praktores.com
 
 

Σαμαράς: Αλλάζει το κλίμα η πώληση του ΟΠΑΠ

Σεπ 13
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μπαίνει τέλος στο όργιο διαπλοκής και ρεμούλας που κυριαρχούσε για δεκαετίες στον οργανισμό. Αποφασισμένος ο Σαμαράς

να προχωρήσει ταχύτατα στις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές. 

Με μια κίνηση, που δείχνει ΠΥΓΜΗ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ο Αντώνης Σαμαράς στέλνει τα Μηνύματα, που θέλουν να ακούσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αλλά και οι επενδυτές!

Η απόφαση για την πώληση του ΟΠΑΠ με ταχύρυθμες διαδικασίες (προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι, το αργότερο, τα τέλη του χρόνου), αποτελεί μια κίνηση ΜΑΤ, που και σίγουρο ότι θα εκπλήξει ευχάριστα τις Αγορές, αλλά και τους Εταίρους μας. Είναι μία από τις κινήσεις από εκείνες που, περίμεναν και για τις οποίες προέτρεπαν τον Αντώνη Σαμαρά όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι.


Με την κίνηση αυτή, ο πρωθυπουργός καταφέρει και ένα καίριο πλήγμα στην εγχώρια Διαπλοκή, καθώς με την καθιέρωση απόλυτα Διαφανών διαδικασιών, τίθεται τέρμα στο "πάρτι" των διαφόρων τυχάρπαστων, "αφιτζήδων", που έβλεπαν τον κερδοφόρο Οργανισμό, ως "χρυσοτόκο όρνιθα".


Με την εξέλιξη αυτή. τερματίζεται το καθεστώς αδιαφάνειας και συναλλαγών κάτω απ' το τραπέζι και ο Οργανισμός μπαίνει σε μια νέα πορεία με τις πιο λαμπερές προοπτικές.
Σταματάει, επιτέλους, η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, που νόθευε - εκτός των άλλων και τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό! Ταυτόχρονα, γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα.
για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελληνικής Πολιτείας, που αποτελείτο Μεγάλο Ζητούμενο και από την πλευρά των Εταίρων.

Με την εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας, στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), με την οποία το Κράτος παραιτείται από το σύνολο του ποσοστού του (297ο), που κατείχε μέχρι τώρα στον Οργανισμό, "εγκαινιάζεται" η δεύτερη και πιο επίσημη φάση, στην προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να "κερδίσει το στοίχημα" δρόμους για την ανάπτυξη, την παροχή ρευστότητας στην Ελληνική οικονομία, αλλά και την έξοδο της χώρας από την "κατηγορία" του "μαύρου πρόβατου", της "ιδιαίτερης περίπτωσης!".


Ήδη, προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς η πώληση και άλλων περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου, όμως τα Κρατικά Λαχεία, αλλά και τα ακίνητα, στην Κασσιόπη Κέρκυρας.


Υπενθυμίζουμε πως ήδη έχει περάσει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία το Δημόσιο δύναται να παραιτηθεί από κάθε συμμετοχή του σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς!

Ανοίγει ο δρόμος

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος, για την απεμπλοκή και των υπόλοιπων αποκρατικοποιήσεων, από κάθε γραφειοκρατική διαδικασία ή εμπλοκή!

Στην πράξη, με τη νέα νομοθεσία, η κυβέρνηση μπορεί να πουλήσει το σύνολο του ποσοστού που. κατέχει σε οποιαδήποτε ΔΕΚΟ, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που. θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, όπως n ΔΕΗ, 0ΤΕ,  ΕΥΔΑΠ!

Ανοίγει επίσης, o δρόμος για αξιοποίηση υποδομών, όπως τα λιμάνια, που είναι δυνατό να παραχωρούνται στους ιδιώτες με συνοπτικές διαδικασίες! Με όλα αυτά, σε διάστημα μόλις δύο μηνών, η κυβέρνηση και... προσωπικά, ο πρωθυπουργός, περνάει από τα λόγια στην πράξη και από τις υποσχέσεις στα έργα. Θέτουν έτσι, στέρεες βάσης για την επιτυχή διεκδίκηση των στόχων που. έχουν τεθεί, σε σχέση με τη διαχείριση του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμα και την αναστροφή της καταστροφικής υφεσιακής πορείας!

