praktores.com
 
 

ΟΠΑΠ: Οι «χρυσές» συμβάσεις έφεραν ανατροπή

Αυγ 03
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η αντίστροφη μέτρηση για την πώληση του ΟΠΑΠ έχει ήδη αρχίσει. Πρόκειται για κοινή απόφαση των τριών πολιτικών αρχηγών,

οι οποίοι κυριολεκτικά κάτω από την πίεση της Τρόικας και με δεδομένο ότι το 34% του Οργανισμού ήδη έχει «μεταφερθεί» στο ΤΑΙΠΕΔ δεν «μπόρεσαν» ή δεν «θέλησαν» να προβάλουν περαιτέρω αντίσταση. Έστω κι αν ο ίδιος ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος προσωπικά δεν θεωρούν ότι η πώληση της χρυσοφόρου για το Δημόσιο επιχείρησης είναι η καλύτερη επιλογή.


Έφερε θύελλα ο Σπανουδάκης που δεν παραιτείται

Οι διαδικασίες για την πώληση του ΟΠΑΠ όλα δείχνουν πως θα ξεκινήσουν στις αρχές του φθινοπώρου και αυτό συνάγεται και από το αποτέλεσμα-αποφάσεις, της ειδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου και από τους κυβερνητικούς χειρισμούς αυτής της εβδομάδας.


Η αποπομπή του Γ. Σπανουδάκη μάλιστα «περιέχει» τέτοιο παρασκήνιο που σαφώς προσδιορίζει τη διάθεση. Όπως άλλωστε και η τοποθέτηση στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του οικονομολόγου και προσωπικού φίλου του Αντώνη Σαμαρά, Κωνσταντίνου Λουρόπουλου.


«Η κυβέρνηση ζητά την παραίτηση σου. Γιατί αποπέμφθηκε ο Σπανουδάκης;

Η απόφαση ελήφθη σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών». Το τηλεφώνημα που έλαβε ο Γ. Σπανουδάκης από το υπουργείο Οικονομικών ήταν το τελευταίο, k Μπορεί και άλλες φορές να του είχε ζητηθεί η αντικατάσταση μελών του διοικητικού συμβουλίου και η δική του παραίτηση όμως αυτή τη

φορά τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά. Οι σχέσεις με τη διοίκηση του ΟΠΑΠ ήταν τεταμένες και οι προσπάθειες που είχαν γίνει από την πλευρά του υπουργείου, ώστε να μη ληφθούν αποφάσεις που θα δέσμευαν το μέλλον του Οργανισμού και θα περιχαράκωναν τις επιλογές του όποιου μελλοντικού ιδιοκτήτη είχαν πέσει στο κενό. Ο Σπανουδάκης επέμενε πως οι αποφάσεις ήταν δρομολογημένες, ήταν σε γνώση της κυβέρνησης και έπρεπε να ληφθούν.

Το Δ.Σ. ανέθεσε στην G2, τη θυγατρική της Lottomatica, (στρατηγικός εταίρος) τη διάθεση των τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου.

Αποφάσισε να προχωρήσει με την αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς της Intralot τη διαδικασία για την επιλογή τεχνολογικού παρόχου του κεντρικού συστήματος λειτουργίας των 11 παιχνιδιών της εταιρίας.

Πέρα από το γεγονός, ότι στο παρασκήνιο υπήρχαν και αντιδράσεις και πιέσεις επιχειρηματιών για τα παιγνιομηχανήματα, οι συμφωνίες αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο θα μείωναν ακόμα και το τίμημα πώλησης του Οργανισμού. Ο νέος επενδυτής, εδώ αναμένεται να δοθεί μάχη μεταξύ των «μνηστήρων», (θα δούμε πώς θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ισχυρός «παίκτης» ο Δημ. Μελισσανίδης με τη Lottomatica) θα ήταν «δέσμιος» των αποφάσεων της απερχόμενης διοίκησης. Για τις αποφάσεις (μοίρασμα δουλειών) που καθυστερούσαν πλέον του έτους υπήρξε και η παρέμβαση της Τρόικας, που επί της ουσίας απαίτησαν να ερευνηθούν οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Ο Στουρνάρας έκανε αμέσως παρέμβαση στον ΟΠΑΠ διαμαρτυρόμενος γιατί δεν ελήφθη υπ' όψιν και η προειδοποίηση του πρώην πλέον προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, που είχε επισκεφθεί τον Οργανισμό και είχε ζητήσει να μη γίνει καμία σύμβαση που θα δεσμεύει τον Οργανισμό.

