praktores.com
 
 

ΟΠΑΠ Α. Ε.: Δεδομένη και εκδιδόμενη

Αυγ 03
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κάποτε συμμετείχαμε σε φιλολογικές συζητήσεις για τον προσδιορισμό του φύλου της ΟΠΑΠ Α. Ε. Αν «ο» ΟΠΑΠ διεξάγει τα παιχνίδια

του υπό ένα κρατικό και κοινωνικά προστατευτικό πρίσμα, τότε είχε το μονοπωλιακό δικαίωμα, οπότε λοιπόν ήταν ένας οργανισμός.


Όμως από το 2000 και εντεύθεν η είσοδος στο ΧΑΑ διαφοροποίησε το φύλο του οργανισμού. Γίνεται πλέον εταιρεία και είναι ·<η>· ΟΠΑΠ Α.Ε., το ισχυρό χαρτί του ταμπλό, οπότε και αναπροσαρμόζει τους  θεσμικούς στόχους της. Μια εισηγμένη εταιρεία που παρά τις εκάστοτε κρατικές παρεμβάσεις κατάφερε να τραβήξει ηγετικό κουπί στο ΧΑΑ.


Έπειτα από δώδεκα χρόνια η ίδια εισηγμένη εταιρεία αντιμετωπίζεται από τον Κρατικό Μηχανισμό με τον χείριστο τρόπο που θα ήθελε κάθε θηλυκό του πλανήτη! Χαμένη κάπου στη... μετάφραση των αρμοδιοτήτων διάφορων υπουργείων (Οικονομικών, Πολιτισμού και εσχάτως Παιδείας), η ΟΠΑΠ Α.Ε. ήταν δεδομένη και πλέον είναι και... εκδιδόμενη με τη σφραγίδα του υπουργείου Οικονομικών, που προσπάθησε να συντομεύσει την προβλεπόμενη διαδικασία.


Η διοίκηση Σπανουδάκη έζησε στιγμές αλήστου μνήμης, σαν αυτές των Γκμοχ και Αλέφαντου που μάθαιναν την απόλυση τους από τις εφημερίδες! Τώρα ήταν διαδικτυακή η είδηση...


Σαφώς και είχε αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών την αντικατάσταση του Σπανουδάκη γιατί η ΟΠΑΠ Α.Ε. έπρεπε να είναι η «ηχηρή αποκρατικοποίηση που θα δείξει στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι προχωράμε στις συμφωνημένες κατευθύνσεις». Ο Σπανουδάκης τελείωσε τις δουλειές που έπρεπε για λογαριασμό της εταιρείας του και θα... τιμωρηθεί, γιατί αυτό ερμηνεύτηκε ως «βάρος στις πλάτες» του επόμενου επενδυτή.


Το υπουργείο Πολιτισμού, που παρίσταται σύσσωμο (και με ευρύτατο κύκλο) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, άραγε, ενημερώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών ή το έμαθε από τα ΜΜΕ; Θυμίζουμε ότι το 2009 είχαν... κονταροχτυπηθεί τα παλικάρια (κ.κ. Παπακωνσταντίνου - Γερουλάνος) για το ποιος έχει την πολιτική ευθύνη και ποιος διορίζει τη διοίκηση της πάντα αναγκαστικά συναινούσας ΟΠΑΠ Α.Ε.


Έπειτα από γαϊτανάκι ασυνεννοησίας και την επί τετραμήνου παραμονή του Χατζηεμμανουήλ (με δεμένα όμως τα χέρια), κατέληξαν να βρεθούν οι Σταματόπουλος και Σπανουδάκης και ως πολιτικός προϊστάμενος τους ήταν ο Γερουλάνος.


Αφού αποχώρησε ο Σταματόπουλος, συνέχισε ο Σπανουδάκης, που σχεδίασε μια συγκεκριμένη πορεία για την ΟΠΑΠ Α.Ε. Σε συγκεκριμένες ημερομηνίες (ορισμένες από πρωθυπουργίας Παπανδρέου) θα εξελίσσονταν τρία θέματα:

1) Ο τεχνολογικός διαγωνισμός

2) Η επέκταση στο διαδίκτυο

3) Η ανάπτυξη των VLTs

Σε όλα τα ανωτέρω η παρούσα διοίκηση ακολούθησε το χρονοδιάγραμμά της και τα έφερε στο στάδιο υλοποίησης που είχε ορίσει στις συγκεκριμένες ημερομηνίες! «Φιλοδοξούμε ότι θα είμαστε η πρώτη διοίκηση που θα φέρει σε πέρας τον τεχνολογικό διαγωνισμό» δήλωνε ο Σπανουδάκης από τα μέσα του 2011, έχοντας ορίσει ημερομηνίες «αρχές καλοκαιριού του 2012» και για τον τεχνολογικό διαγωνισμό και για τη διαδικτυακή επέκταση της εταιρείας και για τον διαγωνισμό των VLTs.


Ακόμα και η δίμηνη καθυστέρηση, τουλάχιστον σε διαδίκτυο και VLTs, οφείλονται στον... θρυλικό κανονισμό παιγνίων της ΕΕΕΠ και όχι σε αστοχία χρονοδιαγράμματος από πλευράς διοίκησης ΟΠΑΠ Α.Ε.


