praktores.com
 
 

Πώς έχασε 670 εκατ. € σε πέντε ημέρες;

Σεπ 20
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με «βουτιά» της μετοχής του ΟΠΑΠ ξεκίνησε η προσπάθεια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, καθώς χθες το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έλαβε απόφαση να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός.

Η συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος -ο ΟΠΑΠ θα φορολογείται με ποσοστό 30% επί των μεικτών κερδών- ναι μεν άνοιξε τον δρόμο για την πώληση του 29% του Οργανισμού, οδήγησε όμως σε κάθετη πτώση την τιμή της μετοχής και συνεπακόλουθα την αποτίμηση του - που θα ληφθεί υπόψη για τη διαμόρφωση του τιμήματος στη διαγωνιστική διαδικασία της ιδιωτικοποίησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 12 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ανακοινώθηκε η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να προχωρήσει στην πώληση του 29% του ΟΠΑΠ, η μετοχή έφθασε σε υψηλό πενταμήνου στα 6,41 ευρώ και η χρηματιστηριακή αξία του Οργανισμού στα 2,04 δισ. ευρώ.

Μέσα στις επόμενες ημέρες και με το που προέκυψε το θέμα της φορολόγησης άρχισε η πτώση της μετοχής και χθες με το που γνωστοποιήθηκε η συμφωνία με την Κομσιόν και βγήκαν στον αέρα αναλύσεις επενδυτικών οίκων έκανε «βουτιά» της τάξης του 18,37% στα 4,31% ευρώ.

Η αποτίμηση του Οργανισμού υποχώρησε πλέον στα 1,37 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό αφενός αναμένεται να επηρεάσει το ύψος του τιμήματος για τη διάθεση του 29% και αφετέρου «εγκλώβισε» στη μετοχή επενδυτέ5 που έσπευσαν να τοποθετηθούν εν όψει της επικείμενης ιδιωτικοποίησης.

Είναι χαρακτηριστικό πως με τη φορολόγηση του 30% των μεικτών κερδών υπολογίζεται ότι οι ετήσιες απώλειες για τον ΟΠΑΠ θα φθάσουν τα 300 με 350 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία

Όσον αφορά τη διαδικασία πώλησης, χθες ξεκίνησε και τυπικά με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Εγκρίθηκαν οι όροι της σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, συμφωνά με τους οποίους η προεπιλογή των υποψηφίων θα γίνει με χρηματοοικονομικά κριτήρια. Η δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 29% και η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες.
Επίσης στη συνεδρίαση λήφθηκαν και οι ακόλουθες αποφάσεις:

■ Τελική φάση διαγωνισμού κρατικών λαχείων. Εγκρίθηκε το τελικό σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης, για την ιδιωτικοποίηση των κρατικών λαχείων. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές εντός 45 ημερών.
■ Β' φάση διαγωνισμού για την Κασσιόπη. Εγκρίθηκαν τα τεύχη της β' φάσης του διαγωνισμού για την αξιοποίηση της έκτασης στην Κασσιόπη Κέρκυρας. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές εντός 60 ημερών.
Εξάλλου το διοικητικό συμβούλιο συζήτησε εκτενώς το θέμα της αξιοποίησης του Ελληνικού. Η διαδικασία για την επόμενη φάση του διαγωνισμού (υποβολή δεσμευτικών τεχνικών και οικονομικών προσφορών) αναμένεται να οριστικοποιηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΩΝ ΠΑ ΤΟΝ ΦΟΡΟ 30%

ΔΥΣΜΕΝΗΣ επίπτωση στα μελλοντικά κέρδη του ΟΠΑΠ θα έχει η φορολόγηση σε ποσοστό 30% επί των μεικτών κερδών του Οργανισμού, ενώ αναμένονται και λιγότερα έσοδα από την πώληση του 29% των μετοχών που κατέχει ακόμη το ελληνικό Δημόσιο, υποστηρίζουν ξένοι και εγχώριοι αναλυτές.

Ο ελβετικός οίκος UBS αναφέρει ότι οι νέοι και αυξημένοι συντελεστές φορολόγησης στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ θα έχουν επίπτωση Επιπτώσεις στα κέρδη και στην αξία των μερισμάτων στα κέρδη και στην αξία των μερισμάτων που έδινε. 0 συντάκτης της έκθεσης επισημαίνει ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν ένας υψηλός φόρος θα πάρει την τελική έγκριση, αλλά ούτε και το εάν η κυβέρνηση θα καταφέρει να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του.

Επίσης σημειώνει ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν οι αλλαγές θα επηρεάσουν όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Η UBS εκτιμά ότι αν τελικά περάσει η φορολόγηση επί των μεικτών κερδών με ποσοστό 30%, θα μειωθούν τα οργανικά κέρδη έως 350 εκατ.
ευρώ ή σε ποσοστό 54% επί του EBITDA (λεπουργικά κέρδη).

Η Beta ΑΕΠΕΥ υποστηρίζει ότι η αγορά έχει ήδη ενσωματώσει στην τιμή της μετοχής του ΟΠΑΠ τις εξελίξεις, καθώς έχει υποχωρήσει 33% από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το ενδεχόμενο φορολόγησης με ποσοστό 30% επί των μεικτών κερδών Σημειώνει ότι αντίστοιχα ποσοστά φόρου έχουν επιβληθεί σε μία χώρα της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να δημιουργεί σοβαρό εμπόδιο στην είσοδο νέων παιχτών του διαδικτυακού στοιχήματος.

Ο κ.Μάνος Χατζηδάκης, αναλυτής της BETA, εκτιμά ότι αν η επιβολή του φόρου είχε εφαρμοστεί στα μεγέθη του 2012, θα εμφανιζόταν το κόστος πωληθέντων να ήταν αυξημένο από 350 έως 360 εκατ. ευρώ και παράλληλα θα υπήρχε αντίστοιχη μείωση στα λειτουργικά κέρδη. Έτσι ο ΟΠΑΠ θα εμφάνιζε λειτουργικά κέρδη 250 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 120 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή αναλυτές έλεγαν ότι η απόφαση αυτή της κυβέρνησης έχει ως σκοπό να διατηρηθούν τα έσοδα του κράτους από την απουσία μελλοντικών μερισμάτων που θα είχε από τον ΟΠΑΠ, καθώς προτίθεται να πουλήσει το 29% των μετοχών της εταιρείας.

Διαβάστε το άρθρο «Πώς έχασε 670 εκατ. € σε πέντε ημέρες» στην  πηγή: ΕΘΝΟΣ των ΚΩΣΤΑ ΤΣΑΧΑΚΗ και ΝΙΚΟ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Απριλίου 2013 14:22 Διαβάστηκε 948 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΠώς έχασε 670 εκατ. € σε πέντε ημέρες; Top of Page