praktores.com
 
 

Η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ για έσοδα ενός έτους

Νοε 12
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν δημοσιονομικό εργαλείο που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις, προκειμένου να

 απαλλάξουν τον λαό από τα χρέη μια κρατικής επιχείρησης και να φέρουν χρήματα στα ταμεία του κράτους.


Όταν, όμως, μια επιχείρηση είναι κερδοφόρα, τότε αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα «φιλέτα» της δημόσιας περιουσίας και όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς- η οποιαδήποτε πώληση αποτελεί «χάρισμα» σε επιχειρηματικά συμφέροντα.


Ειδικά για την περίπτωση του ΟΠΑΠ, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το «στοίχημα» από την αποκρατικοποίηση του Οργανισμού είναι ήδη χαμένο, αφού οι προσδοκίες της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί ένα τίμημα της τάξεως μόλις των 600-700 εκατ. ευρώ, όταν μόνο το 2010 το Δημόσιο είχε έσοδα περίπου 700 εκατ. ευρώ από τη δραστηριότητα της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, όπως θυμίζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, το Δημόσιο έβαλε στα ταμεία του 681,9 εκατ. ευρώ, αφού εισέπραξε 158 εκατ. ευρώ από μερίσματα, από τον φόρο εισοδήματος 228 εκατ. ευρώ, από την έκτακτη εισφορά 98 εκατ. ευρώ, από φορολογικές διαφορές 24,6 εκατ. ευρώ, από ΦΠΑ 50 εκατ. ευρώ, από τέλη και φόρους υπέρ τρίτων 10,6 εκατ. ευρώ, από τη φορολόγηση μερισμάτων 65,3 εκατ. ευρώ και από τη φορολόγηση των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ 47,4 εκατ. ευρώ.


Δεν είναι λίγοι, λοιπόν, οι παράγοντες της αγοράς που εκτιμούν ότι η κυβέρνηση αφενός επιθυμεί να ικανοποιήσει τους διακαείς πόθους των Βρυξελλών για ιδιωτικοποίηση και απελευθέρωση τομέων οι οποίοι θεωρητικά θα καταστήσουν ανταγωνιστικότερη την οικονομία, αφετέρου θεωρεί πως με «γενναίες» αποκρατικοποιήσεις θα δελεάσει γενικότερα επίδοξους επενδυτές από το εξωτερικό στέλνοντας λίγο - πολύ το μήνυμα «στην Ελλάδα μπορείτε να βγάλετε χρήματα».


Όσον αφορά την πρώτη περίπτωση, η δήλωση του προέδρου της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι όρος απαραίτητος για την εκταμίευση της δόσης, ανέδειξε εκ νέου τους εκβιασμούς της Τρόικας, που ζητούσε επιτακτικά από την ελληνική κυβέρνηση την πώληση του ΟΠΑΠ εδώ και τώρα! Αναφορικά με τη δεύτερη περίπτωση, δεν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει μεγάλοι όμιλοι της παγκόσμιας βιομηχανίας τυχερών παιχνιδιών, επιχειρηματικά γκρουπ από Κίνα, Γερμανία, Καναδά και ΗΠΑ, αφού το έπαθλο του διαγωνισμού για τους «μνηστήρες» είναι μεγάλο, καθώς η προίκα που έχει η εταιρεία είναι τεράστια και με τεράστια μελλοντικά περιθώρια κέρδους.


Απώλεια

Ωστόσο, αποτελεί κοινή πεποίθηση στους παράγοντες της αγοράς ότι μακροπρόθεσμα η επικείμενη ιδιωτικοποίηση θα αποτελέσει μείζονα απώλεια για τα δημόσια ταμεία και μάλιστα, όπως τονίζουν, στην περίπτωση του ΟΠΑΠ δεν υπάρχει καμία οικονομική λογική, παρά το πρόσχημα της προσέλκυσης ξένων επενδυτών, καθώς το τίμημα δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα έσοδα του Δημοσίου.


Πρόκειται δηλαδή, όπως υπογραμμίζουν, για άλλη μια ιδιωτικοποίηση-σκάνδαλο, που ουσιαστικά αποτελεί εκπλήρωση μεταχρονολογημένης επιταγής της συγκυβέρνησης, όπως ήδη έχει κάνει με την πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση της χρονιάς με την κατακύρωση του IBC (International Broadcasting Center) στη Lamda Developments, θυγατρική του ομίλου Λάτση, όπου το τίμημα της εξαγοράς συνολικά θα είναι μικρότερο από αυτό που θα εισέπραττε το Δημόσιο στην περίπτωση ενοικίασης. Η συνέχεια δόθηκε με την ATEbank και τώρα ήρθε η σειρά του ΟΠΑΠ, ώστε να δείξει η συγκυβέρνηση στους δανειστές μας πως κινείται σύμφωνα με το Μνημόνιο, στέλνοντας παράλληλα διεθνώς το μήνυμα στις αγορές και στους επίδοξους επενδυτές ότι τα «φιλέτα» της Ελλάδος πουλιούνται πλέον «όσο - όσο».

Διαβάστε το άρθρο «Η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ για έσοδα ενός έτους» στην πηγή: ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012 10:24 Διαβάστηκε 1419 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΗ αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ για έσοδα ενός έτους Top of Page