praktores.com
 
 

Τι σημαίνει η φορολόγηση των παιγνιδιών του ΟΠΑΠ

Σεπ 20
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Διττά μηνύματα για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ έστειλε χθες στην αγορά η κυβέρνηση, καθώς από τη μία

πλευρά το ΤΑΙΠΕΔ κήρυσσε και επισήμως την έναρξη της διαδικασίας αποκρατικοποίησης με διεθνή ανοικτό διαγωνισμό, από την άλλη το υπουργείο Οικονομικών, αποσαφηνίζοντας τη φορολογική μεταχείριση του Οργανισμού, καθιστούσε την πώλησή του λιγότερη ελκυστική στους υποψήφιους αγοραστές.


Πράγματι, το υπουργείο Οικονομικών θέλοντας να επιβάλει σταθερούς φορολογικούς κανόνες στον χώρο των τυχερών παιγνίων και να εναρμονίσει πλήρως το φορολογικό καθεστώς εκτίναζε, με απόφασή του, τον φορολογικό συντελεστή επί των μικτών κερδών του οργανισμού στο 30% (!) αντί των προνομιακών συντελεστών 0% και 5% μέχρι το 2030 που ίσχυαν μέχρι χθες. Απόφαση που, αν λάβει κανείς υπόψη ότι τα μικτά κέρδη του Οργανισμού ανέρχονται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ, συνεπάγεται όφελος για το Δημόσιο περί τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως.


Με δεδομένο εξάλλου ότι το Δημόσιο κατέχει το 29% του μετοχικού κεφαλαίου, η διάθεση του ποσοστού αυτού στον υποψήφιο αγοραστή θα απέφερε έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ (με υπόθεση κεφαλαιοποίησης 2 δισ. ευρώ) συν ένα premium της τάξης των 400 με 500 εκατ. ευρώ για την παραχώρηση του μάνατζμεντ. Η επιβολή ωστόσο του νέου υψηλοί φορολογικού συντελεστή που κατακρήμνισε την τιμή της μετοχής κατά 37% μέσα σε δυο μόλις συνεδριάσεις, προσγείωσε την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στο 1,3 δισ. ευρώ, με ό,τι αυτό σημαίνει και για την αξία του ποσοστού του Δημοσίου.


Κερδισμένο το δημόσιο

Όμως σε καθαρά δημοσιονομικούς όρους και μακροπρόθεσμα το Δημόσιο θα βγει σαφώς κερδισμένο από την επιβολή του νέου φορολογικού συντελεστή, αφού η αύξηση της φορολογίας προφανώς εξασφαλίζει περισσότερα έσοδα από αυτά που θα εισέπραττε εφάπαξ από τη διάθεση του 29%.
Η δε μείωση της ελκυστικότητας της εταιρείας εξαιτίας της αύξησης του φόρου μπορεί να αντισταθμιστεί στην περίπτωση που η κυβέρνηση δημιουργήσει το κατάλληλο πλέγμα προστασίας, που θα ρυθμίζει την αγορά των τεχνικών και τυχερών παιχνιδιών και θα κλείνει τον δρόμο στην παράνομη αγορά.


Χαρακτηριστικά, σήμερα, εκτιμάται ότι στη χώρα μας λειτουργούν περισσότεροι από 250 διαδικτυακοί τόποι στοιχηματισμού, έως και 20 χιλιάδες ηλεκτρονικές μηχανές ψυχαγωγικών παιχνιδιών περιορισμένου κέρδους (AWPs) και έως και 150 χιλιάδες ηλεκτρονικοί υπολογιστές που παρέχουν παράνομα τυχερά παιχνίδια (τύπου φρουτάκια). Συνολικά ο παράνομος τζίρος όλων αυτών των τυχερών παιχνιδιών εκτιμάται σε πάνω από 4 δισ. ευρώ ετησίως.


