praktores.com
 
 

Ο καημός της Παρασκευής έκρυβε φωτιά

Σεπ 21
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δεν δικαιολογείται η άσκηση μονοπωλιακής πολιτικής στη διάρκεια μεταβατικής περιόδου στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο, σύμφωνα με την εισαγγελέα του ΔΕΚ. Επομένως το αίτημα των ελληνικών αρχών για μεταβατική περίοδο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό αφού θα νομιμοποιηθεί για το συγκεκριμένο διάστημα η παραβίαση των δικαιωμάτων των καταναλωτών και δεν θα ισχύει η ελεύθερη παροχή υπηρεσιών. Στην εισαγγελική εισήγηση γίνεται και αναφορά στη διαφήμιση των παιχνιδιών της εταιρείας που ασκεί το μονοπώλιο, ενώ τα πάντα πρέπει να ελέγχονται από τις δημόσιες αρχές. Πάντως, η εισαγγελέας του ΔΕΚ υπερασπίζεται περιορισμούς στην παροχή των υπηρεσιών και στα δικαιώματα των πολιτών ακόμα και από ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, στην περίπτωση που αυτό εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο σκοπό.

Τελικά ο καημός της Παρασκευής έκρυβε φωτιά, καθώς με καθυστέρηση τριών ημερών το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι πράγματι θα επιβληθεί από την αρχή του 2013 φορολογία 30% σε όλα τα τυχερά παιχνίδια που παίζονται στην Ελλάδα ώστε να μην υπάρχουν κρατικές ενισχύσεις. Η ανακοίνωση προκάλεσε νέα πτώση της μετοχής κατά 18% και αναταραχή σε ολόκληρο το φάσμα λειτουργίας της εταιρείας. Πάντως, από τις 5 Σεπτεμβρίου η Alpha Finance είχε πιθανολογήσει μια αρνητική εξέλιξη στο θέμα της φορολογίας των εσόδων του ΟΠΑΠ με 30% στα μικτό έσοδα, υποβιβάζοντας τον ΟΠΑΠ σε neutral με μείωση της τιμής στόχου.

Ένα αναπάντητο ερώτημα που προκύπτει από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχει να κάνει με το πόσο συνδέεται η απόφαση του ΔΕΚ και οι εξελίξεις περί μονοπωλίου με τη φορολόγηση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών. Οι πιέσεις για ενίσχυση των εσόδων του δημοσίου αυξάνονται ολοένα και περισσότερο και το προφανές είναι να θέλει η κυβέρνηση να ενισχύσει τα άδεια ταμεία της. Για αυτό το σκοπό, πέρσι τον Αύγουστο επέβαλε φορολογία 30% στο μικτό έσοδο των εταιρειών του διαδικτύου προκειμένου να παραχωρήσει τις σχετικές άδειες. Το τι θα συμβεί πάντως από τώρα και στο εξής κανένας δεν μπορεί να το γνωρίζει, λόγω και των αντιδράσεων που αναμένονται στη συνέχεια.

Να σημειωθεί ότι μια φορολόγηση 30% στα έσοδα του ΟΠΑΠ θα δώσει ένα ετήσιο επιπλέον ποσό ύψους 200 ως 250 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο με βάση τους σημερινούς τζίρους. Ένα ποσό που θεωρείται αρκετά υψηλό συγκρινόμενο με το αντίτιμο των 375 εκατ. ευρώ επέκτασης του μονοπωλίου κατά δέκα χρόνια. Παράγοντες της αγοράς, αναφερόμενοι στις εξελίξεις, διαπιστώνουν σοβαρά προβλήματα στην υπάρχουσα νομοθεσία και επισημαίνουν ότι απαιτείται ένα νέο πλαίσιο περισσότερο ευέλικτο, το οποίο θα προσαρμόζεται άμεσα στις εξελίξεις.

Σε αλλαγή των όρων διεξαγωγής του διαγωνισμού απόκτησης της άδειας Κρατικών Λαχείων προχώρησε το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ. Ειδικότερα, το Ταμείο άλλαξε τους όρους στη δυνατότητα μεταβολής της μετοχικής σύνθεσης των ενδιαφερομένων για τα Κρατικό Λαχεία, προκειμένου να «χωρέσει» ο νέος μέτοχος –εταίρος του ΟΠΑΠ- στον σχετικό διαγωνισμό. Ο ΟΠΑΠ, μέσω της θυγατρικής του εταιρείας, ΟΠΑΠ Investment, συμμετέχει στον διαγωνισμό διεκδίκησης των Κρατικών Λαχείων σε ποσοστό 34%. To υπόλοιπο 66% κατέχουν η Lottomatica, 16,5% η Scientific Games και ένα άλλο 16,5% η Intralot. 0 ενδιαφερόμενος για την απόκτηση των Κρατικών Λαχείων είναι η τσεχική επενδυτική εταιρεία PPF. Η τελευταία, γνωστή από την επένδυσή της στην Τράπεζα Πειραιώς, ενδιαφέρεται να αποκτήσει το 49% στην ΟΠΑΠ Investment, δηλαδή εμμέσως το 16,5% της άδειας των Κρατικών Λαχείων. Να σημειωθεί ότι ο πήχης των εσόδων από την ιδιωτικοποίηση των κρατικών λαχείων και την παραχώρηση του μονοπωλίου έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μόλις στα 300 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε το άρθρο «Bet times» στην πηγή: KINGBET

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Απριλίου 2013 14:20 Διαβάστηκε 1434 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΟ καημός της Παρασκευής έκρυβε φωτιά Top of Page