praktores.com
 
 

ΟΠΑΠ: Η σπάνια περίπτωση Σπανουδάκη

Ιουλ 05
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ολυμπιακοί Αγώνες, C4I, Siemens, δωράκια σε γνωστούς και φίλους μέσω ΟΠΑΠ, χρέη προς το Δημόσιο ύψους εκατομμυρίων ευρώ,

ασυλία. Η σταδιοδρομία του διευθύνοντος σύμβουλου του ΟΠΑΠ Γιάννη Σπανουδάκη σε υψηλόβαθμες θέσεις-κλειδιά αποδεικνύεται τόσο πλούσια όσο και οι οφειλές του προς το ελληνικό δημόσιο.

Η διαδρομή του στον δημόσιο βίο της χώρας θυμίζει κάτι από μυθιστόρημα, όπου οι συμπτώσεις κυριαρχούν. Με τη μόνη διαφορά ότι όταν οι συμπτώσεις είναι επαναλαμβανόμενες παύουν να είναι συμπτώσεις, αλλά γίνονται γεγονότα. Πολλώ δε μάλλον όταν πάνω από τα γεγονότα πλανώνται σκιές και ερωτηματικά για υποθέσεις που συντάραξαν το πολιτικό σύστημα της χώρας και αποτέλεσαν το κύκνειο άσμα της μεταπολίτευσης.


Άνθρωπος ιδιαίτερα φιλόδοξος, σπούδασε αρχικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χημικός και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές και τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University of London, PhD in Material Science).
Την περίοδο 1983-1985 διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του τότε υπουργείου Έρευνας και Τεχνολογίας, οτο οποίο ασχολήθηκε με τον τομέα των αναπτυξιακών προγραμμάτων για την πλαστική μεταποιητική βιομηχανία. Το 1985 ξεκινά τη 17ετή του καριέρα ως ανώτατο στέλεχος της «The Dow Chemical Company», μίας από τις μεγαλύτερες εταιρίες χημικών και πλαστικών υλικών στον κόσμο.


Οι φιλοδοξίες του όμως δεν σταματούν εκεί. Το μεγάλο άλμα θα πραγματοποιηθεί το 2001, όταν ο κ. Σπανουδάκης θα αναλάβει διευθύνων σύμβουλος του «Αθήνα 2004». Η τοποθέτηsή του ανακοινώνεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Ρέππα, ενώ δημοσιεύματα της εποχής κάνουν λόγο για απόφαση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τη σύμφωνη γνώμη της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, Γιάννας Αγγελοπούλου. Οι «μετοχές» του ως μάνατζερ εκτοξεύονται, όπως επίσης και οι υπερεξουσίες που κατά ένα περίεργο τρόπο αποκτά. Αλλωστε, την επίμαχη περίοδο ο «Αθήνα 2004» δεν αποτελούσε απλώς έναν οργανισμό για τη διεκπεραίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά κάτι περισσότερο: Ένα πανίσχυρο «υπερυπουργείο» που έμελλε να διαχειριστεί ασύλληπτα ποσά.


Siemens-Χριστοφοράκος C4I

Η εξέλιξη του κ. Σπανουδάκη είναι ραγδαία. Το μέχρι πρότινος στέλεχος του ιδιωτικού τομέα καλείται να συμβάλλει στη διεκπεραίωση υποθέσεων μείζονος σημασίας και αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ αυτών και η προμήθεια του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.


Ο κ. Σπανουδάκης, εκτός από διευθύνων σύμβουλος στην «Αθήνα 2004», είναι παράλληλα και μέλος της διυπουργικής επιτροπής που είχε οριστεί, πάνω από τη 14μελή Επιτροπή Αξιολόγησης των προσφορών των κοινοπραξιών TRS και SAIC, οι οποίες διεκδικούσαν την εν λόγω σύμβαση. Ουσιαστικά, η Επιτροπή αξιολογούσε τις εισηγήσεις της ΐ4μελούς επιτροπής, ενώ η τελική απόφαση θα λαμβανόταν από το ΚΥΣΕΑ, το οποίο γνωμοδότησε υπέρ της SAIC.


