praktores.com
 
 

Αγορά του ΟΠΑΠ με… χρηματοδότηση ΟΠΑΠ;

Νοε 02
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αίσθηση προκάλεσε στην αγορά η πρόσφατη αποκάλυψη του Euro2day.gr για τους μηχανισμούς που στήνονται

γύρω από το διαγωνισμό για τα λαχεία, με κίνδυνο κάποιοι από τους συμμετέχοντες να αποκτήσουν σοβαρό προβάδισμα, σε σχέση με τους άλλους διεκδικητές, προφανώς εις βάρος της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης.

Δημοσίευμα το οποίο ουδόλως απαντήθηκε από την διοίκηση του ΟΠΑΠ.

Υπάρχουν όμως και… χειρότερα.

Παρά τις παραινέσεις του βασικού μετόχου (δηλαδή του ΤΑΙΠΕΔ) να μην προχωρήσει καμία διαδικασία που να δεσμεύει τον ΟΠΑΠ με συγκεκριμένους «συνεργάτες», η νέα διοίκηση δέχεται ασφυκτικές πιέσεις, να προχωρήσει το διαγωνισμό του τεχνολογικού παρόχου, που θα «χτίσει» το νέο κεντρικό σύστημα του Οργανισμού.

Κι αυτό παρότι πρόκειται για απόφαση που έλαβε η προηγούμενη διοίκηση- και είχε ως πρώτο αποτέλεσμα την ανορθόδοξη και ακαριαία αποπομπή του τότε διευθύνοντος συμβούλου Γιάννη Σπανουδάκη, από τη νέα κυβέρνηση!

Ένα κοινό σημείο ανάμεσα στην υπόθεση των λαχείων και στον διαγωνισμό του «τεχνολογικού παρόχου», αποτελεί η παρουσία της Intralot, η οποία και στις δύο υποθέσεις έχει το ρόλο του προμηθευτή ( στα λαχεία θα έχει και ένα ποσοστό μετοχικής συμμετοχής).

Δεύτερο κοινό σημείο είναι ότι πρόκειται για μακροχρόνιες συμβάσεις που θα δεσμεύσουν τον επόμενο μεγαλομέτοχο του Οργανισμού, για 12 χρόνια στην περίπτωση των λαχείων και για 10 χρόνια στη περίπτωση του κεντρικού συστήματος,

Τρίτο κοινό σημείο είναι ότι αμφότερες οι συμβάσεις, αν υπογραφούν, θα εξασφαλίσουν στην Intralot σταθερό ετήσιο έσοδο, επί σειρά ετών, το οποίο μπορεί να «προεξοφληθεί» και να… χρηματοδοτήσει την συμμετοχή της σε σχήμα για την εξαγορά του ΟΠΑΠ!

Κι αυτό θα αποτελούσε, ειδικά στην τρέχουσα δύσκολη περίοδο, σημαντικό πλεονέκτημα της Intralot, απέναντι στους υπόλοιπους πιθανούς διεκδικητές.

Για να δώσουμε την εικόνα, αρκεί να αναφερθούμε σε ορισμένους αριθμούς. Έως και σήμερα η ελληνική εταιρία λαμβάνει ετησίως ποσό ύψους 58 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, συν 8% από το τζίρο των Monitor Games, για τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Εν όψει δε του διαγωνισμού, η Intralot υπέγραψε επιπροσθέτως μνημόνιο με τον ΟΠΑΠ, ότι στην περίπτωση που κερδίσει άλλη εταιρία το διαγωνισμό για τον τεχνολογικό πάροχο, τότε θα πληρώνεται… 22 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ το χρόνο, μόνο και μόνο για να συνδέονται τα παλιά τερματικά της Intralot, με το νέο κεντρικό σύστημα, έως ότου αντικατασταθούν.

Σήμερα, η Intralot έχει ανακηρυχθεί (από την αποπεμφθείσα διοίκηση Σπανουδάκη!) μόνος διεκδικητής. Που σημαίνει ότι εάν υπογράψει σύμβαση, θα έχει την ευχέρεια να διαπραγματευτεί εκ νέου -με κρατική διοίκηση- το «συνολικό πακέτο» ετήσιας πληρωμής, για πολλά χρόνια, χωρίς ο… επόμενος ιδιοκτήτης να έχει κανένα λόγο στην υπόθεση.

Κι όλα αυτά ενώ η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος (RFI)για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, λήγει την ερχόμενη εβδομάδα!

Για κάθε άλλο υποψήφιο νέο «ιδιοκτήτη», η σύμβαση θα αποτελεί «καθαρό κόστος». Για την ίδια την Intralot όμως, αποτελεί βάση για να διεκδικήσει τον ΟΠΑΠ, προεξοφλώντας τις αμοιβές που θα συνεχίσει να λαμβάνει από τον… ίδιο!

Εντελώς αντίθετη
όμως θα είναι η κατάσταση εφόσον η Intralot κληθεί να διαπραγματευθεί την οποιαδήποτε συμφωνία με τον νέο ιδιοκτήτη, (που πιθανότατα θα προκύψει από σχήματα στα οποία θα συμμετέχουν ισχυρά Funds αλλά και πεπειραμένοι gaming operators).

Διότι τότε η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από «λευκό χαρτί» και με όρους αγοράς. Είτε επιλέξουν να συνεχίσουν με λύσεις της ελληνικής εταιρείας, είτε περιοριστούν σε σύμβαση περιορισμένου χρόνου έως ότου εγκαταστήσουν άλλα.

Είναι περιττό να ειπωθεί ότι το όλο θέμα παρακολουθείται στενά στο εσωτερικό και το εξωτερικό, καθώς η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, πέραν του ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει από τη φύση της, αποτελεί και «σημαία» για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν γενικότερα οι αποκρατικοποιήσεις από την σημερινή κυβέρνηση.

Διαβάστε το άρθρο «Αγορά του ΟΠΑΠ με… χρηματοδότηση ΟΠΑΠ;» στην πηγή: Euro2day

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΑγορά του ΟΠΑΠ με… χρηματοδότηση ΟΠΑΠ; Top of Page