praktores.com
 
 

Φαβορί και αουτσάιντερ στο διαγωνισμό του ΟΠΑΠ

Δεκ 07
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Oι ζυμώσεις για το «μεγάλο διαγωνισμό» του ΟΠΑΠ διαρκώς εντείνονται καθώς ήδη ξεκίνησε η διαδικασία του due diligence

και η «μητέρα των μαχών» είναι κοντά για τους επτά μνηστήρες.


Το ερώτημα που τίθεται μέχρι την τελευταία στροφή του διαγωνισμού (τα πάντα vα έχουν τελειώσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του ερχόμενου έτους) είναι ποια απ' αυτά τα σχήματα θα συνεχίσουν στη διεκδίκηση, ποιες συμμαχίες κυοφορούνται και κυρίως τι κεφάλαια θα επιδείξουν και τι οικονομική προσφορά θα καταθέσουν οι μνηστήρες που θα απομείνουν.

Πληροφορίες από κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ κάνουν λόγο ήδη για δύο αποχωρήσεις funds που δεν βλέπουν με τόσο ζεστή διάθεση τα του διαγωνισμού.


Παράλληλα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης συζητά συνέργειες, ενώ ως εντυπωσιακό καταγράφεται το γεγονός ότι η μετοχή της Intralot καταγράφει άνοδο ακόμα και 50% το τελευταίο 20ήμερο, κάτι που από κάποιους ερμηνεύεται ως μια κίνηση ξένης εταιρίας να αγοράσει, ως πρώτη κίνηση «χαρτιά του Κόκκαλη».


Ο Σωκράτης Κόκκαλης κατέβηκε τελικά αυτόνομα μέσω της Intralot στον διαγωνισμό, χωρίς τους Αυστριακούς, γεγονός επίσης που ενισχύει τις πληροφορίες περί ύπαρξης "plan Β". Ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση κατά την οποία δεν φαίνεται τελικά να έχει τύχη η «υπόθεση» της κατοχύρωσης του τεχνολογικού παρόχου που θα σήμαινε πολλά για την Intralot, ακόμα και στην «επόμενη μέρα» του Οργανισμού.

Στην εκκίνηση της διαδικασίας, σύμφωνα με τους κύκλους της αγοράς, για τη διεκδίκηση του ΟΠΑΠ υπάρχει ένας διαχωρισμός τριών ταχυτήτων.

Τα σχήματα που «εμφανίζονται», τουλάχιστον αυτή τη στιγμή ως φαβορί, εκείνα που έχουν επίσης προς το παρόν το ρόλο του αουτσάιντερ και τα υπόλοιπα για τα οποία εκφράζεται προβληματισμός στο εάν θα προχωρήσουν.


Φαβορί της διαδικασίας φέρονται τα σχήματα στα οποία συμμετέχουν οι Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες Δημήτρης Μελισσανίδης (μέσω του γιου του) και Δημήτρης Κοπελούζος.


Ο ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ

Συγκεκριμένα η Emma Delta Management Ltd στην οποία συμμετέχει ο Μελισσανίδης, το τσέχικο fund PPF και η Lottomatica (θα ανακοινωθεί συντόμως και η επίσημη συμμετοχή της) έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη και διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο 600 εκ. ευρώ καταβάλλοντος μάλιστα και φόρο κεφαλαίου 3,66 εκ. Σύντομα δε θα ανακοινωθεί όλο το πλάνο χρηματοδότησης και κεφαλαίων της Emma Delta στο οποίο θα συμμετάσχουν με διάφορα ποσοστά στο fund ισχυρές επιχειρηματικές οντότητες από την Ευρώπη και τη Ρωσία. «Σύμμαχοι» φέρονται και οι Ρώσοι πολυεκατομμυριούχοι Alexander Nesis και Alexander Leonidovich Mamut, κυρίως λόγω των σχέσεών τους με το πανίσχυρο τσέχικο fund PPF.