Στην ίδια επιτροπή συμμετείχαν επίσης ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Ευάγγελος Μαλέσιος, ο Κωνσταντίνος Καρτάλης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτισμού, ο Σπύρος Τραυλός, τότε γενικός γραμματέας Εξοπλισμών, και ο Δημήτρης Ευσταθιάδης, τότε γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης.


Πιο απλά, η επιτροπή αυτή αποτελούσε το κλειδί για την ανάληψη της σύμβασης για το C4I, η οποία κατοχυρώθηκε τελικά υπέρ της SAIC-Siemens-ΔΙΕΚΑΤ, στις 19 Μαΐου 2003, εν μέσω πανηγυρικού κλίματος. Η ευφορία όμως των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα κρατήσει για πολύ. Τρία χρόνια μετά θα ξεσπάσει ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, το οποίο θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στο μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα. Χορός εκατομμυρίων, μίζες σε πολιτικά κόμματα και πρόσωπα, δώρα, ταξίδια, προσωπικές επαφές με τελικό έπαθλο τις χρυσές συμβάσεις του Δημοσίου.


Ως ενορχηστρωτής του χορού των εκατομμυρίων από την πλευρά της Siemens εμφανίζεται ο τότε ισχυρός άντρας της Siemens στην Ελλάδα Μιχάλης Χριστοφοράκος. Ανάμεσα στις σελίδες του προσωπικού του ημερολογίου φιγουράρει το όνομα του νυν διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ, για σειρά επαφών που έλαβαν χώρα τόσο κατά το χρονικό διάστημα πριν την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης όσο και μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2003 είναι καταχωρημένες τουλάχιστον επτά εγγραφές για προσκλήσεις, υπομνήσεις κτλ. στο όνομα του κ. Σπανουδάκη.


Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2004 ο κ.Σπανουδάκης φέρεται να ορίζεται από τη Siemens ως ένας από τους ομιλητές στο παγκόσμιο συνέδριο που έγινε στην Αθήνα (International Opinion Leader Conference του Τομέα Δικτύων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής).


Μετά την εμπλοκή του ονόματος του, ο ισχυρός άνδρας του ΟΠΑΠ θα κληθεί να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή που συστήνει η Βουλή για το σκάνδαλο της Siemens. Στην κατάθεσή του παραδέχτηκε ότι γνώριζε τον κ. Χριστοφοράκο, ωστόσο όπως ανέφερε ουδέποτε δέχτηκε πιέσεις ή προσπάθεια επηρεασμού μέσω χρηματισμού. Μάλιστα, για πολλά από αυτά που αναφέρονται στις σελίδες του ημερολογίου ο κ. Σπανουδάκης δήλωσε άγνοια ή αμνησία λόγω του χρονικού ορίου που είχε παρέλθει.


Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ ρωτήθηκε επίσης και για τη σχέση του με τον άνθρωπο-κλειδί της συμφωνίας για την προμήθεια του C4I, Γιώργο Τρεπεκλή, με τον οποίο γνωρίζονται από τα φοιτητικά τους χρόνια στο Λονδίνο, όπως επίσης με τον πρώην γενικό γραμματέα εξοπλισμών Σπύρο Τραυλό. Στην απάντησή του ανέφερε τα εξής: «Προσπαθώ να σας πω ότι συνευρεθήκαμε στο Λονδίνο, σε ένα χώρο που σπουδάζαμε.


