praktores.com
 
 

Εκκρεμότητες , χαμένες ευκαιρίες & λανθασμένες επιλογές

Μαϊ 07
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Λίστα γερών και ακλόνητων στάνταρ αναπτυξιακής στρατηγικής, που παρέμειναν στα «χαρτιά» και κινδυνεύουν  να χαθούν,σύρει μετεκλογικά η διοίκηση του ΟΠΑΠ.

Πρόκειται για εκκρεμότητες που στο μεσοδιάστημα της 28μηνης σε διάρκεια θητείας της νυν διοίκησης δεν κατέστη εφικτό να δρομολογηθούν, ώστε να προσθέσουν στον ΟΠΑΠ ικανή υπεραξία εν όψει της επικείμενης ιδιωτικοποίησης του.

Η λίστα σημαντική, καθώς σε αυτή εντάσσονται η λειτουργία και εγκατάσταση των VLT's ανά την επικράτεια - κορυφαίο ίσως project για τον ΟΠΑΠ - η περάτωση της ενιαίας εταιρικής εικόνας των πρακτορείων, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τον τεχνολογικό πάροχο, το on-line άνοιγμα και η εισαγωγή του live betting, η θεσμοθέτηση των παιχνιδιών Bingo και Super 4, καθώς και το κλείσιμο κάποιων άλλων εκκρεμοτήτων που αφορούν στους πράκτορες, ανάμεσά τους η προστασία των πρακτορείων και η χρήση προπληρωμένων καρτών για τις συναλλαγές τους με το κοινό.
Παράλληλα, αναμένεται η έγκριση από την Κομισιόν του κανονισμού λειτουργίας της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) για τη λειτουργία των βιντεολόπο (VLT's) στην εγχώρια αγορά, που από κυβερνητικής πλευράς υποβλήθηκε στις αρχές Απριλίου 2012.

ΤΑ Vlts

Ένα το κρατούμενο, καθώς πρέπει να προηγηθεί ο διαγωνισμός για την ανάδειξη των εταιρειών που θα προμηθεύσουν τον ΟΠΑΠ με τα VLTs, ώστε με τη σειρά του να μπορέσει να κάνα πράξη την έναρξη λειτουργίας των πρώτων 16.500 βιντεολόπο στο δεύτερο μισό του χρόνου.
Το αν η εγκατάσταση και λειτουργία τους θα γίνει εντός δώδεκα μηνών σε συνεργασία με τους πράκτορες του ΟΠΑΠ σε αμιγείς χώρους, όπως είχε πει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ κ.Γιάννης Σπανουδάκης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στις 25/10/2011, απομένει ν' αποδειχθεί, δεδομένης και της έντονης αντίδρασης των πρακτόρων στη διάθεση των VLT's αποκλειστικά και μόνον στα επονομαζόμενα Gaming Halls.

Παρά την αντίθεση όμως των πρακτόρων και της αρχικής έκπληξης τους στο άκουσμα των σχεδίων της διοίκησης Σπανουδάκη για μη επάνδρωση των πρακτορείων με τα βιντεολόπο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επανέλαβε εκ νέου - κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πρόσφατη ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ - την πρόθεση του ΟΠΑΠ για εγκατάσταση των VLTs σε χώρους αποκλειστικής διάθεσης.

Όπως ανέφερε προς τα μέλη της ΕΠΠΑΠ, η θέση της εταιρείας είναι ειλημμένη για το θέμα, σημειώνοντας ότι τα VLTs είναι διαφορετικά παιχνίδια από τα 11 παιχνίδια που διαχειρίζεται σήμερα ο ΟΠΑΠ.

ΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ

Η περάτωση της ενιαίας εταιρικής εικόνας των πρακτορείων επίσης μένει σε εκκρεμότητα, με την ελπίδα - κυρίως από την πλευρά των πρακτόρων που επί της ουσίας έχουν προχρηματοδοτήσει το έργο με την παρακράτηση ενός σημαντικότατου κονδυλίου 80 εκατ. ευρώ από την παρακράτηση του 1% της προμήθειας τους στο ΚΙΝΟ - ότι αυτό θα συμβεί για τελευταία φορά.
Αν και «πατά» αισίως στον ένατο χρόνο μίας περιόδου έντονης ή λιγότερο έντονης φιλολογίας της, που πρωτοξεκίνησε με την ίδρυση της θυγατρικής ΟΠΑΠ Υπηρεσιών τον Μάιο του 2004, το μεγαλόπνοο και μακροχρόνιο - σχέδιο έχει σαν νέο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του το τέλος του 2012. Για την ιστορία πάντως αξίζει να ειπωθεί ότι ενώ το πρώτο πρακτορείο αναμενόταν να είναι έτοιμο τον Αύγουστο του 2007, η εφαρμογή της ενιαίας εταιρικής εικόνας άργησε τελικά κατά τρία χρόνια, όταν επιτέλους η εφαρμογή του project δρομολογήθηκε μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2010.
«Σκοπός μας είναι να προλάβουμε τον Ιούλιο». Μ' αυτή την απάντηση, που έδωσε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξης Τύπου με αφορμή τα αποτελέσματα του 2011, ο κ. Σπανουδάκης μετέθεσε στην καλοκαιρινή ραστώνη τις εξελίξεις αναφορικά με τον διαγωνισμό για τον τεχνολογικό πάροχο.
Αυτός ο διαγωνισμός κι αν έχει «βαλτώσει», με το τελικό του στάδιο να διανύει ήδη μία περίοδο εννέα μηνών, καθώς στην τελευταία συνεδρίαση του στο τέλος Ιουλίου του 2011 το ΔΣ της εταιρείας είχε προχωρήσει στην έγκριση του τελικού κειμένου του τεύχους διακήρυξης του διαγωνισμού, ώστε το σύνολο των κειμένων αυτών να δίνονταν στις δύο εταιρείες (GTECH και Intralot) που είχαν προεπιλεγεί και μετείχαν στην τελική φάση του διαγωνισμού.
Ο διαγωνισμός ξεκίνησε με απόφαση του ΔΣ της εταιρείας στις 28/7/2010. Ακολούθησε η πρόσληψη μετά από δίμηνη διαγωνιστική διαδικασία τεχνικού συμβούλου (Deloitte) στις 27/10/2010 και στις 8/2/2011 δημοσιεύθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για αναζήτηση νέου παρόχου τεχνολογίας.
Στις 31/3/2011, μετά από αξιολόγηση, επελέγησαν οι εταιρείες GTECH και Intralot ως υποψήφιες για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό. Εκτοτε ο διαγωνισμός εξελίσσεται, ενώ η όλη διαδικασία υπολογιζόταν να είχε ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο του 2011.

Αργοπορίες

Στις πολλές προκλήσεις που θ' αντιμετωπίσει εφέτος ο ΟΠΑΠ, η πρόσφατη και «εις βάθος» ανάλυση της Qti, κάνει και αυτή λόγο για αργοπορίες, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ειδικά στο μέτωπο των VLTs αλλά και του online ανοίγματος της εταιρείας, αρκετά εξαρτώνται από τη γενικότερη νομοθεσία και τους κανονισμούς.
Κυρίως για το online άνοιγμα του Οργανισμού, η έκθεση της Citi στέκεται στα νέα νομικά εμπόδια που μπορούν να προέλθουν από τις ανταγωνίστριες εταιρείες υπογραμμίζοντας όμως ότι ο ΟΠΑΠ θα έπρεπε ήδη να είχε emke£s\ τον online στρατηγικό του συνέταιρο, καθώς η εξέλιξη ιδιωτικοποίησης ενδέχεται να δημιουργήσει εμπόδια και επιπλοκές από πιθανούς ενδιαφερόμενους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στο ίντερνετ.
Η θεσμοθέτηση των παιχνιδιών Bingo και Super 4, την οποία το διοικητικό δίδυμο Σταματόπουλου Σπανουδάκη είχε προαναγγείλει σε σχετική συνέντευξη Τύπου τον Σεπτέμβριο του 2010 για τους πρώτους μήνες του 2011, παρέμεινε στις καλένδες, ενώ το live betting που συνιστά σύμφωνα με στελέχη της ΠΟΕΠΠΠ αιτία εκροής δεκάδων εκατ. ευρώ από τον τζίρο της εταιρείας λόγω της μη εισαγωγής του - μετατίθεται με βάση διαβεβαιώσεις του κ. Σπανουδάκη στα μέλη της ΕΠΠΑΠ για το Euro του Ιουνίου.

Αντίθετα παραμένει αμφίβολη, τόσο η χρήση των ειδικών προπληρωμένων καρτών από τους πράκτορες (ως ένα πιθανό μέτρο για την προστασία της περιουσίας και της ίδιας της ζωής τους), την οποία επίσης είχε προαναγγείλει ο κ. Σπανουδάκης τον Μάρτιο του 2010, όσο και κάποια άλλα πρόσθετα μέτρα προστασίας των πρακτορείων, που είχαν αποφασιστεί σε σύσκεψη που είχε γίνει τον Απρίλιο του 2010 μεταξύ του τότε του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρου Βούγια, του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ κ.
Σπανουδάκη του προεδρείου της ΠΟΕΠΠΠ και υπηρεσιακών παραγόντων της ΕΛΑΣ.

 Διαβάστε το άρθρο «Πλήθος εκκρεμοτήτων , χαμένων ευκαιριών & λανθασμένων επιλογών» στην πηγή: ΚΕΡΔΟΣ  ρεπορτάζ  Ανδριωτης  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κατηγορία ΟΠΑΠ
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Απριλίου 2013 12:07 Διαβάστηκε 1485 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΟΠΑΠΕκκρεμότητες , χαμένες ευκαιρίες & λανθασμένες επιλογές Top of Page