Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο νέος επόπτης παιγνίων αντιμέτωπος με παλιές απαιτήσεις του ΟΠΑΠ

Ιουλ 02
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

  Να βάλει κανόνες στην αγορά τυχερών παιγνίων, η οποία ενπολλοίς βρίσκεται «στον αέρα», αλλά και να φέρει λεφτά στο δημόσιο ταμείο θα επιδιώξει ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων(ΕΕΕΠ), Ευάγγελος Καραγρηγορίου, σύμφωνα με τις εντολές που έχει λάβει από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, άλλωστε, τον πρότεινε για τη συγκεκριμένη θέση.
«Με το καλημέρα» θα πρέπει να αντιμετωπίσειτα εκβιαστικά διλήμματα που έχει  θέσει ο ΟΠΑΠ.     

  Κι αυτό καθώς ο Οργανισμός αφενός  ζητά επιτακτικά την αλλαγή του κανονισμού προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία των VLTs (τα λεγάμενα ηλεκτρονικά «φρουτάκια»), αφετέρου επιδιώκει να διατηρήσει μονοπώλιο και στο διαδικτυακό στοίχημα.
  Παράλληλα, θα πρέπει να  σεβαστεί τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία σε πρόσφατη επιστολή της (13 Ιουνίου), ζητά από τις ελληνικές Αρχές να διαβεβαιώσουν ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσουν τα VLTs, αν η Κομισιόν προηγουμένως δεν ελέγξει και δεν διαβεβαιώσει ότι οι αλλαγές στους Κανονισμούς και στη φορολογία που ακολούθησαν την απόφασή της της 3ης/10/2012 δεν άλλαξαντα δεδομένα υπέρ του ΟΠΑΠ.
 Στην ίδια επιστολή τονίζεται, επίσης, ότι οποιαδήποτε απόφαση που θα έκανε τον Οργανισμό αποκλειστικό πάροχο στο διαδικτυακό στοίχημα θα έθετε θέμα κρατικής ενίσχυσης.
 Πάντως, ο κ. Καραγρηγορίου στην παρουσίασή του στη Βουλή εμφανίστηκε αρκετά συγκαταβατικός, μιλώντας για «συναινέσεις» στο θέμα των VLTs, οι οποίες, όπως είπε, «για να επιτευχθούν χρειάζεται κλίμα εμπιστοσύνης και από τις δύο πλευρές.  Μονομερείς ενέργειες -και το τονίζω αυτό- και εκκρεμείς αντιδικίες όπως είναι η προσφυγή του ΟΠΑΠ στη διαιτησία δεν ευνοούν την ανάπτυξη αυτού του κλίματος».  Στη συνέχεια, μίλησε για «κοινά αποδεκτή λύση υπό προϋποθέσεις».  Παράγοντες της αγοράς πίσω από αυτήν τη φράση του νέου προέδρου της ΕΕΕΠ «διάβασαν» πως, αν ο Οργανισμός αποσύρει την προσφυγή του στην Δικαιοσύνη, θα ξεκινήσει διάλογος για την αλλαγή στον κανονισμό λειτουργίας των VLTs.  Ειδικότερα, με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής -ο οποίος θεωρείται γνώστης της αγοράς, καθώς είναι ήδη μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΕΠ- έρχεται αντιμέτωπος με δύο κρίσιμα ζητήματα όσον αφορά την αγορά  τυχερών παιχνιδιών.  

