praktores.com
 
 
Ανακοίνωση Προέδρου ΕΠΟΘΧ, κας Α. Τζαμπαζλή

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Ως Πρόεδρος της Ένωσής μας που με τιμάτε με την εμπιστοσύνη σας τα τελευταία 10 χρόνια αλλά και ως συνάδελφος πάνω από όλα, αισθάνομαι την ανάγκη να απευθύνω σε όλους εσάς ένα προσωπικό μήνυμα.

Η επόμενη μέρα, η μέρα που όλοι απευχόμασταν να δούμε να ξημερώνει και που παλέψαμε, όσο το μπόρεσε ο καθένας, για να μην έρθει είναι πλέον πραγματικότητα. Και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Με ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Ο αγώνας ήταν από την αρχή άνισος. Από τη μια η εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι λογαριασμοί που τρέχουν, η αμείλικτη καθημερινότητα, η ανάγκη να εξασφαλίσεις  τα προς το ζην για την οικογένεια και από την άλλη τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, ο ανηλεής πόλεμος νεύρων, οι αφόρητες πιέσεις, το «τρένο που φεύγει…». Όλα αυτά καθιστούσαν αδύνατο για τον καθένα από εμάς να λάβει μια ελεύθερη απόφαση για το πώς θέλει να είναι η ζωή του από εδώ και στο εξής.

Γι’ αυτό είμαι σίγουρη πως τώρα που καταλάγιασε λίγο η ένταση ΟΛΟΙ κατανοούμε, σεβόμαστε και δικαιώνουμε τις αποφάσεις ΟΛΩΝ. Γιατί είμαι σίγουρη πως όταν κοιτάτε γύρω σας δεν βλέπετε τον πράκτορα που υπέγραψε ή δεν υπέγραψε, αλλά βλέπετε το ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ που αγωνίζεται να αντεπεξέλθει στις αντιξοότητες και στους δύσκολους καιρούς. Και είμαι σίγουρη ότι το συνάδελφο αυτόν θα τον χτυπήσετε φιλικά στην πλάτη και θα του πείτε: «όποια κι αν ήταν η απόφασή σου εγώ σε καταλαβαίνω και είμαι εδώ για να αντιμετωπίσουμε ότι έρχεται ΜΑΖΙ». Το μόνο που ζητώ από εσάς είναι να μην απογοητευτείτε. Να μην τα παρατήσετε. ΌΛΟΙ καταλαβαίνουμε ότι τώρα περισσότερο από ποτέ υπάρχει ανάγκη για σύμπνοια και ενότητα. Γιατί αν κάποιος νόμισε ότι ο αγώνας θα τελειώσει την 25η Μαρτίου γελάστηκε άσχημα. Ο ΑΓΩΝΑΣ θα συνεχιστεί πιο δυναμικά από ποτέ.

Είμαι σίγουρη ότι γνωρίζετε πως το Σωματείο μας αγωνίστηκε και θα συνεχίσει να αγωνίζεται με νύχια και με δόντια για ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους. Γιατί εμείς ΔΙΚΑΙΩΝΟΥΜΕ  το ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ όποια και αν ήταν η απόφασή του. Γιατί γνωρίζουμε ότι στην όποια του απόφαση δεν έφτασε με ελεύθερη βούληση αλλά εξαναγκάστηκε. Κανείς δεν χειροτερεύει από μόνος του τη ζωή του.  Αυτό που δεν θα δικαιώσουμε ΠΟΤΕ είναι το χαμόγελο, ή ακόμα και το μειδίαμα στα χείλη εκείνου που πιστεύει ότι διασπαστήκαμε, λυγίσαμε και τώρα είμαστε «βορά» στις ορέξεις του καθενός που μας επιβουλεύεται. Γι’ αυτό ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα παλέψουμε, θα συγκρουστούμε και θα διεκδικήσουμε να πάρουμε πίσω ό,τι αδίκως στερηθήκαμε.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου ΟΛΟΥΣ σας!  Για την καθολική συμμετοχή σας στις κινητοποιήσεις και στις συγκεντρώσεις μας. Για τα εμψυχωτικά τηλεφωνήματά σας. Για τα συγκινητικά σας μηνύματα. Να ευχαριστήσω όλους όσους ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε μαζί. Όλους όσους εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν προς στιγμήν τον αγώνα. Είμαι σίγουρη ότι αυτοί περισσότερο από όλους θα επανέλθουν πιο δυνατοί από ποτέ. Κανείς από εμάς να μην ξεχάσει και να μη συγχωρέσει το «προκάτ» κείμενο της «Δήλωσης Μετανοίας». Συνάδελφοι μην αισθάνεστε άσχημα ούτε για μια στιγμή. Δεν έχετε να ντρέπεστε για τίποτα. Η ντροπή ανήκει εξ ολοκλήρου στο συντάκτη του κειμένου. Σ’ αυτόν που πατώντας στην ανάγκη σας σας υποχρέωσε να το υπογράψετε, σ’ αυτόν ανήκει εξ ολοκλήρου και η απανθρωπιά.

Γι’ αυτό σήμερα κιόλας ας στείλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμά μας.

Είμαστε εδώ ΕΝΩΜΕΝΟΙ! Είμαστε εδώ ΨΥΧΡΑΙΜΟΙ! Είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε ΟΛΟΙ για να βοηθήσουμε ΟΛΟΥΣ! Είμαστε εδώ για να διαψεύσουμε τον κάθε ανόητο που πίστεψε έστω για μια στιγμή ότι μας διέλυσε! Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε ΜΑΖΙ! Ας είναι ο δρόμος μακρύς. Ας είναι ανηφορικός. Εμείς όλα τα χρόνια τώρα σε τέτοιο δρόμο μάθαμε. Τίποτα δεν χάσαμε που δεν μπορούμε να το πάρουμε πίσω.

Και ξέρουμε πολύ καλά ότι Η ΖΩΗ είναι ΑΓΩΝΑΣ. Και εμείς θα ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ και θα ΖΗΣΟΥΜΕ!

Με βαθύτατη εκτίμηση και σεβασμό,

Για την Ένωση

Αναστασία Τζαμπαζλή

Διαβάστε την "Ανακοίνωση Προέδρου ΕΠΟΘΧ, κας Α. Τζαμπαζλή" στην πηγή "www.epothx.org"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ

Συνάδελφοι,

Οι μάσκες πέσανε η ώρα του απολογισμού και της αλήθειας  έφθασε. Ποιοι τώρα θα αναλάβουν την ευθύνη για τον διασυρμό και τη διάσπαση του κλάδου; Τι θα πουν αυτοί που οδήγησαν συνειδητά συναδέλφους εκτός δικτύου με ψέματα και παραπληροφόρηση για τη μη υπογραφή της σύμβασης, για δικά τους συνδικαλιστικά και προσωπικά οφέλη;  Για ποιο λόγο έβαλαν συναδέλφους να υπογράψουν, χωρίς οι περισσότεροι να γνωρίζουν το περιεχόμενο, εξώδικα, ασφαλιστικά μέτρα  και άλλες ενέργειες και αυτοί κρύβονταν;  Γιατί η πλειοψηφία της επιτροπής διαχείρισης υπέγραψε τις τελευταίες ημέρες  τη νέα σύμβαση διακηρύσσοντας παντού τάχα ότι αυτοί είναι οι ήρωες και έπεσαν μαχόμενοι ενώ αυτοί που προέβλεψαν την κατάληξη αυτής της πορείας είναι προδότες και πουλημένοι; Γιατί τόσα εύκολα τα παράτησε η επιτροπή διαχείρισης πρόωρα (βγήκε μάλιστα ανακοίνωσης από μέλος της ) ενώ η Γενική συνέλευση έχει δώσει εντολή έως 24/4/2017;  Ποιοι τελικά παραβαίνουν τις εντολές της Γ.Σ ;  Πού είναι οι Μπουμπουλίνες και οι Κολοκοτρώνηδες  που παρέσυραν τόσους συναδέλφους με την παραπληροφόρηση και τους έστειλαν στην πυρά; Κάποιοι δε μάλιστα από αυτούς δεν συμμετείχαν επώνυμα πουθενά.

Γνωστή η πορεία τους αλλά και το πάθος της εξουσίας και της καρέκλας που τους είχε κυριεύσει. Ρωτάμε λοιπόν, όλοι αυτοί θα έχουν το σθένος και την τσίπα να ζητήσουν συγγνώμη από τους συναδέλφους; Να ζητήσουν  συγγνώμη για την κατάσταση που  έχουν φέρει τον κλάδο διασπασμένο σε χίλια κομμάτια. Κάποιοι δε μάλιστα αφελείς είχαν την εντύπωση ότι θα κάνουν και την ΠΟΕΠΠΠ μαγαζάκι τους. Δυστυχώς δεν τα κατάφεραν αλλά ούτε και στο μέλλον θα τα καταφέρουν.  Πού είναι αυτοί που μας έβριζαν και χλεύαζαν στη Γ.Σ το προεδρείο και τα μέλη της ΠΟΕΠΠΠ όταν εμείς είχαμε το θάρρος να πούμε την αλήθεια στους συναδέλφους και ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και τι μπορεί να ακολουθήσει με έναν σκληρό ιδιωτικό ΟΠΑΠ;  Τι έχουν να πουν; Ότι έκαναν το καθήκον τους; Δεν πιστεύουμε να έχουν τόσο περίσσιο θράσος. Απλά ένα πέτυχαν. Να διαλύσουν και να διασπάσουν τον κλάδο φέρνοντας  τους συναδέλφους σε απόγνωση και αδυναμία. Αυτά έκαναν δυστυχώς οι επαναστάτες και τσαμπουκάδες οι μεγάλοι αγωνιστές της αντίθεσης, της άρνησης και του ΟΧΙ  και όπου βγει μόνο και μόνο για την κατάληψη της ΠΟΕΠΠΠ. Αυτός ήταν ο πραγματικός τους στόχος.

Συνάδελφοι,

Οι αγώνες δεν κερδίζονται πάντα με επιθετικές ενέργειες, αλαλαγμούς και ρήξεις. Υπάρχει και ο δρόμος της συναίνεσης της λογικής της συνεργασίας και της συνεννόησης. Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε όσο μπορούμε και μας εμπιστεύονται οι συνάδελφοι να κρατήσουμε ενωμένο τον κλάδο, για να επανέλθει η ομαλότητα  και να συνεχίσουμε για όλα αυτά που  πιστεύουμε ότι θα  ξαναφέρουν τον κλάδο εκεί που του αρμόζει.

Δυστυχώς πολλοί συνάδελφοι παρασύρθηκαν  από μία καθοδηγούμενη επιχείρηση προπαγάνδας που όμοια της δεν είχε ξαναγίνει ποτέ. Οι άλλοτε συνοδοιπόροι καταπάτησαν κάθε συνδικαλιστική αξία διαψεύδοντας όσους τους επέλεξαν παραποίησαν και παρερμηνεύοντας τις αποφάσεις τη πρόσφατης  Γ.Σ η οποία λήφθηκε  από μια πλειοψηφία η οποία παρασύρθηκε από τις φωνές τους και τις υποσχέσεις τους και από τις υπερβολές των νομικών τους συμβούλων.

Διάφορα ακούγονται για επαφές τους με ανταγωνιστές μας του διαδικτυακού στοιχήματος δηλαδή με αυτούς που μάχονται νυχθημερόν το μονοπώλιο που μας έχει κατοχυρώσει η ελληνική κοινωνία πληρώνοντας ψίχουλα για φόρους στο Ελληνικό Κράτος. Με άλλα λόγια  με τις ενέργειες τους στήριξαν αυτούς που επιδιώκουν τον  επιχειρηματικό μας θάνατο. Και όλα αυτά πετώντας λάσπη κατά του προεδρείου της ΠΟΕΠΠΠ  ότι δήθεν υπηρέτησε τα συμφέροντα του ΟΠΑΠ  και εγκατέλειψε του πράκτορες.  Μιλάμε δε για την ίδια ΠΟΕΠΠΠ  η οποία πάντα με γνώμονα το συμφέρον του κλάδου διαπραγματευόταν εντός  ασφυκτικών χρονικών πλαισίων τη σύμβαση του ΟΠΑΠ  και κατάφερε 60 τροποποιήσεις και 20 προσθήκες και την αφαίρεση πολλών επαχθών όρων. Έδωσε έναν τίμιο και καθαρό αγώνα  φθάνοντας μέχρι εκείνο το σημείο που παρουσίασε στη Γενική Συνέλευση.

Από εδώ και στο εξής η ΠΟΕΠΠΠ όπου βρεθεί και όπου σταθεί θα λέει ξεκάθαρα την αλήθεια για το λαθεμένο ρόλο της επιτροπής διαχείρισης και των έξωθεν διευθυντηρίων που σκοπό μόνο είχαν να υπονομεύσουν τις αληθινές προσπάθειες της διοίκησης της ΠΟΕΠΠΠ  και προέβησαν σε  ενέργειες που έδιναν βήμα στους ανταγωνιστές του δικτύου μας. Και για του λόγου το αληθές ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι ο ρόλος της επιτροπής ήταν να λειτουργεί υπό την σκέπη του Δ.Σ της ΠΟΕΠΠΠ  ενώ αυτοί έπραξαν ακριβώς το αντίθετο, στέλνοντας εξώδικα και άλλα έγγραφα παρακάμπτοντας συνειδητά την ΠΟΕΠΠΠ. Αποποιούμενοι τώρα τις ευθύνες τους βλέποντας το χάος που άφησαν πίσω τους με τους εκατοντάδες πράκτορες να χάνουν τα μαγαζιά τους, γιατί τους πίστεψαν, τώρα κάνουν την μεγαλοπρεπή κολοτούμπα ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΩΣ ΔΗΘΕΝ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ .

