praktores.com
 
 

Θέλουν να αγοράσουν με έκπτωση 1,3 δις € τον ΟΠΑΠ

Ιουλ 08
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με έκπτωση 1,3 δις € για τον ΟΠΑΠ (του οποίου η κεφαλαιοποίηση σήμερα ανέρχεται σε περίπου 1,65 δισ. ευρώ), n

 εκχώρηση νέου κρατικού πακέτου στους ιδιώτες, για εισπρακτικούς και μόνο λόγους, δεν έχει οικονομική λογική, καθώς ο Οργανισμός, βάσει μεγεθών αλλά και των προοπτικών  που παρουσιάζει, αποτελεί ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο, αν πουληθεί, θα στερήσει μεγάλα μελλοντικά έσοδα για το κράτος.

 

Εφόσον δηλαδή πραγματοποιηθεί η πώληση του 29% με βάση τις σημερινές αποτιμήσεις στο ταμπλό, το ελληνικό Δημόσιο θα «καρπωθεί» μόλις 476 εκατ. ευρώ (συν το όποιο premium δοθεί), όταν πριν ξεκινήσουν οι υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας το συγκεκριμένο πακέτο είχε αξία περίπου 1,7 δισ. ευρώ.
Δεν πρέπει ακόμη να ξεχνάμε ότι υπάρχουν κάποιες σημαντικές υπεραξίες, οι οποίες δεν έχουν αποτυπωθεί στις αποτιμήσεις της μετοχής στο ταμπλό.
Από το ξεκίνημα της χρονιάς η εταιρεία έχει επεκτείνει τη σύμβαση που είχε με το Δημόσιο μέχρι το 2030, ενώ έχει εισαγάγει νέα παιχνίδια.

Παράλληλα προωθεί την είσοδο της στο διαδικτυακό στοίχημα σε συνεργασία με ξένους αλλά και εγχώριους μεγάλους «παίκτες» του κλάδου -στο Euro ξεκίνησε το Πάμε Στοίχημα live-, διεκδικεί και την εκμετάλλευση των κρατικών Λαχείων (και του Ξυστού) σε ένα σχήμα στο οποίο συμμετέχουν ακόμη η αμερικανική Scientific Ο^ες, n ιταλική Lottomatica και n Intralot.
Αιμοδότης.

Εκτός όλων των παραπάνω, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΟΠΑΠ αποτελεί τον «αιμοδότη» του ελληνικού αθλητισμού, μέσω των χορηγιών που προσφέρει στα περισσότερα αθλήματα, ενώ ασκεί και πολύτιμο κοινωνικό έργο, κινήσεις οι οποίες δεν αποκλείεται να περιοριστούν σε ενδεχόμενο πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου και ανάθεσης του μάνατζμεντ σε ιδιώτες.
ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ

Στα 537,4 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη για το 2011., με το Δημόσιο να καρπώνεται 80 εκατ. ως μέτοχος σε μερίσματα.
Ο πλέον κερδοφόρος ελληνικός όμιλος για το 2011, με τζίρο 4,36 δισ.
ευρώ, EBITDA 734,2 εκατ. και με 200 εκατ. ευρώ στα ταμεία του!

Το α' τρίμηνο του 2012 εμφάνισε καθαρά κέρδη περίπου 132 εκατ. ευρώ και πωλήσεις άνω του 1 δισ.
Θα πρέπει, τέλος, να ξεπεραστεί και ένα άλλο σημαντικό «αγκάθι», το οποίο αφορά την εξασφάλιση του μονοπωλίου μέχρι το 2030, ακόμη και μετά την ιδιωτικοποίηση, μια και οι υπόλοιποι φορείς του κλάδου υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ στο 5% θα ακυρώσει ουσιαστικά το καθεστώς αυτό, γεγονός το οποίο λειτουργεί αποτρεπτικά στην προσέλκυση των ξένων επενδυτών.
Και όλα αυτά όταν τον Σεπτέμβριο του 2011, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωνε σχετικά με ενδεχόμενη πώληση του ΟΠΑΠ: «Οταν πουλάς οε μια τιμή διπλάσια ή τριπλάσια από τα καθαρά κέρδη ενός οργανισμού, μιας εταιρείας, τότε δεν πουλάς χαρίζεις. Και αυτός ο οποίος αγοράζει αυτή την εταιρεία τόσο φτηνά, τότε σε δύο ή τρία χρόνια θα κάνει απόσβεση και την έχει πάρει τσάμπα και επομένως υπάρχει πρόβλημα. Και μην νομίζετε ότι είναι έτοιμος όλος ο κόσμος να βάλει την υπογραφή του κάτω από κάτι τέτοιο. Εμείς τι είπαμε λοιπόν; Μην τον πουλήσετε τον ΟΠΑΠ σε διπλάσια ή τριπλάσια έσοδα από αυτά που σήμερα παίρνει το κράτος. Δεν γίνεται κάτι τέτοιο. Να πουληθεί σε καλύτερη τιμή εν ανάγκη λίγο αργότερα».

Διαβάστε το άρθρο «ΘΕΛΟΥΝ ΚΟΨΟΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΦΙΛΕΤΑ » στην πηγή: ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΘέλουν να αγοράσουν με έκπτωση 1,3 δις € τον ΟΠΑΠ Top of Page