Παπανδρέου, Παπαδήμος, Πικραμμένος, Σαμαράς είναι οι τέσσερις πρωθυπουργοί που μεσολάβησαν, με τους αντίστοιχους τέσσερις υπουργούς Οικονομικών που... πέταξαν στο χάος των ταμείων τα χρήματα που πάρθηκαν από την ΟΠΑΠ Α.Ε.


Ο εξαιρετικά ικανός, βάσει βιογραφικού, κ. Λουρόπουλος, που φέρεται ως εκλεκτός του κ. Στουρνάρα, θα μπορούσε κάλλιστα να αναλάβει την ΟΠΑΠ Α.Ε. αν αυτή ήταν η συνολική γνώμη της τρέχουσας Κυβέρνησης.


Όμως, όσο δεδομένη κι αν θεωρείται για το υπουργείο Οικονομικών η ΟΠΑΠ Α.Ε., όσο κι αν οι αριθμοί που έχουν «κλειδωθεί» στα μνημόνια 1, 2, 3, 4 κ.λπ., αναζητούν εναγωνίως τον καλοπληρωτή πελάτη, απαιτείται και μια ρημάδα -τυπική- διαδικασία διαδοχής.


Μια διαδικασία που ενώ παραδοσιακά θεωρείται «πολιτικά θεσμική», στην περίπτωση της ΟΠΑΠ Α.Ε είναι περισσότερο μια παραπολιτική διαδικασία που γίνεται αντικείμενο παζαριού των εμπλεκομένων ΟΛΩΝ υπουργείων! Πολλαπλασιάζουμε και τον αριθμό «τρία» των κομμάτων που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση και έχουμε έναν ικανό αριθμό υπεύθυνων! Δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε μια σύγκρουση υπουργών μέσα στις τουλάχιστον 21 μέρες που απαιτούνται βάσει καταστατικού της ΟΠΑΠ Α.Ε. και κανόνων της κεφαλαιαγοράς για τη σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης μετόχων.


Είναι πολύ πιθανό η αποκρατικοποίηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς στα χέρια του κυρίου Λουρόπουλου. Το έχουν αποφασίσει οι Γερμανοί και κατ' επέκταση η τρόικα. «Πουλημένη» την έχει στο τεφτέρι του ο Στουρνάρας την ΟΠΑΠ Α.Ε. Σίγουρα του λείπει στον λογαριασμό και το περιβόητο «1,5 δισ. σε τρία χρόνια» που έβαζαν στο πρώτο μνημόνιο οι εθνοπατέρες μας, αυτοί οι ίδιοι που κατάφεραν να εισπράξουν μόνο κάποιες χιλιάδες ευρώ από τις αδειοδοτήσεις της πλάκας, με έναν νόμο που βασίστηκε σε τεράστια «άλματα λογικής» (βλέπε 4002/2011).


Τα μόνα χρήματα που βρήκε καταγεγραμμένα ο κ. Στουρνάρας είναι αυτά που πήρε και θα πάρει το Δημόσιο από την ΟΠΑΠ ΑΕ. Το συνολικό ποσό είχε υπολογιστεί ότι θα φτάσει περίπου τα 930 εκατ. ευρώ.


Οι πρόσφατες εξελίξεις φέρνουν μια δικαιολογημένη πολύ μεγάλη αναστάτωση στις τάξεις των πρακτόρων ΟΠΑΠ που βλέπουν τους καθημερινούς τζίρους τους να εξανεμίζονται. Πόνταραν σε κάποια ανάκαμψη με την προγραμματισμένη είσοδο του Live Betting στα μεγάλα πρωταθλήματα.


Στις 23 Αυγούστου είναι προγραμματισμένο Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε. για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου. Εφόσον το Υπουργείο Οικονομικών στείλει επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ και αυτό με τη σειρά του ζητήσει από το Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε. τη σύγκλιση γενικής συνέλευσης, τότε κατά τα μέσα Σεπτεμβρίου θα μπορέσει να γίνει η αλλαγή διοίκησης.


Η χτεσινή παραίτηση του κυρίου Σπανουδάκη, η οποία τέθηκε στη διάθεση του Δ.Σ. της εταιρείας, δεν θα συντομέψει και πολύ τις διαδικασίες.
Ίσως η παρούσα διοίκηση της ΟΠΑΠ Α.Ε., πριν από την «τελετή» παράδοσης - παραλαβής, προλαβαίνει να τελειώσει το θέμα Live Betting που θεωρείται κομβικό για την επιβίωση του δικτύου στον δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας για τα πρακτορεία. Και όχι μόνο...

Διαβάστε το άρθρο «ΟΠΑΠ Α. Ε.: Δεδομένη και εκδιδόμενη» στην πηγή: 1-2-Χ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΙΖΕΑΚΟΥ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2012 12:34 Διαβάστηκε 2004 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΟΠΑΠ Α. Ε.: Δεδομένη και εκδιδόμενη Top of Page