Αποκρατικοποιήσεις

Εκτός της έναρξης της διαδικασίας αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ, σε 45 ημέρες θα πρέπει να κατατεθούν εξάλλου οι δεσμευτικές προσφορές στον διαγωνισμό για τα κρατικά λαχεία, όπως αποφάσισε χθες το ΤΑΙΠΕΔ. Αντίθετα, οι αποφάσεις για την επόμενη φάση του διαγωνισμού για το Ελληνικό μετατέθηκαν για την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Αναλυτικότερα, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου στη χθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε τα ακόλουθα:

ΟΠΑΠ: Επιβεβαιώθηκε η - από 29.03.2012 - απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για την πώληση του 29% των μετοχών της ΟΠΑΠ ΑΕ με διεθνή ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό. Εγκρίθηκαν οι όροι της αχαϊκής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τους οποίους η προεπιλογή των υποψηφίων θα γίνει με χρηματοοικονομικά κριτήρια.


Κρατικά Λαχεία: Εγκρίθηκε το τελικό σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης για την ιδιωτικοποίηση των κρατικών λαχείων. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές εντός 45 ημερών.


Κασσιώπη: Εγκρίθηκαν τα τεύχη της β' φάσης του διαγωνισμού για την αξιοποίηση της έκτασης στην Κασσιώπη Κέρκυρας. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές εντός 60 ημερών.

 

Το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και EE πρόβλεπε τα εξής:

■ Από 01.01.2013 τα κέρδη των παικτών από τα παίγνια της ΟΠΑΠ ΑΕ θα φορολογούνται ανεξαρτήτως ύψους με 10%, όπως προβλέπεται και για τα κέρδη των παικτών από παίγνια στο διαδίκτυο και στα παιγνιομηχανήματα.
■ Από 01.01.2013 και μέχρι την 12.10.2020 επιβάλλεται συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στα έσοδα της ΟΠΑΠ ΑΕ ίση με 30% επί του μικτού κέρδους από τα παίγνια που προβλέπονται στην από 15.12.2000 σύμβαση μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ΟΠΑΠ ΑΕ.
■ Για το χρονικό διάστημα από 13.10.2020 μέχρι και 12.10.2030 προβλέπεται συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στα μικτά κέρδη κατά ποσοστό 5%. Επίσης, κατά τους όρους της επέκτασης μέρος του τιμήματος που κατεβλήθη το 2011 αντίστοιχε σε προπληρωμή της διαφοράς μεταξύ 5% και 30%. Σύμφωνα με την κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπεται μηχανισμός επιβεβαίωσης του ύψους της προπληρωμής σύμφωνα με μαθηματικό τύπο κατά τον οποίο μπορεί να υπάρξουν διορθωτικές πληρωμές εκατέρωθεν.
Κατά την από 12.12.2011 σύμβαση μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ΟΠΑΠ ΑΕ για την επέκταση της διάρκειας της από 15.12.2000 σύμβασης, η ΟΠΑΠ ΑΕ δεσμεύεται από τη συμφωνία για τον μηχανισμό επιβεβαίωσης, δυνάμενη μόνο να κατάγγειλε συνολικά την από 12.12.2011 σύμβαση.
■ Σε σχέση με τα έσοδα της ΟΠΑΠ ΑΕ από παιγνιομηχανήματα θα προβλεφθεί ότι, αν τα έσοδα της ΟΠΑΠ ΑΕ υπερβούν ορισμένα όρια, το ποσοστό συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στα μικτά κέρδη της ΟΠΑΠ ΑΕ από τη σχετική δραστηριότητα θα αυξάνεται από το προβλεπόμενο σήμερα ποσοστό 30% κλιμακωτά και μέχρι κατ' ανώτατο όριο το ποσοστό 35%.

 

Πως αντέδρασαν οι επενδυτές στην ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών

«Αφήστε καλύτερα, μην τον πουλάτε!» Αυτό ήταν το μήνυμα των αναλυτών Ελλήνων και ξένων μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για το νέο καθεστώς που θα διέπει τη φορολογία του ΟΠΑΠ. Ο συντελεστής φορολόγησης μέχρι 30%, «μεταφράζεται», σύμφωνα με την αγορά, υποθηκεύοντας πάνω από το 50% των μικτών κερδών, που σημαίνει ότι το μέρισμα του Οργανισμού, ακόμη και η κίνηση της μετοχής θα καταστούν εξαιρετικά «δυσκίνητα».