 Ποιους προσπαθούν να κοροϊδέψουν ;

Συνάδελφοι,

Εμείς όλοι αυτοί που μείναμε, παλέψαμε και δώσαμε τον τίμιο και καθαρό αγώνα μας πιστεύοντας ότι αυτό ήταν στη συγκεκριμένη στιγμή η καλύτερη λύση. Δεν θα πάψουμε να είμαστε στο πλευρό των συναδέλφων για οτιδήποτε χρειαστούν από εδώ και στο εξής, όπως έχουμε δεσμευτεί. Το πρόσφατο παρελθόν  έχει αποδείξει, ότι αγωνιζόμαστε μόνο καθαρά και με διαφάνεια  για τα δίκαια αιτήματα του κλάδου.

 Θα είμαστε εδώ για όσο εσείς μας πιστεύετε και μας στηρίζετε και θα δίνουμε τους αγώνες μας από κάθε μετερίζι για το καλό όλων των πρακτόρων.

           Για το Δ.Σ της ΠΟΕΠΠΠ

                                              Ο Γενικός Γραμματέας                                               Ο Πρόεδρος

                                               Αναστάσιος Λυριστής                                        Κυριάκος Τοπτσίδης

Διαβάστε την "ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ" στην πηγή "www.poeppp.org"

Οι Πράκτορες ΟΠΑΠ Ηρακλείου  στο Creta Channel

Δυναμώνουν οι αντιδράσεις των πρακτόρων παιχνιδιών ΟΠΑΠ από όλες τις περιοχές της Ελλάδας .

Συνολικά Κρήτη έχεις ζητήσει απεργιακές κινητοποιησεις από καιρό πριν και σημερα μπαίνει μπροστά και δυναμώνει τον αγώνα τους.
Καταγγέλλουν την εκμετάλλευση ΥΠΕΡΔΕΣΠΟΔΟΥΣΑΣ ΘΕΣΗΣ που ε΄χει λόγο μονοπωλιακού δικαιώματος .
Παρακολουθήστε την ενδιαφέρουσα παρουσιαση των ζητημάτων τους από τη πλευρά τους σε τηλεοπτικό σταθμό της Κρήτης Creta Channel

Οι πράκτορες  ΟΠΑΠ ,γυαλίζουν  τα όπλα τους για Πόλεμο ή  για Συντήρηση ?

Οι πράκτορες εκφράζουν την αντίθεση τους στην ΕΕΕΠ για τον νέο κανονισμό λειτουργίας των πρακτορείων του .
Με κείμενο αλλά και με απόφαση της Γ.Σ  απειλούν να προσφύγουν στο ΣΤΕ και να μην επιτρέψουν τα αποτελέσματα του κανονισμού που δεν είναι άλλα από το ξήλωμα της Ατ. Σύμβασης τους και της αντικατάστασης της με μία νέα .

ΕΝΩΣΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΟΠΑΠ Α.Ε.
ΝΟΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ι.ΔΡΑΓΟΥΜΗ 39 ΤΗΛ.ΦΑΧ 2310 547148 http://www.epothx.ogr mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΠ: 8/18.01.17

ΠΡΟΣ Δ.Σ. ΠΟΕΠΠΠ

Αξιότιμοι κύριοι,

Όπως ήδη γνωρίζετε τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 12:00 στο «Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο» ο ΟΠΑΠ καλεί τους πράκτορες με σκοπό να τους ενημερώσει για τη νέα επιχειρηματική πολιτική του.

Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Ομοσπονδία σχετικά με την ανωτέρω συνάντηση, εάν για παράδειγμα,

• Θα παραβρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος κ. Τοπτσίδης προκειμένου να παραστεί στη εν λόγω συνάντηση.

• Υπάρχει η πιθανότητα να προσέλθει νωρίτερα ή να παραμείνει μετά τη συνάντηση προκείμενου να ενημερώσει τα Σωματεία που θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη σχετικά με τις θέσεις της ΠΟΕΠΠΠ.

• Θα συνταχθεί κάποιο ενημερωτικό κείμενο με τις θέσεις της ΠΟΕΠΠΠ προκειμένου να μοιραστεί στους πράκτορες πριν από την έναρξη της συνάντησης.

• Θα υπάρξει κάποιας μορφής διαμαρτυρία των πρακτόρων (πανό κλπ) έξω από το Βελλίδειο.

Η Ένωσή μας προτίθεται να συνδράμει με κάθε τρόπο (διάθεση των γραφείων μας για ενημέρωση, διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού της Ομοσπονδίας κλπ) στις προσπάθειες της Ομοσπονδίας να ενημερώσει σωστά και έγκαιρα τους συναδέλφους.

Περιμένουμε την ενημέρωσή σας για τις παραπάνω ή όποιες άλλες ενέργειες.

Για την Ένωση
Αναστασία Τζαμπαζλή - Πρόεδρος
Δημήτριος Γραμματικόπουλος - Γραμματέας

****************************************************************************************

ΠΡΟΣ Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων

Κοινοποίηση
1. ΠΟΕΠΠΠ
2. ΕΠΟΘΧ

17.01.2017

Αξιότιμοι κύριοι,

Στο παρόν επισυνάπτω Υπόμνημα σχετικό με το «Νέο Κανονισμό Πρακτόρων ΟΠΑΠ ΑΕ» και τις συμβάσεις μεταξύ ΟΠΑΠ και πρακτόρων.

Παρακαλώ μετά και την προσεκτική ανάγνωση του ανωτέρω υπομνήματος να μου απαντήσετε στα παρακάτω:

1. Γιατί οι ήδη υπογραφείσες συμβάσεις μεταξύ ημών των πρακτόρων και του ΟΠΑΠ θα πρέπει να αντικατασταθούν με νέες και όχι απλά να τροποποιηθούν ούτως ώστε να εναρμονιστούν με το Νέο Κανονισμό και τις αρχές της ΕΕΕΠ;

2. Σε τι ωφελείται η ανεξάρτητη αρχή σας (ΕΕΕΠ) ως προς τον έλεγχο και την εποπτεία παιγνίων, από την κατάργηση της υφιστάμενης σύμβασης και την υπογραφή μιας εξ ολοκλήρου νέας σύμβασης;

Ευελπιστώντας στην άμεση ανταπόκρισή σας στα ερωτήματά μου είτε στο προσωπικό μου mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., είτε στο mail της «ΕΠΟΘΧ»: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας.

Με εκτίμηση,

Αναστασία Τζαμπαζλή
Πράκτορας ΟΠΑΠ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Της Αναστασία Τζαμπαζλή, πράκτορα ΟΠΑΠ (κωδ.πρ. 229064), κάτοικο Θεσσαλονίκης, οδός Ωραιοκάστρου 91, τ.κ. 56491, Σταυρούπολη.

ΠΡΟΣ

Την ανεξάρτητη διοικητική αρχή με την «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ και ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΑΙΓΝΙΩΝ» - (ΕΕΕΠ) που εδρεύει στην Αθήνα (Αχαρνών 17) κα εκπροσωπείται νομίμως.

Θεσσαλονίκη 17-1-2016

Ως γνωστόν έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ Τεύχος Β’ αρ. 3923/7-12-2016 η απόφαση υπ’ αρ. 229/2/18-11-2016 της ΕΕΕΠ με τίτλο «ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΤΗΣ ΟΠΑΠ Α.Ε. ».

Στο Άρθρο 11 αυτής υπό τον τίτλο ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ προβλέπονται τα ακόλουθα:

«11.1 Ο φορέας εκμετάλλευσης οφείλει να προσαρμοστεί στις διατάξεις της απόφασης αυτής εντός ενενήντα (90) ημερών από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

11.2 Εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος από τη δημοσίευση της απόφασης αυτής και σε κάθε περίπτωση εντός είκοσι τεσσάρων (24) μηνών, και εφόσον τηρηθούν τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 11.1, οι πράκτορες που ήδη λειτουργούν πρακτορεία, πρέπει να μετεγκατασταθούν σε χώρο που πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 6 της παρούσας, σύμφωνα με τα ειδικότερα χρονοδιαγράμματα και την εμπορική πολιτική του φορέα εκμετάλλευσης. Για το σκοπό αυτό και προς συμμόρφωση με την παρούσα διάταξη ο φορέας εκμετάλλευσης θα προβλέψει σχετική διάταξη με την υποχρέωση μετεγκατάστασης του πράκτορα στη σύμβαση πρακτόρευσης. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του πράκτορα, ο φορέας εκμετάλλευσης θα υποχρεούται να καταγγείλει τη σύμβαση πρακτόρευσης μετά την παρέλευση των είκοσι τεσσάρων (24) μηνών, άλλως η σχετική σύμβαση πρακτόρευσης λύεται αυτοδικαίως και παύει να έχει οποιαδήποτε ισχύ. 11.3 Μέχρι την με οποιοδήποτε τρόπο λύση των υφιστάμενων, κατά την δημοσίευση της παρούσας, συμβάσεων, ο φορέας εκμετάλλευσης και ο πράκτορας δύνανται να ασκούν τα δικαιώματα που απορρέουν από τις υφιστάμενες συμβάσεις.

11.4 Όσα θέματα δεν προβλέπονται στον παρόντα Κανονισμό, θα ρυθμίζονται από τη σύμβαση πρακτόρευσης μεταξύ του φορέα εκμετάλλευσης και του πράκτορα.»

Από τα ανωτέρω γίνεται σαφές ότι υπάρχει πρόβλεψη στην ανωτέρω απόφαση – Νέο Κανονισμό Πρακτόρων ΟΠΑΠ για κατάργηση άλλως καταγγελία των «ήδη υφισταμένων συμβάσεων » δηλ. των από 28-9-2009 Ατομικών Συμβάσεων που έχει υπογράψει κάθε πράκτορας ΟΠΑΠ με την ΟΠΑΠ Α.Ε. και το κείμενο των οποίων είναι κοινό για όλους τους πράκτορες και έχει μάλιστα προέλθει κατόπιν διαβουλεύσεων και κοινής συμφωνίας μεταξύ ΟΠΑΠ Α.Ε. και Πρακτόρων.

Δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι οι υφιστάμενες συμβάσεις είναι σε ισχύ εδώ και επτά έτη, έχουν καλύψει πλήρως κάθε αναφυόμενο θέμα στις σχέσεις μεταξύ πρακτόρων ΟΠΑΠ και ΟΠΑΠ Α.Ε. και έχουν παράγει εκατέρωθεν έννομα δικαιώματα και αποτελέσματα.

Παρά ταύτα γίνεται σαφές από το κείμενο του Κανονισμού ότι οι εν ενεργεία πράκτορες ΟΠΑΠ θα κληθούν να υπογράψουν νέα σύμβαση με την ΟΠΑΠ Α.Ε. , με περιεχόμενο άγνωστο σε αυτούς μέχρι στιγμής και η οποία νέα σύμβαση θα περιέχει κατ’ ελάχιστο τα προβλεπόμενα από τον νέο κανονισμό.

Όπως είναι κατανοητό οι νέες αυτές συμβάσεις θα αποτελούν συμβάσεις προσχώρησης καθώς το κείμενό τους και οι συμφωνίες που θα περιέχονται σε αυτό θα ορίζονται αποκλειστικά από την ΟΠΑΠ Α.Ε. και κανένας εκ των πρακτόρων ΟΠΑΠ τόσο των εν ενεργεία όσο και των υποψηφίων μελλοντικών πρακτόρων δεν θα έχει άλλη δυνατότητα πλην της υπογραφής ή όχι των νέων συμβάσεων.

Ωστόσο η ήδη υφιστάμενη από 28-9-2009 Ατομική Σύμβαση μεταξύ ΟΠΑΠ Α.Ε. και Πρακτόρων πρέπει να αποτελέσει την βάση για τις νέες συμβάσεις μετά τις απαραίτητες τροποποιήσεις προκειμένου το κείμενό της να εμπεριέχει τις αλλαγές του νέου Κανονισμού Πρακτόρων.

Και είναι τούτο αυτονόητο καθώς έχει ήδη λειτουργήσει επιτυχώς επί σειρά πολλών ετών και έχει ήδη διαμορφωθεί ένα δικαιικό καθεστώς μεταξύ ΟΠΑΠ και Πρακτόρων το οποίο ούτε δύναται , ούτε και πρέπει να ανατραπεί βιαίως. Αντιθέτως σκοπός είναι η εναρμόνιση του κειμένου της υφιστάμενης Ατομικής Σύμβασης με το πνεύμα του νέου Κανονισμού.

Έτσι περιληπτικά, ενδεικτικά και εν συντομία στο Άρθρο 1 υπό τον τίτλο «Αντικείμενο της Σύμβασης» μπορεί να περιληφθούν οι τέσσερις τύποι πρακτορείων, στο άρθρο 3 υπό τον τίτλο «Δηλώσεις και βεβαιώσεις Πράκτορα» δύναται να προστεθεί και ο υπεύθυνος πρακτορείου και στο κείμενο να ορίζεται οι προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν στα πρόσωπα αμφοτέρων (πράκτορα και υπεύθυνου πρακτορείου) ώστε να έχουν τις ιδιότητες αυτές, στο Άρθρο 4 υπό τον τίτλο «Κατάστημα δραστηριοποίησης» μπορούν να προστεθούν οι νέες αποστάσεις αναλόγως των τύπων των πρακτορείων και της περιοχής που λειτουργούν, στο άρθρο 20 υπό τον τίτλο «Μεταβίβαση ή μετατροπή επιχείρησης πράκτορα»δύναται περιληφθούν τα νέα δεδομένα περί σύστασης νομικών προσώπων και να παραμείνει η πάγια θέση των πρακτόρων περί δυνατότητας μεταβίβασης του πρακτορείου τους και ούτω καθεξής.

