praktores.com
 
 

Τρεις είναι οι ισχυροί παίκτες για τον ΟΠΑΠ

Δεκ 02
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προχωρεί ο διαγωνισμός για την πώληση του ΟΠΑΠ. Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Κωνσταντίνος Λουρόπουλος

επέστρεψε στα καθήκοντά του διαψεύδοντας και έμπρακτα τα σενάρια περί παραίτησης του.

 

Την περασμένη Τετάρτη το ΔΣ. του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε τους υποψήφιους αγοραστές, κόβοντας μόνον την Triple Five.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι η μάχη για τον ΟΠΑΠ θα δοθεί μεταξύ τριών ισχυρών παικτών.
Συγκεκριμένα, μεταξύ του σχήματος που μετέχουν ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης, το PPF και η Lottomatica, της κινεζικής Fosum  και του οχήματος της γερμανικής Gauselmann (55%), της ισραηλινής Playteck (41%) καιτης Helva.son (4%), συμφερόντων Κοπελούζου.
Ο κ. Μελισανίδης έβαλε ψηλά τον πήχη για τον διαγωνισμό, καθώς στο επενδυτικό κεφάλαιο Emma Delta Management Ltd που ίδρυσε με τον Jiri Smejc του τσεχικού PPF πλήρωσε φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου 3,6 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι τα κεφάλαια της εταιρείας είναι περίπου 600 εκατ. ευρώ. Με την κίνηση αυτή περνά το μήνυμα στους υπόλοιπους διεκδικητές του ΟΠΑΠ ότι θα πρέπει να «ματώσουν» αν θέλουν να αποκτήσουν τον Οργανισμό. Η Lottomatica, σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη, επιβεβαίωσε μέσω του οικονομικού της διευθυντή το ενδιαφέρον της για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και μάλιστα προσδιόρισε τον ρόλο της σε αυτόν του μετόχου μειοψηφίας.
Στις επόμενες φάσεις του διαγωνισμού θα φανεί αν θα σηκώσει το γάντι η Primrose, θυγατρική της ! Με παρουσία σε πολλούς κλάδους (τράπεζες, βιομηχανία, ασφάλειες, επενδύσεις, τουρισμός κ.ά.), ο κινεζικός όμιλος πρόσφατα έδωσε 84,5 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 9,5% της Folli Folie. Πόσο «ζεστός» όμως είναι για ένα τόσο μεγάλο deal όπως αυτό του ΟΠΑΠ στην Ελλάδα; Ιδιαίτερα σοβαρός παίκτης θεωρείται και το Pacific Group (TPG). Όχι τόσο επειδή διαχειρίζεται κεφάλαια 51,5 δισ. αλλά κυρίως επειδή συμμετέχει στη Hamlet, μια εταιρεία όπου οι υπόλοιποι μέτοχοι είναι η Caersars  Entertainment Corporation (η μεγαλύτερη διεθνώς στα τυχερά παιχνίδια με έσοδα 8,9 δια το 2010), το Apollo (από τα μεγαλύτερα fund στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών), ενώ ως μέτοχος μειοψηφίας συμμετέχει το Black Rock Group. To TPG εκδήλωσε αρχικό ενδιαφέρον για τον ΟΠΑΠ, αλλά κατά πληροφορίες μεταξύ στελεχών του επικρατεί σκεπτικισμός όσον αφορά στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, την πιθανότητα εναλλαγής κυβερνήσεων και ανατροπής της φορολογικής πολιτικής για τα τυχερά παιχνίδια. Το βαρύ όνομα του TPG είναι προφανώς και ο λόγος που ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Τάκης Αθανασόπουλος και το ΔΣ. του Ταμείου άναψαν το πράσινο φως να συμμετάσχει στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού, παρά το γεγονός ότι κατέθεσε το ενδιαφέρον του καθυστερημένα και συνεπώς ήταν οριακά εκπρόθεσμο.
Κατά πληροφορίες, ανάλογη ευελιξία για να επιτύχει μεγαλύτερο ανταγωνισμό επέδειξε το ΤΑΙΠΕΔ και στην περίπτωση του hedge fund Third Point LLC To συγκεκριμένο φημολογείται ότι ενεργεί από κοινού με δύο άλλα μεγαλύτερα hedge funds, τα Baupost και York Capital. Πρόκειται για εκείνα που έχουν δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα και όχι μόνο στα ομόλογα. Μάλιστα για το Third Point λέγεται ότι έχει συγκεντρώσει μέσα από το ΧΑ. μετοχές του ΟΠΑΠ.
Στην αγορά εξάλλου φημολογεται ότ ι ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης προσπαθεί να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το Baupost, όπως και με άλλους ισχυρούς παίκτες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.
Γεγονός πολύ πιθανό καθώς 40 ημέρες μετά την υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος μπορεί να οριστικοποιηθούν τα οχήματα των ενδιαφερομένων, εφόσον δεν αλλάξει ο επικεφαλής της κοινοπραξίας.
Όσον αφορά στο BC Partners, το πιθανότερο είναι ότι θα ενταχθεί σε κάποιο από τα βασικά σχήματα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι το βρετανικό private equity ενεργεί για λογαριασμό της Lottomatica, ενώ κάποιοι άλλοι -μάλλον ορθότερα βλέπουν πίσω από το ενδιαφέρον του για τον ΟΠΑΠ συμφέροντα του ομίλου Λασκαρίδη, που έχει σημαντικές συμμετοχές στα Καζίνο Πάρνηθας και Θεσσαλονίκης.

 Διαβάστε το άρθρο «Τρεις ισχυροί παίκτες για τον ΟΠΑΠ » στην πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 02 Δεκεμβρίου 2012 12:31 Διαβάστηκε 2595 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΤρεις είναι οι ισχυροί παίκτες για τον ΟΠΑΠ Top of Page