praktores.com
 
 

Έφτασε η μεγάλη ώρα...3 Έλληνες στη «μάχη» του ΟΠΑΠ

Νοε 09
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η μεγάλη ώρα για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ έφτασε. Σήμερα (9 Νοεμβρίου) είναι η καταπληκτική ημερομηνία για

την υποβολή των προσφορών εκδήλωση ενδιαφέροντος και η εικόνα που υπήρχε μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ήταν ότι η διαδικασία θα εξελιχθεί σε «μάχη» μεταξύ τριών Ελλήνων επιχειρηματιών.


Δημήτρης Μελισσανίδης, Σωκράτης Κόκκαλης και Δημήτρης Κοπελούζος, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα συνάντησαν και μίλησαν με πολλούς και ισχυρούς ξένους επενδυτές, «στήνοντας» γερές συμμαχίες - πολλές εκ των οποίων μέχρι τελευταία στιγμή κρατήθηκαν επτασφράγιστο μυστικό-, θα διασταυρώσουν τα... ξίφη τους διεκδικώντας το 33% του ΟΠΑΠ.

Ερώτημα βέβαια αποτελεί πόσα και ποια ακόμη επιχειρηματικά σχήματα θα δηλώσουν παρόντα στην πρόσκληση ενδιαφέροντος και ποια τελικά θα συνεχίσουν στις επόμενες φάσεις του διαγωνισμού. Μπορεί το ΤΑΙΠΕΔ να εκτιμά πως θα κατέλθουν τουλάχιστον 10 με 15 σχήματα, αλλά η ιστορία έχει αποδείξει ότι όταν έρχεται η στιγμή υποβολής των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών, πολλοί αποσύρονται.

Άλλωστε το καθένα από αυτά πρέπει να αποδείξει ότι διαθέτει την κεφαλαιακή επάρκεια, την απαιτούμενη τεχνογνωσία και την δυνατότητα να ανταποκριθεί σε ένα όσο το δυνατόν υψηλότερο τίμημα που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα του ΤΑΙΠΕΔ.
Απ' ότι πληροφορούμαστε πάντως, μέχρι και χθες, μια μέρα πριν λήξει η ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, συνεχίστηκαν οι ζυμώσεις και τα ραντεβού πολλών υποψηφίων.


Ορισμένοι εξ αυτών εμφανίζονται ανέτοιμοι για την σχετική διαδικασία, ίσως γι' αυτό και ασκούσαν έντονες πιέσεις τις τελευταίες βδομάδες στο ΤΑΙΠΕΔ ώστε να δώσει και νέα παράταση, ενδεχόμενο όμως που το Ταμείο απέκλεισε. Η ανετοιμότητα αυτή βέβαια, αποτελεί ένα ακόμη «ατού» στα χέρια των κορυφαίων Ελλήνων επιχειρηματιών, όπως υποστηρίζουν επιχειρηματικοί κύκλοι.


ΟΙ «ΣΙΓΟΥΡΟΙ»...


Σίγουρη «κάθοδο» στην σημερινή διαδικασία θα πραγματοποιήσει ο Δημήτρης Μελισσανίδης μαζί με το τσέχικο fund PPF και την ιταλική Lottomatica. Μια ισχυρή «συμμαχία» που φέρνει τον Έλληνα εφοπλιστή σε πλεονεκτική θέση, καθώς η ιταλική εταιρία θεωρείται από τις μεγαλύτερες στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών (με δραστηριότητα σε 60 χώρες) και η οποία τον Ιούνιο είχε καθαρή οικονομική θέση 2,7 δισ. ευρώ, ενώ και η PPF είναι από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds.


Μπορεί το σχήμα Μελισσανίδη να φιγουράρει ως φαβορί, όμως η «μάχη» θα είναι δύσκολη, αφού και οι αντίπαλοι του είναι δυνατοί. Ο Δημήτρης Κοπελούζος κατεβαίνει επίσης στον διαγωνισμό, όπως ανέφεραν μέχρι χθες κύκλοι του ομίλου του.
Ο επιχειρηματίας θα συμμετέχει από κοινού με ισχυρή ξένη εταιρία -πιθανότατα ρώσικη- αλλά ως την τελευταία στιγμή το όνομά της διατηρείτο επτασφράγιοτο μυστικό, θέλοντας να αξιοποιήσει έτσι υπέρ του τον παράγοντα του «αιφνιδιασμού» των αντιπάλων του.


Μόνο αμελητέα δύναμη δεν θεωρείται και η Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη, η οποία φέρεται να συμμετέχει μαζί με την αυστριακή Novomatic, η οποία έχει τοποθετηθεί και μετοχικά στον όμιλο του Έλληνα επιχειρηματία.
Έτσι ξεπερνιέται και το πρόβλημα έλλειψης χρημάτων, αφού οι εκτιμήσεις του ΤΑΙΠΕΔ έλεγαν μέχρι πρότινος ότι «οι πάροχοι δεν θα κατέλθουν στον διαγωνισμό λόγω έλλειψης ρευστού».


