praktores.com
 
 

Στην τελική ευθεία η πώληση του ΟΠΑΠ

Οκτ 02
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την πώληση του ποσοστού που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στην ΟΠΑΠ

Α.Ε., χωρίς κανένας να είναι όμως σε θέση να γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο της επόμενης μέρας στη λειτουργία της εταιρείας αλλά και στην ίδια την αγορά τυχερών παιχνιδιών. Ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά έχει να κάνει με το καθεστώς του μονοπωλίου, ενώ για το επενδυτικό σχήμα που θα αγοράσει το 33% της εταιρείας είναι πολύ νωρίς αφού παρατηρείται συνωστισμός ενδιαφερομένων.
Όσο για το ύψος του τιμήματος, αυτό φαίνεται να επηρεάζεται από τις φορολογίες και το θέμα της αποκλειστικότητας.


Για τις εξελίξεις της ιδιωτικοποίησης και της επόμενης μέρας η «Καθημερινή» γράφει μεταξύ άλλων τα εξής: «Με μια εντυπωσιακή αποκρατικοποίηση επιχειρείται η ανατροπή του αρνητικού επενδυτικού κλίματος στη χώρα μας. Το Project Olympus (Σχέδιο Όλυμπος], όπως έχει κωδικοποιηθεί, έχει στόχο μέσα στους επόμενους μήνες την πλήρη αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ. Και πρακτικά αποτελεί την πρώτη αποκρατικοποίηση του ελληνικού Δημοσίου, με δεδομένο ότι αυτές που προηγήθηκαν (άδειες ΟΠΑΠ και φάσμα συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας) συνιστούσαν εν πολλοίς μονόδρομο για τους επενδυτές. Το Project Olympus, εφόσον ολοκληρωθεί, θα αφήσει το ελληνικό Δημόσιο με ελάχιστη συμμετοχή στον οργανισμό τυχερών παιγνίων που το ίδιο ίδρυσε το 1959 και όπου σήμερα κατέχει το 3Α% του μετοχικού κεφαλαίου, θεωρητικά, η πώληση του 33% των μετοχών ΟΠΑΠ θα μπορούσε να αποφέρει σε τρέχουσες χρηματιστηριακές αξίες περί τα 450 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι αναλυτές προεξοφλούν ένα υψηλότερο τίμημα, δεδομένου ότι το προς πώληση 1 /3 του μετοχικού κεφαλαίου σε μια επιχείρηση παρέχει ισχυρά δικαιώματα (blocking minorities) στον επενδυτή, ενώ με δεδομένη τη σημερινή μετοχική σύνθεση του ΟΠΑΠ, πρακτικά παρέχεται ο πλήρης έλεγχος της επιχείρησης. Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ την τελευταία στιγμή έκαναν πίσω σχετικά με τη διατήρηση συμμετοχής της τάξης του 5%. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική απόφαση της κυβέρνησης αφορούσε την πώληση του 29%. Την παραμονή όμως της προκήρυξης του διαγωνισμού, η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ) αποφάσισε τη μεταβίβαση ενός επιπλέον 4% των μετοχών ΟΠΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να πωληθεί και αυτό. Με την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση συμμορφώνεται με την επιθυμία της τρόικας για πλήρη αποκρατικοποίηση του Οργανισμού. Εξάλλου η συμμετοχή του 5% πλέον δεν έχει καμία σημασία, καθώς το Δημόσιο ήδη διαθέτει πολλά εργαλεία ελέγχου του ΟΠΑΠ, όπως τη ρυθμιστική αρχή της αγοράς.


Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση, η κυβέρνηση ήδη έχει συστήσει την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), η οποία, όπως συμβαίνει στον υπόλοιπο ανεπτυγμένο πλανήτη, θα έχει τον αποφασιστικό ρόλο της ρύθμισης και του ελέγχου του συνόλου της αγοράς τυχερών παιγνίων. Από την άλλη πλευρά, η τριμελήςεπιτροπή που ορίστηκε πρόσφατα μέσω υπουργικής απόφασης θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ στις οποίες θα συζητούνται τα θέματα παιγνιομηχανών (VLTs). Η επιτροπή αυτή μάλιστα θα έχει δικαιώματα βέτο επί των αποφάσεων της πλειοψηφίας».

Διαβάστε το άρθρο «Στην τελική ευθεία η πώληση του ΟΠΑΠ» στην πηγή: kingbet 

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2012 11:52 Διαβάστηκε 1432 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΣτην τελική ευθεία η πώληση του ΟΠΑΠ Top of Page