praktores.com
 
 

Αρχίζει η διαδικασία αποκρατικοποίησης για τον ΟΔΙΕ

Ιαν 25
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ξεκινάει η αποκρατικοποίηση του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ). Η πώληση του δικαιώματος στο ιπποδρομιακό στοίχημα πρόκειται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), μαζί με εκείνη της πώλησης των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ.


Σε ό, τι αφορά την πώληση του ΟΔΙΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο προσανατολίζεται στην πώληση μόνον του ιπποδρομιακού στοιχηματισμού, χωρίς την εκτεταμένη ακίνητη περιουσία του ΟΔΙΕ. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να προηγηθεί η απόσχιση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας από την εταιρεία και στη συνέχεια η πώληση της.


Πρακτικά ο νέος ΟΔΙΕ που θα πουληθεί θα διαθέτει μόνον το δικαίωμα διεξαγωγής του ιπποδρομιακού στοιχήματος.


Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ σημείωναν ότι η λύση της απόσχισης κρίθηκε αποτελεσματικότερη. Πρόσθεταν ότι, αν στην ιδιωτικοποίηση συμπεριλαμβανόταν και η ακίνητη περιουσία του ΟΔΙΕ, συνολικής έκτασης περίπου 270 στρεμμάτων στο Μαρκόπουλο Αττικής, τότε το Ταμείο θα έπρεπε να επιδιώξει συνδυαστική αποκρατικοποίηση, στοχεύοντας σε δύο κατηγορίες επενδυτών. Η πρώτη κατηγορία θα περιελάμβανε εταιρείες παροχής τυχερών παιγνίων (operators) και η δεύτερη εταιρείες αξιοποίησης ακινήτων (real estate development). Ένας τέτοιος συνδυασμέ θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολος στη σημερινή συγκυρία. Εξάλλου, όπως φάνηκε και από τις συμβάσεις παραχώρησης στον ΟΠΑΠ, είναι πιο εύκολες οι παραχωρήσεις δικαιωμάτων επί τυχερών παιγνίων, παρά η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.


Ο ΟΔΙΕ είναι ζημιογόνος επιχείρηση αφού το 2010 είχε ζημίες ύψους 28 εκατ. ευρώ. Οι συσσωρευμένες ζημίες ξεπερνούν τα 152 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή του θέση είναι αρνητική και στα -55 εκατ. ευρώ. Στο α' εξάμηνο του 2011, η κατάσταση επιδεινώθηκε αφού η εταιρεία πρόσθεσε νέες ζημίες. Παρά τις όποιες ζημίες, η γαλλική PMU που δραστηριοποιείται στις ιπποδρομίες, ενδιαφέρεται για το δικαίωμα του ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα.


Σύμφωνα με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, εκτός από την οικονομική κρίση, αρνητικό ρόλο στην πορεία του ΟΔΙΕ διαδραμάτισε η μετακίνηση του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο, όπου πλέον παρίσταται μικρός αριθμός παικτών, σε αντίθεση με ό, τι συνέβαινε όσο ο Ιππόδρομος βρισκόταν στο Φάληρο. «Πλέον το 5% του στοιχηματισμού γίνεται εντός του Ιπποδρόμου, ενώ το 95% γίνεται από τα πρακτορεία. Πριν από τη μετακόμιση (στο Μαρκόπουλο), τα ποσοστά ήταν αντίστροφα», παραδεχόταν στέλεχος του Ταμείου.

Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου προκρίνει τη λύση της απόσχισης για την ακίνητη περιουσία του ΟΔΙΕ, συνολικής έκτασης περίπου 270 στρεμμάτων στο Μαρκόπουλο Αττικής, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να απευθυνθεί σε δύο κατηγορίες επενδυτών, γεγονός που θα δυσχέραινε τη διαδικασία αποκρατικοποίησης.


ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ

Η δεύτερη μεγάλη αποκρατικοποίηση που θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ αφορά την πώληση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Η πώληση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στον νέο ή τους νέους επενδυτές, θα γίνει σε συνεργασία με τον σημερινό μέτοχο μειοψηφίας, τα ΕΛΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 65% του ομίλου ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ το 35%.


Η διοίκηση των ΕΛΠΕ έχει συμφωνήσει με το ΤΑΙΠΕΔ στην ταυτόχρονη πώληση των δύο συμμετοχών στον Όμιλο ΔΕΠΑ και τώρα ετοιμάζεται να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Ταμείο. Προς την κατεύθυνση αυτή, οι μέτοχοι της εταιρείας καλούνται να εγκρίνουν το συγκεκριμένο μνημόνιο σε έκτακτη γενική συνέλευση που έχει προγραμματιστεί να συγκληθεί την ερχόμενη Δευτέρα 30/1/2012.


Στη σχετική εισήγηση προς τους μετόχους των ΕΛΠΕ, η διοίκηση της εταιρείας επισημαίνει ότι η πώληση της συμμετοχής στον Όμιλο ΔΕΠΑ ή σε εταιρείες αυτού θα επιτρέψει την αποφυγή ενδεχόμενης απώλειας δικαιωμάτων σε μειοψηφική συμμετοχή των ΕΛΠΕ στον ΔΕΣΦΑ στην περίπτωση πλήρους διαχωρισμού ΔΕΣΦΑ - ΔΕΠΑ. «Σε περίπτωση πλήρους διαχωρισμού του ΔΕΣΦΑ από τη ΔΕΠΑ, η ΕΛΠΕ θα αναγκαστεί διά νόμου να παραιτηθεί όλων των δικαιωμάτων ελέγχου και διακυβέρνησης στον ΔΕΣΦΑ λόγω της συμμετοχής της στην Elpedison», αναφέρει η σχετική εισήγηση, ενώ αν η εταιρεία προτίθεται να παραμείνει στο μ. κ. της ΔΕΠΑ, μπορεί να εγκλωβιστεί σε μια μειοψηφική συμμετοχή, χωρίς να επηρεάζει τις εξελίξεις. Τέλος, η διοίκηση των ΕΛΠΕ αναφέρει ότι η από κοινού πώληση του Ομίλου ΔΕΠΑ μπορεί να αποδεσμεύσει σημαντικά κεφάλαια και να συντελέσει στη γρήγορη αποκλιμάκωση της δανειακής μόχλευσης της εταιρίας, η οποία επιβαρύνθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Το μνημόνιο ΕΛΠΕ - ΤΑΙΠΕΔ θα έχει ισχύ έξι μηνών προκειμένου να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία πώλησης του Ομίλου ΔΕΠΑ και 12 μηνών για την ολοκλήρωση της.

Διαβάστε το άρθρο «Αρχίζει η διαδικασία αποκρατικοποίησης για τον Ιππόδρομο» στην πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Κατηγορία Έντυπος Τύπος
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013 10:06 Διαβάστηκε 988 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗΈντυπος τύποςΑρχίζει η διαδικασία αποκρατικοποίησης για τον ΟΔΙΕ Top of Page