praktores.com
 
 

To «φιλέτο» ΟΠΑΠ και οι περιπέτειες

Νοε 10
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει αποδείξει ότι είναι ένας επιχειρηματίας παντός καιρού και κυβερνήσεων, παραμένοντας πάντα

ένας από τους ισχυρότερους παίκτες της αγοράς. Τώρα βρίσκεται πάλι στο προσκήνιο, διεκδικώντας με την lntralot τον ΟΠΑΠ από την μία πλευρά, αλλά και αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα ένα «εφιάλτη» από τη Ρουμανία, όπου τον εμπλέκουν οε σκάνδαλο παράνομης εγκατάστασης «κουλοχέρηδων» και φοροδιαφυγή.


Το «φιλέτο» του ΟΠΑΠ πάντως είναι για τον Σωκράτη Κόκκαλη. Ο πρωταρχικός στόχος και μετά όλα τα άλλα. Έχοντας την υποστήριξη της αυστριακής Novomatic, η οποία έχει τοποθετηθεί στο μετοχικό κεφάλαιο της lntralot, με ποσοστό που αγγίζει το 10%, ο Σωκράτης Κόκκαλης, βοηθώντας τον να ξεπεράσει το εμπόδιο της έλλειψης ρευστότητας, (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΤΑΙΠΕΔ) που θα τον άφηνε έξω από το παιχνίδι. Πόση τύχη μπορεί να έχει όμως στη μάχη για την εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ;

Ο ίδιος αλλά και παράγοντες του χώρου θεωρούν ατού το γεγονός της πολύχρονης συνεργασίας του με τον Οργανισμό και ότι έχει και τους δικούς του ανθρώπους, θα μετρήσει όμως και κατά πόσο το ότι είναι ο τεχνολογικός πάροχος του ΟΠΑΠ, για τουλάχιστον τρεις μήνες ακόμα, αφού πήρε παράταση ο διαγωνισμός; Κάποιοι θεωρούν σίγουρο ότι ο διαγωνισμός θα κατακυρωθεί στην lntralot. Αν όμως συμβεί αυτό και κερδίσει και τον ΟΠΑΠ, ποιος θα σταματήσει όλους αυτούς που θα μιλάνε για σκάνδαλο; Διότι ουσιαστικά, αν ο Σωκράτης Κόκκαλης κερδίσει την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, θα είναι ο ίδιος που θα αποφασίσει και για τον τεχνολογικό πάροχο, δηλαδή για τον εαυτό του! Δηλαδή... Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει.


Εκτός κι αν προτιμήσει (για να αποφύγει τις αντιδράσεις) να μείνει εκτός του διαγωνισμού για τεχνολογικός πάροχος και να κρατήσει το «φιλέτο» του ΟΠΑΠ. Αν και ο πρώτος ρόλος έχει εξασφαλισμένα έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων, που δεν ξέρει αν θα τα κερδίζει με τον ΟΠΑΠ. Όλα αυτά βέβαια, στην περίπτωση που θα είναι αυτός ο νικητής της αποκρατικοποίησης του υγιέστερου δημόσιου Οργανισμού της χώρας.


H απειλή της Ρουμανίας

Όσο κι αν ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει στραμμένο το ενδιαφέρον του στον ΟΠΑΠ, στον όμιλο δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την τύχη της lntralot στη Ρουμανία. Όχι μόνο για το αν θα χάσουν τη πολυετή και ιδιαίτερα επικερδή σύμβαση με την Κρατική Λοταρία της Ρουμανίας, αλλά και για το αν κατηγορηθούν για φοροδιαφυγή.

