praktores.com
 
 

ΟΠΑΠ: Ευρω-νάρκη στο μονοπώλιο

Σεπ 21
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Θολό τοπίο για το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ σε «επίγειο στοιχηματισμό» (δηλαδή πρακτορεία και φρουτάκια) δημιουργεί

η πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα του Ευρωδικαστηρίου Jan Mazak, καθώς μέχρι την ανακοίνωση της τελικής απόφασης του ΣτΕ που αναμένεται τους πρώτους μήνες του 2013 είναι ασαφές εάν ο ΟΠΑΠ έχει αποκλειστικό δικαίωμα ανάπτυξης πρακτορείων και εάν αμφισβητείται η νομοθεσία και για τα φρουτάκια.

«Δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, αν δεν υπάρχει η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για το μονοπώλιο» υποστηρίζουν κύκλοι της αγοράς, καθώς ενδεχόμενη απώλεια του μονοπωλίου του στα επίγεια δίκτυα επηρεάζει την αποτίμησή του και τις εκτιμήσεις για τα VLT's και το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας.

Μέχρι σήμερα, ο επίγειος στοιχηματισμός (πρακτορεία - φρουτάκια) σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία ανήκει αποκλειστικά στον ΟΠΑΠ. Η αμφισβήτηση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ στα πρακτορεία ξεκίνησε με την προσφυγή των Stanleybet και William Hill στο ΣτΕ προκειμένου να εξασφαλίσουν άδεια λειτουργίας πρακτορείων.

Το ΣτΕ απέστειλε προδικαστικά ερωτήματα στο Ευρωδικαστήριο και ο γενικός εισαγγελέας απαντά ότι το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ δεν δικαιολογείται ούτε στη βάση του περιορισμού των τυχερών παιχνιδιών ούτε στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Σημειώνει ότι μόνο ο αυστηρός έλεγχος από τις δημόσιες αρχές και η περιορισμένη ανάπτυξη θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν ότι το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ συμβάλλει στον περιορισμό της εγκληματικότητας, κάτι που όμως δεν συμβαίνει σήμερα.

Η πρόταση του Εισαγγελέα, αμφισβητώντας την εθνική νομοθεσία για τα τυχερά παιχνίδια (2843/2000) που προβλέπει το δικαίωμα προαίρεσης του ΟΠΑΠ, στο οποίο βασίζεται νομικά η ανάθεση των VLT's, δημιουργεί νομική βάση για νέες καταγγελίες αμφισβήτησης της αποκλειστικότητας του ΟΠΑΠ και στα φρουτάκια.

Η απάντηση
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα η χορήγηση στον ΟΠΑΠ του αποκλειστικού δικαιώματος διεξαγωγής, διαχειρίσεως και λειτουργίας τυχερών παιγνίων είναι δικαιολογημένη εφόσον εξυπηρετούνται σκοποί όπως: Πρώτον, η μείωση των προσφερομένων παιγνίων, δεύτερον, η καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Οσον αφορά τον πρώτο σκοπό η χορήγηση μονοπωλίου στον ΟΠΑΠ, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως πρόσφορο μέτρο για τη μείωση της προσφοράς τυχερών παιχνιδιών και επίσης ότι ούτε η ελληνική νομοθεσία μπορεί να θεωρηθεί ως πρόσφορη για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Για την καταπολέμηση της συναφούς προς τα τυχερά παιχνίδια εγκληματικότητας ο γενικός εισαγγελέας σημειώνει ότι η χορήγηση του μονοπωλίου μπορεί να θεωρηθεί ότι συμβάλλει στον περιορισμό της εγκληματικότητας, αν ασκείται αυστηρός δημόσιος έλεγχος και αν ακολουθεί μια πολιτική ελεγχόμενης ανάπτυξης. Προσθέτει ωστόσο, ότι ανεξαρτήτως της τελικής εκτίμησης του ελληνικού δικαστηρίου, «από τα στοιχεία προκύπτει ότι δεν υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο οι δραστηριότητες του ΟΠΑΠ από τις δημόσιες αρχές ούτε περιορίζονται αποτελεσματικά από το εφαρμοστέο ως προς αυτόν νομοθετικό πλαίσιο».

Επίσης αναφέρει, στο μέτρο που η χορήγηση του μονοπωλίου στον ΟΠΑΠ συνεπάγεται την αύξηση των τυχερών παιχνιδιών πέραν του μέτρου που είναι αναγκαίο για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας με αποτέλεσμα να καταλήγει σε απεριόριστη ανάπτυξη δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι επιδιώκει την ελεγχόμενη ανάπτυξη.

 

Δήλωση κ. Μαραγκάκη, της Stanleybet
Ο γενικός εισαγγελέας είναι ξεκάθαρος και αποδεικτικός στη λογική και τα επιχειρήματα με τα οποία απαντά τα προδικαστικά ερωτήματα του ΣτΕ. Ρητά εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν είναι συμβατή η χορήγηση μονοπωλίου στον ΟΠΑΠ με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Βέβαια πρόκειται μόνο για μια γνωμοδότηση που δεν αποτελεί νομική δέσμευση όμως η διαρκής αναφορά στις αμφιβολίες και τις παραδοχές της πλειοψηφίας του ΣτΕ, δημιουργεί έμμεση δέσμευση. Το μονοπώλιο της ΟΠΑΠ αμφισβητείται ξεκάθαρα.

 

Αντίδραση ΟΠΑΠ
Σύμφωνα με την πρόταση του γενικού εισαγγελέα, «στο εθνικό δικαστήριο εναπόκειται να κρίνει ποιον από τους σκοπούς αυτούς επιδιώκει στην πραγματικότητα η επίμαχη εθνική νομοθεσία και αν η νομοθεσία αυτή όντως εξυπηρετεί τον σκοπό αυτόν κατά συνεπή και συστηματικό τρόπο». Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται εντός του 2013. Στη συνέχεια θα επιληφθεί η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 

Τέσσερις μνηστήρες
Τέσσερις ελληνικές και ξένες κοινοπραξίες ενδιαφέρονται για τον ΟΠΑΠ. Οπως δήλωσε ανώνυμα στο Reuters κυβερνητικός παράγοντας «θέλουμε να έχει ολοκληρωθεί η πώληση τέλος Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου. Υπάρχει ενδιαφέρον από τουλάχιστον τέσσερις κοινοπραξίες, ελληνικές και ξένες. Πρόκειται για κορυφαίες εταιρείες των τυχερών παιχνιδιών», διευκρίνισε χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένο ενδιαφερόμενο.

Διαβάστε το άρθρο «ΟΠΑΠ: Ευρω-νάρκη στο μονοπώλιο» στην πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΟΠΑΠ: Ευρω-νάρκη στο μονοπώλιο Top of Page