praktores.com
 
 
masterbet.info
masterbet.info
masterbet.info
masterbet.info
masterbet.info

Το... Ελντοράντο του πλαστικού χρήματος και οι βασικοί «παίκτες» της αγοράς των POS

Αυγ 10
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μια νέα μεγάλη... βιομηχανία αιχμής, ένα καινούριο επιχειρηματικό Ελντοράντο έχει δημιουργηθεί από την υποχρέωση οι συναλλαγές πλέον να γίνονται μέσω πλαστικού χρήματος. Δηλαδή μέσα από τα «μηχανάκια» που είναι γνωστά ως... POS (τερματικά διεκπεραίωσης ηλεκτρονικών συναλλαγών) η χρήση των οποίων κατέστη ουσιαστικά αναγκαία μετά από δύο χρόνια επιβολής capitalcontrols που εκτός από τις πνιγηρές επιπτώσεις τους στην οικονομία, είχαν ως αποτέλεσμα τον δραματικό περιορισμό της κυκλοφορίας του «φυσικού» χρήματος στην αγορά.

Πρόκειται για μεγάλη αγορά που κυμαίνεται μεταξύ 500 και 700 εκατ. ευρώ το χρόνο, καθώς η υπουργική απόφαση του περασμένου Απριλίου υποχρεώνει 85 κλάδους του λιανεμπορίου και πολλούς επαγγελματικούς κλάδους στη χρησιμοποίηση των μηχανημάτων.

Η πρώτη φάση της πλαστικής... εισβολής ολοκληρώθηκε στις 27 Ιουλίου και θα συνεχιστεί σε ακόμη δύο φάσεις το επόμενο εξάμηνο, προσφέροντας πεδίο δόξης λαμπρό στις εταιρείες που ασχολούνται στο χώρο.

Στην αγορά επικρατεί «πανικός» εγκατάστασης αυτών των μηχανημάτων, καθώς από τα 220.000 περίπου που λειτουργούσαν το 2016, έχουν ξεπεράσει τις 450.000 το πρώτο 7μηνο του 2017, ενώ έως το φινάλε του έτους θα έχουν ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο. Ο τζίρος μέσω των συναλλαγών POS το 2016 διαμορφώθηκε πέριξ των 16 δισ. ευρώ, ενώ το 2017 αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ.

Εύλογα επικρατεί ένα επιχειρηματικό... μπουμ, μεταξύ των εταιρειών που παρέχουν αυτά τα μηχανάκια, τους κατασκευαστές, τους παρόχους και όλους όσοι εμπλέκονται πέριξ αυτών. Στην αγορά κυκλοφορούν όλων των ειδών POS, διάφοροι τύποι και μοντέλα, άλλα πιο πρόχειρα, άλλα πιο επαγγελματικά, άλλα για ενοικίαση, άλλα για πώληση.

Σύμφωνα με τις τράπεζες, το κόστος αγοράς ενός τερματικού POS κυμαίνεται από 99 έως 440 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο και τη λειτουργικότητά του, ενώ στην περίπτωση μίσθωσής του το κόστος κυμαίνεται ετησίως από 50 έως 360 ευρώ, ανάλογα με το μηνιαίο όγκο συναλλαγών. Αντίστοιχα, το ετήσιο κόστος συντήρησης κυμαίνεται μεταξύ 24 και 96 ευρώ.

Αλυσίδες τροφίμων, fastfood, εστιατόρια, καφετέριες, σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, φαρμακεία, εμπορικά καταστήματα είναι οι κυριότερες κατηγορίες που εγκαθιστούν με «τρελούς» ρυθμούς αυτά τα τερματικά.

Οι κυριότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται

Οι κυριότεροι «παίκτες» στην αγορά αυτή είναι οι Χάρης Καρώνης με τη Viva, ο Θεόδωρος Φέσσας με την Cardlink, ο Χάρης Κωνσταντίνου με την Printec και ο Νίκος Πετρακόπουλος με τη Mellon. Υπάρχουν επίσης και άλλες εταιρείες, τράπεζες, εταιρείες πληροφορικής κ.λπ.

