praktores.com
 
 

Δημόσιο: Πουλάνε τον ΟΠΑΠ ... όσο όσο

Οκτ 04
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Εάν υπήρχε έστω ένας αναγνώστης που να κρατούσε μια «πισινή» για το τελευταίο ρεπορτάζ του «Π» για τον ΟΠΑΠ, σίγουρα

θα έχει χαμηλώσει το βλέμμα, μια και οι εξελίξεις όχι μόνο μας δικαίωσαν, αλλά κατέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο το πώς εννοούν (ή γνωρίζουν) οι περί τον Σαμαρά τις μπίζνες των αποκρατικοποιήσεων.


Όσοι, λοιπόν, θυμούνται θα έχουν σημειώσει ότι πριν από έναν μήνα χτυπούσαμε το καμπανάκι για το γεγονός ότι ετοιμάζουν ανακοινώσεις για την αποκρατικοποίηση χωρίς να έχουν λύσει το θέμα της φορολογίας των παιχνιδιών, ενώ στους νομικούς συμβούλους της αποκρατικοποίησης συγκαταλεγόταν η Freshfields, που είναι το δικηγορικό γραφείο της Betfair, μιας από τους πιο σκληρούς ανταγωνιστές του ΟΠΑΠ.


Να θυμίσουμε εδώ πως το Δημόσιο, για να προικίσει τον ΟΠΑΠ, με τον νόμο 4002/2011 παρέτεινε το μονοπώλιό του από το 2020 στο 2030. Παράλληλα, όμως, προσέλαβε για νομικό σύμβουλο της αποκρατικοποίησής του την εταιρεία που υποστηρίζει τον ανταγωνιστή του ΟΠΑΠ στο πώς θα προσβάλει τη νομοθεσία...


Η προφανής σύγκρουση συμφερόντων, αν και εξετάστηκε στο πλαίσιο του (προηγούμενου) Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, προφανώς δεν αξιολογήθηκε ως ικανή συνθήκη για να αποτρέψει τη συνεργασία για τον ΟΠΑΠ. Αλλά και η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ απλώς προχώρησε στην εξαγγελία χωρίς δεύτερη (ή με... πολύ δεύτερη) σκέψη...


Η ανακοίνωση έγινε πριν από τρεις εβδομάδες και συνοδεύθηκε (την επόμενη ημέρα) από τη δημοσιοποίηση του τελικού καθεστώτος για τη φορολόγηση των παιγνίων. Δεν χρειάστηκε κάτι περισσότερο...


Ακολούθησε ένα γιγαντιαίο «χώσιμο» στη μετοχή από Έλληνες και ξένους. Τι κι αν στην προοπτική της αποκρατικοποίησης ο οργανισμός είχε ενισχυθεί κατά 25% τον Αύγουστο με την κεφαλαιοποίηση να ανεβαίνει στα «αξιοπρεπή» 2 δισ. ευρώ; Η πτώση τον επανέφερε στα 1,2 δισ. στις αρχές της εβδομάδας αυτής, έρμαιο των ορέξεων ενδιαφερομένων και συμβούλων.


Τώρα που η μετοχή επανήλθε στα χαμηλά, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους το αργότερο μέχρι την 19η Οκτωβρίου! Μην προλάβει δηλαδή να ανακάμψει. Επειδή δε το προϊόν είναι φθηνότερο, το Δημόσιο πουλάει... περισσότερο. Έτσι, σύμφωνα με την τελική διακήρυξη, το Δημόσιο θα μεταφέρει επιπλέον ποσοστό 4% Σκηνικό απαξίωσης και ξεπουλήματος με φόντο τη χοντρή μπίζνα του ΟΠΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ και στη συνέχεια το Ταμείο θα προχωρήσει στην πώληση του 33% του οργανισμού.


Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δυο φάσεις, με επιφύλαξη του δικαιώματος του ΤΑΙΠΕΔ να εισαγάγει ενδιάμεση φάση, η οποία θα αφορά την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών.


♦ Στην πρώτη φάση οι υποψήφιοι θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία με την υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος.


♦ Στη δεύτερη φάση όσοι υποψήφιοι επιλεγούν θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.


Και δύο λετττομερειούλες: Το εάν κάποιος υποψήφιος θα κριθεί κατάλληλος ή όχι για να συμμετάσχει στη δεύτερη φάση θα καθοριστεί από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν γραπτώς από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους (Deutsche Bank και Εθνική) με τη συνεργασία των νομικών (Καρατζάς και Freshfields).


Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά κριτήρια, στην προκήρυξη επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία θα χρειαστεί να αποδείξουν, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών, ότι:

♦ Στην περίπτωση εταιρικής οντότητας ο μέσος όρος των EBITDA των τελευταίων τριών χρήσεων που έχουν ελεγχθεί ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ.
♦ Εάν πρόκειται για fund, το σύνολο των ενεργών και μη επενδεδυμένων κεφαλαίων ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.
♦ Στην περίπτωση κοινοπραξίας το κριτήριο θα πρέπει να εκπληρώνεται από κάθε ένα από τα μέλη της κοινοπραξίας αναλογικά (pro rata) με το μερίδιο του στην κοινοπραξία. Και μόνο αυτές οι προδιαγραφές δείχνουν πολλά για όσους διαβάζουν ισολογισμούς...


Σε όλο αυτό το σκηνικό απαξίωσης και ξεπουλήματος δεν βρέθηκε καμιά επιτροπή κεφαλαιαγοράς ούτε κάποιος άλλος θεσμός να παρατηρήσει το παραμικρό. Οπότε, όταν ο νικητής της διαγωνιστικής διαδικασίας θα πάρει το 33% του ΟΠΑΠ για 300 εκατομμύρια, δεν θα πρέπει να απορήσουμε... Ίσως θα πρέπει να πούμε και... «ευχαριστώ».
Τότε θα δούμε και ποιος επιχειρηματίας ήταν ο εκλεκτός της κυβέρνησης, για να συμπληρώσουμε το παζλ.

Διαβάστε το άρθρο «Κοψοχρονιά ο ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΠΟΝΤΙΚΙ 

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2012 13:51 Διαβάστηκε 2088 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΔημόσιο: Πουλάνε τον ΟΠΑΠ ... όσο όσο Top of Page