Άλλωστε στην ήδη υφιστάμενη σύμβαση στο άρθρο 2 αυτής υπό τον τίτλο «θεμελιώδης αρχές » υπάρχει ήδη ρητή πρόβλεψη για την προστασία της Ελληνικής κοινωνίας από τον εθισμό στα τυχηρά παίγνια , την πρόληψη της απάτης , την καταστολή του εγκλήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες , την προστασία των ανηλίκων καιτην προστασία του καταναλωτή , αρχές και έννοιες τις οποίες διαφυλάττει η ανεξάρτητη διοικητική αρχή με τις αποφάσεις που εκδίδει.

Συνάγεται εκ των ανωτέρω ότι δεν υπάρχει ανάγκη σύνταξης εξ υπ’ αρχής νέων συμβάσεων αλλά αρκεί η τροποποίηση της ήδη υφιστάμενης που θα περιλάβει εντός του κειμένου της και τα οριζόμενα υπό του Νέου Κανονισμού.

Τέλος αναφορικά με τον νέο κανονισμό υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα σημεία που πρέπει να τροποποιηθούν και τα οποία έχουν ως ακολούθως:

Άρθρο 1: Να διαγραφούν οι λέξεις «όπως ενδεικτικά τους εμπορικούς και οικονομικούς όρους συνεργασίας με τους πράκτορες » από τον ορισμό της εμπορικής πολιτικής της ΟΠΑΠ Α.Ε., καθώς το κύριο αντικείμενο του Κανονισμού δεν είναι να αναφέρεται στην εμπορική πολιτική της ΟΠΑΠ ΑΕ αλλά κυρίως στην προστασία του καταναλωτικού κοινού από τον εθισμό των τυχερών παιγνίων. Ειδικά για τις προμήθειες ορθή είναι η πρόβλεψη της ήδη υφισταμένης συμβάσεως.

Άρθρο 5.2 : Να αποσαφηνιστεί με έκδοση νέας οδηγίας της ΕΕΕΠ η έννοια της συστέγασης και εσωτερικής σύνδεσης των πρακτορείων αναφορικά με τα πρακτορεία τύπου Α’ και Γ’.

Άρθρο 5.3.4 : Να αντικατασταθεί η παράγραφος ως κατωτέρω: «5.3.4. Οι ανωτέρω περιορισμοί των παραγράφων 5.3.2.1 έως και 5.3.2.5 και της παραγράφου 5.3.3 δεν εφαρμόζονται στα πρακτορεία τα οποία λειτουργούν κατά την δημοσίευση της παρούσας και έχουν απόσταση μικρότερη των ανωτέρω ελάχιστων από άλλα ίδιου τύπου πρακτορεία. Για τα πρακτορεία αυτά ισχύουν οι υφιστάμενες μικρότερες αποστάσεις από άλλα ίδιου τύπου πρακτορεία ακόμη και στην περίπτωση της πρώτης από την δημοσίευση της παρούσας μετεγκατάστασής τους , υπό την προυπόθεση της προηγούμενης έγκρισης της μετεγκατάστασης τους από τον φορέα εκμετάλλευσης ».

Άρθρο 11.2. Να αντικατασταθεί η παράγραφος ως κατωτέρω: «Εντός χρονικού διαστήματος είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από την δημοσίευση της απόφασης αυτής και εφόσον τηρηθούν τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 11.1, οι πράκτορες που ήδη λειτουργούν πρακτορεία πρέπει να μετεγκατασταθούν σε χώρο που πληροί τις προυποθέσεις του άρθρου 6 της παρούσας . Στην περίπτωση που το ως άνω χρονικό διάστημα παρέλθει άπρακτο , για τους πράκτορες που δεν θα μετεγκατασταθούν δεν θα ισχύουν τα προβλεπόμενα στις παραγράφους 9.3.17 και 9.3.18».

Τέλος συμπληρωματικά σύμφωνα με την παρ. 9.3.16 «τα δικαιώματα που απορρέουν από την σύμβαση πρακτόρευσης … είναι αμεταβίβαστα», δηλ. οι μεταβιβάσεις καταργούνται πλην των αναφερομένων στην επόμενη παρ. 9.3.17 (σύζυγο, κατιόντες κ.λ) και μάλιστα στο άρθρο 12 η ισχύς του Κανονισμού άρχεται από την δημοσίευση του στο ΦΕΚ την 7-12-2016. Ως προελέχθη σύμφωνα με την παρ. 11.3 «μέχρι την με οποιονδήποτε τρόπο λύση των υφισταμένων συμβάσεων… ο φορέας και ο πράκτορας δύνανται να ασκούν τα δικαιώματα που απορρέουν από τις υφιστάμενες συμβάσεις» , δηλ. όσο δεν λύονται ή καταγγέλλονται οι υφιστάμενες συμβάσεις εξακολουθούν να ισχύουν. Έτσι αντίκειται στο πνεύμα και στο γράμμα του νέου Κανονισμού η θέση του ΟΠΑΠ ότι από 7-12-2016 και μετά απαγορεύονται οι μεταβιβάσεις.

Οι ανωτέρω τροποποιήσεις του Νέου Κανονισμού σε συνδυασμό με την τροποποίηση των ήδη υφισταμένων συμβάσεων και όχι την υπογραφή νέων με κείμενο που θα «επιβάλλει» η ΟΠΑΠ Α.Ε. στον πράκτορα και δεν θα αποτελεί αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ τους, κρίνονται απαραίτητα προκειμένου να υπάρξει ομαλή μετάβαση από το μέχρι τούδε ισχύον νομικό καθεστώς στο νέο που επιχειρείται να διαμορφωθεί με την έκδοση του Κανονισμού Πρακτόρων.

ΨΗΦΙΣΜΑ Γ.Σ

Α.ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ-ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ.

α) Να γίνει παρέμβαση στην ΕΕΕΠ με συνάντηση και υπόμνημα για την αλλαγή δυσμενών διατάξεων στον Κανονισμό πρακτόρων με προκαθορισμένη ημερομηνία, για τις αλλαγές.

 β) Οι αλλαγές που θα γίνουν, να συζητηθούν στο Δ.Σ. και να ζητηθεί η γνώμη των σωματείων.  

 γ) Αν οι αλλαγές στον κανονισμό δεν κριθούν ικανοποιητικές από τα όργανα του κλάδου, εξουσιοδοτείται η ΠΟΕΠΠΠ να προβεί σε όλες τι νόμιμες ενέργειες για την κατάργηση των δυσμενών ρυθμίσεων του κανονισμού.

  δ) ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΝΕΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ, εάν δεν έχει ενημερωθεί πρώτα από την ΠΟΕΠΠΠ με ανακοίνωση.  

  Να γίνει προσπάθεια η εναρμόνιση της σύμβασης με το κανονισμό, όπου αυτό απαιτείται, και να υλοποιηθεί με την προσθήκη παραρτήματος σε υφιστάμενες συμβάσεις.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: To παραπάνω Α ψηφίστηκε ομόφωνα

Κανένας πράκτορας δεν θα υπογράψει νέες συμβάσεις

Κανένας πράκτορας δεν θα υπογράψει νέες συμβάσεις ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΩΤΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕΠΠΠ

Με απόλυτη ομοφωνία στο θέμα του νέου κανονισμού και τις ατομικές συμβάσεις και μεγάλη πλειοψηφία στο θέμα των Vlts, εγκρίθηκε από τους αντιπροσώπους που πήραν μέρος στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΠΟΕΠΠΠ το ψήφισμα της Συνέλευσης, που έχει ως εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΠΟΕΠΠΠ 12-13/12/16 Τη Δευτέρα 12 και Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016 διεξήχθησαν οι εργασίες της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΠΟΕΠΠΠ. Το θέμα της εγκατάστασης και λειτουργίας των VLTS στα πρακτορεία, καθώς και αυτό του νέου κανονισμού πρακτόρων ήταν τα κυρίαρχα στη διήμερη συζήτηση.

*Το σώμα των αντιπροσώπων ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της ΠΟΕΠΠΠ Κ. Τοπτσίδη για τις επαφές που είχε πρόσφατα καθώς και για τις εξελίξεις στα σοβαρά θέματα του κλάδου.

*Επίσης έγινε ενημέρωση από όλα τα μέλη της επιτροπής της ΠΟΕΠΠΠ, που συζητά με την ΟΠΑΠ Α.Ε., για τα αποτελέσματα των συναντήσεων με τα στελέχη της εταιρείας. Από την ενημέρωση των συναδέλφων της επιτροπής, προκύπτει ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες σε θέματα εμπορικής πολιτικής, συμβάσεων και προμηθειών, γι' αυτό καθίσταται αναγκαία η συνέχιση του διαλόγου σε κρίσιμα ζητήματα, στα οποία πρέπει να βρεθεί λύση.

*Από τη Νομική Υπηρεσία της ΠΟΕΠΠΠ έγινε ενημέρωση για τον νέο Κανονισμό της ΕΕΕΠ. Έγινε ανάλυση όλων των ρυθμίσεων που είναι αρνητικές για τους πράκτορες και ιεραρχήθηκε η σπουδαιότητα τους. Σημειωτέο, ότι επί μέρους ρυθμίσεις του κανονισμού δεν θα έπρεπε να έχουν τεθεί από την ΕΕΕΠ διότι δεν είναι στην αρμοδιότητα της εκ του νόμου.

*Στη Γενική Συνέλευση παρευρέθηκε η διοίκηση της ΟΠΑΠ Α.Ε., η οποία παρουσίασε τα επενδυτικά πλάνα της, καθώς και το πλαίσιο σχέσεων που θέλει να υπάρχει μεταξύ ΟΠΑΠ Α.Ε. και Πρακτόρων, πλαίσιο, που βρίσκει αντιθέτους τους πράκτορες τουλάχιστον στα σπουδαιότερα σημεία.

* Κατατέθηκαν προτάσεις από αντιπροσώπους, οι οποίες ελήφθησαν υπ' όψιν από το σώμα, ενώ άλλες θα δοθούν στο Δ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ για επεξεργασία. Από τα παραπάνω στοιχεία διαμορφώθηκε το ψήφισμα της Γ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ της 1213/12/16 που αφορά τα δυο κυρίαρχα ζητήματα των πρακτόρων αυτήν την εποχή, τον Κανονισμό πρακτόρων και τα VLTS.

ΨΗΦΙΣΜΑ

 Α.ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ-ΣΥΜ ΒΑΣΕΙΣ. α) Να γίνει παρέμβαση στην ΕΕΕΠ με συνάντηση και υπόμνημα για την αλλαγή δυσμενών διατάξεων στον Κανονισμό πρακτόρων με προκαθορισμένη ημερομηνία, για τις αλλαγές, β) Οι αλλαγές που θα γίνουν, να συζητηθούν στο Δ.Σ. και να ζητηθεί η γνώμη των σωματείων, γ) Αν οι αλλαγές στον κανονισμό δεν κριθούν ικανοποιητικές από τα όργανα του κλάδου, εξουσιοδοτείται η ΠΟΕΠΠΠ να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την κατάργηση των δυσμενών ρυθμίσεων του κανονισμού, δ) ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΝΕΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ, εάν δεν έχει ενημερωθεί πρώτα από την ΠΟΕΠΠΠ με ανακοίνωση. Να γίνει προσπάθεια η εναρμόνιση της σύμβασης με τον κανονισμό, όπου αυτό απαιτείται, και να υλοποιηθεί με την προσθήκη παραρτήματος σε υφιστάμενες συμβάσεις.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παραπάνω Α ψηφίστηκε ομόφωνα. B.VLT’S. 1.) Να καθοριστούν οι ελάχιστες αποστάσεις των Games Halls από τα πρακτορεία τύπου Α' και ΣΤ και να καταργηθεί η πρόβλεψη για Συστέγαση (παρέμβαση στην ΕΕΕΠ).

2.α) ΟΧΙ αποκλεισμοί πρακτορείων από την εγκατάσταση vlt’s εφόσον πληρούνται οι όροι που θέτει ο νομοθέτης. β) Η οικονομική επιβάρυνση των πρακτόρων για την εγκατάσταση των vlt’s στα πρακτορεία ΣΤ’ να συνίσταται μόνο σε ότι έχει να κάνει με υποδομές και αναβαθμίσεις γραμμών εντός των πρακτορείων, γ) Η προμήθεια των VLTS στα πρακτορεία ΣΤ να μην είναι μικρότερη αυτής των G.H. (Αρμοδιότητα ΟΠΑΠ Α.Ε).

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ. Το παραπάνω Β ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία.

Για την επίτευξη των αναφερομένων στο ψήφισμα, εφόσον χρειαστεί, θα αξιοποιηθούν τα νομικά και συνδικαλιστικά μέσα που θα αποφασίσουν τα όργανα του κλάδου.

