praktores.com
 
 

Όλο το παρασκήνιο της αλλαγής του Δ. Συμβ. στον ΟΠΑΠ

Αυγ 05
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ξαφνική κινητοποίηση της απερχόμενης διοίκησης (η οποία σε πέντε ημέρες έλαβε αποφάσεις που εκκρεμούσαν επί μήνες)

που «τρόμαξε» κάποιους στην κυβέρνηση και το «μοίρασμα των τυχερών παιχνιδιών» στους Ιταλούς της Lottomatica και στην Intralot του Κόκκαλη μέσα σε πέντε ημέρες, η απερχόμενη διοίκηση του ΟΠΑΠ υπό τον παραιτηθέντα την Πέμπτη Γιάννη Σπανουδάκη έλαβε αποφάσεις που εκκρεμούσαν επί μήνες. Από τις 25 μέχρι τις 30 Ιουλίου το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού αποφάσισε να επιλέξει το σχήμα των Gtech και G2, που ανήκουν στον όμιλο της ιταλικής Lottomatica, ως τεχνολογικό πάροχο για τα τυχερά παιχνίδια μέσω Διαδικτύου και την Intralot ως πάροχο του κεντρικού πληροφοριακού συστήματος.

Έπειτα από πολλούς μήνες κυοφορίας , φαίνεται ότι είχε βρεθεί η χρυσή τομή στην πολυετή άγρια μονομαχία Ιταλών και Intralot για τον ΟΠΑΠ: Ο ένας θα πάρει το Διαδίκτυο και ο άλλος τον παραδοσιακό στοιχηματισμό.
Χωρίς να ανοίξει μύτη, η διοίκηση του ΟΠΑΠ ανακοίνωσε και τρίμηνη παράταση της συμφωνίας με την Intralot για τη διαχείριση του υφιστάμενου κεντρικού συστήματος. Ταυτόχρονα προχωρούσε ο σχεδιασμός για τον μεγάλο διαγωνισμό προμήθειας παιχνιδομηχανών (τα γνωστά «φρουτάκια») στο πλαίσιο της περσινής συμφωνίας του οργανισμού με το Ελληνικό Δημόσιο.
Η ξαφνική κινητοποίηση της διοίκησης τρόμαξε κάποιους στην κυβέρνηση και οδήγησε στην απόφαση για άμεση αντικατάσταση του κ. Σπανουδάκη. Έτσι, το απόγευμα της περασμένης Τρίτης έγινε γνωστό ότι τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου αναλαμβάνει ένα παλαιό στέλεχος της αγοράς τεχνολογίας και συμβουλευτικών υπηρεσιών, ο Κώστας Λουρόπουλος.


Την Τετάρτη, ο ΟΠΑΠ δήλωσε σχετική άγνοια για τις  διοικητικές αλλαγές και με ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο διευκρίνιζε ότι η διοίκηση αλλάζει με απόφαση της γενικής συνέλευσης!

 

Αφού έπεσαν τα σχετικά τηλέφωνα, ένα εικοσιτετράωρο αργότερα ανακοινώθηκε, με κάθε επισημότητα, η παραίτηση του κ. Σπανουδάκη. Κατά πληροφορίες, ο τελευταίος  είχε εδώ και πολλές ημέρες ενημερωθεί από το υπουργείο Οικονομικών ότι πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του. Απέφυγε διακριτικά να απαντήσει και ακολούθησε η ανακοίνωση περί αντικατάστασής του. Σύντομα αναμένονται επιπλέον αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ.
Οι εταιρίες που εμπλέκονται στους δύο κρίσιμους διαγωνισμούς γνωρίζουν ότι ο σχεδιασμός αλλάζει, αφού η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επιταχύνει τη διαδικασία πώλησης του ΟΠΑΠ.


Γι' αυτόν τον λόγο και δεν επιθυμεί να δεσμεύσει τους υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές με τεχνολογικούς παρόχους  για το Διαδίκτυο ή το κεντρικό σύστημα.


