praktores.com
 
 

Ο ΟΠΑΠ στον... χορό των ιδιωτικοποιήσεων

Ιουν 27
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ποιες αλλαγές θα γίνουν και ποιοι ενδιαφέρονται για την πώληση. Όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά σε άτι αφορά την πώληση αλλά και

τη διοίκηση του. Ένα... mega deal που θα μπορεί να συνεισφέρει στην οικονομία και παράλληλα να δείξει στην Τρόικα ότι ξεκίνησαν οι αποκρατικοποιήσεις είναι αυτό του ΟΠΑΠ.

Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες οι... κόντρες για την πώληση ή όχι του ποσοστού που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο στον ΟΠΑΠ δίνουν και πάιρνουν... Οι απόψεις «συγκρούονται» και τα πράγματα αναμένεται να τα ξεκαθαρίσει σύντομα η νέα κυβέρνηση.


Κατ' αρχάς, σύμφωνα με πληροφορίες κυβερνητικών παραγόντων σύντομα αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στην... ηγεσία του ΟΠΑΠ. Όπως λένε, η τοποθέτηση του νέου διευθύνοντος συμβούλου είναι μεγάλης σημασίας και θα είναι άτομο που θα έχει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, ενώ, παράλληλα, θα μπορέσει να «πετύχει» την καλύτερη πώληση του μεριδίου που κατέχει το Δημόσιο στον Οργανισμό, σε συνδιασμό με το Ταμείο των Αποκρατικοποιήσεων.


Ωστόσο μέχρι στιγμής όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά για το μέλλον του ΟΠΑΠ σε ό,τι αφορά την πώλησή του αλλά και τη διοίκηση του. Όμως, οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων για να αναλάβει τον ρόλο διευθύνοντος συμβούλου στον Οργανισμό Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Α. Ε. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι σύντομα τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν και θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις.


Πάντως, οι τελευταίες δηλώσεις διάφορων πολιτικών έχουν προκαλέσει σύγχυση στην αγορά. Ειδικότερα, οι πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Γ. Ιωαννίδη ενάντια στην προγραμματισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού επηρέασε το κλίμα στην αγορά και προκάλεσε έντονες παρασκηνιακές αντιδράσεις στους κόλπους της Ν.Δ. και σε επιχειρηματικούς κύκλους. Ο κ. Ιωαννίδης έθεσε παράλληλα πολύ ψηλά τον πήχη, σε περίπτωση που η τελική απόφαση είναι υπέρ της πώλησης, θέτοντας ως τιμή εκκίνησης την κερδοφορία 7 ετών, δηλαδή τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ.


Στις δηλώσεις αυτές απάντησε η ΔΗΜΑΡ, μέσω του μέλους του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος θ. Μαργαρίτη, λέγοντας ότι δεν είναι αντίθετος σε ιδιωτικοποιήσεις σε ζητήματα τα οποία δεν θίγουν τους στρατηγικούς πυλώνες του Δημοσίου...


Η πλήρης ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού είναι στο «προσκήνιο» εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, καθώς πρόκειται για ένα από τα «χρυσά» περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, που προσελκύει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον διεθνώς, και η νέα κυβέρνηση προσδοκά να αντλήσει τα αναμενόμενα έσοδα, είτε από μεμονωμένο επενδυτή είτε από τα funds.


Σύμφωνα με επενδυτικούς κύκλους και με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην ελληνική οικονομία αλλά και στην ευρωπαϊκή, εκτιμάται ότι είναι αρκετά δύσκολο να βρεθεί ένας και μόνο επενδυτής, ακόμη και αν προέρχεται από τον χώρο των τυχερών παιχνιδιών, που θα προχωρήσει σε μια τόσο μεγάλη επένδυση. Όπως εξηγούν, το τελευταίο διάστημα ακόμη και οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου έχουν αποδείξει πως επιλέγουν συνεργασίες για τις επενδύσεις τους.


Για την πώληση του 29% των μετοχών του ΟΠΑΠ,
όπως μας είπαν αρμόδια στελέχη, έχουν δεχτεί «επαφές» από ενδιαφερόμενα funds και επιχειρήσεις. Μερικές από αυτές είναι από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείας παγκοσμίως, όπως η Apollo, η Kohlberg Kravis Roberts (KKR) και η Apax Partners, και ζητούν να ενημερωθούν για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού.

Διαβάστε το άρθρο «Ο ΟΠΑΠ στον... χορό των ιδιωτικοποιήσεων» στην πηγή: ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ Του Νίκου Νικολακόπουλου

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΟ ΟΠΑΠ στον... χορό των ιδιωτικοποιήσεων Top of Page