Όλοι βρισκόμαστε στο Σύλλογο Ελλήνων Φοιτητών Λονδίνου καν φορούσαμε να μιλήσουμε και να συνευρεθούμε και να κάνουμε και κατά κάποιο τρόπο παρέα το βράδυ. Με τον Τραυλό και τον Τρεπεκλή δεν είμαστε ποτέ οι τρεις μαζί. Εγώ με τον Τραυλό βρισκόμαστε κάτω από διαφορετικές συνθήκες και με τον κ. Τρεπεκλή βρεθήκαμε σε κοινωνικές συναντήσεις», αναφέρουν τα πρακτικά της κατάθεσής του.


Πρόεδρος του ΟΠΑΠ με χρέη προς το Δημόσιο

To 2009, οι ημέρες του σημιτικού ΠΑΣΟΚ είναι παρελθόν. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει καταφέρει να έρθει στην εξουσία συντρίβοντας τη ΝΔ με ίο,5 μονάδας διαφορά και είναι απόλυτος κυρίαρχος τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Το εκσυγχρονιστικό παρελθόν φαντάζει πολύ μακρινό και ο ίδιος ο Παπανδρέου το έχει αποκηρύξει επανειλημμένα.

Παρ' όλα αυτά, ο κ. Σπανουδάκης επιλέγεται για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ, θέση στην οποία παραμένει έως και σήμερα. Τα όσα ακολουθούν με την εμπλοκή του ονόματος του στα ημερολόγια του κ. Χριστοφοράκου δεν φαίνεται να πτοούν το κυβερνητικό στρατόπεδο, ούτε επίσης και τη συμμετοχή του στον «Αθήνα 2004».


Την ίδια ώρα όμως προκύπτει και ένα ακόμη ζήτημα για τον ισχυρό άνδρα του ΟΠΑΠ, αναφορικά με τις οφειλές του στο Δημόσιο, τις οποίες έφερε στο φως της δημοσιότητας το www. koutipandoras. gr.


Το κουβάρι των οφειλών του άρχισε να ξετυλίγεται τον Σεπτέμβριο του 2010, όταν η φορολογική αρχή ΔΕΚ Αθηνών επέβαλε περιοριστικά-δεσμευτικά μέτρα κατά του κ. Σπανουδάκη και προέβη στη δέσμευση της ακίνητης περιουσίας του και μέρους των τραπεζικών του λογαριασμών. Αιτία; Τα χρέη ύψους μισού εκατ. ευρώ του κ. Σπανουδάκη προς το Δημόσιο. Οι οφειλές του εκκρεμούν από την περίοδο που ο ίδιος υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Πετζετάκις ΑΕ, ενώ την ίδια περίοδο η εταιρία διέθετε οφειλές προς το Δημόσιο ύψους ι,8 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του χρηματιστηρίου Αθηνών.


Λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2010 η υπόθεση των χρεών θα έχει μια διπλή δυσάρεστη εξέλιξη. Αφενός, η φορολογική αρχή ΔΕΚ Αθηνών προέβη εκ νέου στη λήψη περιοριστικών-δεσμευτικών μέτρων κατά του διευθύνοντος ουμβούλου του ΟΠΑΠ προς διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Αφετέρου, το υπουργείο Οικονομικών απέρριψε σχετική αίτηση του Γιάννη Σπανουδάκη περί άρσης των εις βάρος του μέτρων που ελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2010.


Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ κατέθεσε και νέα αίτηση κατά της ΔΕΚ Αθηνών περί άρσης των εις βάρος του δεσμευτικών-περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2010. Η αίτηση όμως απορρίφθηκε εκ νέου.


Και επιπλέον οφειλές

Οι οφειλές όμως αυτές δεν είναι οι μοναδικές. Το www.koutipandoras.gr είχε αποκαλύψει από τις 8 Νοεμβρίου 2θΐι ότι υφίσταται ακόμη ένα φορολογικό ζήτημα για τον κ. Σπανουδάκη.


