praktores.com
 
 

Τιτανομαχία για ΟΠΑΠ, οι εκπλήξεις και οι μνηστήρες

Σεπ 15
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ το ισχυρό ενδιαφέρον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς είναι η δεύτερη μεγαλύτερη

επιχείρηση του κλάδου της σε παγκόσμιο επίπεδο και η πρώτη σε κερδοφορία από τις ευρωπαϊκές ομοειδείς εισηγμένες. Ταυτόχρονα, διαθέτει το πλεονέκτημα της προοπτικής αύξησης των μεγεθών της δεδομένου ότι συμμετέχει στον διαγωνισμό για τα Κρατικά Λαχεία και επεκτείνεται στο Διαδίκτυο και το Videolotto.


Η διαδικασία για τα Κρατικά Λαχεία, μάλιστα, αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από την πώληση του ΟΠΑΠ, γεγονός που σημαίνει ότι αν ο Οργανισμός πλειοδοτήσει θα καταστεί ακόμα ελκυστικότερος καθώς θα διαθέτει ισχυρότατη παρουσία σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες τυχερών παιγνίων. Αξίζει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι τυπικά η διαδικασία για τον ΟΠΑΠ δεν έχει ξεκινήσει και οι προδιαγραφές του διαγωνισμού δεν είναι γνωστές, το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται είναι έντονο.


Στους ενδιαφερόμενους περιλαμβάνονται η αμερικανική Scientific Games, η ιταλική Lottomatica (η οποία ελέγχει και την αμερικανική Gtech) καθώς και αγγλικές εταιρείες όπως η Camelot, η William Hill και η Lad brakes, χωρίς να αποκλείεται το ενδιαφέρον Γάλλων και Αυστριακών. Οι περισσότεροι ξένοι ενδιαφερόμενοι δεν αναμένεται να κατέβουν μόνοι τους αλλά σε συνεργασία με Ελληνες. Ειδικότερα ο όμιλος Κοπελούζου αναμένεται να συνεργαστεί με μεγάλη ρωσική τράπεζα, ενώ στο παιγνίδι θα μπει και το Milos fund του Σ. Κομινάκη (μετέχουν ισχυρά εγχώρια επιχειρηματικά ονόματα) σε συνεργασία με μεγάλο private equity fund (ΑΡΑΧ;).


Επίσης πιθανή θεωρείται η κάθοδος του Σ. Κόκκαλη (Intralot) με την ιταλική Lottomatica. Την ίδια στιγμή δεν πρέπει να αποκλείεται κοινή κάθοδος για τη διεκδίκηση του ΟΠΑΠ από τους Βαρδινογιάννη-Μελισσανίδη οι οποίοι Βρίσκονται σε συζητήσεις. Αν δεν συμφωνήσουν θα κατέβουν ξε' χωριστά στο διαγωνισμό.


Οι συμμαχίες για τα λαχεία Αλλωστε, μια πρόγευση των διαθέσεων που υπάρχουν για τον τζόγο έδωσε και ο διαγωνισμός για τα κρατικά λαχεία και το Ξυστό όπου αναμένεται άμεσα να κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές η αυστριακή Osterreichische Lotterien Gesellschaft, η κοινοπραξία της ιταλικής Sisal S.p.A. με τον όμιλο Κοπελούζου (Damco Energy και Damlot) και η κοινοπραξία του ΟΠΑΠ με Lottomatica (Ιταλία), Intralot και Scientific Games (ΗΠΑ).

Είναι εντυπωσιακό ότι ο ΟΠΑΠ κατεβαίνει με την Intralot και Lottomatica, που στη συνέχεια αναμένεται να τον διεκδικήσουν.


Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από την προσπάθεια απόκτησης μέσω του διαγωνισμού ενδιαφέρον παρουσιάζει και η νυν μετοχική σύνθεση του Οργανισμού, όπου το fund SILCHESTER κατέχει ποσοστό 5% όπως και η Fidelity. Και αυτό διότι εικάζεται πως αποτελούν εργαλεία αύξησης του ποσοστού του νέου ιδιοκτήτη στα επίπεδα του 34%, που αποτελεί στρατηγική μειοψηφία αν και το Δημόσιο με το 5% που φαίνεται να διατηρεί μπορεί να κρατήσει το veto σε ζητήματα στρατηγικής σημασίας, όπως έχει κάνει και με την περίπτωση του Ο ΤΕ.

Ο πήχυς, πάντως για τον ΟΠΑΠ είναι στα 700-800 εκατ. ευρώ, και στόχος είναι να πληρωθεί με ομόλογα ή με το ρευστό να αγοράσει το Δημόσιο ομόλογα ώστε να «σβηστεί» χρέος έως και πάνω από 3 δισ. ευρώ.

Διαβάστε το άρθρο «Οι αποκρατικοποιήσεις, οι εκπλήξεις και οι μνηστήρες» στην πηγή: ΑΞΙΑ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΤιτανομαχία για ΟΠΑΠ, οι εκπλήξεις και οι μνηστήρες Top of Page