Το Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης

ΠΕΡΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΓΑΛΗΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΚΟΤΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Διαβάστε το άρθρο "Κανένας πράκτορας δεν θα υπογράψει νέες συμβάσεις" στην πηγή "1-2-Χ"

Μεγάλη συμμετοχή - τεράστιο ενδιαφέρον στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΠΟΕΠΠΠ

Δελτίο Τύπου εξέδωσε η διοίκηση της ΠΟΕΠΠΠ για τις εργασίες της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα και Τρίτη. Στο Δελτίο Τύπου, που υπογράφει ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Ομοσπονδίας Μανώλης Περάκης, αναφέρονται τα εξής:

«Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 και Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΠΟΕΠΠΠ, όπου ασχολήθηκε με τις εξελίξεις στα φλέγοντα θέματα του κλάδου.

Τα θέματα της ημερήσιας Διάταξης και ειδικότερα αυτό της εγκατάστασης και λειτουργίας των VLT’S (τη Δευτέρα), καθώς και το θέμα του νέου κανονισμού πρακτόρων (την Τρίτη) ήταν αυτά που κυριάρχησαν στην διαδικασία.

Η διαδικασία της συνέλευσης άνοιξε με ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΠΟΕΠΠΠ, Κυριάκο Τοπτσίδη, καθώς κι από τα μέλη της επιτροπής της ΠΟΕΠΠΠ που συζητά με την ΟΠΑΠ Α.Ε.

Την πρώτη ημέρα, στις εργασίες της Συνέλευσης παρευρέθηκε σύσσωμη η Διοίκηση της ΟΠΑΠ Α.Ε., όπου ανέπτυξε το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρίας μέχρι και το 2020, ενώ υπήρξε και πολύωρη συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν τους πράκτορες. Στη συζήτηση τα στελέχη της ΟΠΑΠ Α.Ε απάντησαν σε ερωτήματα που τέθηκαν, καθώς και στις τοποθετήσεις των πρακτόρων.

Από την ενημέρωση των στελεχών της ΟΠΑΠ Α.Ε., για τα σχέδια της εταιρείας για τα επόμενα τρία χρόνια, διαφάνηκε μια φιλόδοξη και επιθετική επιχειρηματική πολιτική, με νέα παιχνίδια, βελτιώσεις στα υφιστάμενα, καινοτομίες μέσα στα πρακτορεία, αλλά συγχρόνως και μια σαφής πρόθεση να υπάρξει ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ μέσα από την αλλαγή τρόπου υπολογισμού της. Η διοίκηση της εταιρείας δεν έκρυψε τη θέση της, ότι πρέπει οι πράκτορες να επωμιστούν μέρος από τον επιπλέον φόρο 5% -από 30 σε 35%- που επιβλήθηκε πρόσφατα στα κέρδη της, αλλά και μέρος των εξόδων που θα κάνει, για την ολοκλήρωση των επενδυτικών της σχεδίων.

Από τις τοποθετήσεις των στελεχών της ΟΠΑΠ Α.Ε. αποτυπώθηκε η πρόθεση της εταιρείας για την υπογραφή νέων ατομικών συμβάσεων με τους πράκτορες, συγχρόνως με την έναρξη υλοποίησης των σχεδίων της, ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΝΤΟΜΑ. Παρά τη ρητή δήλωση των στελεχών της, για το καλύτερο των προθέσεων της εταιρείας προς τους πράκτορες, τη διαβεβαίωση ότι επιθυμεί τη συνεργασία με το σύνολο του φυσικού της δικτύου, μας δηλώθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι: ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (εμπορική πολιτική, αλλαγές συμβάσεων, προμήθεια, κλπ ) ΘΑ ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ.

Τη δεύτερη ημέρα η Γενική Συνέλευση ασχολήθηκε με τον νέο Κανονισμό Πρακτόρων. Αναλύθηκαν διεξοδικό όλα τα άρθρα, από νομικής και συνδικαλιστικής άποψης, ειδικότερα παρουσιάστηκαν στο σώμα αυτά που είναι αντίθετα με τις προτάσεις της ΠΟΕΠΠΠ, που είχαν σταλεί στην ΕΕΕΠ, καθώς και όσα εξ αυτών δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους πράκτορες. Υπήρξαν τοποθετήσεις από τους αντιπροσώπους κατατεθήκαν προτάσεις, και πάρθηκαν αποφάσεις που αποτυπώθηκαν στο ΨΗΦΙΣΜΑ της Γ.Σ.».

Διαβάστε το άρθρο "Μεγάλη συμμετοχή - τεράστιο ενδιαφέρον στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΠΟΕΠΠΠ" στην πηγή "1-2-Χ"

Τα Σωματεία Πρακτόρων ΟΠΑΠ ενεργοποιούνται, διαμαρτύρονται, αντιδρούν.. Έρχονται εξελίξεις..

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΟΠΑΠ

ΑΡΚΑΔΙΑΣ - ΗΛΕΙΑΣ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - ΛΑΚΩΝΙΑΣ - ΑΧΑΙΑΣλΖΑΚΥΝΘΟΥΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ- ΙΘΑΚΗΣ
17/6/2016
Προς: Π.Ο.Ε.Π.Π.Π.
Κοιν: ΟΠΑΠ

Συνάδελφοι,
Μετά τα όσα προηγήθηκαν με την έκτακτη φορολόγηση 5 λεπτά ανά στήλη που θα σήμαινε ουσιαστικά στο κλείσιμο του 40-50% του δικτύου, την μεταφορά της στο μεικτό κέρδος της Εταιρείας που γεννά νέα προβλήματα, την άρνηση του Υπ. Οικονομικών να μας αναγνωρίσει ένα ποσοστό ως απώλειες ( κάτι που έχετε καταδείξει με μελέτες που δεν δέχονται αμφισβήτηση ).
Σ' έναν κλάδο που δεν υποκρύπτει λεπτό από τα εισοδήματα του, η υπερφορολόγηση, οι αναμενόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και η παρατεταμένη οικονομική κρίση θα σημάνει ουσιαστικά το κλείσιμο του μισού και πλέον δικτύου και μάλιστα καταχρεωμένο.
Δεν φτάνουν όλα αυτά... έρχεται με επίσημη ανακοίνωση της ΠΟΕΠΠΠ να επιβεβαιώσει το κάλεσμα για συζήτηση από την Εταιρεία τόσο για μείωση της προμήθειας όσο και ο νέος κανονισμός που κατά την άποφη μας στοχεύει την σύμβαση μας με την ΟΠΑΠ.
Φήμες που διαχέονται στο δίκτυο ως τετελεσμένα γεγονότα ειδικά για τον κανονισμό από τους « πωλητές» και έχουν δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στο δίκτυο.
Οι πράκτορες που ανέδειξαν την ΟΠΑΠ και την έφτασαν στο τεράστιο μέγεθος που είναι σήμερα είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση.
Όχι δεν θα δεχτούν αλλά ΟΥΤΕ ΚΑΝ θα συζητήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Το δίκτυο χρειάζεται αυτή την ώρα στήριξη για να σταθεί στο ύψος που απαιτούν οι καιροί και η Εταιρεία πρέπει να ανταποκριθεί.
Οι συζητήσεις που θα γίνουν πρέπει να έχουν τέτοια κατάληξη ώστε να υπάρχει κέρδος και για τις δυο πλευρές. Τα μέλη μας ΔΕΝ αντέχουν άλλο βάρος! Διαχρονικά έχουν δείξει την δύναμή τους και θα το ξανακάνουν όποτε αυτό χρειαστεί.
Διαλύστε τις φήμες, κάντε ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με την Εταιρεία βρείτε και βάλτε στόχους για το κοινό καλό.

 

 

Ανακοίνωση 
Σωματείου Πρακτόρων ΟΠΑΠ Νομού Πιερίας
ΠΡΟΣ. ΠΟΕ.Π.Π.Π
ΚΟΙΝ: ΟΠΑΠ 

Συνάδελφοι, τις τελευταίες μέρες μας γνωστοποιήσατε την πρόθεση της ΟΠΑΠ να συζητήσει με την ΠΟΕΠΠΠ για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της προμήθειας μας . Παράλληλα, ενημερωθήκαμε ότι ο κ.Στεργιώτης αποχωρεί από την προεδρία της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία σύνταξης, έγκρισης και ψήφισης του νέου Κανονισμού που θα διέπει τη λειτουργία της ΟΠΑΠ Α.Ε. και το κοθεστώς των πρακτόρων ΟΠΑΠ.Δια της παρούσης σας γνωστοποιούμε για πολλοστή φορά ότι εάν υπάρξει και η παραμικρή ένδειξη μεθόδευσης για το ξήλωμα των κεκτημένων μας που με τόσο αγώνα κατοχυρώσαμε και προασπίσαμε , είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας Τα τελευταία χρόνια οι πράκτορες ΟΠΑΠ έχουμε βρεθεί στο στόχαστρο όλων των Κυβερνήσεων. Εχουμε υποστεί πολλαπλές μειώσεις του εισοδήματός μας,υπέρμετρη αύξηση της φορολόγησής μας την ίδια στιγμή που είμαστε υποχρεωμένοι να ανταγωνιζόμαστε με ακραία άδικους όρους ημιπαράνομες διαδικτυακές εταιρίες στοιχήματος που λειτουργούν ανεξέλεγκτα σε καθεστώς απόλυτης ασυδοσιας.Σε περίπτωση που ανοίξουν εκ νέου ζητήματα που για εμάς συναστούν κόκκινες γραμμές, όπως η περαιτέρω μείωση της ήδη χαμηλής μας προμήθειας και νέος επαχθής Κανονισμός που στην ουσία θα αποτελούν και το τελικό χτύπημα κατά του κλάδου είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε νομικά προσφεύγοντας στα αρμόδια Δικαστήρια καθώς και να προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Από την αρχή της κρίσης ο κλάδος των πρακτόρων ΟΠΑΠ, ο μοναδικός εγγυητής της νομιμότητας των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα σήμερα, υφίσταται μια ανελέητη επίθεση στα εισοδήματά του, στη βιωσιμότητα και στις αντοχές του. Οποιαδήποτε νέα απόπειρα παραβίασης των κόκκινων γραμμών που έχουμε θέσει θα λάβει δυναμικές απαντήσεις.

Είμαστε ανοικτοί σε κάθε συζήτηση για την εξέρευση λύσεων που θα βοηθήσουν στη πρόοδο τόσο της Εταιρείας όσο και του Δικτύου. Αλλωστε στο παρελθόν αποδείξαμε ότι μαζί (Εταιρεία και Δίκτυο) μπορούμε να καταφέρουμε ΠΟΛΛΑ!!!!!!


Για το Σωματείο Πρακτόρων ΟΠΑΠ Ν. Πιερίας
Η πρόεδρος Μαρία Μητσιμπόνα
Η γενική γραμματέας  Ελένη Σεϊτανίδου 

 

 

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΟΠΑΠ Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Α.Π. 451           ΤΡΙΚΑΛΑ 22/06/2016
ΠΡΟΣ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.Π.Π.Π

Αξιότιμα μέλη του ΔΣ της Π.Ο.Ε.Π.Π.Π . το τελευταίο διάστημα μεταξύ των μελών των Σωματείων μας επικρατεί ανησυχία σχετικά με διάφορα που όιαχέονται. μετά το κάλεσμα της εταιρίας προ την ομοσπονδία για συζήτηση στην αλλαγή του τρόπου μείωση υπολογισμού της προμήθεια σε όλα τα παιχνίδια , και την επικείμενη δημοσίευση του κανονισμού πρακτορείων απο την Ε.Ε.Ε.Π Καθημερινά το προεδρείο του σωματείου μας δέχεται τις έντονες διαμαρτυρίες από τα μέλη του σωματείου μας , διαμαρτυρίες που έχουν να κάνουν με την συνολική λειτουργία του οργανισμού πάνω στα παιχνίδια και γενικότερα στις μεταξύ τους σχέσεις.
Οπως είναι γνωστό ο κλάδος μας βιώνει και αυτός , όπως όλοι οι επαγγελματική κλάδοι την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας . πολλοί συνάδελφοι βρίσκονται στα όρια της βιωσιμότητας η και ακόμη πιο κάτω, αδυνατώντας να ανταπεξελθουν στις δυσβάστακτες οικονομικές υποχρεώσεις των πρακτορείων τους. Ηδη καλούμαστε από το τρέχον έτος να επωμιστούμε μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση σαν κλάδος . με την διαφαινόμενη απώλεια του τεκμαρτού υπολογισμού εξόδων λόγου επισφαλείων , την αυξημένη προκαταβολή του ψορου από 50% σε 75% και απο του χρόνου σε 100% και την ολοένα πτωτική πορεία των τζίρων, και μια ενδεχόμενη μείωση της προμήθειας στα παιχνίδια θα επιφέρει αυτόματα το ΚΛΕΙΣΙΜΟ ενός μεγάλου αριθμού πρακτορείων.
Σας εφιστούμε την προσοχή ότι δεν θα δεχτούμε καμία μονομερή ενεργεία που Θα βλάπτει τα συμβματικά δικαιώματά μας , σας καλούμε να καθίσετε στο τραπέζι του διαλόγου με την εταιρία και να δώσετε λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζονται χρόνια για το καλό και των δύο πλευρών.
Άλλωστε το έχει δείξει και το πρόσφατο παρελθόν , εκτός αν οι αγαπητοί συνεργάτες ξεχνούν γρήγορα, όταν εταιρεία και πράκτορες γίνονται ένα μπορούν να καταφέρουν πολλά. Έχοντας την απόλυτη εμπιστοσυνη προς την ομοσπονδία ότι θα προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα προασπίζουν τα συμέροντα του κλάδου μας . Σας διαβεβαιωνουμε ότι τα μέλη του σωματείου μας είναι έτοιμα στο οποιοδήποτε κάλεσμα της ομοσπονδίας για ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.

