praktores.com
 
 

Διαδικασίες εξπρές στον διαγωνισμό πώλησης του ΟΠΑΠ

Σεπ 27
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δημοσιεύεται σήμερα. Με διαδικασίες εξπρές ξεκινά από σήμερα το σχέδιο

Olympus, όπως τιτλοφορείται από το ταμείο αποκρατικοποιήσεων ο διαγωνισμός πώλησης του ΟΠΑΠ. Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε τελικά να διαθέσει στον επενδυτή που θα επιλεγεί το 33% των μετοχών του οργανισμού, αντί του 29% που είχε αποφασιστεί αρχικά. Προς την κατεύθυνση αυτή, το ελληνικό Δημόσιο προτίθεται να μεταβιβάσει στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στο επόμενο διάστημα επιπλέον 4% των μετοχών του οργανισμού, κατόπιν σχετικής απόφασης που θα λάβει η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ).

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δημοσιεύεται σήμερα στον εγχώριο και διεθνή Τύπο με στόχο η υποβολή ενδιαφέροντος να ολοκληρωθεί τη 19η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την πρόσκληση, θ' ακολουθήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, όπου οι προεπιλεγέντες υποψήφιοι της πρώτης φάσης θα κληθούν να υποβάλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές. Το ΤΑΙΠΕΔ ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα ένταξης ακόμη μιας ενδιάμεσης φάσης, όπου οι προεπιλεγέντες επενδυτές θα κληθούν να υποβάλουν μη δεσμευτικές προσφορές.


Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννη Εμίρη, η πρόθεση της κυβέρνησης και του ταμείου είναι η διαδικασία να προχωρήσει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. «Το διάστημα υποβολής μιας δεσμευτικής προσφοράς δεν μπορεί να είναι μικρότερο από ένα μήνα, αλλά ούτε και μεγαλύτερο από δύο μήνες», είπε χθες στην «Κ». Ως συνέπεια, οι τελικές και δεσμευτικές προσφορές -εφόσον δεν μεσολαβήσει μια ενδιάμεση φάση αξιολόγησης- να λάβουν χώρα στο τέλος του έτους. Έτσι, η πώληση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ δεν είναι πιθανό να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος της χρονιάς. Το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ χαρακτήρισε «αισιόδοξες» τις εκτιμήσεις που φέρουν τον οργανισμό να πουλιέται ακόμη και μέσα στο 2012.


Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ απέφυγε χθες να αναφερθεί σε υποψήφιους επενδυτές, αλλά χαρακτήρισε πολύ πιθανή την εμπλοκή επενδυτικών κεφαλαίων (funds). «Είναι οι μόνοι που διαθέτουν αυτή την περίοδο ισχυρή κεφαλαιακή βάση», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η έρευνα που έχει γίνει στο ταμείο έδειξε ότι όλοι σχεδόν οι operators (λοταρίες) είναι υπερδανεισμένοι.


Έτσι η οικονομική ισχύς των ανταγωνιστών και ταυτόχρονα υποψήφιων επενδυτών του ΟΠΑΠ (π.χ.Lotommatica, Came lot κ.λπ.) είναι περιορισμένη για να προχωρήσουν από μόνοι τους σε μια τέτοια διεκδίκηση.


Αναφερόμενος στα θέματα που απασχολούν το ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά τον ΟΠΑΠ, ο κ. Εμίρης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά μέτωπα, παρά τη συμφωνία εναρμόνισης του φορολογικού καθεστώτος του οργανισμού στον νόμο για τα τυχερά παίγνια (ν.4002/2011). Ο ίδιος έκανε λόγο για συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γεγονός που ερμηνεύεται ως κλείσιμο όλων των υποθέσεων κρατικών ενισχύσεων.


Ωστόσο παραμένουν ανοιχτές όλες οι καταγγελίες που έχουν γίνει στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς της Κομισιόν, δηλαδή σε ό,τι αφορά το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ και κυρίως σε ό,τι αφορά το μονοπώλιο στον στοιχηματισμό (επίγειο και διαδικτυακό).
Το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο, υποβάθμισε τη βαρύτητα των συγκεκριμένων ζητημάτων ενόψει της αποκρατικοποίησης και εξέφρασε την επιθυμία σύντομα να κλείσουν και τα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα που υπάρχουν.

Πάντως στη σημερινή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιεύεται στον Τύπο, n κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ επικαλούνται την 20ετή σύμβαση παραχώρησης του μονοπώλιου για 13 παιχνίδια στον ΟΠΑΠ του 2000, την παράταση της συγκεκριμένης σύμβασης παραχώρησης για άλλα 10 έτη (μέχρι το 2030) και τέλος τη δεκαετή σύμβαση παραχώρησης της εκμετάλλευσης των 35.000 παιγνιομηχανών, έκτων οποίων τις 18.500 παιγνιομηχανές ο ΟΠΑΠ θα εκχωρήσει σε τρίτους υποπαραχωρησιούχους.


Η πρώτη αποκρατικοποίηση θα είναι εκείνη του IBC, με τη νέα σύμβαση παραχώρησης που θα συμφωνηθεί μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης, περίπου 30 εκατ. ευρώ θα εισέλθουν στα ταμεία του Δημοσίου από την πώληση των 4 αεροσκαφών τύπου Airbus, τα οποία σταδιακά αναμένεται να παραδοθούν στον αγοραστή.


Δύο οι μνηστήρες για τα κρατικά Λαχεία

Μειώνεται ο ανταγωνισμός στην αποκρατικοποίηση των Κρατικών Λαχείων. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι ενδιαφερόμενοι έχουν μειωθεί σε δύο από τρεις που είχαν εκφράοει αρχικά ενδιαφέρον.

Ως ο αποχωρών ενδιαφερόμενος από τον σχετικό διαγωνισμό φέρεται η Austrian Lotteries. Έτσι στον διαγωνισμό που πραγματοποιείται τώρα, αναμένεται να υπάρξει υποβολή δεσμευτικού ενδιαφέροντος από την κοινοπραξία ΟΠAn-Lottomatica-lntralot-5cientiflc Games και την κοινοπραξία της ιταλικής Sissal με τον όμιλο Κοπελούζου. Από τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, η κυβέρνηση και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων προσδοκούν σε έσοδα ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, έκτων οποίων τα 250 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν μπροστά και τα υπόλοιπα σε βάθος 12ετίας.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η αποκρατικοποίηση των Κρατικών Λαχείων θα είναι μια από τις λίγες που αναμένεται να καρποφορήσουν πριν από το τέλος του έτους.

Διαβάστε το άρθρο «Με διαδικασίες εξπρές η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ του Βαγγέλη Μανδραβέλη

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012 11:26 Διαβάστηκε 942 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΔιαδικασίες εξπρές στον διαγωνισμό πώλησης του ΟΠΑΠ Top of Page