Πολλά ακούγονται στο παρασκήνιο παρόλ' αυτά για την συμμετοχή του Κόκκαλη, δεδομένου ότι είναι ήδη συνεργάτης του ΟΠΑΠ ως τεχνολογικός πάροχος.
Κάποιοι επιμένουν ότι ο «Σωκράτης θα είναι έκπληξη και συνάμα σκάνδαλο, αν θα πάρει τον ΟΠΑΠ».


...ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Ερώτημα αποτελεί τι θα κάνουν και τα funds και οι ξένοι επιχειρηματίες που όλο αυτό το διάστημα ζητούσαν διευκρινίσεις σχετικά με την διαγωνιστική διαδικασία.
Ο Τούρκος Dogan που φέρεται να προσέγγισε τόσο τον όμιλο Κόκκαλη, όσο και τον όμιλο Κοπελούζου και ήρθε δύο φορές στην Αθήνα για business, μάλλον και εκτός απρόοπτου δε θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό.


Ζωηρό φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον όμως των funds Apollo και του αμερικανικού ΚΚΡ. Το Apax, γνωστό από τη Wind, δεν είχε ανοίξει ως χθες τα χαρτιά του, το ίδιο και το Milos του Σωκράτη Κομινάκη, που συνεργάζεται με Ιταλούς.


ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Το στοίχημα του ΤΑΙΠΕΔ για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ είναι το τίμημα πώλησής του. Τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα τα καθαρά κέρδη του ανήλθαν στα 521,8 εκατ. ευρώ. Οι προσδοκίες της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί ένα τίμημα της τάξεως των 600-700 εκατ. ευρώ.


Το έπαθλο του διαγωνισμού άλλωστε για τους «μνηστήρες» είναι μεγάλο. Το μονοπωλιακό δικαίωμα ως το 2030 για όλα τα παιχνίδια του Οργανισμού, το μεγάλο «κεφάλαιο φρουτάκια», όπου ο νέος ιδιοκτήτης εκτός από τα 16.500 VLTJ που για μια 10ετία θα μπορεί να λειτουργήσει ο ΟΠΑΠ, θα κάνει το «παιχνίδι» για την παραχώρηση κι άλλων 18.500, αλλά και το τεράστιο δίκτυο πρακτορείων αποτελούν δέλεαρ και σε αυτά ποντάρει το κράτος για υψηλό τίμημα.
Υπάρχουν όμως και «αγκάθια». Με την φορολόγηση 10% των κερδών οι παίκτες εκτιμάται πως θα μειωθούν. Το ίδιο και τα έσοδα. Επίσης με την αύξηση της φορολογίας στο 30% (1/1/13) τα κέρδη προ φόρων αναμένεται να υποχωρήσουν στα 280 εκατ. ευρώ.


ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΧΕΙΑ

Δύο οι «μνηστήρες» με χαμηλότερο πήχη. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά και για τον διαγωνισμό των κρατικών λαχείων, αφού στις 21 Νοεμβρίου θα κατατεθούν οι οικονομικές προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές.

Μετά την διαφαινόμενη απόσυρση από …την κούρσα της αυστριακής  Austrian Lotteries, η επιχειρηματική σύγκρουση δείχνει να εξελίσσεται σε υπόθεση για δύο, χαμηλώνοντας τον πήχη για πολλά σχήματα στην διαδικασία για την 12ετή συμφωνία παραγωγής, λειτουργίας και διαχείρισης των λαχείων.

Έτσι , δεδομένη θεωρείται η συμμετοχή της κοινοπραξίας ΟΠΑΠ-Lottomatica-Intralot-Scientific Games που ενισχύθηκε με το fund PPF και του κονσόρτιουμ της Damco Energy (Δημ.Κοπελούζου με την ιταλική Sisal.

Προίκα θα δοθεί στον νικητή και το Ξυστό, ο οποίος μπορεί να ελπίζει σε καθαρά ετήσια κέρδη 100 εκατ. ευρώ.

Αν και η  κυβέρνηση στόχευε σε έσοδα 500 εκατ. ευρώ , το ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται ικανοποιημένο με ένα τίμημα 120-130 εκατ.ευρώ.

Διαβάστε το άρθρο: 3 Έλληνες στη «μάχη» του ΟΠΑΠ, στην πηγή: DEAL NEWS 

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2012 10:40 Διαβάστηκε 1403 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΈφτασε η μεγάλη ώρα...3 Έλληνες στη «μάχη» του ΟΠΑΠ Top of Page