praktores.com
 
 

Οι τελευταίες ζυμώσεις για την πώληση του ΟΠΑΠ

Οκτ 19
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πως κινήθηκαν οι Μελισσανίδης, Κόκκαλης, Κοπελούζος και τι «έρχεται» από τα Funds  Για τον ΟΠΑΠ μπορεί να υπάρχει φαβορί (Lottomatica Μελισσανιδης - PPF) 

 αλλά σε καμιά περίπτωση ο ισχυρός αντίπαλος που ακούει στο όνομαΣωκράτης Κόκκαλης (Intralot) δεν θα πρέπει να θεωρείται αμελητέα ποσότητα. Έστω κι αν υπάρχουν αυτοί που επιμένουν ότι ο «Σωκράτης θα είναι έκπληξη και συνάμα σκάνδαλο» αν θα πάρει τον ΟΠΑΠ.

 

Όμως "μηδένα προ του τέλους μακάριζε". Οι τρεις εβδομάδες παράταση που έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ για την εκδήλωση ενδιαφέροντος του 33% (νέα προθεσμία η 9η Νοεμβρίου) δίνει το στίγμα των ' εξελίξεων που έρχονται. Και καθώς οι πληροφορίες για τους νέους παίκτες και τις συμμαχίες που δημιουργούνται πληθαίνουν το τοπίο μοιάζει ιδιαίτερα ρευστό.
Πέρα από τα new entries αφήσαμε τελευταίο ένα ακόμα ισχυρό παίκτη που ενδιαφέρεται για τον ΟΠΑΠ. τον Όμιλο Κοπελούζο. Το γιατί αφορά ορισμένες νέες πληροφορίες για τις κινήσεις που κάνει ο Δημήτρης Κοπελούζος για την διεκδίκηση του Οργανισμού.


Πρώτον η κατ' αρχήν συνεργασία του με το ρωσικό γκρουπ VTB, τον δεύτερο μεγαλύτερο επενδυτικό Οργανισμό στη Ρωσία με τον οποίο είναι συνέταιροι στο αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης.
Δεύτερον με τις συζητήσεις που πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή ο όμιλος με Ισραηλινή εταιρία και τρίτον οι επαφές που είχε ο Όμιλος Κοπελούζου με τον Τούρκο μεγιστάνα Dogan για τον οποίο αποκαλύψαμε πως ενδιαφέρεται για τον ΟΠΑΠ. Είχε αποστείλει επιστολή διερευνητική, εκδήλωσης ενδιαφέροντος και αυτή την εβδομάδα ξαναβρέθηκε στην Αθήνα.
Ποιον άλλον είδε πέρα από τους ανθρώπους του Κοπελούζου με τον οποίο πάντως δεν κατέληξε σε καμιά συμφωνία. Πάντως, τις τελευταίες μέρες τουρκικό fund αγοράζει διαρκώς ΟΠΑΠ (1%) χθες και πρέπει να έχει φτάσει στο 3%.
Την Intralot του Κόκκαλη. Αυτό και μόνο καταδεικνύει ότι ο Σωκράτης θα επιμείνει μέχρι τέλος για τον διαγωνισμό παρά τα αντιθέτως γραφόμενα ότι «ο Όμιλος Κόκκαλη δια της Intralot δεν θα συμμετέχει σε κάποιο σχήμα» και παρά τις εκτιμήσεις που προέρχονται από το ΤΑΙΠΕΔ οι οποίες λένε ότι «οι πάροχοι δεν θα κατέλθουν στον διαγωνισμό λόγω έλλειψης χρημάτων». Το πρόβλημα αυτό λύνεται εφόσον π.χ.η Intralot συμμαχήσει με κάποιο επενδυτικό κεφάλαιο.

Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι πίσω από την άνοδο της μετοχής της Intralot βρίσκεται η αυστριακή Novomatic, που ανεβάζει το ποσοστό συμμετοχής στην εταιρία, έρχεται συμμαχία.

