praktores.com
 
 

Ο ΟΠΑΠ, ο λύκος, η αλεπού και το…παζάρι!

Νοε 26
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Εντύπωση σε ανθρώπους το χώρου έχει προκαλέσει το γεγονός ότι σε ένα από τα ενδιαφερόμενα σχήματα για τον ΟΠΑΠ μετέχει η

γνωστή εταιρεία Playtech. Η συγκεκριμένη εταιρία συμμετέχει με ποσοστό 41% σε κοινοπραξία με την γερμανική Gauzelmann AG (που έχει μερίδιο 55%) και τη Helvason ltd συμφερόντων Κοπελούζου (που έχει 4%) 
Το σχόλιο των παραγόντων αυτών μπορεί να συμπυκνωθεί στο παλαιόθεν γνωστό λαϊκό ερώτημα «Τι δουλειά έχει η αλεπού στο παζάρι;» 
Κι αυτό διότι η Playtech είναι ένα από τα ισχυρά μέλη της RGA (Remote Gaming Association), της ένωσης δηλαδή που αντιπροσωπεύει διαδικτυακούς παρόχους οι δραστηριότητες των όποιων δενστηρίζονται αποκλειστικά σε τοπικά συστήματα αδειοδότησης και φορολόγησης των δραστηριοτήτων, ούτε σε τοπικά ρυθμιστικά και κανονιστικά πλαίσια, κι επίσης σε πολλές περιπτώσεις δεν αποδίδουν δικαιώματα, φόρους ή άλλα οικονομικά οφέλη στα αντίστοιχα κράτη ή στις επίσημες τοπικές Αρχές. 
To σημαντικότερο όμως στην περίπτωση μας είναι ότι η RGA έχει αμφισβητήσει το πρόσφατο νομικό, κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, όπως επίσης αμφισβητεί και το ίδιο το… μονοπώλιο του ΟΠΑΠ! 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΟΠΑΠ ως επίσημη λοταρία μετέχει σε άλλες ενώσεις όπως η European Lotteries(EL) και World Lotteries Association (WLA), ενώσεις που εκπροσωπούν και προάγουν τα συμφέροντα των κρατικών λοταριών και των operators που λειτουργούν λοταρίες, στοιχήματα και άλλα παιχνίδια με βάση τοπικά συστήματα αδειοδότησης και φορολόγησης και με βάση συγκεκριμένα κανονιστικά και ρυθμιστικά πλαίσια. 

Είναι εύλογο ότι σε πολλές περιπτώσεις τα συμφέροντα των μελών της RGA, αντιστρατεύονται ουσιωδώς τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των μελών των άλλων ενώσεων. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σφοδρές ανακοινώσεις, που εναντιώνονται στο ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο έβγαλε η RGA και πολύ πρόσφατα, μόλις την περασμένη Παρασκευή! 

Το θέμα δεν είναι καθόλου θεωρητικό. Έχει πρακτικές διαστάσεις με ιδιαίτερη σημασία. 

Τι θα συμβεί αν ο ΟΠΑΠ βρεθεί ελεγχόμενος από σχήματα που έχουν ξεκάθαρα εναντιωθεί στο πολυτιμότερο περιουσιακό του στοιχείο, (που είναι ασφαλώς το μονοπώλιο επίγειου στοιχηματισμού), κι έχουν εντελώς διαφορετική οπτική ως προς το πώς πρέπει να λειτουργεί η αγορά του «τζόγου» στην Ελλάδα; 

Θα περάσει η χώρα, μέσα από την «κερκόπορτα» της ιδιωτικοποίησης του κυρίαρχου παράγοντα της αγοράς, σε ένα άλλο καθεστώς λειτουργίας του τζόγου, με μια πλημμυρίδα διαδικτυακών και επίγειων operators; Θα γίνουν προσεχώς αποδεκτές οι ρυθμίσεις που έχει επιβάλλει το ελληνικό Δημόσιο ή μήπως όχι; 

Ίσως αυτά να φαίνονται λεπτομέρειες αλλά δεν είναι. 

Εν όψει του ανοίγματος της αγοράς του διαδικτύου στις ΗΠΑ, αλλά και του ανοίγματος σημαντικών αγορών στην Ευρώπη, με τρόπο ρυθμισμένο, αλλά και όρους τοπικής αδειοδότησης και φορολόγησης, (όπως δηλαδή συμβαίνει και με την περίπτωση του ΟΠΑΠ) ορισμένες εταιρίες διαδικτυακών παιχνιδιών, άρχισαν να αποχωρούν αυτοβούλως από αρρύθμιστες αγορές που πιθανώς θα δημιουργούσαν νομικές «τριβές» με τις αρχές των ρυθμισμένων αγορών, στις οποίες επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν. 

Χαρακτηριστικό ίσως παράδειγμα, η αποχώρηση της εταιρίας Sportingbet από την αγορά της Τουρκίας, ώστε να απεμπλακεί από πιθανά ρίσκα και «βαρίδια» στο εγγύς μέλλον. 

Διότι στις ρυθμισμένες αγορές του Δυτικού Κόσμου, και «παπάς» και… «ζευγάς» δεν γίνεται! 

Το ερώτημα είναι τι όρους θα επιβάλλει το ΤΑΙΠΕΔ στην διαδικασία για τον ΟΠΑΠ. Διότι καλό είναι το χρήμα (πρώτος στόχος της ιδιωτικοποίησης), αλλά χρειάζονται και σοβαρές διαδικασίες ελέγχου «καταλληλότητας» που έτσι κι αλλιώς εφαρμόζονται στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο. 

Εκτός κι αν έχουμε αποφασίσει ότι η αγορά τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα θα είναι σύντομα εντελώς... «ξέφραγο αμπέλι»!

 

Διαβάστε το άρθρο «Ο ΟΠΑΠ η αλεπού και το…παζάρι!»  στην πηγή : Euro2Day

 

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012 10:22 Διαβάστηκε 1689 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΟ ΟΠΑΠ, ο λύκος, η αλεπού και το…παζάρι! Top of Page