                               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΜΠΟΥΛΟΓΕΩΡΓΟΣ Κ
                          Ο Γ.Γ - ΜΕΛΛΙΟΣ Δ

              

 

 

 

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΟΠΑΠ ΚΡΗΤΗΣ Κρήτη 20-6-16 ΠΡΟΣ ΠΟΕΠΠΠ

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΟΠΑΠ ΚΡΗΤΗΣ Κρήτη 20-6-16 ΠΡΟΣ ΠΟΕΠΠΠ

Συνάδελφοι του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας,

Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει έντονη ανησυχία στους πράκτορες, που έχει να κάνει πρώτα με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση που πλήττει ιδιαίτερα τους επαγγελματίες, μαζί κι εμάς, εξαιτίαςτων αυξημένων φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών από την επόμενη χρονιά με παράλληλη μείωση του τζίρου και φυσικά λόγω και των προβλημάτων που έχουμε ως πράκτορες ΟΠΑΠ. Και η ανησυχία στον κλάδο μεγαλώνει με πληροφορίες, που μας έρχονται, για πρόθεση του ΟΠΑΠ να βάλει χέρι στην προμήθειά μας, με πληροφορίες για τον Κανονισμό Λειτουργίας Πρακτόρων και διάφορά άλλα ζητήματα που μας αφορούν.
Στο δελτίοΤύπου της ΠΟΕΠΠΠ τπς 13-6-16 γράψατε, συνάδελφοι τπς Ομοσπονδίας, «για την πρόθεση του ΟΠΑΠ να συζητήσει με την ΠΟΕΠΠΠ  για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τπς προμήθειάς μας».  Υποθέτουμε ότι σας έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο. Δεν γνωρίζουμε φυσικά τις προθέσεις του ΟΠΑΠ και τι θα προτείνει για αλλαγές στπν προμήθεια, ή τι σκοπεύετε, συνάδελφοι τπς Ομοσπονδίας, να συζητήσετε μαζί του, αλλά ό,τι σχέδια και προθέσεις υπάρχουν για συζητήσεις να τα ξεχάσετε, κι εσείς  και ο ΟΠΑΠ!

Οποιαδήποτε αλλαγή  στον τρόπο υπολογισμού τπς προμήθειας σε ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ σημαίνει ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ. Συζητούσατε το θέμα της αλλαγής μόνο για το Πάμε Στοίχημα με τπν εφαρμογή κλιμακωτής προμήθειας, μήπως και αλλάξει  κάτι στον κατήφορο του στοιχήματος και δούμε καλύτερο προϊόν. Είχαμε και έχουμε επιφυλάξεις γι'αυτό, θα  καθίσουμε τώρα να κουβεντιάσουμε για αλλαγές στπν προμήθεια σε όλα τα παιχνίδια; Καλό θα ήταν, συνάδελφοι του Δ.Σ., να το σκεφθείτε καλά πριν ξεκινήσετε τέτοιες συζητήσεις.  Είμαστε βέβαιοι ότι σε μια τέτοια συζήτηση ή διαπραγμάτευση έχουμε μόνο να δώσουμε, όχι να πάρουμε. Γι'αυτό και ο ΟΠΑΠ καίγεται να αρχίσει συζητήσεις. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση για να το καταλάβετε.  Δηλαδή, τι θέλει να κάνει ο ΟΠΑΠ, να βγάλει τη χασούρα από τπν επιπλέον φορολογία, που επιβλήθηκε στα κέρδη του, από τη δική μας πλάτη; ΝΑ ΤΟ ΞΕΧΑΣΕΙ! Ας κάνει μια οικονομική μελέτη π ΠΟΕΠΠΠ, να δούμε  πόσο επιπλέον θα επιβαρυνθεί ένας πράκτορας με τα νέα μέτρα τπν επόμενη χρονιά. Να θυμίσουμε  μερικά;

α) Αύξηση φορολογίας.
β) Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών

 γ) Προκαταβολή φόρου 100%

 δ) Αυξήσεις και εισφορές σε άλλους τομείς

ε) Εχουμε κατάργηση  του αφορολογήτου για τους επαγγελματίες κ.α. θέματα, που πρέπει να τα κυνηγήσει π ΠΟΕΠΠΠ σε μια συνολική διεκδίκηση με τους άλλους επαγγελματικούς φορείς.

Ολες αυτές τις επιβαρύνσεις ποιος θα τις καλύψει, ο ΟΠΑΠ; Φυσικά και όχι, οι πράκτορες θα πληρώσουν. Μας ζητούν να μειώσουμε την προμήθειά μας για να ελαττώσουμε, εμείς οι πράκτορες, τη δική τους απώλεια κερδών. Και η δική μας απώλεια;  Ενα μεγάλο νέο οικονομικό βάρος, που θα προκύψει από την κατάργηση του τεκμαρτού φέτος, ζητήσαμε να το καλύψει ο ΟΠΑΠ; Αν τους χαμήλωνε τη φορολογία το κράτος, θα μας πρότειναν αύξηση προμήθειας; Οι μέτοχοι της εταιρίας ίσως να βγάλουν λιγότερα κέρδη, θα βγάλουν όμως! Εμείς  οι πράκτορες, όμως, δεν πάμε για λιγότερα κέρδη, πάμε για κλείσιμο.
Ακόμα και αυτοί που  τώρα είναι βιώσιμοι. Γιατί  με τέτοια μέτρα κανείς δεν θα αντέξει. Πόσο μάλλον, ύστερα από αυτά που  έρχονται, να μειωθεί και η προμήθειά μας. Εκτός κι αν μας νομίζουν για αφελείς. Ας αφήσει λοιπόν τις σκέψεις  ο ΟΠΑΠ κι εσείς, συνάδελφοι της ΠΟΕΠΠΠ, τις συζητήσεις με τον ΟΠΑΠ. Η προμήθειά  μας είναι συμφωνημένη με τη σύμβαση του 2009 και δεν θέλουμε να αλλάξει.  Ειδικά τώρα, που τα πάντα είναι ρευστά και το μέλλον μοιάζει δύσκολο. Τα παιχνίδια με τη φωτιά δεν  είναι  της παρούσης.
Και το ζήτημα της  προμήθειας καίει, καίει πολύ τους πράκτορες.
θέλουμε όμως να θίξουμε κι ένα άλλο θέμα που αναφέραμε στην αρχή. Αυτό του κανονισμού πρακτόρων. Ενός κανονισμού,  που εδώ κι ένα χρόνο είχε ετοιμάσει η ΕΕΕΠ με παρατηρήσεις από την ΠΟΕΠΠΠ και τον ΟΠΑΠ και, από ό,τι γνωρίζαμε, ήταν σχεδόν έτοιμος. Ομως φαίνεται ότι τελικά δεν άρεσε σε κάποιους και έτσι  έμεινε στα συρτάρια!  Για να έρθει μια άλλη πρόταση κανονισμού πριν από λίγο καιρό, κομμένη και ραμμένη στα "θέλω" της εταιρίας. Και ξανά από την αρχή συζητήσεις και προτάσεις, ενώ  οι φήμες φουντώνουν, ότι αυτό που ετοιμάζουν θα είναι κοντά στα "θέλω". Τώρα φεύγει και ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ, ο οποίος, είναι γνωστό, ότι ήταν ανεπιθύμητος από κάποιους. Και θα πανηγυρίζουν  αυτοί οι κάποιοι! Για να δούμε λοιπόν τι θα κάνει ο νέος πρόεδρος που θα αναλάβει, θα έχουμε αλλαγές στην πλεύση της Επιτροπής ή όχι.
ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΠΩΣ ΟΧΙ. Ο,τι και να είναι πάντως, συνάδελφοι της ΠΟΕΠΠΠ, πρέπει να κινηθείτε, πάρτε πρωτοβουλίες.  Δώστε τους να καταλάβουν πως δεν θα μείνουμε χωρίς αντίδραση, αν επιχειρήσουν να μας αγνοήσουν στο θέμα του κανονισμού και περάσουν αυτά που ακούγονται ότι θέλουν να περάσουν για να λυθούν τα χέρια του ΟΠΑΠ σε κάποια θέματα. ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ.
Το βαθμό της αντίδρασής μα  τον γνωρίζουν καλά όλοι.  Αν θέλουν να μας βάλουν απέναντι όπως παλιά, εδώ είμαστε, έτοιμοι για όλα. Ας  πάρουν το μήνυμα ΕΕΕΠ, υπ. Οικ., ΟΠΑΠ. Ευχόμαστε να μη χρειαστεί και να περάσουν όλοι ήσυχο καλοκαίρι.
ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

 Για τα Σωματεία Πρακτόρων ΟΠΑΠ Κρήτης ΧΑΝΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ Ο πρόεδρος Ε. ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ο πρόεδρος Δ. ΠΙΤΟΥΛΑΚΗΣ Ο πρόεδρος Γ. ΔΑΝΔΟΛΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ Ο πρόεδρος ΑΝ. ΜΑΛΛΙΑΡΟΖΗ

ΟΙ πράκτορες λένε ΝΑΙ στην πρόοδο αλλά με την συμμετοχής τους στις αποφάσεις και με σεβασμό στα δικαιώματα τους από την ΟΠΑΠ

Δελτίο Τύπου Γ.Σ. 28.3.2016  

ΕΝΩΣΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΟΠΑΠ Α.Ε. ΝΟΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Στις 28.3.16 πραγματοποιήθηκε στο Ε.Ε.Θ. η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας. Τις εργασίες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον μέλη του Σωματείου μας, όπως επίσης και πολλοί καλεσμένοι.

Ο κ. Ιωάννης Μανδρίνος Πρόεδρος της Ο.Ε.Ε.Θ. απεύθυνε χαιρετισμό, τονίζοντας για ακόμα μία φορά πως θα βρίσκεται αρωγός σε κάθε προσπάθειά μας να βρεθεί ωφέλιμη λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει και αφορά στον κλάδο μας.

Παρόντες ήταν επίσης οι Πρόεδροι των Σωματείων Κορίνθου κ. Παναγιώτης Ντόμαλης, Φθιώτιδας κ. Νίκολαος Πασαπόρτης, Έβρου κ. Βλάσσης Σικλαφίδης, Δράμας κ. Νικήτας Γιαννόπουλος, Καβάλας κ. Θεολόγης Κουρτίδης, Λάρισας κ. Νίκολαος Τσολάκςη, καθώς και αντιπροσωπείες των Σωματείων Ιωαννίνων και Πέλλας.

Παρέστησαν επίσης τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ κ. Παντούλης και κα Μητσιμπόνα χαιρετίζοντας τις εργασίες της Γ.Σ.

Η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα με ανταλλαγή απόψεων και γόνιμο διάλογο.

Παρουσιάστηκαν καταρχάς ο οικονομικός και διοικητικός απολογισμός της Διοίκησης, οι οποίοι και υπερψηφίστηκαν ομόφωνα και στη συνέχεια συζητήθηκαν όλα τα προ ημερησίας διατάξεως θέματα που αφορούν στον κλάδο μας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της προμήθειάς μας, στο Σχέδιο Νέου Κανονισμού Λειτουργίας Πρακτορείων, που φημολογείται πως θα έρθει, καθώς και στον Οδηγό Προαπαιτούμενων για τα πρακτορεία (red book). Συνοψίζουμε παρακάτω απόψεις και θέσεις που διατυπώθηκαν από τα μέλη μας, που έλαβαν το λόγο για να τοποθετηθούν.

Τέθηκε αναπόφευκτα το θέμα της ελλιπούς ενημέρωσής μας. Επισημάνθηκε το γεγονός ότι δεν είναι δυνατό δέκα ημέρες πριν από την Γ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ να μη γνωρίζουμε τίποτα επίσημα σχετικά με τις εργασίες της «επιτροπής παιχνιδιών», η οποία θα παρουσιάσει την πρόταση της ΟΠΑΠ σχετικά με την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της προμήθειάς μας στο «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ». Για τη λήψη μιας τόσο σοβαρής απόφασης θα έπρεπε να έχει προηγηθεί επαρκέστατη ενημέρωση, ώστε και οι αντιπρόσωποι που θα κληθούν να ψηφίσουν να γνωρίζουν το θέμα ενδελεχώς και ακόμα καλλίτερα να έχει δοθεί σχετική εξουσιοδότηση σε αυτούς από τα μέλη των Γ.Σ. των Σωματείων.

Επιπλέον τονίστηκε ότι εφόσον πλέον συνεργαζόμαστε με μια εξ ολοκλήρου ιδιωτική εταιρία που λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους της ελεύθερης αγοράς, δεν είναι δυνατό ο κλάδος μας να μένει αγκυλωμένος σε παλαιοσυνδικαλιστικές τακτικές παραταξιακών ψηφοδελτίων ή γεωγραφικών θέσεων. Μόνη προοπτική εξεύρεσης ωφέλιμης πρότασης με βέλτιστο αποτέλεσμα για το μέλλον των πρακτόρων είναι μέσα από ένα διαρκή διάλογο και ανταλλαγή απόψεων. Προτάσεις τεκμηριωμένες με σοβαρά επιχειρήματα πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εξετάζονται και όχι να απορρίπτονται με εξωεπαγγελματικά ή προσωπικά κριτήρια.