Όσον αφορά τον Dogan που ήλθε στην Αθήνα έτοιμος αυτή τη φορά, συνοδευόμενος από την Ceo των επιχειρήσεων του Hayha Uzdiyen και τις θυγατέρες του Πέτνουμ και Χατνέτα ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με αμερικανικό fund και με την εταιρία Beteslot ενώ την επόμενη εβδομάδα που θα έλθει στην Αθήνα θα επιδιώξει να κλείσει συμφωνία με Έλληνα επιχειρηματία.
Στα ατού του Δημήτρη Μελισσανίδη πέρα από τη ρευστότητα λογίζεται τόσο το PPF Group, ένα μεγάλο επενδυτικό fund, όσο και η Lottomatia η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών σε 60 χώρες και είχε καθαρή οικονομική θέση τον περασμένο Ιούνιο τα 2,7 δισ. και συνολικά εμφανίζει διαρκώς αυξανόμενα κέρδη.

Ο νέος ιδιοκτήτης του Οργανισμού μετά την πώληση του 33% και όχι του 29% θα είναι ο απόλυτος αρχών του ΟΠΑΠ και μάλιστα θα είναι εκείνος που θα παραχωρήσει τις άδειες για τα «φρουτάκια» (18.500 παιχνιδομηχανές), ένα project για το οποίο ήδη υπάρχει συνωστισμός μεταξύ των εταιριών.
Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν τα funds σχετικά με τον διαγωνισμό. To Apollo και το αμερικανικό ΚΚΡ έχουν ήδη ενδιαφερθεί κατ' αρχήν. Το ΑΡΑΧ, γνωστό από τη Wind μάλλον θα απέχει όπως και το Milos του Σωκράτη Κομινάκη το οποίο συνεργάζεται με Ιταλούς.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι η αμερικανική Scientific Games και η Βρετανική Camelot «ζυγίζουν» προς το παρόν τις αποφάσεις τους, ο Δ. Κοντομηνάς και ο Γ. Μπόμπολας ο οποίος χαράζει στρατηγική απεμπλοκής από τον χώρο του τζόγου φέρονται να μην ενδιαφέρονται για τον ΟΠΑΠ, ενώ από το project απέχει και ο Όμιλος Βαρδινογιάννη. Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες οι οποίοι ψάχνουν εκτός των τειχών συμφωνίες. Ίδωμεν.
ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ

Το μεγάλο στοίχημα της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ αφορά πρώτα και κύρια το τίμημα. Στα τέσσερα τελευταία τρίμηνα (β' εξάμηνο του 2011 και α' εξάμηνο του 2012) η καθαρή κερδοφορία του ΟΠΑΠ ήταν 521,8 εκατ. ευρώ. Με το 33% πλέον να βγαίνει προς πώληση, η πιθανολογούμενη συμμετοχή ισχυρών διεθνών κολοσσών και funds στο διαγωνισμό ανεβάζει τις προσδοκίες της κυβέρνησης για ένα τίμημα που θα κινείται στα 600 με 700 εκατ. ευρώ. Ωστόσο υπάρχουν αρκετά «αγκάθια» που καθιστούν αισιόδοξη τη συγκεκριμένη πρόβλεψη.
Με την αύξηση της φορολογίας στο 30% από 1/1/2013, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αναμένεται να υποχωρήσουν από τα 600 εκατ. περίπου στα 280 εκατ. Με την φορολόγηση 10% των κερδών οι παίκτες εκτιμάται ότι θα μειωθούν. Ακόμη, ερωτηματικά δημιουργούνται και από την αναφορά στο κείμενο της προκήρυξης του διαγωνισμού ότι «η εθνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία που ισχύουν για το στοίχημα, τα τυχερά παίγνια, τα λαχείο και το φορολογικό καθεστώς μπορούν διαγωνισμό με το λεγόμενο country risk οδηγούν αρκετούς σε «ρεαλιστικότερες» εκτιμήσεις.


Διαβάστε το άρθρο «Οι τελευταίες ζυμώσεις για τον ΟΠΑΠ» στην πηγή: Deal News

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012 11:21 Διαβάστηκε 2412 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΟι τελευταίες ζυμώσεις για την πώληση του ΟΠΑΠ Top of Page