praktores.com
 
 

Τον Νοέμβριο ο διαγωνισμός για τον ΟΠΑΠ

Σεπ 14
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με σημαντικούς συμβιβασμούς της κυβέρνησης προς τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση

του ΟΠΑΠ. Όλα δείχνουν ότι η Κομισιόν θα συναινέσει στα δικαιώματα του οργανισμού σε ό,τι αφορά την επέκταση της άδειας του για 10 χρόνια, αλλά δεν θα επιτρέψει τη διακριτική μεταχείρισή του, σε ό,τι αφορά τη φορολογία.


Ειδικότερα, n πρόταση της κυβέρνησης και του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων για σταδιακή εναρμόνιση του φορολογικού πλαισίου του ΟΠΑΠ σ' εκείνο του ανταγωνισμού μέχρι το 2020, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν θα περάσει και η φορολογία του οργανισμού θα πρέπει άμεσα να προσαρμοστεί στο όριο του 30% επί των μεικτών κερδών, όπως ορίζει ο νόμος 4002/2011.Και μια τέτοια απόφαση έχει τα υπέρ και τα κατά.


Στα υπέρ συγκαταλέγεται ότι το κράτος θα έχει να λαμβάνει στο μέλλον, περίπου 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Τα μεικτά κέρδη του ΟΠΑΠ -πωλήσεις μείον αποδόσεις στους παίκτες- το 2011 ανήλθαν σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ και το μέτρο της φορολόγησης των μεικτών κερδών (gaming tax) αντιστοιχούν σε περίπου 400 εκατ. ευρώ. Θεωρητικά, με το νέο πλαίσιο φορολογίας, το Δημόσιο θα εισπράττει στο μέλλον τα επιπρόσθετα αυτά έσοδα σε ετήσια βάση.


Το αρνητικό ενός τέτοιου συμβιβασμού είναι ότι μειώνει την αξία του ΟΠΑΠ, ενόψει της ιδιωτικοποίησης. Στην πράξη το νέο πλαίσιο φορολογίας του ΟΠΑΠ μειώνει το τίμημα που θα εισπράξει το Δημόσιο «μπροστά» και το ωθεί χρονικά προς τα πίσω, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την κυβέρνηση και το Ταμείο Απόκρατικοποιήσεων, τόσο σε επίπεδο αύξησης των δημοσίων εσόδων, όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο.


Ο δεύτερος παράγοντας που εξετάζεται μεταξύ Κομισιόν και οικονομικού επιτελείου, είναι το προβάδισμα ενός έτους που αποκτά ο ΟΠΑΠ ενόψει της αξιοποίησης της άδειας παιγνιομηχανών (VLTs). Υπενθυμίζεται ότι η σχετική άδεια που εκδόθηκε, αφορά 35.000 παιγνιομηχανές, εκ των οποίων 16.500 μηχανές θα εκμεταλλευθεί ο ΟΠΑΠ και ένα χρόνο αργότερα, οι ανταγωνιστές του, θα εκμεταλλευθούν τις 18.500 παίγνιο μηχανές. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι πολύ πιθανό, η Κομισιόν ν' αφαιρέσει και αυτό το προβάδισμα του ενός έτους από τον ΟΠΑΠ.

getfile
Το βέβαιο, πάντως είναι, ότι παρά τις εκκρεμότητες, η αποκρατικοποίηση προχωρά. Η κυβέρνηση και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να εκκινήσουν τη διαδικασία εκ νέου, δεδομένου ότι την απόφαση για την ιδιωτικοποίηση είχε λάβει στις 29 Μαρτίου 2012 το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου). Η νέα απόφαση που θα ληφθεί την ερχόμενη Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, αναμένεται ν' αλλάξει μόνον ως προς το σημείο που αφορά την εξουσιοδότηση του διευθύνοντος συμβούλου να χειριστεί το θέμα. Στη νέα απόφαση θα εξουσιοδοτείται ο κ. Γιάννης Εμίρης, αντί που προκατόχου του κ. Κώστα Μητρόπουλου.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν Θ' αργήσει να δημοσιοποιηθεί. Το κείμενο της προκήρυξης είναι έτοιμο από την προηγούμενη άνοιξη και μόνον τροποποιήσεις θα υπάρξουν. Το μόνο που θ' απασχολήσει είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος, n οποία αναμένεται να είναι κάποια στιγμή μέσα στον Νοέμβριο.


Αυτό ισχύει όχι μόνον για τον ΟΠΑΠ, αλλά και για τα Κρατικά Λαχεία. Ειδικά για την τελευταία αποκρατικοποίηση, η οποία αφορά Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ την υποβολή των τελικών και δεσμευτικών προσφορών από τους προεπιλεγέντες ενδιαφερόμενους, ο χρόνος υποβολής των προσφορών διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, δεδομένου ότι θα πρέπει να έχει αποσαφηνιστεί το σκηνικό της χώρας, δηλαδή να υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα από τη Συνάντηση Κορυφής της Ε.Ε.
τον ερχόμενο μήνα.


Οι ενδιαφερόμενοι πιθανώς να γίνουν γνωστοί μέχρι τέλος του έτους, αλλά οι ίδιοι θα κληθούν να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους μετά την αλλαγή έτους. Ετσι μια αποκρατικοποίηση του οργανισμού, με την πώληση του 29% των μετοχών του -πρακτικά και του management  της επιχείρησης- δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το β' τρίμηνο του 2013.

Διαβάστε το άρθρο «Τον Νοέμβριο ο διαγωνισμός για ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012 11:19 Διαβάστηκε 1455 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΤον Νοέμβριο ο διαγωνισμός για τον ΟΠΑΠ Top of Page