praktores.com
 
 

Πλήρης απαγκίστρωση του Δημοσίου από τον ΟΠΑΠ

Σεπ 29
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΝΑ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΕΙ το μήνυμα προς τους εταίρους και τις αγορές για ένα ταχύτερο και αποτελεσματικότερο από άποψη

εσόδων πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων επιχειρεί η κυβέρνηση, με τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την πώληση του ΟΠΑΠ.


Η ανακοίνωση της πρόσκλησης από το ΤΑΙΠΕΔ επεφύλασσε μάλιστα τη διεύρυνση του ποσοστού πώλησης, από το 29% στο 33%, πράγμα που σημαίνει ότι το κράτος είναι διατεθειμένο να απαλλαγεί πλήρως από το μάνατζμεντ του οργανισμού, περιοριζόμενο μόνο στο σταθερό ποσοστό εσόδων 30% από τα κέρδη του οργανισμού.


Η απόφαση για τη διεύρυνση του πωλούμενου ποσοστού κατά 4% ελήφθη την περασμένη Τετάρτη από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και, κατά πληροφορίες, την τελική ώθηση σε αυτή την εξέλιξη έδωσε ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, σε επικοινωνία του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στη διάρκεια της τελευταίας άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup, στην Κύπρο.
Σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ στη διαδικασία αποκρατικοποίησης ορίζονται η Deutsche Bank, η Εθνική Τράπεζα, η Freshfields Bruchaus Deringer και η δικηγορική εταιρεία Καρατζά 1 Συνεργάτες.


Ο διαγωνισμός για την πώληση του ΟΠΑΠ θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, όπως αυτές περιγράφονται στην πρόσκληση που ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ.
Στην πρώτη φάση, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν μέχρι τις 19 Οκτωβρίου εκδήλωση ενδιαφέροντος με βάση τα κριτήρια προεπιλογής, νομικά και οικονομοτεχνικά. Η δεύτερη είναι η κατεξοχήν διαγωνιστική διαδικασία, με τη συμμετοχή όσων θα επιλεγούν από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους με βάση τα κριτήρια προεπιλογής. Το ΤΑΙΠΕΔ, όπως αναφέρει στην πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, δεν αποκλείει να υπάρξει και ενδιάμεση φάση μη δεσμευτικών προσφορών, πριν από την τελική διαγωνιστική διαδικασία δεσμευτικών προσφορών.


Σε πρώτη φάση, λοιπόν, και μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, θα αποκαλυφθεί πόσοι και ποιοι από τους θρυλούμενους «πολιορκητές» του ΟΠΑΠ θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, κατά μόνας ή σε κοινοπραξίες. Πάντως, η διαδικασία αυτή δεν αποκλείεται να πάρει κάποια μικρή παράταση, σε περίπτωση που υποβληθεί σχετικό αίτημα από υποψήφιους αγοραστές.


Ήδη θρυλείται ότι την παράταση θα ζητήσει εγχώριος παίκτης, επικαλούμενος την παρουσία των στελεχών του σε διεθνή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί για την παγκόσμια αγορά του τζόγου, στο Λας Βέγκας, το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτώβρη.
Στα κριτήρια προεπιλογής που ορίζονται στην πρόσκληση ενδιαφέροντος αξιομνημόνευτα είναι τα εξής: Πρώτον, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν μεμονωμένα ή σε συμπράξεις.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει σε ένα μόνο κοινοπρακτικό σχήμα, το οποίο όμως θα έχει σταθερό επικεφαλής εκπρόσωπο μέχρι το τέλος της διαγωνιστικής διαδικασίας. Η υπόλοιπη σύνθεση της κοινοπραξίας, ωστόσο, μπορεί να αλλάξει, υπό τον όρο ότι θα κοινοποιείται εγκαίρως.


Χρηματοοικονομικά, κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει να αποδεικνύει ότι παρουσιάζει ενοποιημένα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο, κατά μέσο όρο, τις τρεις τελευταίες εταιρικές του χρήσεις, εφόσον είναι νομικό πρόσωπο. Αν πρόκειται για επενδυτικό κεφάλαιο (hedge fund), πρέπει να διαθέτει ενεργά και μη επενδεδυμένα κεφάλαια τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Στις κοινοπραξίες τα ποσά αυτά επιμερίζονται κατά το ποσοστό συμμετοχής εκάστου μέρους τους.


Από τα κριτήρια προεπιλογής όσων συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για την πώληση του ΟΠΑΠ προκύπτει ότι τα χρηματοοικονομικά μεγέθη προσαρμόζονται αισθητά στις δυνατότητες των εγχώριων μνηστήρων, που έχουν άλλωστε βοηθηθεί ήδη πολύ και από τη μείωση της χρηματιστηριακής αξίας του οργανισμού, μετά τη βύθιση της μετοχής του που προκλήθηκε από τον θόρυβο για την επικείμενη φορολόγηση των κερδών.


Η χρηματιστηριακή αξία του πωλούμενου 33% του ΟΠΑΠ είναι σήμερα λίγο πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ.


Ένα τίμημα με 500 εκατ. ευρώ θεωρείται βάση εκκίνησης για τους ενδιαφερόμενους, ανάμεσα στους οποίους, σύμφωνα με τις μέχρις στιγμής ενδείξεις, περιλαμβάνονται οι όμιλοι Κόκκαλη, Κοπελούζου και Μπόμπολα, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης, ο Δημήτρης Κοντομηνάς, ενώ το τελευταίο διάστημα ακούγεται ότι και ορισμένοι εφοπλιστές προτίθενται να δηλώσουν «παρών» στις εξελίξεις.


Από τους ξένους ομίλους αναμένεται να φανεί αν θα επιβεβαιωθεί το ενδιαφέρον της ιταλικής LottoMatica , αλλά και άλλων funds που έχουν πλέον ευκαιρία συμμετοχής ανεξαρτήτως τεχνικής σχέσης με τον τζόγο.

Διαβάστε το άρθρο «Πλήρης απαγκίστρωση του Δημοσίου από τον ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ Του ΜΑΡΚΟΥ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012 11:08 Διαβάστηκε 1014 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΠλήρης απαγκίστρωση του Δημοσίου από τον ΟΠΑΠ Top of Page