VivaWallet

Το VivaWallet ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2013 και αποτέλεσε το πρώτο ελληνικό ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Η υπηρεσία VivaWallet αναπτύχθηκε από την εταιρεία Viva Υπηρεσίες Πληρωμών Α.Ε., η οποία ιδρύθηκε το 2010, προσφέροντας ένα σύνολο από υπηρεσίες πληρωμών σε ιδιώτες, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Η εταιρεία έχει τα κεντρικά γραφεία της στην Ελλάδα, ενώ διαθέτει γραφεία σε Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο και Κύπρο.

Είναι αδειοδοτημένη από την Τράπεζα της Ελλάδος ως ηλεκτρονικό πιστωτικό ίδρυμα και μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες πληρωμών σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιώτες στην Ελλάδα και σε 30 ακόμα χώρες του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου (ΕΟΧ).

Ιδρυτής και CEO της εταιρείας είναι ο Χάρης Καρώνης ενώ η εταιρεία εξυπηρετεί 158.000 «ηλεκτρονικά πορτοφόλια» στην Eλλάδα, με πελατολόγιο σχεδόν 13.000 εμπόρων. Από το 2014, το 20% της Viva ελέγχει η οικογένεια Λάτση και η εταιρεία εξυπηρετεί περίπου 160 χιλιάδες ηλεκτρονικά πορτοφόλια.

HCardlink του Θ. Φέσσα

Στις αρχές του 2015, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας διέβλεψε την ανάπτυξη αυτής της αγοράς, προβαίνοντας σε μια ακόμη επιτυχημένη κίνηση, εξαγοράζοντας την εταιρεία Cardlink έναντι 15 εκατ. ευρώ από τις AlphaBank και Eurobank!

Η Cardlink λειτουργεί το μεγαλύτερο δίκτυο τερματικών POS για πραγματοποίηση συναλλαγών με κάρτες στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύοντας την VeriFone. Τα τερματικά της Cardlink βρίσκονται σε περισσότερα από 100.000 σημεία, εξυπηρετώντας επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Η Cardlink, έχει αναπτύξει συνεργασίες και υποδομές για να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών, υιοθετώντας τις τελευταίες τεχνολογίες σε κάθε επίπεδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Cardlink τον Ιούνιο, ξεπέρασαν τα 200.000 τα εγκατεστημένα POS τερματικά στο δίκτυό της, πράγμα που σημαίνει ότι ελέγχει περίπου το 50% αυτής της αγοράς.

Η Printec του Χάρη Κωνσταντίνου

Ισχυρή δυναμική και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο έχει αναπτύξει η εταιρεία Printec με ιδρυτή τον Χάρη Κωνσταντίνου, διαθέτοντας παρουσία σε 17 χώρες, με έδρα τη Βιέννη, έχοντας εξελιχθεί σε έναν από τους κυρίαρχους «παίκτες» αυτοματισμού συναλλαγών στην Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη.

Η Printec ιδρύθηκε το 1988 με αρχική ονομασία PrintecLtd. και με βασικό προσανατολισμό στο χώρο της πληροφορικής, ενώ μετά το '92 εισήλθε στις δραστηριότητες συστημάτων αυτοματισμού συναλλαγών, στον οποίο και καθιερώνεται ως πρωταγωνιστής.

Κατόπιν, με εξαγορές και ιδρύσεις εταιρειών – πάντα στο χώρο του αυτοματισμού συναλλαγών – σ' όλα τα Βαλκάνια και όχι μόνο, έχει καταστεί μια πολυεθνική με παρουσία σε 17 χώρες και ο μεγαλύτερος διανομέας προϊόντων NCR στη ΝΑ Ευρώπη! Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται με τα POS που είναι το βασικό αντικείμενο της εγχώριας θυγατρικής που καλύπτει και όλους τους τομείς υποστήριξης, aftersaleservices κ.α. Καθοριστική κίνηση για την Printec ήταν η εξαγορά της μεγαλύτερης ουκρανικής εταιρείας CardPaySystems με περισσότερα από 20.000 εγκατεστημένα eftPOS.

MellonGroup με επικεφαλής τον Νίκο Πετρακόπουλο

HMellonTechnologies, του Νίκου Πετρακόπουλου, έχει επίσης μια εξαιρετική πορεία την τελευταία 20ετία, έχοντας ιδρυθεί το 1994, με αρχική... δύναμη μόλις 14 εργαζομένων, ενώ τώρα έχει γίνει ένας όμιλος που ξεπερνά τους 2.500 εργαζόμενους, με 17 θυγατρικές και παρουσία σε 12 χώρες της Ευρώπης!

