praktores.com
 
 

Σχέδιο μετεξέλιξης της «ΟΠΑΠ Α.Ε.»σε εταιρεία-πάροχο

Ιουλ 06
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Ελλάδα», η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ δεν θα αποτελέσει τελικά ένα τέτοιο «φιλέτο» προς πώληση,

καθώς οι τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων κατέληξαν στο να προωθηθεί άλλη επικερδής και κοινής ωφέλειας λύση. Εντούτοις, ανοιχτό-και μάλιστα ορθάνοιχτο!- παραμένει το θέμα του ΟΠΑΠ, το οποίο, ανάλογα με την εξέλιξη που θα πάρει, ενδέχεται να δοκιμάσει τη συνοχή και την τύχη της παρούσας κυβέρνησης.


Όπως δηλώνει έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος, «κάποτε αιτία πτώσης μιας κυβέρνησης ήταν ο ΟΤΕ. Σήμερα μπορεί να είναι ο ΟΠΑΠ».


Εν πολλοίς, λοιπόν, η συνοχή της κυβέρνησης είναι πολύ πιθανό να δοκιμαστεί εντός της Βουλής, ανάλογα με την πρόταση-λύση που θα επιλέξει, τελικά, να προωθήσει η κυβέρνηση μέσα στον Αύγουστο.


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, από τη μία πλευρά υπάρχει η εισήγηση του προέδρου της επιτροπής παιγνίων του ΟΠΑΠ, Ευγένιου Γιαννακόπουλου, έπειτα από έρευνα αγοράς που έκανε προσωπικά ο ίδιος στο εξωτερικό και η οποία παρουσιάστηκε προς τη νέα ηγεσία του υπουργείου. Η εισήγηση του κ. Γιαννακόπουλου, που φάνηκε να κάνει αποδεκτή η νέα ηγεσία του υπουργείου, μιλά για σχέδιο μετεξέλιξης της «ΟΠΑΠ Α.Ε.»σε εταιρεία-πάροχο.

Ως γνωστόν, μέχρι σήμερα ο ΟΠΑΠ, επειδή δεν διαθέτει δική του πλατφόρμα, προκηρύσσει διεθνείς διαγωνισμούς για τον πάροχό της, οι οποίοι όλως τυχαίως καταλήγουν άγονοι και εν συνεχεία (πάντα!) δίνονται με απευθείας αναθέσεις, που και αποτελούν τα σημεία σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά και δίνουν ένα «άρωμα» έντονης διαπλοκής.

Η πρόταση, λοιπόν, του κ. Γιαννακόπουλου κάνει λόγο για άμεση απόκτηση από πλευράς του ΟΠΑΠ δικής του πλατφόρμας, έτσι ώστε να μπορεί ο ίδιος να μετεξελιχτεί σε πάροχος, δηλαδή να ενοικιάζει την πλατφόρμα σε ιδιωτικές εταιρείες, στις οποίες φυσικά θα έχει δώσει με αντικειμενικά κριτήρια νόμιμες άδειες λειτουργίας.


Μάλιστα, με αυτόν τρόπο, το αξιοσημείωτο είναι πως η Ελλάδα εναρμονίζεται και με τις επιταγές και τις οδηγίες της Ε.Ε., ανοίγοντας, όπως οφείλει να πράξει εδώ και πολύ καιρό, την αγορά του στοιχήματος. Η πρόταση αυτή σαφώς και εξασφαλίζει αντικειμενικά περισσότερα και διαρκή κέρδη στο ελληνικό Δημόσιο, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θίγει πάγια επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη θα θελήσουν να συγκρουστούν με κάθε τρόπο και κάθε μέσο που διαθέτουν... με την κυβέρνηση Σαμαρά.


Προτείνουν πώληση

Στον αντίποδα της εισήγησης του προέδρου της επιτροπής παιγνίων της «ΟΠΑΠ Α.Ε.», υπάρχει και αυτή που προτείνεται τόσο από ισχυρή ομάδα βουλευτών στο εσωτερικό της Ν.Δ. όσο και από πλευράς βουλευτών του ΠΑΣΟΚ -αλλά και προσωπικά από τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο- που κάνουν λόγο για πλήρη ιδιωτικοποίηση και πώληση του οργανισμού. Πρόταση που για πολλούς εντός και εκτός Κοινοβουλίου αποτελεί «προϊόν διαπλοκής» και υπαγορεύεται από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα «εθνικών προμηθευτών».


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεως Καραμανλή, νυν βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Ιωαννίδης, σε πρόσφατη δήλωσή του, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο πώλησης-ιδιωτικοποίησης της «ΟΠΑΠ Α.Ε.» έκανε λόγο για «πώληση-έγκλημα σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου».

Σκληρή αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ καιροφυλαχτεί, δηλώνοντας έτοιμος να αποδεχτεί την εισήγηση λύση του προέδρου της επιτροπής παιγνίων αλλά και να συγκρουσθεί σφόδρα με την κυβέρνηση Σαμαρά, σε περίπτωση πώλησης του ΟΠΑΠ, λύση που χαρακτηρίζει ξεπούλημα και σχέση διαπλοκής σε βάρος του Δημοσίου. Μάλιστα, μιλώντας στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα στην «Ελλάδα», προαναγγέλλει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως υπεύθυνο κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα ανοίξει ξανά τον «βρώμικο φάκελο» των συνεχόμενων αλλεπάλληλων απευθείας αναθέσεων-«μαμούθ» της «ΟΠΑΠ Α.Ε.» προς την εταιρεία «lntralot» από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., ενώ «θα επικεντρώσει τις πιέσεις και τα βέλη του στη ΔΗΜΑΡ, υπενθυμίζοντας όλα όσα έλεγε σε δημόσιες τοποθετήσεις του κατά την προεκλογική περίοδο ο Φώτης Κουβέλης για τον ΟΠΑΠ και τις κερδοφόρες και κοινής ωφελείας εταιρείες του ελληνικού Δημοσίου», επιχειρώντας έτσι να σπάσει την τριμερή κυβερνητική συμμαχία αλλά και τη συνοχή των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων που την απαρτίζουν.

 

Διαβάστε το άρθρο «Και ο κλήρος πέφτει στον ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ Του Πάρι Κουρτζίδη 

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΣχέδιο μετεξέλιξης της «ΟΠΑΠ Α.Ε.»σε εταιρεία-πάροχο Top of Page