praktores.com
 
 

Έντονες αντιπαραθέσεις και δημοσιεύματα για τον ΟΠΑΠ

Σεπ 18
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αναταραχή προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει το 29% που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στον ΟΠΑΠ και

ξεκίνησαν ήδη και έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Οι εξελίξεις απασχολούν καθημερινά τα μέσα ενημέρωσης με πλήθος δημοσιευμάτων που αναφέρονται στους κυβερνητικούς χειρισμούς και στις συγκρούσεις συμφερόντων.


Σε ένα από αυτά τα δημοσιεύματα η «Αυγή» αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Τα περιθώρια καθαρού κέρδους στον ΟΠΑΠ, σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της επιχείρησης, ξεπερνούν το 12,5%. Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι πωλήσεις ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι τα καθαρό μετά φόρων κέρδη για τον όμιλο επιχειρήσεων ελληνικής και διεθνούς σύνθεσης, που θα ελέγξουν τον ΟΠΑΠ, μπορούν να φτάσουν ακόμη και στα 500 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Να γιατί ο ΟΠΑΠ χαρακτηρίζεται «μηχανή που κόβει χρήματα». Να γιατί οι συγκεκριμένοι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι αντιμετωπίζουν τον ΟΠΑΠ ως ένα σύγχρονο Ελντοράντο, χωρίς μάλιστα κανέναν οικονομικό κίνδυνο.


Μένει να δούμε ποιοι θα συνεργαστούν με ποιους και τι θα συμβεί αν μερικοί μείνουν έξω από τη συμφωνία. To σύστημα αυτό ενέχει πολλές αντιφάσεις, οι οποίες μπορεί να γίνουν εκρηκτικές αν η κατανομή της «λείας» δεν είναι ισότιμη. Αν και το τι σημαίνει ισότιμη δεν φαίνεται, επί του παρόντος, να είναι κοινός τόπος μεταξύ των γνωστών οικογενειών, που διαδραματίζουν ρόλο και στις πολιτικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση προχωρεί στην εκποίηση του ΟΠΑΠ για να δείξει καλή διαγωγή στην τρόικα και να εντυπωσιάσει δήθεν τους Ευρωπαίους εταίρους με σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις ακόμη και των πιο «χρυσών» φιλέτων της δημόσιας περιουσίας. Στην πραγματικότητα κάνει «χοντρές» δουλειές με εγχώριους και διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να τους αιμοδοτήσει οικονομικά προσδοκώντας με το αζημίωτο πολιτική στήριξη από τα ισχυρά ΜΜΕ που ελέγχουν».


Σε άλλα δημοσιεύματα γίνονται πολλές αναφορές στην κατάρρευση της μετοχής του ΟΠΑΠ μετά από διαρροή ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με την Κομισιόν για ενιαία φορολόγηση ύψους 30% στα μικτά έσοδα όλων των εταιρειών τυχερών παιχνιδιών επιπλέον από τη φορολογία που αποδίδουν στην καθαρή κερδοφορία.

Συγκεκριμένα, το Capital.gr γράφει μεταξύ άλλων τα εξής: «Το μείζον, βέβαια, είναι να αποσαφηνιστεί επισήμως από το ΤΑΙΠΕΔ που πραγματοποιεί τις διαβουλεύσεις με τα κλιμάκια της Κομισιόν τι τελικώς θα ισχύσει για το φορολογικό καθεστώς του ΟΠΑΠ, ώστε να γνωρίζουν διοίκηση, μέτοχοι και θεσμικοί επενδυτές. Σε περίπτωση, τελικώς, που το 30% επί των μικτών κερδών ισχύει, τότε επίσης θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ποια θα είναι η πολιτική της ΟΠΑΠ Α.Ε. σε επίπεδο ανταποδοτικών τελών προς το κράτος [χορηγίες, αθλητισμός κ λπ.), καθώς επίσης και η εμπορική της πολιτική».

Διαβάστε το άρθρο «Έντονες αντιπαραθέσεις για τον ΟΠΑΠ» στην πηγή: KINGBET

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012 13:05 Διαβάστηκε 1759 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΈντονες αντιπαραθέσεις και δημοσιεύματα για τον ΟΠΑΠ Top of Page