Η επιστολή του ΟΠΑΠ ως η υπ' αριθμόν μια «εμβληματική αποκρατικοποίηση» εκτιμάται ότι μπορεί να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και να «μετρήσει» σοβαρά ακόμα και στην έκθεση της Τρόικας.


ΚΩΝ.ΛΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ - Ποιος είναι ο νέος CEO

Η αγορά από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να «αποκρυπτογραφήσει» την επιλογή του Κωνσταντίνου Λουρόπουλου στην κορυφή της ηγεσίας του ΟΠΑΠ. Ο οικονομολόγος-επιχειρηματίας με το ισχυρό βιογραφικό και ένα πρόσωπο που δεν «ανήκε» στο παρελθόν αποτελεί μια υγιή επιλογή, αλλά συνάμα η τοποθέτησή του, από την πρώτη στιγμή συνδυάστηκε με την ειλημμένη απόφαση για πώληση του Οργανισμού.


Ο νέος πρόεδρος (διαθέτει προσωπική ιστοσελίδα www.Louropoulos.com), αλλά από προχθές έβαλε κωδικό εισόδου που ήθελε να γίνει αρχαιολόγος, αλλά σπούδασε οικονομικά ξεκίνησε την καριέρα του στην Arthur Andersen το 1979. Ήταν project leader στην πρώτη εγκατάσταση πακέτου εφαρμογών πληροφορικής το 1981, είχε προτείνει και είχε αναλάβει την αναδιοργάνωση πληροφοριακών συστημάτων σε τράπεζες και Οργανισμούς. Το 1991 ίδρυσε το ελληνικό γραφείο της Andersen Consulting και τη διετία 1998-1999 εργάστηκε στην Ernst & Young.
Είναι επιχειρηματίας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ε-ΟΝ INTERGRATION ΑΕ ενώ υπήρξε και αντιπρόεδρος του ΣΕΣΜΑ.

Αρθρογραφούσε στην "EXPRESS" είναι γεννημένος το 1953 στην Αθήνα, είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και παντρεμένος με την Αικατερίνη Ζαφειροπούλου, με την οποία έχει αποκτήσει δύο παιδιά.


Πόσο θα δοθεί; Πόσο θα πουληθεί ο ΟΠΑΠ;

Αυτό αποτελεί ένα ερώτημα -αν και πρόκειται για διαγωνισμό- το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσει θέμα «πολέμου» την κρίσιμη ώρα.


Η τιμή πώλησης του Οργανισμού σε ό,τι αφορά το 34% που βγαίνει στο σφυρί φτάνει τα 1,2 δισ. με 1,3 δισ. Οι αντίθετες φωνές όμως «προειδοποιούν» ότι η τιμή θα έπρεπε να φτάνει τα 3,3 δισ. αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Οργανισμός στην τριετία 2009-2011 έχει διαθέσει 2,8 δισ. ευρώ σε «κοινωνικό» μέρισμα. 1,2 δισ. σε φόρους, 341 εκ. ευρώ σε μερίσματα υπέρ του δημοσίου, 76 εκ. ευρώ σε δωρεές, 81 εκ. σε διαφήμιση, 849 εκ. σε δικαιώματα χρήσης, 213 εκ. σε χορηγίες.

Διαβάστε το άρθρο: Οι «χρυσές» συμβάσεις έφεραν ανατροπή, στην πηγή: DEAL NEWS

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΟΠΑΠ: Οι «χρυσές» συμβάσεις έφεραν ανατροπή Top of Page