praktores.com
 
 

Τι σηματοδοτεί η αντικατάσταση Σπανουδάκη - Λουρόπουλου

Αυγ 04
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η αλλαγή διοίκησης στον ΟΠΑΠ σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει με γοργά βήματα στις αποκρατικοποιήσεις, ώστε να κερδίσει το χαμένο έδαφος σε ότι αφορά την διεθνή αξιοπιστία της χώρας. Παράλληλα με την ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο ΟΠΑΠ είναι στην πρώτη γραμμή των αποκρατικοποιήσεων.

Μάλιστα ο στόχος είναι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες το αργότερο τον Σεπτέμβριο, ώστε να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα σε τρόικα και αγορές, ότι το πρόγραμμα επισπεύδεται. Ο «φάκελος» των επόμενων κινήσεων στις αποκρατικοποιήσεις αλλά και οι βασικές κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθεί η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής, τέθηκαν επί τάπητος σε διευρυμένη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης και η νέα ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή ο πρόεδρος Τάκης Αθανασόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Εμίρης. Κυβερνητικό στέλεχος το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμα λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης αναφέρει πως «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η πώληση του ΟΠΑΠ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» ενώ προωθούνται επίσης η πώληση των Κρατικών Λαχείων και η αξιοποίηση του Κέντρου Τύπου (IBC).

Προτάσσοντας και επισπεύδοντας την πώληση του ΟΠΑΠ, στον οποίο το Δημόσιο κατέχει ποσοστό 34% -το 29% έχει ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ και το 5% βρίσκεται απευθείας στην κατοχή του Δημοσίου- η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει θετικό «θόρυβο» στην αγορά: Αναμφίβολα πρόκειται για ένα από τα μεγάλα «φιλέτα» στη λίστα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η διαδικασία πώλησής του, οι όροι για την οποία αναμένεται να καθοριστούν στο επόμενο διάστημα, αναμένεται να προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η άμεση επίλυση των περίπου 80 ρυθμιστικών εκκρεμοτήτων που απαιτούνται για την προώθηση των έξι εν εξελίξει διαγωνισμών του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), οι ανατροπές στο χρονοδιάγραμμα ώστε να «βγουν μπροστά» τα πλέον ελκυστικά περιουσιακά στοιχεία, αλλά και το ταχύτερο «ξεκαθάρισμα» στο μέτωπο των ακινήτων, αποφασίστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Εντός των ημερών αναμένεται διυπουργική επιτροπή προκειμένου να ενταχθούν οι εκκρεμότητες σε νομοσχέδιο - «σκούπα», καθώς κάποιοι εκ των διαγωνισμών κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα, ενώ κάποιοι άλλοι δε μπορούν να ξεκινήσουν, εξαιτίας των πολύμηνων καθυστερήσεων στην έκδοση διοικητικών και άλλων ρυθμίσεων.

Αντικατάσταση

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ αναλαμβάνει ο οικονομολόγος Κωνσταντίνος Λουρόπουλος, που αντικαθιστά τον Γιάννη Σπανουδάκη.

Ο κ. Λουρόπουλος είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει κάνει μετεκπαίδευση στο Professional Education Division της Arthur Andersen Chicago. Επί 32 χρόνια έχει λειτουργήσει στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της οικονομίας ως εξωτερικός σύμβουλος, έχει μελετήσει και υλοποιήσει μεγάλα έργα μετασχηματισμού επιχειρήσεων και οργανισμών, ενώ έχει συνεργασθεί με μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ξεκίνησε την καριέρα του, το 1979, στην Arthur Andersen ως ελεγκτής.
Στην Andersen ήταν επί 13 χρόνια (1984-1997) μέλος της διοικητικής ομάδας, ως ανώτατος διευθυντής. Το 1991 ίδρυσε το ελληνικό γραφείο της Andersen Consulting (σήμερα ονομάζεται Accenture).

Διαβάστε το άρθρο «Πέρασε σε πρώτο πλάνο ο ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Απριλίου 2013 14:43 Διαβάστηκε 1472 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΤι σηματοδοτεί η αντικατάσταση Σπανουδάκη - Λουρόπουλου Top of Page