praktores.com
 
 

Σήμα για ιδιωτικοποιήσεις με τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΗ

Σεπ 17
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με ταχείς ρυθμούς κινούνται στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου αφενός να κερδηθεί το χαμένο έδαφος, λόγω

εκλογών και μη ύπαρξης διοίκησης και αφετέρου να σταλεί ένα σαφές σήμα αποφασιστικότητας προς τους εταίρους και τους πιστωτές.

Την Παρασκευή πέρασε στον έλεγχο του Ταμείου το 17% των μετοχών της ΔΕΗ, ενώ μεθαύριο Τετάρτη αναμένεται να ληφθεί η απόφαση προκειμένου να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την πώληση του 29% των μετοχών του ΟΠΑΠ.

Βούληση
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, που έχει συνεχείς επαφές με τη διοίκηση του Ταμείου, έχει ζητήσει να επισπευσθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες, ώστε αφενός να δείξει η ελληνική πλευρά πως έχει τη βούληση να προχωρήσει, αυτή τη φορά, σε ουσιαστικές αποκρατικοποιήσεις, όπως επίσης να επιχειρήσει να προσελκύσει επενδυτές. Το τελευταίο, μάλιστα, είναι το πλέον μεγάλο στοίχημα, σε μία περίοδο που οι ξένοι διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις, αναφορικά με την αξιοπιστία των Ελλήνων.

Την περασμένη Παρασκευή πέρασε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (TAIΠEΔ) το 17% της ΔΕΗ ή πιο συγκεκριμένα 39.440.000 μετοχές. Με τη νέα αυτή μεταβολή, το ποσοστό του ελληνικού δημοσίου στα δικαιώματα ψήφου μετοχών της ΔEH διαμορφώνεται σε 34,123% και το ποσοστό του TAIΠEΔ σε 17%, ενώ το ελληνικό δημόσιο ελέγχοντας 100% του TAIΠEΔ ελέγχει έμμεσα τα δικαιώματα ψήφου του 51,123% των μετοχών της εταιρείας.

Μνημόνιο

Με την κίνηση αυτή η ελληνική κυβέρνηση «ανοίγει» ουσιαστικά ένα ζήτημα ταμπού, όπως αυτό της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ. Να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της δέσμευσης της χώρας, όπως απορρέει από το Μνημόνιο για περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔEH μέσω της διάθεσης του 17% των μετοχών της στο Χρηματιστήριο. Πάντως οι όποιες εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν αναμένεται να είναι ραγδαίες, αφενός διότι η χρηματιστηριακή τιμή της ΔΕΗ είναι ιδιαίτερα χαμηλή και αφετέρου, επειδή προέχει το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας με την πώληση λιγνιτικών μονάδων.

Πάντως, τα σενάρια για την επιχείρηση είναι πολλά και το Ταμείο θα επιλέξει εν ευθέτω χρόνο το καλύτερο δυνατό, τόσο για τα ταμεία του κράτους, όσο και για την ανάπτυξη της επιχείρησης, στο νέο περιβάλλον που θα δημιουργηθεί με την απελευθέρωση της αγοράς. Σε ό,τι αφορά τον ΟΠΑΠ, το Ταμείο θα ανάψει το «πράσινο φως» για τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού προκειμένου να δοθεί το 29% των μετοχών της επιχείρησης, ενώ το 5% θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του δημοσίου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να υπάρξει έντονο ενδιαφέρον από μεγάλους διεθνείς «παίκτες» της λοταρίας.

Φορολόγηση

Στο μεταξύ, δημιουργήθηκε αναστάτωση με την πληροφορία που ήθελε την αύξηση της φορολογίας στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη πτώση της τιμής της μετοχής στο χρηματιστήριο την Παρασκευή. Με ανακοίνωση της η διοίκηση του ΟΠΑΠ τονίζει πως δεν γνωρίζει να υφίσταται κάποιο τέτοιο θέμα.

IBC – ΔΕΠΑ

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο Σεπτέμβριος για τις αποκρατικοποιήσεις. Πιθανότατα εντός του μηνός θα υπάρξει ο πλειοδότης για την παραχώρηση του IBC. Επίσης μέσα στον Οκτώβριο αναμένονται και απτά αποτελέσματα στην διαδικασία εκχώρησης των δικαιωμάτων για τα Κρατικά Λαχεία, ενώ αν οι συνθήκες το επιτρέψουν ίσως τέλος Οκτωβρίου ή εντός του Νοεμβρίου θα υπάρξουν και οι μη δεσμευτικές προσφορές για

ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ

Επίσης τον επόμενο μήνα αναμένονται εξελίξεις και για το Ελληνικό. Το σχέδιο του διαγωνισμού είναι ήδη έτοιμο και οι υπάρχοντες ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν υποβάλει το business plan εντός έξι μηνών. Από εκεί και πέρα υπάρχουν ζητήματα που είναι σε εξέλιξη, όπως αυτό των Ελληνικών Πετρελαίων. Το Δημόσιο θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για την πώληση του ποσοστού που κατέχει στην επιχείρηση, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το project ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ. Χρονικά τοποθετείται το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

ΔΕΗ

Την περασμένη Παρασκευή πέρασε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημο- σίου (TAIΠEΔ) το 17% της ΔΕΗ ή πιο συγκεκριμένα 39.440.000 μετοχές.

Με τη νέα αυτή μεταβολή, το ποσοστό του ελληνικού δημοσίου στα δικαιώ- ματα ψήφου με- τοχών της ΔEH διαμορφώνεται σε 34,123% και το ποσοστό του TAIΠEΔ σε 17%, ενώ το ελληνικό δημόσιο ελέγχοντας το 100% του TAIΠEΔ, ελέγχει έμμεσα τα δικαιώματα ψήφου του 51,123% των μετοχών της εταιρείας.

ΟΠΑΠ

Στον ΟΠΑΠ, το Ταμείο θα ανάψει το «πράσινο φως» για τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού προκειμένου να δοθεί το 29% των μετοχών της επιχεί- ρησης, ενώ το 5% θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

Διαβάστε το άρθρο «Σήμα για ιδιωτικοποιήσεις με τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕ» στην πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ Του Θανάση Παπαδή

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΣήμα για ιδιωτικοποιήσεις με τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΗ Top of Page