Συγκεκριμένα, η ΦΑΕΕ Θεσσαλονίκης απέστειλε σημείωμα προ Ποινικής Δίωξης προς τον ισχυρό άντρα του ΟΠΑΠ για οφειλές 2 εκατ. ευρώ της εταιρίας ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, για το οποίο ενέχεται ατομικά έως το ι εκατ. ευρώ. Ο ίδιος σε ανακοίνωση που εξέδωσε προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.


«Κατά την αποχώρηση μου από την εταιρία, οπότε και ουσιαστικά έπαψα να έχω οποιαδήποτε ευθύνη, όπως προκύπτει από τον ισολογισμό του 2008, τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν 6.295.000 ευρώ, ποσό ικανό να καλύψει όποιες υποχρεώσεις της εταιρίας.
Να σημειωθεί ότι την ιη Ιανουαρίου 2θθ8, όπως προκύπτει από τον ίδιο ισολογισμό, τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου ήσαν 1.916.000 ευρώ. Ο ισολογισμός εγκρίθηκε στις 27 Μαρτίου 2009 και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 9/4/2009 (ΦΕΚ 2663/τεύχος ΑΕ και ΕΠΕ). Η "δημοσιογραφική" εμπλοκή μου στην υπόθεση Πετζετάκις οήμερα είναι προφανές ότι ουδεμία σχέση έχει με τα πραγματικά περιστατικά, τα οποία τόσο η δημοσιογραφική έρευνα όσο και κάθε πολίτης μπορούν ελεύθερα να επαληθεύσουν προσφεύγοντας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως»,
ανέφερε χαρακτηριστικά.


Παρά τον σάλο που προκαλείται, ο κ.Σπανουδάκης παραμένει αμετακίνητος.
Το γεγονός της ύπαρξης χρεών προς το Δημόσιο φαίνεται ότι δεν απασχολεί τις αρχές, την ίδια ώρα που το υπουργείο Οικονομικών έχει ανάγει το κυνήγι των μεγαολοφειλετών του Δημοσίου σε ζήτημα μέγιστης ηθικής τάξης. Όχι όμως και για τον κ. Σπανουδάκη, ο οποίος λόγω της θέση του δείχνει να απολαμβάνει μια πρωτοφανή ασυλία.


Είναι χαρακτηριστικό ότι για την υπόθεση των χρεών της Πετζετάκις ΑΕ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας οδηγήθηκε απευθείας στο αυτόφωρο για χρέη. Ωστόσο, πριν από λίγες μέρες η υπόθεση πήρε νέα τροπή. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ συνελήφθη από άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας για χρέη προς το Δημόσιο. Το γεγονός ότι εδώ και τόσο καιρό κατείχε υψηλόβαθμη θέση σε δημόσιο οργανισμό και ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνταν ζήτημα μέγιστης ηθικής τάξης φαίνεται ότι δεν έπαιζε κανένα ρόλο μέχρι πρότινος.


Δεν είναι και λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η σύλληψη του κ. Σπανουδάκη δεν είναι καθόλου τυχαία. Η ανάληψη της εξουσίας από τη νέα κυβέρνηση είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε αλλαγές σε πολλά από τα πόστα-φιλέτα, και ο ΟΠΑΠ αποτελεί ένα από αυτά. Ήδη τα ονόματα που ακούγονται είναι πολλά, εκτός και αν κατά ένα παράξενο τρόπο ο κ. Σπανουδάκης παραμείνει στη θέση του και με τη νέα κυβέρνηση. Άλλωστε, η διαδρομή του έχει αποδείξει ότι κατορθώνει να επιβιώνει τόσο μέσα στον χρόνο όσο και ανάμεσα από διαβολικές συμπτώσεις.

Διαβάστε το άρθρο «Η σπάνια περίπτωση Σπανουδάκη» στην πηγή: HOT DOC  Του Βαγγέλη Τριάντη

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2012 17:10 Διαβάστηκε 2106 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΟΠΑΠ: Η σπάνια περίπτωση Σπανουδάκη Top of Page