Ο ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ

Aπό την πλευρά του, ο Δημήτρης Κοπελούζος, ιδιαίτερα μετά την απόσυρσή του από τον διαγωνισμό των Κρατικών Λαχείων, ρίχνει το βάρος του στο συγκεκριμένο διαγωνισμό έχοντας ως συνεταίρους τη γερμανική Gauselmann και την ισραηλινή Playteck. Ιδιαίτερα η παρουσία των Γερμανών στο σχήμα το καθιστά όχι απλά υπολογίσιμο διεκδικητή, αλλά και φαβορί ιδιαίτερα στην περίπτωση που «τρίο» αποφασίσει να χτυπήσει δυνατά πλειοψηφώντας στο τίμημα.


ΤΑ ΑΟΥΤΣΑΙΝΤΕΡ

Στα αουτσάιντερ, πέραν της Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη που αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση, όχι μόνο λόγω του παρελθόντος, αλλά και των τωρινών κινήσεων στρατηγικής του επιχειρηματία, βρίσκονται η Fosun International και η BC Partners.


Η Fosun μέσω της θυγατρικής της Primrose εμφανίζεται δυνατή και εκείνο που θα μετρήσει στη συνέχεια είναι η διάθεση που θα δείξει να συνεχίσει το επενδυτικό της πλάνο στην Ελλάδα. Ήδη ο κινεζικός κολοσσός επένδυσε 85,4 εκ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει ποσοστό στην Follie Foili του Δ. Κουτσολιούτσου με τον οποίο στοχεύει σε ακόμα μεγαλύτερες συνεργασίες.

Για την περίπτωση της BC Partners θα έχει ενδιαφέρον η εμπλοκή ή όχι της οικογένειας Λασκαρίδη με την οποία υπήρξε συνεργασία στο παρελθόν.

Τέλος στην επόμενη κατηγορία, εκτός φυσικά κάποιας έκπληξης, μπορεί να συμπεριλάβει κανείς το Texas Pacific Group με μεγάλη δύναμη στα τυχερά παιχνίδια και τεράστια κέρδη που φέρεται να «σκέπτεται ακόμα» για την Ελλάδα (σ' αυτό συμμετέχουν το fund Apollo και η Black Rock) και το fund Third Point LLC. Στο τελευταίο έχει συμμετοχή και το York Capital που είχε ανάμειξη στα ελληνικά ομόλογα και επιχείρησε χωρίς επιτυχία στο πρόσφατο παρελθόν να εξαγοράσει ελληνικές εταιρίες που είχαν υπέρμετρο δανεισμό.

 

Τι θα συμβεί με τα Κρατικά Λαχεία

Η αποχώρηση του Δημήτρη Κοπελούζου από τη διεκδίκηση των Λαχείων με τη μη κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς του σχήματος (Sisal, Damco και Damlot) φέρνει έναν διεκδικητή του διαγωνισμού. Την κοινοπραξία του ΟΠΑΠ (34%) με τη Lottomatica (33%) (και Μελισσανίδη), την Intralot (16,5%) και τη Scientific Games) στην οποία εντάχθηκε τελικά το PPF. Τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί η οικονομική προσφορά και παρά τα αντιθέτως φημολογούμενα περί ακύρωσης του διαγωνισμού -σχετικό αίτημα είχε υποβάλλει και η πλευρά Κοπελούζου- όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Τουλάχιστον εάν η προσφορά που θα κατατεθεί θα είναι ίδια ή μεγαλύτερη από την εκτίμηση που θα καταθέσει η προσληφθείσα γι' αυτό το σκοπό Deloitte. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που το αρχικό τίμημα θα είναι χαμηλότερο, θα δοθεί μια διορία κάποιων ωρών. Σ' αυτό το διάστημα το σχήμα υπό τον ΟΠΑΠ θα κληθεί να ανεβάσει την προσφορά του. Εάν το κάνει ο διαγωνισμός θα κατοχυρωθεί με το τίμημα που θα ορίσει η Deloitte. Σε αντίθετη περίπτωση θα καταστεί άκυρος.

Διαβάστε το άρθρο «Φαβορί και αουτσάιντερ στο διαγωνισμό του ΟΠΑΠ» στην πηγή: DEAL NEWS

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΦαβορί και αουτσάιντερ στο διαγωνισμό του ΟΠΑΠ Top of Page