Διαγωνιστική διαδικασία

Οι πληροφορίες περί έναρξη της  διαγωνιστικής διαδικασίας για πώληση του ΟΠΑΠ από το Σεπτέμβρη κινητοποίησε, πάντως, τους υποψηφίου, με αποτέλεσμα να ανατραπεί ακόμα και ο σχεδιασμός για τις διακοπές του Αυγούστου. Τώρα στην αγορά τυχερών παιχνιδιών αναζητούν τα πιθανά σχήματα που θα διεκδικήσουν τον οργανισμό τυχερών παιχνιδιών, με τις ισορροπίες να έχουν μεταβληθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.


Η άγρια διεθνής βεντέτα μεταξύ Intralot και Lottomatica - Gtech έχει περιοριστεί, ειδικά στην Ελλάδα. Τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και η αδυναμία πρόσβασης σε κεφάλαια ακόμα και ισχυρών ομίλων, όπως  η Intralot, οδήγησαν στον αναγκαστικό αρραβώνα των δύο εχθρικών στρατοπέδων κατά τη διεκδίκηση των Κρατικών Λαχείων.


Μάλιστα, η Intralot και η Lottomatica ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον ΟΠΑΠ και την αμερικανική Scientific Games (τη μεγαλύτερη εταιρία του κόσμου στη διαχείριση λαχείων) στον διαγωνισμό για τα Κρατικά Λαχεία. Αρκετοί αναρωτιούνται αν ο αρραβώνας μεταξύ Ιταλών και Intralot για τα λαχεία θα μετατραπεί σε γάμο και ενιαίο σχήμα για τη διεκδίκηση του ΟΠΑΠ. Μια συμμαχία θεωρείται δεδομένη για την Intralot, καθώς είναι δύσκολο να βρεθούν τα κεφάλαια που απαιτούνται για την απόκτηση του 29% του οργανισμού τυχερών παιχνιδιών.


Οι Ιταλοί δεν θα είναι οι μοναδικοί ανταγωνιστές ή πιθανοί συνέταιροι, καθώς θεωρείται δεδομένο το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτικών funds για τον ΟΠΑΠ. Ενδιαφέρον αναμένεται και από άλλους εγχώριους ομίλους, όπως ο όμιλος Κοπελούζου, ο οποίος  διεκδικεί και τα Κρατικά Λαχεία (μέσω της Damlot) σε συνεργασία με την επίσης ιταλική Sisal SpA.

Κάποιοι εισηγούνται στην κυβέρνηση να μπει ως όρος  στην προκήρυξη ότι ο οργανισμός μπορεί να περάσει μόνο σε όμιλο που λειτουργεί αντίστοιχες λοταρίες στο εξωτερικό.

Έτσι «θα αποφευχθεί η απόκτηση ελέγχου από κερδοσκοπικά funds που θα απαξιώσουν τον ΟΠΑΠ» υποστηρίζουν.
Επειδή το Ελληνικό Δημόσιο λαμβάνει σημαντικού ύψους μερίσματα από τον ΟΠΑΠ (γι' αυτό και η Νέα Δημοκρατία είχε αρχικώς εκφράσει επιφυλάξεις για την πώλησή του), πρέπει ο νέος επενδυτής να αναπτύξει περαιτέρω τον οργανισμό, επισημαίνουν τα ίδια στελέχη. Έτσι εκτιμούν ότι «τα αυξημένα έσοδα από ι η φορολογία, π.χ. μέσω των νέων παιχνιδιών όπως  τα "φρουτάκια", θα υποκαταστήσουν την απώλεια εσόδων από μερίσματα».


Διαβάστε το άρθρο «Όλο το παρασκήνιο της αλλαγής του διευθύνοντος συμβούλου στον ΟΠΑΠ» στην πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία Φώτης Κόλλιας

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2012 09:08 Διαβάστηκε 2571 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΌλο το παρασκήνιο της αλλαγής του Δ. Συμβ. στον ΟΠΑΠ Top of Page