 

Ερωτηματικά

Ερωτηματικά- στην καλύτερη των περιπτώσεων δημιουργεί η απόφαση της απελθούσας διοίκησης Μητρόπουλου στο ΤΑΙΠΕΔ να επιλέξει ως νομικό σύμβουλο για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ ξένη δικηγορική εταιρεία η οποία συγχρόνως εκτελεί χρέη νομικού συμβούλου της αγγλικής εταιρείας διαδικτυακού στοιχηματισμού Betfair, ενός δηλαδή από τους δασικούς ανταγωνιστές του Οργανισμού και μια από τις εταιρείες που προσέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο το ελληνικό νομικό πλαίσιο περί μονοπωλίου της ΟΠΑΠ ΑΕ, όσο και τον πρόσφατο νόμο για την ρύθμιση της αγοράς παιγνίων!

Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του Capital.gr. η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, που έχει ως μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, να επιλέξει την εταιρεία Freshfields Bruckhaus Deringer και συγκεκριμένα το γραφείο της στις Βρυξέλλες ως νομικό σύμβουλο προκάλεσε αντιδράσεις στην αγορά τυχερών παιχνιδιών ενώ υπήρξε και έγγραφη καταγγελία (κοινοποιούμενη και στο υπουργείο Οικονομικών), η οποία εξετάστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ.


Όπως προκύπτει, n Freshfields επελέγη ως διεθνής νομικός σύμβουλος για την αποκρατικοποίηση (πώληση) των συμμετοχών του Ταμείου σε σειρά εταιρειών (για τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ καθώς και για 10 περιφερειακά λιμάνια), με πιο ηχηρή αποκρατικοποίηση αυτή της ΟΠΑΠ ΑΕ. Αυτό. όμως, που ενδεχομένως διέλαθε της προσοχής της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι η Freshfields αποτελεί, συγχρόνως και νομικό σύμβουλο της γνωστής εταιρείας διαδικτυακού στοιχηματισμού Betfair, ουσιαστικά του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου στοιχημάτων στον κόσμο, που παρέχει διαδικτυακά υπηρεσίες στοιχηματισμού σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και στα ελληνικά.


Η Betfair που ία τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει έντονο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά, έχει προσβάλει την εγκυρότητα του ν. 4002/2011 (Ρύθμιση Αγοράς Παιγνίων) ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, συγκαταλέγεται στις εταιρείες που προσέβαλαν, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνολικά το ελληνικό νομικό πλαίσιο περί μονοπωλίου της ΟΠΑΠ ΑΕ ήδη από το 2007, πράξη η οποία οδήγησε στην απόφαση αποστολής Αιτιολογημένης Γνώμης (4074/2007) στην Ελληνική Δημοκρατία για σχετική τροποποίηση ή κατάργηση της νομοθεσίας, η οποία και τελεί πάντοτε σε εκκρεμότητα. Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο 4002/2011. το μονοπώλιο της ΟΠΑΠ ΑΕ παρατείνεται από το 2020 στο 2030, μεταξύ άλλων.


Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, ανεξαρτήτως της συνεργασίας με τη Betfair η οποία προβάλλεται και στην ιστοσελίδα της δικηγορικής εταιρείας, η Freshfields είχε κοινοποιήσει επισήμως και εγγράφως, κατά την διαδικασία διεκδίκησης (και εν τέλει κατακύρωσης) του συμβολαίου με το Ταμείο, ότι συμβουλεύει την Betfair. Αυτή, όμως, η προφανής σύγκρουση συμφερόντων, δεν φάνηκε να αξιολογήθηκε επαρκώς από την απελθούσα διοίκηση Μητρόπουλου στο ΤΑΙΠΕΔ.


Αρμόδια στελέχη του Ταμείου με τα οποία επικοινώνησε το Capital.gr. θέτοντας υπόψη τους το ζήτημα ανέφεραν πως το θέμα είχε αξιολογηθεί και δεν κρίθηκε σημαντικό ώστε να μην υπογραφεί η σύμβαση. Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν πως το απερχόμενο Δ.Σ. είχε αξιολογήσει την υπόθεση ως πολύ σοβαρή και είχε ζητήσει να διερευνηθεί το εάν συντρέχει αντικειμενικά σύγκρουση συμφερόντων, ζητώντας παράλληλα να μην υπογραφεί η εν λόγω σύμβαση.
Εν τέλει η απάντηση της Freshfields στο σχετικό ερώτημα που της ετέθη από το ΔΣ του Ταμείου είχε επιβεβαιώσει πλήρως όλες τις αιτιάσεις των καταγγελιών.

Διαβάστε το άρθρο «Αλλάζει το κλίμα η πώληση του ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΑΥΡΙΑΝΗ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012 11:48 Διαβάστηκε 1531 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΣαμαράς: Αλλάζει το κλίμα η πώληση του ΟΠΑΠ Top of Page