Το πρώτο έχει να κάνει με το ανοιχτό θέμα της ΟΠΑΠ Α.Ε. και τα VLTs και το δεύτερο με τον διαδικτυακό αθλητικό στοιχηματισμό και το αν θα διατηρηθείτο μονοπώλιο του ΟΠΑΠ και σε αυτό τον τομέα.  Στο πρώτο σκέλος, ο κ. Καραγρηγορίου έχει την παρακαταθήκη του προκατόχου του, κ. Στεργιώτη, ο οποίος είχε αυστηροποιήσει τον κανονισμό για τα περίφημα VLTs, εναρμονιζόμενος με ευρωπαϊκά πρότυπα, τα οποία σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. είναι θεαματικά αυστηρότερα απ' ό,τι στην Ελλάδα.
Η διοίκηση της ΟΠΑΠ είχε τότε  αντιδράσει έντονα, ανακοινώνοντας ότι ακυρώνει την επένδυση εγκατάστασης 35.000 παιχνιδομηχανών.  Παράλληλα, είχε προσφύγει εναντίον της ΕΕΕΠ στο διαιτητικό δικαστήριο του Λονδίνου, διεκδικώντας 1 δισ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο και υποστηρίζοντας ότι υπέστη ισόποση ζημία από την αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου. Ταυτόχρονα, μηνυτήρια αναφορά εναντίον της  Επιτροπής κατέθεσαν τον περασμένο Νοέμβριο και οι ιδιοκτήτες πρακτορείων ΟΠΑΠ.  Εως και σήμερα και όσο κυοφορούνται οι αλλαγές στην ηγεσία της ΕΕΕΠ, η διοίκηση της ΟΠΑΠ επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία, όπως συνέβη και στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του α'τριμήνου του 2016, πως η επένδυση για την εγκατάσταση των VLTs θα προχωρήσει μόνο αν αλλάξει ο κανονισμός.
Στο δεύτερο σκέλος, το έργο του κ.Καραγρηγορίου θα εξαρτηθεί από  την πολιτική απόφαση που θα λάβει ουσιαστικά η κυβέρνηση, την οποία οφείλει, μάλιστα, να κοινοποιήσει άμεσα στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτή αφορά το αν ο ΟΠΑΠ έχει αποκλειστικό  δικαίωμα στον διαδικτυακό αθλητικό στοιχηματισμό μέσω Διαδικτύου. Στο επίπεδο της αγοράς, ωστόσο, αναμένεται να δημιουργηθούν νέες συγκρούσεις, καθώς ο ΟΠΑΠ δηλώνει ότι είναι αδιαπραγμάτευτο  δικαίωμά του η αποκλειστικότητα στο διαδικτυακό στοίχημα με βάση τις σχετικές συμβάσεις. Την ίδια  στιγμή, όμως, λειτουργούν με καθεστώς «προσωρινής άδειας» 24 εταιρείες που παρέχουν τυχερά παιχνίδια μέσω Διαδικτύου και για τις οποίες έχει υπάρξει κυβερνητική δέσμευση ότι θα πρέπει να αδειοθοτηθούν επισήμως. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών,  Τρύφων Αλεξιάδης, από το βήμα της Βουλής είχε προαναγγείλει άμεση νομοθετική ρύθμιση για τον έλεγχο της συγκεκριμένης αγοράς, στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρξει νέα αδειοδότηση. Παρά το κοινοτικό αίτημα, η κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής ανοίξει τα χαρτιά της όσον  αφορά τη στάση που θα τηρήσει για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς από νομικούς κύκλους εκτιμάται ότι έχει την ευχέρεια να κερδίσει χρόνο και να διευθετήσει το ζήτημα μεσοπρόθεσμα.
Από την άλλη πλευρά,  πέρα από τις «αντιρρήσεις» του ΟΠΑΠ, τη δυσαρέσκειά τους για το θέμα έχουν εκφράσει τόσο οι υφιστάμενες εταιρείες στοιχηματισμού όσο και νέες που επιθυμούν να εισέλθουν στην ελληνική αγορά.
Το μέγεθος της αγοράς  

ΣύμφωναμεστοιχείατηςΕΕΕΠ, μικρήυποχώρησηπαρουσίασεπέρυσιηαγοράτυχερώνπαιγνίωνστηνΕλλάδα, μετον τζίρο να υποχωρεί κατά 3,9% στα 5,7 δισ. ευρώ, ενώ τα ακαθάριστα έσοδα (Cross Coming Revenue ή GCR) υποχώρησαν κατά 3,9% σε 1,6 δισ. ευρώ.  Η ΕΕΕΠ για πρώτη φορά  φέτος παρουσίασε και στοιχεία σχετικά με τον διαδικτυακό στοιχηματισμό. Πρόκειται για  οικονομικά στοιχεία που αφορούν τους 24 κατόχους προσωρινών αδειών διαδικτυακών τυχερών παιγνίων, οι οποίοι πραγματοποίησαν πέρυσι στην Ελλάδα τζίρο ύψους 1,9 δισ. ευρώ και ακαθάριστα έσοδα 116 εκατ. ευρώ.  Σημειώνεται ότι τα ακαθάριστα έσοδα των παροχών προκύπτουν από τον πραγματοποιούμενο κύκλο εργασιών (τζίρος) μείον τις αποδόσεις στους παίκτες (κέρδη παικτών).
Ο κ. Καραγρπγορίου είναι οικονομολόγος και προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Ελέγχει την εταιρεία ΚΑΠΑ Φοροτεχνική, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή φοροτεχνικών, λογιστικών, συμβουλευτικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε απόφαση που θα έκανε τον Οργανισμό αποκλειστικό πάροχο στο διαδικτυακό στοίχημα θα έθετε θέμα κρατικής ενίσχυσης

 

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : «Ο  νέος επόπτης παιγνίων αντιμέτοπος με παλιές απιτήσεις του ΟΠΑΠ» στην πηγή : ΕΠΕΝΔΥΣΗ  του Μάριου Σκεπαθιανου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κατηγορία ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Ιουλίου 2016 11:15 Διαβάστηκε 2171 φορές

Σχετικά Άρθρα