Η εταιρεία MellonTechnologies συγκαταλέγεται μεταξύ των ηγετικών δυνάμεων στο χώρο του «πλαστικού» χρήματος, με περισσότερα από 250.000 τερματικά eftPOS, προσφέροντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες λογισμικού, εγκατάστασης, τεχνικής υποστήριξης και αναβάθμισης των συστημάτων.

WincorNixdorf – Συστήματα Πληροφορικής

Πρόκειται για γερμανικό κολοσσό από τους κορυφαίους παγκόσμιους προμηθευτές λύσεων πληροφορικής (IT) για τράπεζες και αλυσίδες λιανικής πώλησης ενώ στην αγορά POS είναι πρώτη στην Ευρώπη και δεύτερη στον κόσμο σε όγκο παραγγελιών.

Η θυγατρική της στην Ελλάδα Nixdorf Συστήματα Πληροφορικής με επικεφαλής την Bίκυ Mπασέλα έχει υπολογίσιμη παρουσία, διαθέτοντας πάνω από 10 χιλ. εγκαταστημένα ταμιακά συστήματα αυξημένων δυνατοτήτων. Προσφέρει λύσεις στο φάσµα των συστηµάτων αυτοµατοποίησης και self-service όπως ATMs, τερµατικά συναλλαγών, POS κ.λπ.

CosmotePOS

Πριν από ένα χρόνο, τον Ιούνιο του 2016 η Cosmote ανακοίνωσε τη νέα υπηρεσία CosmotePOS. Η εν λόγω υπηρεσία προσφέρει σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες την ευκαιρία να αποκτήσουν το δικό τους τερματικό αποδοχής συναλλαγών με κάρτες, με επιλογή μάλιστα της τράπεζας που διατηρούν λογαριασμό.

Πρόκειται για υπηρεσία που απευθύνεται σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες ανεξαρτήτως αν είναι ήδη συνδρομητές Cosmote. Η υπηρεσία παρέχεται σε συνεργασία με τη FirstDataMerchantSolutions (Hellas).

Ίδρυση της ToraWallet ΑΕ από τον ΟΠΑΠ

Το Σεπτέμβριο του 2016 ο ΟΠΑΠ, μέσω της θυγατρικής του OPAPInvestmentLimited ίδρυσε την εταιρεία ToraWallet Α.Ε., η οποία βρίσκεται σε τελικό στάδιο αδειοδότησης από την Τράπεζα της Ελλάδος ως Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος. Άμεσος στόχος είναι η παροχή μέσω του δικτύου πρακτορείων ΟΠΑΠ, μιας σειράς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπως οι πληρωμές λογαριασμών, μικροεμβάσματα, ηλεκτρονικό πορτοφόλι, κάρτα πληρωμών κ.λπ.

Η ToraWallet θα δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς εμβασμάτων, πληρωμές και αναλήψεις μέσω των λογαριασμών των πελατών, εξοφλήσεις λογαριασμών μέσω καρτών κ.ο.κ.

Η ToraWallet έχει δηλώσει την ίδια έδρα με την PayzoneHellas, το 90% των μετοχών της οποίας εξαγοράστηκε το 2014 έναντι 7,75 εκατ. ευρώ από την OPAPInvestmentsLtd., με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του υπολοιπόμενου 10% να έχει πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2015, για περίπου 870 χιλιάδες ευρώ. Η PayzoneHellas διαχειρίζεται τις τερματικές μηχανές για τις κάρτες τηλεφώνων και paysafe σε όλη την Ελλάδα καθώς και διάφορες υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών.

Διαβάστε το άρθρο "Το... Ελντοράντο του πλαστικού χρήματος και οι βασικοί «παίκτες» της αγοράς των POSΤου Απόστολου Σκουμπούρη στην πηγή "www.liberal.gr"

 

Κατηγορία Blog
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeBlogΤο... Ελντοράντο του πλαστικού χρήματος και οι βασικοί «παίκτες» της αγοράς των POS Top of Page