praktores.com
 
 

Ιντραλότ-ΟΠΑΠ: Τριγωνικό ριφιφί μέσω Κύπρου

Ιουν 30
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Λεφτά υπάρχουν! Όχι ασφαλώς γιατί το δήλωσε ο σχεδόν πολιτικά εξοστρακισμένος πλέον Γιώργος Παπανδρέου, αλλά γιατί στ' αλήθεια

υπάρχουν! Μόνο που υπάρχουν για τους εθνικούς προμηθευτές και για τους εθνικούς εργολάβους και όχι για τους πολίτες αυτής της χώρας που εξοντώνονται φορολογικά -και όχι μόνο- ενώ οι φίλοι των κομμάτων εξουσίας (οι παντός καιρού «εθνικοί νταβατζήδες») και κλέβουν φόρους με τερτίπια, και καταφέρνουν να «γκαστρώνουν» τους προϋπολογισμούς των έργων.

Σήμερα η Απεργιακή έκδοση της «Ε» φέρνει στο φως δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις στο κέντρο των οποίων βρίσκεται ο ημικρατικός ΟΠΑΠ (ακόμα ισχυρά κρατικώς ελεγχόμενος) και η ΕΡΓΟΣΕ, η θυγατρική του ΟΣΕ, που έχει την ευθύνη κατασκευής των σιδηροδρομικών έργων τα οποία εκτελούνται και με κοινοτικούς πόρους.


Στην πρώτη περίπτωση ο ΟΠΑΠ (34% Ελληνικό Δημόσιο με έλεγχο της διοίκησής του) επί χρόνια παριστάνει τον Βούδα, κλείνοντας τα μάτια σε μια κραυγαλέα υπόθεση φοροαποφυγής ή φοροδιαφυγής για την οποία πλέον βουίζει ο τόπος, με ωφελημένη την εκλεκτή του Intralot Α.Ε. και ριγμένο το Δημόσιο.


Η ΟΠΑΠ Α.Ε. από το 1999 μέχρι και σήμερα τιμολογεί μέρος του τιμήματος από τις λεοντείες συμβάσεις της με την Intralot -σχεδόν όλες είναι απευθείας αναθέσεις- στην κυπριακή θυγατρική της, την Intralot International Limited. Έτσι οι φόροι γίνονται καπνός, οι υπερτιμολογήσεις στον ΟΠΑΠ καθεστώς και απροκάλυπτα ένας κρατικός φορέας μετέχει σε μια τυπική τριγωνική σχέση που εξελίσσεται μεταξύ: Αμαρουσίου (έδρα της Intralot Α.Ε.), Λευκωσίας (έδρα της θυγατρικής της Intralot International) και Περιστερίου (έδρα της ΟΠΑΠ Α.Ε. που αγοράζει από τη «μάνα» και τιμολογεί στη «θυγατέρα»).


Αξίζει να σημειωθεί πως η κυπριακή εταιρεία (100% θυγατρική της Intralot) περιλαμβάνεται σε όλες τις συμβάσεις που έχει συνάψει (το 2007 και το 2010) με την ΟΠΑΠ Α.Ε. Μόνο από τη σύμβαση του 2007, η κυπριακή «καβάντζα» του κ. Σωκράτη Κόκκαλη και της ελλαδικής Intralot εμφανίζεται να έχει εισπράξει από τον ΟΠΑΠ 106.500.000 ευρώ, δίχως να έχει πληρώσει φόρο στην Ελλάδα. Από ελέγχους που πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο από τις Φορολογικές Αρχές (Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων), διαπιστώθηκε ότι η κυπριακή θυγατρική της Intralot δεν κατέβαλε την ίδια περίοδο φόρους ούτε στην Κύπρο, θαύμα! Επίσης εγγράφως σημειώνεται πως η Intralot International «δεν διαθέτει επιχειρηματική υπόσταση» στην Κύπρο, ούτε φυσικά προσωπικό και αποτελεί κατασκεύασμα με τον «φορολογικό σχεδιασμό» να υπαγορεύεται από την Αθήνα και τα κέρδη της να εμφανίζονται ως κεφαλαιουχικά και όχι εμπορικά κέρδη!

Έτσι, με τον ΟΠΑΠ στη μέση, η Intralot έστησε διπλό κόλπο φοροαποφυγής σε Αθήνα και Λευκωσία, μόνο που αυτό πλέον το ξέρουν στο ΣΔΟΕ, στην Εισαγγελία Αθηνών, στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και φυσικά στις αρμόδιες φορολογικές αρχές της Κύπρου.
Ο ΟΠΑΠ επί 36 μήνες (Ιούλιος 2007-Ιούλιος 2θΐο) τιμολογούσε με 1.340.000 ευρώ (δίχως ΦΠΑ) κάθε μήνα την Intralot International για υπηρεσίες που ουδέποτε προσέφερε η ίδια αλλά η μητρική της, δηλαδή συνολικά 48.240.000 ευρώ.


Τον Δεκέμβριο δε του 2007, όταν η Intralot άσκησε το δικαίωμα που της έδιδε η σύμβαση με τον ΟΠΑΠ για την παροχή του Πηγαίου Κώδικα και των αδειών χρήσης λογισμικών μέχρι το 2θΐ7, έγιναν τα όργια. Η «μάνα» που είχε όλα τα σχετικά δικαιώματα επί των λογισμικών σύναψε σύμβαση με την «κόρη» και της τα παραχώρησε αντί 5.000.000 ευρώ. Αυθημερόν η «κόρη», η lntialotInternational, τα πούλησε στον ΟΠΑΠ αντί 58.520.000 ευρώ, κερδίζοντας 53.520.ooo ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα τιμολόγια που δημοσιεύουμε, τα οποία έχουν και οι αρμόδιες αρχές, οι οποίες μάλλον θα πρέπει να καταλογίσουν φόρους αλλά και ποινικά παραπτώματα.


Η «Ε» από το 2007 είχε επισημάνει το παράθυρο φοροδιαφυγής στην κρυφή σύμβαση του ΟΠΑΠ, όταν την αποκάλυψε δημοσιεύοντάς την στο enet. Ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Αντ. Μπέζας είχε υποβαθμίσει, έως χλευάσει, το ζήτημα, ενώ μόνο βουλευτές του Συνασπισμού είχαν ζητήσει εξηγήσεις από την κυβέρνηση, βάσει των δημοσιευμάτων της «Ε», για να εισπράξουν την απάντηση πως η σύμβαση ΟΠΑΠ - Intralot είναι επιχειρηματικό μυστικό. Μάλιστα έχει καταγραφεί και διαπληκτισμός του Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον τότε υφυπουργό Οικονομικών, για να αποδειχθεί σήμερα πως το μυστικό είναι case study φοροδιαφυγής από την εποχή Σαλαλέ μέχρι σήμερα στον ΟΠΑΠ και με όλους τους φοροϋπουργούς (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., κυβέρνηση της τρόικας κ.ά.) να κυνηγάνε τα... μπλοκάκια...


Διαβάστε το απόσπασμα από το άρθρο «Τριγωνικό ριφιφί μέσω Κύπρου» στην πηγή: ΑΞΙΑ  
Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012 11:30 Διαβάστηκε 1741 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΙντραλότ-ΟΠΑΠ: Τριγωνικό ριφιφί μέσω Κύπρου Top of Page