Το χαρτί, με το που έγινε γνωστή η ανακοίνωση υποχώρησε κατά 15% στα 4,5 ευρώ και τελικά κατέρρευσε με απώλειες 18,37%, στα 4,31 ευρώ και όγκο 8,2 εκατ. τεμαχίων. Εγχώριοι παίκτες, τράπεζες, Έλληνες και ξένοι θεσμικοί, ακόμη και funds που είχαν χτίσει παραδοσιακές θέσεις στη μετοχή, βγήκαν πωλητές με την προσφορά να απορροφάται κυρίως από traders και γενικά από εκείνους που πιστεύουν ότι από τη στιγμή που βγήκε κι αυτό το νέο, δεν υπάρχει κάτι άλλο που να αποτελέσει μοχλό πίεσης για τη μετοχή. Υπενθυμίζουμε ότι τα χαμηλότερα επίπεδα για εφέτος, αλλά και τα ιστορικά χαμηλά που έχει γράψει η μετοχή είναι τα 3,5 ευρώ.


Οι αναλυτές

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ κ. Ν. Χριστοδούλου, «μεγάλη πτώση παρατηρούμε στη μετοχή του ΟΠΑΠ το τελευταίο τετραήμερο παρά το ότι επέρχεται η αποκρατικοποίησή του».


Σύμφωνα με τον αναλυτή, «η υποχώρηση αυτή σχετίζεται με την αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς για τα παίγνια του ΟΠΑΠ. Ειδικότερα, η φορολόγηση του μικτού κέρδους από τα παίγνια κατά 30% μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των λειτουργικών κερδών του ΟΠΑΠ κατά 400 εκατ. ευρώ και των κερδών προ φόρων κατά 300-350 εκατ. ευρώ, με benchmark τα εκτιμώμενα μεγέθη του 2012. Η πολύ αρνητική αυτή είδηση μειώνει τις προσδοκίες για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, τη στιγμή που περιμένουμε και την απόφαση της προσφυγής 2 διεθνών εταιρειών εναντίον του για το επίγειο μονοπώλιο που διαθέτει στην Ελλάδα».


Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι μειώνεται σημαντικά το δυνητικό περιθώριο στην αποτίμηση του ΟΠΑΠ. Η επιβολή του φόρου εκτιμάται ότι θα αυξήσει κατά 350-360 εκατ. ευρώ το κόστος πωληθέντων μειώνοντας αντίστοιχα τα λειτουργικά κέρδη (από τον τρόπο υπολογισμού εξαιρεί την επιστροφές των πρακτόρων).


Εκτιμά ότι η αγορά έχει ήδη ενσωματώσει στην τιμή της μετοχής την σημερινή εξέλιξη, καθώς η αποτίμησή της διαμορφώνεται στο 1,4 δισ. ευρώ έχοντας υποχωρήσει 33% από την ημέρα που δημοσιεύθηκε στον Τύπο η σχετική ρύθμιση του φόρου.
Το φορολογικό καθεστώς που επιβάλλεται στον ΟΠΑΠ θα έχει σημαντική επίπτωση στο cash flow της επιχείρησης, επισημαίνει σε ανάλυση της η UBS με τίτλο «Τα νέα από τη φορολόγηση στον ΟΠΑΠ μπορεί να έχουν τραγικές συνέπειες».


Δεν είναι ξεκάθαρο αν ένας τόσο υψηλός φόρος θα πάρει την τελική νομική έγκριση, αλλά ούτε και το εάν η κυβέρνηση θα καταφέρει να προχωρήσει την ιδιωτικοποίηση, σημειώνει. «Η επίσημη ανακοίνωση υποδεικνύει την αύξηση της φορολογίας αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρη η ακριβής επίπτωση». Σημειώνει ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν οι αλλαγές θα επηρεάσουν όλα τα παιχνίδια του Οργανισμού. Αν πάντως η φορολόγηση φτάσει συνολικά στο 30% το ποσό θα είναι της τάξης των 350 εκατ. ευρώ ή το 54% των EBITDA.

Διαβάστε το άρθρο «Τι σημαίνει η φορολόγηση των παιγνιδιών του ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΚΕΡΔΟΣ των Δ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ - Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ και ΣΤ. ΧΑΡΙΤΟΥ

 

 

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012 14:26 Διαβάστηκε 1733 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΤι σημαίνει η φορολόγηση των παιγνιδιών του ΟΠΑΠ Top of Page