ, τα Κρατικά Λαχεία περνούν για τα επόμενα 12 χρόνια στην κοινοπραξία των εταιρειών ΟΡΑΡ Investment Limited, Lottomatiea Giochi e Partecipazioni S.r.l., Intralot Lotteries Limited και Scientific Games Global Gaming S.a.r.l.

Τη συγκεκριμένη προσφορά αποδέχθηκε το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο εκτιμά ότι η συνολική αξία του οικονομικού ανταλλάγματος για το Δημόσιο, σε ονομαστικές τιμές, συμπεριλαμβανομένου του εφάπαξ τιμήματος των 190 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ στη 12ετία, δηλαδή περίπου 125 εκατ. ευρώ κατ' έτος.

Επίσης με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ, το 2010 τα συνολικά κέρδη του Δημοσίου από τη λειτουργία των Κρατικών Λαχείων ήταν περίπου 80 εκατ.
ευρώ, ενώ τα έτη 2011 και 2012 η πορεία τους ήταν έντονα πτωτική, με τα εκτιμώμενα κέρδη να διαμορφώνονται στα επίπεδα των 60 εκατ. ευρώ κατ' έτος.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, μετά την ολοκλήρωση του οποίου θα υπογραφεί η σχετική Σύμβαση Παραχώρησης, που θα κυρωθεί με νόμο από τη Βουλή (εκτιμάται ότι θα γίνει τον Μάρτιο 2013). Ο νέος παραχωρησιούχος θα αρχίσει να λειτουργεί τα Κρατικά Λαχεία έξι μήνες αργότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Σύμβασης Παραχώρησης για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας

■ Η διεθνής διαγωνιστική διαδικασία αφορά στην παραχώρηση του αποκλειστικού δικαιώματος παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προώθησης και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων, για χρονικό διάστημα 12 ετών.

■ Το οικονομικό αντάλλαγμα για το Δημόσιο, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, αναλύεται ως εξής: Καταβολή εφάπαξ τιμήματος ύψους 190 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στην προείσπραξη των εκτιμώμενων υφιστάμενων κερδών περίπου τριών ετών.

Η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει ότι κάθε χρόνο το 30% του μικτού κέρδους των Κρατικών Λαχείων, πλην του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου, θα καταβάλλεται στο Δημόσιο. Το ποσό αυτό αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της δωδεκαετούς παραχώρησης. Σε κάθε περίπτωση, οι εγγυημένες καταβολές στο Δημόσιο, από τη συμμετοχή του στα μικτά κέρδη των Κρατικών Λαχείων, ανέρχονται σε 580 εκατ. ευρώ, ως εξής: 30 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος λειτουργίας και 50 εκατ. ευρώ για καθένα από τα ένδεκα επόμενα έτη.

Τα ανείσπρακτα κέρδη των παικτών θα αποδίδονται και αυτά στο Δημόσιο, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν κοινωνικές πολιτικές. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα ανέλθει στη 12ετία σε περίπου 170 εκατ. ευρώ. Επίσης, το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο, του οποίου τα κέρδη θα συνεχίσουν να αποδίδονται εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν κοινωνικές πολιτικές, αναμένεται να αποδώσει περίπου 130 εκατ. ευρώ.

■ Συνεχίζεται και ενισχύεται περαιτέρω η χρηματοδότηση κοινωνικών πολιτικών από τα κέρδη των Κρατικών Λαχείων. Το 20% των ετήσιων καταβολών στο Δημόσιο, από τη συμμετοχή του κατά 30% στα μικτά κέρδη των Κρατικών Λαχείων (ποσό που υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ), θα καταβάλλεται για κοινωνικές πολιτικές. Το ποσό αυτό, αθροιζόμενο με τα ανείσπρακτα κέρδη (2γ) και τα κέρδη του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου (2δ), σημαίνει ότι η χρηματοδότηση κοινωνικών πολιτικών από τα Κρατικά Λαχεία θα ανέλθει σε περίπου 500 εκατ. ευρώ για όλη τη διάρκεια της 12ετούς παραχώρησης.

■ Η σύμβαση παραχώρησης διασφαλίφ την ανάπτυξη των υφιστάμενων Κρατικών Λαχείων και επανεισάγει, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, το Στιγμιαίο Λαχείο (ΞΥΣΤΟ), το οποίο αναμένεται ότι θα ενισχύσει την απασχόληση σε όλο το φάσμα της δραστηριότητάς του, δημιουργώντας παράλληλα νέες πηγές εσόδων για το Δημόσιο. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η παραχώρηση των Κρατικών Λαχείων αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική ανάπτυξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα διατηρείται και ενισχύεται ο κοινωφελής χαρακτήρας τους.

■ Εγγύηση για την εύρυθμη λειτουργία των Κρατικών Λαχείων αποτελεί και ο ρυθμιστικός έλεγχος, που ασκεί η Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων, καθώς και η εμπειρία και ποιότητα των μελών της σύμπραξης, στην οποία συμμετέχουν κορυφαίες εταιρείες του κλάδου των τυχερών παιγνίων παγκοσμίως.

■ Οι Credit Suisse Securities (Europe) Ltd και η Eurobank Equities ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του Ταμείου για τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία. Οι δικηγορικές εταιρείες Μπάκας, Γραμματίδης & Συνεταίροι και Καρατζά και Συνεργάτες είναι οι νομικοί σύμβουλοι επί θεμάτων ελληνικού δικαίου και η δικηγορική εταιρεία Allen and Overy είναι ο νομικός σύμβουλος του Ταμείου επί θεμάτων Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου.

Διαβάστε το άρθρο «ΚΡΑΤΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ: Η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση» στην πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012 11:14 Διαβάστηκε 1756 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΌλες οι λεπτομέρειες της σύμβασης με τον ΟΠΑΠ Top of Page