Είναι υψίστης σημασίας οι αποφάσεις που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των πρακτορείων μας να μη παίρνονται μόνον από ελαχίστους καθώς οι πιέσεις είναι τεράστιες. Για το λόγο αυτό πρέπει για τη λήψη των αποφάσεων να επιδιώκεται η ευρύτερη δυνατή συναίνεση  παντί τρόπω.

Περαιτέρω τονίστηκε ότι είναι ανάγκη να αντισταθούμε σε ό,τι αντισυμβατικό μας επιβάλλεται από την Εταιρία και αφορά στα προαπαιτούμενα. Ουσιώδες είναι να ενημερωθούμε επιτέλους για το επιχειρηματικό πλάνο της ΟΠΑΠ και ποια θα είναι η  θέση των πρακτορείων μας σε αυτό τόσο στο παρόν  όσο και στο μέλλον, καθώς και να διεκδικήσουμε τη συμμετοχή όλων των πρακτορείων στα σχέδια της ΟΠΑΠ.

Στα παραπάνω θέματα τοποθετήθηκαν επίσης με σοβαρό και υπεύθυνο λόγο οι κκ Ντόμαλης και Πασαπόρτης.

Συμπερασματικά καταλήξαμε στη θέση, η οποία έγινε αποδεκτή ομόφωνα από τα μέλη μας και από τους περισσότερους λοιπούς παρευρισκομένους, ότι α) καμία απόφαση δεν θα πρέπει να ληφθεί από τους αντιπροσώπους, εάν δεν προηγηθεί έγκριση της όποιας πρότασης από τις Γ.Σ. των Σωματείων, β) η πρόταση πρέπει να περιλαμβάνει συνολικά όλα τα ζητήματα και να μη συζητείται το κάθε ζήτημα αποσπασμένο από τη συνάφειά του και γ) η ατομική σύμβαση που έχουμε υπογράψει πρέπει να αποτελεί τον οδηγό μας και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταργηθεί.

Όσον αφορά στο θέμα της έκτακτης εισφοράς του ενός (1) ευρώ /εκκαθαριστικό προς την ΠΟΕΠΠΠ, τέθηκαν από το σώμα ερωτήματα όπως π.χ. ως προς τον τρόπο διάθεσης των χρημάτων αυτών, στα οποία δεν ήταν δυνατό να δοθούν απαντήσεις. Εντέλει το σώμα αποφάσισε ομόφωνα και εξουσιοδότησε το Δ.Σ. της Ένωσής μας, να αποφασίσει αν η έκτακτη αυτή εισφορά θα πρέπει να συνεχιστεί και για το έτος 2016.

Ακολουθεί το ψήφισμα της Γ.Σ. της 28 Μαρτίου 2016 της «Ε.Π.Ο.Θ.Χ.»:

 Εν όψει της Γ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ της 11-12 Απριλίου 2016 και των αλλαγών που φημολογούνται εκ μέρους της ΟΠΑΠ ΑΕ τόσο στα παιχνίδια όσο και στην προμήθεια καθώς και τις προτάσεις προς την ΕΕΕΠ για το τελικό Σχέδιο του Κανονισμού Πρακτόρων, η παρούσα Γ.Σ. αποφασίζει ότι:

·              Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διατηρηθεί σε ισχύ η Ατομική Σύμβαση.

·              Η τελική πρόταση θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα θέματα που διέπουν τις σχέσεις πρακτόρων ΟΠΑΠ.

·              Με βάση τη μέχρι τώρα πληροφόρηση δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να ψηφίσουμε υπέρ της αλλαγής προμήθειας στο «Πάμε Στοίχημα».

·              Οποιαδήποτε απόφαση της Γ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ θα πρέπει να επικυρωθεί από τις Γ.Σ. των πρωτοβάθμιων Σωματείων και κατόπιν από νέα Γ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ. 

Οι Σύνεδροι

Για την Ένωση

Αναστασία Τζαμπαζλή                                              Ευστράτιος Κοτάνης

Πρόεδρος                                                                   Γραμματέας

 

Διαβάστε το άρθρο "Δελτίο Τύπου Γ.Σ. 28.3.2016" από τον Δημήτρη Γραμματικόπουλο στην πηγή "www.epothx.org"

Οι αποφάσεις του Δ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ για τον φόρο και το εφάπαξ

Από τον υπεύθυνο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΠΟΕΠΠΠ κ. Μανώλη Περάκη, λάβαμε και δημοσιεύουμε το ακόλουθο δελτίο Τύπου:

«Την Τέταρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015, συνήλθε στα γραφεία της ΠΟΕΠΠΠ, σε τακτική συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και συζήτησε τα θέματα της ημερησίας διάταξης. Τα θέματα στα οποία αφιερώθηκε ο περισσότερος χρόνος, στη συνεδρίαση ήταν: ο φόρος στα τυχερά παιχνίδια και το εφάπαξ.

Το πρώτο θέμα της συνεδρίασης αφορούσε τον φόρο στα τυχερά παιχνίδια. Έγινε αναφορά και αποτίμηση της απεργίας της 1/12/2015, όπως και της πορείας στο κέντρο της Αθήνας την ίδια ημέρα. Γενική εκτίμηση στις τοποθετήσεις των μελών του Δ.Σ. ήταν, ότι το πλήθος και ο παλμός της πορείας ήταν εντυπωσιακός.

Ήταν μια κινητοποίηση απόλυτα επιτυχημένη από το σύνολο των πρακτόρων πανελλαδικά. Ήταν μια επιβεβαίωση της δύναμης του κλάδου και της θέλησης να αγωνιστούμε για ακύρωση του άδικου και καταστροφικού μέτρου της φορολόγησης τυχερών παιχνιδιών. Στη συνέχεια έγινε ενημέρωση για τις επαφές του προεδρείου με τον πολιτικό κόσμο για το θέμα του φόρου, καθώς και οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, για το ίδιο θέμα. Μια απ' αυτές, είναι η ανάθεση από την ΠΟΕΠΠΠ, σε γνωστή διεθνούς κύρους Ελεγκτική Εταιρεία, τη σύνταξη μελέτης σχετικά με τις επιπτώσεις από την επιβολή του φόρου, στα πρακτορεία, καθώς και τα οικονομικά αποτελέσματα που θα έχει ως προς τα έσοδα του κράτους.

Η μελέτη θα αποσταλεί στο υπ. Οικονομικών όταν ολοκληρωθεί και ελπίζουμε -για να μην πούμε ότι είμαστε σίγουροι- ότι θα επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς μας, ότι ο φόρος θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στους τζίρους μας, θα στρέψει το παικτικό κοινό στους παράνομους, ενώ τα συνολικά έσοδα του δημόσιου θα είναι λιγότερα. Η συζήτηση στο ίδιο θέμα, συνεχίστηκε, για τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν εάν, δεν αποσυρθεί η διάταξη ή τουλάχιστον να πάρει αναβολή εφαρμογής. Κινήσεις που έχουν να κάνουν με συνδικαλιστικές, νομικές κι άλλες ενέργειες. Επίσης ενημερώθηκε το Δ.Σ. για τη συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη -και έγινε- την επόμενη ημέρα 17/12/2015 στο υπ. Οικονομικών για την έναρξη ουσιαστικού διάλογου με τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου.

Το επόμενο σημαντικό θέμα που απασχόλησε το Δ.Σ. είναι το εφάπαξ. Ένα θέμα που ταλανίζει τον κλάδο αρκετά χρόνια, με το σημερινό Δ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ εδώ κι έναν χρόνο σχεδόν να προσπαθεί να βρει τρόπους για τη βιωσιμότητά του. Το προεδρείο της Ομοσπονδίας ζήτησε, και έλαβε, την έγκριση από το Δ.Σ., να έρθει σε επαφή με έγκυρο αναλογιστή, για να μπορέσει να έχει τη γνώμη, και τις επιστημονικές του γνώσεις, μέσα από μια μελέτη που θα μας παρουσιάσει, για το τι μπορούμε, και πώς, να κάνουμε ώστε το εφάπαξ να έχει συνέχεια. Η πρώτη επαφή έγινε την επομένη ημέρα της σύγκλισης του ΔΣ. Άμεσα θα δοθούν στοιχεία από την Ομοσπονδία, και φυσικά θα υπάρξει συνέχεια, εφόσον φανεί ότι υπάρχει προοπτική να προχωρήσουμε. Όταν θα υπάρξουν εξελίξεις, θα ενημερωθεί το Δ.Σ. και κατόπιν τα σωματεία.

Οποιαδήποτε πρώτη απόφαση παρθεί από το Δ.Σ. θα τύχει της έγκρισης της Γενικής Συνέλευσης. Σχετικά με το οικονομικό κομμάτι, του εφάπαξ, η Ομοσπονδία βρίσκεται σε συνεχή επαφή, με τον ΟΠΑΠ για να βρεθεί η λύση που θα συμφέρει και τις δυο πλευρές χωρίς δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα. Και γι' αυτήν την παράμετρο στο θέμα εφάπαξ, θα ενημερωθούν οι πράκτορες μόλις υπάρξουν αποτελέσματα ώστε να εγκριθούν από τα αρμόδια όργανα των πρακτόρων.

Σημαντική επίσης ήταν η απόφαση του Δ.Σ., μετά από πρόταση μέλους του Δ.Σ., και συζήτηση για την ενεργοποίηση, πρακτόρων καταξιωμένων στο κλάδο μας ή γνώστες αντικειμένων -εκτός Δ.Σ.- με τη στελέχωση θεματικών ομάδων εργασίας, για την καλύτερη παρακολούθηση, προώθηση και εξειδίκευση των θεμάτων του κλάδου. Αυτό κρίθηκε αναγκαίο λόγω των πολλών προβλημάτων, διαφορετικού χαρακτήρα και εκκρεμοτήτων που έχουμε τα τελευταία χρόνια, που απαιτούν αρκετό χρόνο και κάποια απ' αυτά, ειδικές γνώσεις.

Β. Την Πέμπτη 17/12/2015 έγινε η προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ στελεχών του υπουργού Οικονομικών, στελεχών του αν. υπουργού Οικονομικών και της ΠΟΕΠΠΠ μαζί με τον οικονομικό μας σύμβουλο.

Αναπτύξαμε στα στελέχη των δυο υπουργικών γραφείων τις θέσεις μας για τις επιπτώσεις από την επιβολή του φόρου στα τυχερά παιχνίδια, δώσαμε πληροφορίες και στοιχεία για όλες τις πτυχές του θέματος και εξηγήσαμε λεπτομέρειες που πιθανόν αυτοί που εισηγήθηκαν το μέτρο κι αυτοί που το αποφάσισαν, δεν γνώριζαν. Τους αναφέραμε ότι σύντομα θα τους παρουσιάσουμε τη μελέτη που θα μας παραδοθεί από την Ελεγκτική Εταιρεία, στην οποία αναθέσαμε τη σύνταξή της, με πλήρη τεκμηρίωση για τις αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο, αλλά και ό,τι έχει να κάνει με τα δημόσια έσοδα.

Επίσης προτείναμε ως ισοδύναμο για ακόμα μια φορά την άμεση τακτοποίηση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών στην χώρα μας, με αδειοδότηση των ιντερνετικών εταιρειών έναντι τιμήματος και τη φορολόγηση τους σύμφωνα με τους νόμους του κράτους όπως γίνεται και με την ΟΠΑΠ. Πράξη που θα φέρει πολλαπλάσια έσοδα από αυτά που προσδοκά το υπ. Οικονομικών για να καλύψει το ισοδύναμο. Πήραμε την υπόσχεση ότι σύντομα θα υπάρξει κι άλλη συνάντηση. Η αντιπροσωπεία της ΠΟΕΠΠΠ έφυγε από το υπουργικό γραφείο με συγκρατημένη αισιοδοξία και την αίσθηση για καλύτερες προοπτικές στο θέμα.

Πέρα. όμως, απ' αυτές τις εξελίξεις δηλώνουμε για ακόμα μια φορά ότι είμαστε πάντα σε ετοιμότητα για οτιδήποτε συμβεί και δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για την ακύρωση του αδίκου αυτού μέτρου για τους πράκτορες. Νομίζουμε ότι η απεργία και η συγκλονιστική πορεία στο κέντρο της Αθήνας δείχνει τη δυναμική του κλάδου και την αποφασιστικότητά του.

Η ΠΟΕΠΠΠ και όλος ο κλάδος θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να μην περάσουν τα σχέδια κάποιων για αφανισμό του κλάδου».

Διαβάστε το άρθρο "Οι αποφάσεις του Δ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ για τον φόρο και το εφάπαξ" στην πηγή "1-2-Χ"

«Να κυνηγήσουν τον παράνομο τζόγο»

Mε... χιονοστιβάδα επιστολών προς το υπουργείο Οικονομικών και σειρά ανακοινώσεων οι Ενώσεις Πρακτόρων του ΟΠΑΠ από όλη την Ελλάδα διαμαρτύρονται και υποστηρίζουν πως πρέπει να μπει τέλος σε οποιαδήποτε σκέψη επιβολής φόρου στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Όπως επισημαίνεται από τους πράκτορες του οργανισμού: «Μη διανοηθείτε να κάνετε κάτι τέτοιο! Με αυτή τη φορολόγηση που ακούγεται ότι θα προστεθεί, καταστρέφεται η ανακύκλωση πάνω στην οποία βασίζεται η φιλοσοφία των παιχνιδιών, με αποτέλεσμα ακριβώς το αντίθετο από αυτό που αναμένεται. Να είστε σίγουροι ότι ο κλάδος των πρακτόρων θα αντιδράσει δυναμικά σε μια τέτοια πιθανή απόφαση. Ας πάρει επιτέλους απόφαση η κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά και να ελέγξει τις παράνομες δραστηριότητες στον χώρο των τυχερών παιγνίων τόσο επίγεια όσο και ιντερνετικά, όπου χάνονται τεράστια έσοδα κάθε χρόνο για το κράτος από τη μη φορολόγησή τους».