Ο φόβος των ανθρώπων της lntralot αλλά και του ίδιου του Σωκράτη Κόκκαλη, μήπως οι εξελίξεις στη Ρουμανία, επηρεάσουν την συμμετοχή του στην διεκδίκηση του ΟΠΑΠ.
Ποια είναι η εμπλοκή της lntralot στη Ρουμανία; Οι δικαστικές αρχές ερευνούσαν εδώ και πολύ καιρό τη συμφωνία που είχε κάνει η κοινοπραξία της Intracom, lntralot και της ρουμανικής Lotrom με την κρατική λοταρία, σε σχέση με την παράνομη εγκατάσταση «κουλοχέρηδων».Η ελληνική εταιρεία και η Lotrom, κατηγορούνται ότι εγκατέστησαν δίκτυο χιλιάδων παιγνιομηχανών. που δεν αφορούσαν μηχανήματα βίντεολότο. όπως προέβλεπε n αρχική σύμβαση, αλλά «κουλοχέρηδες» (slot machines). Κατ' αυτόν τον τρόπο το ρουμανικό δημόσιο απώλεσε έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, καθώς τα βιντεολότο εξαιρούντο από τη φορολογία ενώ οι «κουλοχέρηδες» όχι. Μάλιστα, η κρατική λοταρία κατηγορείται ότι n συγκεκριμένη σύμβαση έγινε χωρίς διαγωνισμό ή δημοπρασία, αλλά κατακυρώθηκε με απευθείας ανάθεση. Στην περίεργη αυτή υπόθεση ενεπλάκη τελευταία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζητά από τις ρουμανικές αρχές κάθε λεπτομέρεια της συγκεκριμένης σύμβασης με την κοινοπραξία Intracom, lntralot Lotrom προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν παραβάσεις του κοινοτικού δικαίου.


Η υπόθεση είχε καθυστερήσει για πολύ στο δικαστικό σύστημα της Ρουμανίας, (καθώς εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα) αλλά η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποχρέωσε τις δικαστικές αρχές να επιταχύνουν τις διαδικασίες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση αναμένεται πλέον εντός των προσεχών ημερών.

 

Ισχυροί Έλληνες με συμμάχους ξένους: Μελισσανίδης - Κοπελούζος μπαίνουν στη μάχη


Άλλοι δύο ισχυροί Έλληνες επιχειρηματίες θα βρεθούν απέναντι από τον Σωκράτη Κόκκαλη στην διεκδίκηση του ΟΠΑΠ. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (δεν είχε λήξει ακόμα η προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων ενδιαφέροντος) παρών θεωρείται βέβαια ότι θα δώσουν οι Δημήτρης Μελισσανίδης και Δημήτρης Κοπελούζος. Οι δύο επιχειρηματίες έχουν στήσει ισχυρές συμμαχίες με ξένους ομίλους ενισχύοντας έτσι την  θέση τους.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης «κατεβαίνει» με mv ιταλική Lotrtomatica, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες τυχερών παιχνιδιών στον κόσμο και το τσέχικο fund PPF Ισχυρή συμμαχία έχει «στήσει» και ο Δημήτρης Κοπελούζος (που μπαίνει στον διαγωνισμό με mv Damlot) με ρώσικη - πιθανότατα - εταιρεία, το όνομα της οποίας Θα γίνει γνωστό όταν κατατεθούν οι προσφορές, ενώ ακούγεται και το όνομα της Playtech.


Οι πληροφορίες πάντως λένε ότι θα υπάρχουν και άλλοι διεκδικητές, οι οποίοι ωστόσο δεν είχαν οριστικοποιήσει (μέχρι αυτή την ώρα) τη συμμετοχή τους.


Ενδιαφέρον φέρεται να δείχνει και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Wind Σωκράτης Κομινάκης, με το fund Milos. Από ξένους ομίλους, ενδιαφέρον φαίνεται ότι υπάρχει από το αμερικανικό ΚΚΡ, αλλά και το Apax, το οποίο είχε δείξει ενδιαφέρον για την εξαγορά της Wind.

Όσο για τον Τούρκο Ντογάν, ο οποίος είχε δείξει ενδιαφέρον και είχε συζητήσεις με Κόκκαλη και Κόπελούζο, μπορεί να μη συμφώνησε με κανέναν από τους δύο, είναι όμως άγνωστο μέχρι στιγμής αν θα είναι και αυτός ένας από τους διεκδικητές.

Διαβάστε το άρθρο : To «φιλέτο» ΟΠΑΠ και οι περιπέτειες, στην πηγή: PRESS TIME

 

 

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012 13:12 Διαβάστηκε 1596 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠTo «φιλέτο» ΟΠΑΠ και οι περιπέτειες Top of Page