«Δεν σώζουμε έναν κλάδο βουλιάζοντας έναν άλλον» υποστηρίζουν τα Σωματεία Πρακτόρων Κρήτης. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρεται: «Οποιαδήποτε φορολόγηση, εισφορά ή οτιδήποτε άλλο που θα επιβαρύνει τον παίκτη, τον πράκτορα ή τον ΟΠΑΠ είναι σίγουρο ότι θα έχει αντίθετα αποτελέσματα από αυτή που προσδοκά το οικονομικό επιτελείο.

Η σίγουρη μείωση του τζίρου από τα νόμιμα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ θα φέρει συνολική μείωση εσόδων για τα κρατικά ταμεία και όχι αύξηση. Αυτό το αποτέλεσμα είχαν ανάλογες αποφάσεις στον χώρο των τυχερών παιγνίων στο παρελθόν, γι' αυτό και αποσύρθηκαν στη συνέχεια». Οι πράκτορες υποστηρίζουν: «Από τον χώρο των νόμιμων τυχερών παιχνιδιών της ΟΠΑΠ ΑΕ. το κράτος εισπράττει ήδη το 30% των κερδών του ΟΠΑΠ, το 20% από τα κέρδη των παικτών και φυσικά τον φόρο από το εισόδημα της ΟΠΑΠ και των πρακτόρων.

Με αυτή τη φορολόγηση που ακούγεται ότι θα προστεθεί καταστρέφεται η ανακύκλωση πάνω στην οποία βασίζεται η φιλοσοφία των παιχνιδιών, με αποτέλεσμα ακριβώς το αντίθετο από αυτό που αναμένεται. Και μην ξεχνάτε ότι πελάτες μας είναι οι μεσαίες και χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε δραματική κατάσταση».

Η ανακοίνωση καταλήγει με την προτροπή: «Ας πάρει επιτέλους απόφαση η κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά και να ελέγξει τις παράνομες δραστηριότητες στον χώρο των τυχερών παιγνίων τόσο επίγεια όσο και ιντερνετικά, όπου χάνονται τεράστια έσοδα κάθε χρόνο για το κράτος από τη μη φορολόγησή τους».

Διαβάστε το άρθρο "«Να κυνηγήσουν τον παράνομο τζόγο»" στην πηγή "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"

Συνδικαλιστική δοκιμασία

 Με την ΕΠΑΠ να επιστρέφει στις τάξεις της ΠΟΕΠΠΠ, μετά την επίλυση των νομικών θεμάτων που την είχαν υποχρεώσει σε ένα μικρό διάστημα αποχής από τις κλαδικές αποφάσεις, και με το σύνολο των περιφερειακών οργανώσεων στο πλευρό τους, οι Πράκτορες ΟΠΑΠ καλούνται να συσπειρωθούν ενόψει εξελίξεων.

Τους τελευταίους μήνες ο κλάδος έχει συνάψει ένα «μνημόνιο μη εξελίξεων» με την ΟΠΑΠ Α.Ε., η οποία προτίθεται να αντικαταστήσει τον κανονισμό λειτουργίας των Πρακτορείων ΟΠΑΠ. Αυτό κατέρρευσε μετά την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για τον νέο κανονισμό λειτουργίας των VLT's που ήταν ενάντιος στα συμφέροντα της πλειοψηφίας των Πρακτόρων ΟΠΑΠ. Το αρνητικό είναι ότι τον τελευταίο καιρό έχουν κοπεί ολοσχερώς οι γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ ΟΠΑΠ και Πρακτόρων. Και χωρίς διάλογο δεν βρίσκονται λύσεις.

Μάλιστα, η ΟΠΑΠ Α.Ε. έκοψε την επιχορήγηση των 150.000 € στην ομοσπονδία δημιουργώντας ένα χρηματοδοτικό κενό στον προϋπολογισμό του κλαδικού οργάνου που πρέπει να καλυφθεί από τους ίδιους τους Πράκτορες ΟΠΑΠ.

Όλως τυχαίως μόλις μια εβδομάδα μετά την κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων της ΠΟΕΠΠΠ κατά της ΟΠΑΠ Α.Ε. για τον κανονισμό λειτουργίας των VLT's ήρθε στην ομοσπονδία έγγραφο του ΣΔΟΕ για μη παρακράτηση φόρου από τις αμοιβές των τριών αμειβόμενων μελών του Δ.Σ. - Προέδρου, Γραμματέα, Ταμεία. Αυτό είχε ένα επιπλέον κόστος 32.000 € για τα ταμεία της ΠΟΕΠΠΠ. Η ρύθμιση του σε 100 δόσεις μπορεί να χαρακτηριστεί ανακουφιστική, αλλά, κυρίως είναι μια σημαντική φορολογική τακτοποίηση.
Ουδέν κακόν αμιγές καλού έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, κάτι που ταιριάζει απόλυτα σε ένα συνδικαλιστικό όργανο που μπαίνει σε έναν κύκλο διεκδικήσεων με τακτοποιημένα τα φορολογικά του. Η νομιμότητα είναι δομικό όπλο στη φαρέτρα του συνδικαλισμού, για τις δοκιμασίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον.

Ανάλογα θεσμικές είναι οι κινήσεις της ΠΟΕΠΠΠ και γύρω από το φλέγον θέμα του Εφάπαξ των Πρακτόρων. Αποφασίστηκε η ανάθεση ελέγχου της υπόθεσης εφάπαξ (από την πρώτη μέρα του θέματος) σε ορκωτούς λογιστές. Μία κίνηση που εγγυάται την απόλυτη διαφάνεια και θα μειώσει στο ελάχιστο τις συχνές εσωτερικές αντιπαραθέσεις για το θέμα.

Επίσης, η ΠΟΕΠΠΠ είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Νοέμβριο επαφές με όλα τα κόμματα και στις συναντήσεις αυτές είχε κοινοποιήσει τα προβλήματα του κλάδου στους πολιτικούς άρχοντες του τόπου. Στον ΣΥΡΙΖΑ, που έλαβε την εντολή διακυβέρνησης της χώρας από την 25η Ιανουαρίου, βρήκε τα πλέον πρόθυμα αυτιά. Όπως είναι λογικό οι Πράκτορες ΟΠΑΠ πλέον περιμένουν από την Πολιτεία, μετά το τέλος της διαβούλευσης για τον κανονισμό των πρακτορείων, να καλέσει τους κοινωνικούς εταίρους (ΟΠΑΠ και ΠΟΕΠΠΠ) ώστε να επιτευχθεί νέα συμφωνία μεταξύ τους. Ο κανονισμός μπορεί να είναι δικαίωμα του παρόχου (ΟΠΑΠ) αλλά δεν παύει να κρίνει τις τύχες 4.500 Ελληνικών επιχειρήσεων και το μέλλον τουλάχιστον 10.000 οικογενειών, άρα η ευθύνη της Πολιτείας είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη.

Μεγάλη νίκη της ΠΟΕΠΠΠ και του οικονομικού συμβούλου της κ. Γκούμα μπορεί να χαρακτηριστεί η τροπολογία στον φορολογικό νόμο 4328/2015 όπου επετεύχθη να αναγνωριστεί το τεκμαρτό επί του τζίρου και μάλιστα αναδρομικά από την 1/1/2014. Μέχρι ετήσιου τζίρου 500.000 € γίνονται δεκτά τεκμαρτά έξοδα της τάξης του 1,5% και από τις 500.000 έως το 1.000.000 € τζίρου το ποσοστό αυτό πέφτει στο 1%.

Οι Πράκτορες ΟΠΑΠ ίσως είναι ο μοναδικός κλάδος που κατάφερε να πετύχει κάποια φοροαπαλλαγή στα χρόνια των μνημονίων. Μια συνδικαλιστική δοκιμασία εστεμμένη με απόλυτη επιτυχία...

Διαβάστε το άρθρο "Συνδικαλιστική δοκιμασία" στην πηγή "1-2-Χ"

«Πηγαίνετε να ψηφίσετε κι επιλέξτε όποιον θέλετε, αρκεί να Συμμετάσχετε»

Στην τελική ευθεία μπήκαμε πλέον για τις εκλογές της 3ης Φεβρουαρίου που θα αναδείξουν τα διοικητικά συμβούλια στις κατά τόπους ενώσεις πρακτόρων σε όλη την Ελλάδα και τους αντιπροσώπους κάθε ένωσης στις εκλογές της ΠΟΕΠΠΠ. Για την καλύτερη ενημέρωση των πρακτόρων η στήλη σήμερα ανατρέχει στα καταστατικά των ενώσεων και της ομοσπονδίας, ώστε να περιγράψει καλύτερα τη διπλή διαδικασία και κυρίως το πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή κάθε πράκτορα στις εκλογές της ένωσής του για την ενδυνάμωση της φωνής των αντιπροσώπων του.
Οι εκλογές των τοπικών ενώσεων γίνονται με πανομοιότυπο τρόπο σε όλη την Ελλάδα. Το μόνο που αλλάζει είναι η συμμετοχή ενός ή περισσότερων ψηφοδελτίων και ο αριθμός των εδρών του Δ.Σ.

Σε περίπτωση φυσικά που συμμετέχει μόνο ένα ψηφοδέλτιο, ο συνδυασμός αυτός καταλαμβάνει όλες τις έδρες και μέλη του Δ.Σ. εκλέγονται αυτοί που συγκέντρωσαν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.  Σε περίπτωση δύο ή περισσότερων ψηφοδελτίων η διαδικασία είναι πιο μπερδεμένη: το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων διαιρείται διά του αριθμού των εδρών του Δ.Σ. (π.χ. η ΕΠΠΑΠ της Αττικής έχει 9μελές συμβούλιο, η ένωση Θεσσαλονίκης Χαλκιδικής 7μελές, η ένωση Λασιθίου 5μελές) αυξημένο κατά μία μονάδα.  Το πηλίκο αυτής της διαίρεσης, παραλειπομένου του τυχόν κλάσματος, αποτελείτο εκλογικό μέτρο. Κάθε συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες στο Δ.Σ. κι εκλέγει τόσους αντιπροσώπους όσες φορές χωρεί το εκλογικό μέτρο στον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε. Σε περίπτωση που μείνουν αδιάθετες έδρες παραχωρούνται κατά σειρά στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα.
Για τις εκλογές της ΠΟΕΠΠΠ οι πράκτορες ψηφίζουν μέσω αντιπροσώπων που εκλέγουν από την ένωσή τους με βάση όχι την καταγεγραμμένη τους δύναμη, αλλά το πόσοι ψήφισαν στις εκλογές της ένωσης. Σύμφωνα με το καταστατικό της ΠΟΕΠΠΠ, σε κάθε 20 ψήφους αντιστοιχεί ένας αντιπρόσωπος.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε ένωση θα έχει τέτοιον αριθμό αντιπροσώπων, όσο και το πηλίκο της διαίρεσης όσων ψήφισαν με τον αριθμό 20.
Σε περίπτωση που το κλάσμα της διαίρεσης υπερβαίνει το 0,50, τότε η κάθε ένωση έχει έναν ακόμα αντιπρόσωπο.
Η κάθε ένωση, λοιπόν, δεν έχει συγκεκριμένο αριθμό αντιπροσώπων, αλλά τον αυξάνει ή τον μειώνει ανάλογα με τα μέλη που ψηφίζουν.  Φυσικά, αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο στις εκλογές των ενώσεων Αθήνας και θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής, που έχουν και τα περισσότερα μέλη, καθώς στις επαρχιακές ενώσεις είτε η δύναμη των πρακτορείων είναι μικρή και οι αντιπρόσωποι ένας ή δύο εξ ορισμού, είτε τα ποσοστά συμμετοχής είναι πολύ υψηλά και σε κάποιες ενώσεις αγγίζουν το 100% της δύναμης. Από την ΕΠΠΑΠ της Αττικής στις εκλογές του 2011 αναδείχτηκαν 48 αντιπρόσωποι στην ΠΟΕΕΠΠ, δηλαδή ψήφισαν περίπου 960 πράκτορες σε σύνολο 1.600.
 

Σε προσωπικό στοίχημα έχουν αναγάγει οι παρατάξεις τη μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές της προσεχούς Δευτέρας. Το σύνθημα που ακούγεται προς όλα τα πρακτορεία είναι «πηγαίνετε να ψηφίσετε κι επιλέξτε όποιον θέλετε, αρκεί να συμμετάσχετε». Αλλιώς θα μιλήσουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, όλων των παρατάξεων, αν αριθμητικά έχουν τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των πρακτόρων και αλλιώς αν δεν ψηφιστούν ούτε από τα μισά μέλη τους.

Στην Αθήνα οι παρατάξεις θα κλιμακώσουν αυτή την εβδομάδα τις κατά τόπους συναντήσεις σε διάφορες περιοχές.
Τα ραντεβού αυτά θεωρούνται πολύ σημαντικά, έστω κι αν κάποια δεν είναι απλά ενημερωτικά για τους στόχους και τις επιδιώξεις κάθε παράταξης, αλλά εξελίσσονται σε ανοιχτές συζητήσεις για το μέλλον του κλάδου.

 Σε ορισμένα, μάλιστα, ακούγονται πολύ ριζοσπαστικές απόψεις...
 Διαβάστε όλο το άρθρο : «Το εκλογικό σύστημα των πρακτόρων» στην πηγή
MATCH MONEY Ρεπορτάζ Αργύρης Παγαρτάνης

Ποιες δαπάνες εκπίπτουν από τα έξοδα των πρακτορείων ΠΡΟΠΟ;

Η ΕΠΑΠΠ ενημερώνει  για τις φορολογικές αλλαγές που αφορούν το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013)

 

Διαβάστε το άρθρο «Η ΕΠΠΑΠ ενημερώνει» στην πηγή: ΠΡΟΓΝΩΣΠΟΡ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Η μάχη συνεχίζεται μέχρι την τροποποίηση του σχετικού νόμου

Ανέστειλαν προσωρινά τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους οι Πράκτορες της ΟΠΑΠ, μετά τις διαβεβαιώσεις που πήραν για την απόσυρση

της φορολογίας με 10% στα κέρδη των Παικτών από το πρώτο ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε στην τροποποίηση του σχετικού νόμου και καθώς η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να συμβεί αυτό το αμέσως προσεχές διάστημα, δεν υπήρχε λόγος να συνεχιστεί η απεργία. Βέβαια, από τις διαβεβαιώσεις, μέχρι την υλοποίηση υπάρχει δρόμος, έστω και... σύντομος και γι' αυτό οι Πράκτορες θα παρακολουθούν τις εξελίξεις κι είναι μάλιστα έτοιμοι να παρέμβουν και πάλι να κάνουν και πάλι κινητοποιήσεις, αν δουν πως δεν υλοποιηθεί η υπόσχεση της κυβέρνησης μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Σε χθεσινές δηλώσεις του στη στήλη, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΠΠΠ κ. Κυριάκος Τοπτσίδης τόνισε τα εξής:" Η πρόσφατη απεργία ήταν πρωτοφανής για τον κλάδο. Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων από όλη την Ελλάδα, με αίσθημα ευθύνης, συμμετείχε στις κινητοποιήσεις, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους που ενωμένοι έδωσαν τον αγώνα με μεγάλη επιτυχία.

Όσο για τους απεργοσπάστες, λυπάμαι γι αυτούς και να γνωρίζουν πως πλέον αποτελούν ξένο σώμα για τον κλάδο, θέλω επίσης να ευχαριστήσω τα στελέχη της ΟΠΑΠ που δραστηριοποιήθηκαν μαζί μας για να βρεθεί μία ικανοποιητική λύση, όπως επίσης θέλω να ευχαριστήσω και τον Πρόεδρο της ΟΠΑΠ κ. Κωνσταντίνο Λουρόπουλο, για την αποφασιστικότητα που επέδειξε για να βρεθεί μία ικανοποιητική λύση, αντιλαμβανόμενος τη ζημιά που πάει να γίνει στην εταιρία. Αυτή η αποφασιστικότητα του Προέδρου της ΟΠΑΠ, μας δίνει την αισιοδοξία, το κουράγιο και την ελπίδα πως και στη συνέχεια θα κινηθεί αναλόγως. Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις, θέλω να επιστήσω την προσοχή στους συναδέλφους.

Έχουν μεν ενεργοποιηθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για την τροποποίηση του νόμου, όμως έχουν γνώση οι φύλακες! Αν τυχόν δεν προχωρήσουν στην οριστική επίλυση του θέματος, θα μας βρουν και πάλι απέναντι τους, ακόμη πιο αποφασισμένους και θα κρατήσουμε ακόμη πιο σκληρή στάση".


Η Απεργία

Πέντε ολόκληρες μέρες κράτησε η απεργία των Πρακτόρων, με εντυπωσιακά ποσοστά επιτυχίας.

  • Την πρώτη μέρα το ποσοστό επιτυχίας άγγιξε το 98%,
  • τη δεύτερη το 96%,
  • την τρίτη το 85%,
  • την τέταρτη το 77%
  • και την πέμπτη το 65%5!

Μία απεργία δηλαδή που έδειξε να αντέχει στον χρόνο και στην πίεση. Περισσότερα όμως και κυρίως για όσα διαπίστωσα εγώ που έβλεπα τα πράγματα απ' έξω και κυρίως με την διαπίστωση πως τα Πρακτορεία ολοένα και μειώνονται (5.500 Πρακτορεία το 2010 και 4.685 σήμερα σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου) θα πούμε, λόγω έλλειψης χώρου, στο φύλλο της ερχόμενης Παρασκευής.


Ε.Π.ΠΑΠ.: ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΟΠΑΠ Α.Ε.
Αθήνα 14 Ιανουαρίου 2013 ΠΡΟΣ : Τα μέλη της ΕΠΠΑΠ ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 730 -Δ /13

Αγαπητοί συνάδελφοι ,

Με απόφαση του ανώτερου συνδικαλιστικού οργάνου του κλάδου, ξεκινήσαμε ένα επίπονο αγώνα ενάντια στα συμφέροντα που επιβουλεύονται την ύπαρξή μας. Η 7η Ιανουαρίου 2013 έμελλε να είναι η απαρχή του σημαντικότερου αγώνα που έχουμε δώσει έως τώρα για το επάγγελμά μας, αλλά συνάμα και ένα τρανό παράδειγμα για το τι μπορεί να καταφέρει ο κλάδος μας , όταν προασπίζεται τα δικαιώματά του συντονισμένα και με παρρησία.

Η πενθήμερη απεργία θεωρήθηκε από πολλούς, κι όχι άδικα, ως η πιο πετυχημένη κινητοποίηση που έγινε ποτέ, όχι μόνο για τα εκπληκτικά ποσοστά που κατάφερε να σημειώσει, αλλά και για την παρακαταθήκη που άφησε για τις μελλοντικές διεκδικήσεις μας. Κανένας δεν θα τολμήσει πλέον να σκεφτεί να αδικήσει τους πράκτορες που έδειξαν ότι σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία έχουν τη δυνατότητα να συσπειρώνονται και να διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο για αυτούς και τις οικογένειές τους. Η πίεση των απεργών πρακτόρων, ταυτόχρονα με τις σημαντικές απώλειες εσόδων για την ΟΠΑΠ ΑΕ ήταν το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την επίλυση του δικαιότατου αιτήματός μας, σε μια περίοδο που κανένας κλάδος δεν έχει πετύχει κάτι παρόμοιο.

Ταυτόχρονα οι πράκτορες κατάφεραν να δείξουν στους πελάτες τους ότι τους σέβονται και ότι όταν έρχεται η στιγμή, έχουν τη δυνατότητα να διεκδικούν και τα δικά τους συμφέροντα.

Πολύ περισσότερο, κατάφεραν να δείξουν στους διοικούντες και στην κοινωνία ότι δεν πρέπει να δεχόμαστε τίποτα αδιαμαρτύρητα και με υποτέλεια αλλά να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις και ακόμη παραπάνω για την δικαίωση μας.

Θα θέλαμε να αναγνωρίσουμε τις θυσίες που έκαναν τα μέλη μας και να τους δώσουμε συγχαρητήρια για τον μεγάλο αγώνα που έδωσαν, μαζί με τους συναδέλφους απ' όλη την Ελλάδα, για να επιτύχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Η ΕΠΠΑΠ απέδειξε πως ήταν, είναι και θα είναι στη πρώτη γραμμή του αγώνα όποτε κι αν της ζητηθεί.

Η ενότητα του κλάδου είναι από τα βασικότερα συστατικά της επιτυχίας αυτών των κινητοποιήσεων. Η διοίκηση του σωματείου, στήριξε και στηρίζει τις επιλογές της ομοσπονδίας αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν θα αφήσει εκτεθειμένα τα μέλη που έχει κληθεί να εκπροσωπεί. Όποιοι προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τους αγώνες των πρακτόρων Αττικής θα βρεθούν απομονωμένοι.

Ως προς την αναστάτωση που δημιουργήθηκε με την εντύπωση αναστολής των κινητοποιήσεων από τα περισσότερα μέλη του σωματείου μας, δεν θα θέλαμε να υποθέσουμε πως υπήρχε κάτι περισσότερο από μία παρεξήγηση και σε καμία των περιπτώσεων στόχος δεν ήταν η συνοχή του σωματείου μας που αποδεδειγμένα ακολούθησε με εμπιστοσύνη τα καλέσματα της διοίκησης.

Να σημειώσουμε εδώ, πως το μπόνους και οι άμεσες νίκες στο ΚΙΝΟ, δεν πρέπει να θεωρηθούν σαν λύση στο πρόβλημα της άδικης φορολόγησης των παικτών μας από το πρώτο ευρώ.

Η ΠΟΕΠΠΠ μας ενημέρωσε ότι έχει στα χέρια της έγγραφες διαβεβαιώσεις πως ο νόμος αυτός θα αποσυρθεί το συντομότερο, για το λόγο αυτό αποφάσισε εξάλλου και την αναστολή των απεργιακών μας κινητοποιήσεων.

Συνάδελφοι, εάν οι υποσχέσεις των υπευθύνων αποδειχθούν ψεύτικες, είμαστε διατεθειμένοι και αποφασισμένοι να ξανακατεβάσουμε τα ρολά στα μαγαζιά μας μέχρι την τελική δικαίωση. Αυτή την φορά η αντίδραση των συναδέλφων θα είναι εντονότερη και θα πλήξει τους υπευθύνους αυτής της προδοσίας.

Το σωματείο μας θα ξεκινήσει άμεσα σειρά επαφών με κεντρικούς σε όλα τα σημεία του νομού, με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση των συναδέλφων και οργάνωση για μελλοντικούς αγώνες. Έχοντας γνώση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν, κυρίως από αλυσίδες πρακτορείων, έχουμε χρέος να περιορίσουμε στο ελάχιστο αυτά τα φαινόμενα και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να δουλεύει σε βάρος των συναδέλφων, που εκείνη την ώρα στερούνται το μεροκάματο με την συμμετοχή τους στην απεργία.
Ιδιαίτερη αναφορά θα θέλαμε να κάνουμε στους συναδέλφους που παρέμειναν κλειστοί όλες τις ημέρες της απεργίας ενώ τα γειτονικά τους πρακτορεία δούλευαν από την πρώτη ημέρα. Αυτοί οι συνάδελφοι είναι δύο φορές άξιοι συγχαρητηρίων για την αφοσίωσή τους στον αγώνα παρά την προκλητική στάση των γειτονικών τους πρακτορείων.
Μαζί και ενωμένοι κερδίσαμε την πρώτη μάχη. Μαζί και ενωμένοι θα συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ. της Ε.Π.ΠΑΠ.
0 Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : ΠΟΥΛΗΜΑΣ και  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΣΑΜΙΟΣ

 

ΕΝΩΣΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΟΠΑΠ Α.Ε.
ΝΟΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Θεσσαλονίκη 14.1.13

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Πρόεδρος και τα μέλη του δ.σ. της Ένωσης μας θέλουν καταρχάς να ευχαριστήσουν από καρδιάς όλους τους συναδέλφους στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική που για ακόμα μια φορά αψηφώντας τους δύσκολους καιρούς κράτησαν με αυτοθυσία τα πρακτορεία τους κλειστά για 5 συνεχόμενες ημέρες, κατανοώντας ότι το να αγωνίζεσαι για το όφελος του συνόλου είναι πιο σημαντικό από κάθε προσωπικό βραχυπρόθεσμο συμφέρον.

Η συμμετοχή στην απεργία υπήρξε ΚΑΘΟΛΙΚΗ. Πανελλαδικά ξεπέρασε το 90% και στους Νομούς μας το 98%, το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας πανελλαδικά, το δε Σωματείο με την παρουσία της Προέδρου, του διοικητικού συμβουλίου και όλων των υπόλοιπων συναδέλφων, που ταξίδεψαν το βράδυ της Κυριακής προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΟΠΑΠ στην Αθήνα, πρωτοστάτησε συμβάλλοντας δυναμικά στο αγωνιστικό κλίμα.

Σκοπός μας ήταν εξαρχής να καταστήσουμε κατανοητό στους κυβερνώντες ότι η επιβολή του άδικου μέτρου της φορολόγησης των κερδών του παικτικού μας κοινού από το πρώτο ευρώ κέρδους ήταν ασύμφορη, όχι μόνον για τους παίκτες και τον κλάδο μας αλλά και για την ΟΠΑΠ και κυρίως για το Κράτος καθώς η ανακύκλωση των κερδών από τους παίκτες είναι που εξασφαλίζει την εργασία μας αλλά και τα σίγουρα κέρδη της ΟΠΑΠ.

Τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου, πρώτη ημέρα της απεργίας, κλιμάκιο της Ομοσπονδίας μας συναντήθηκε με τους καθ ύλην αρμοδίους του Υπουργείου Οικονομικών και αρχίσαμε να λαμβάνουμε τα πρώτα θετικά μηνύματα. Φάνηκε ότι κατέστη κατανοητό το ασύμφορο του μέτρου, αλλά παρόλα αυτά δεν υπήρξε ουσιαστική δέσμευση παρά μόνον προφορικές υποσχέσεις.

Επειδή όμως από λόγια είμαστε χορτάτοι και δεν μας πείθουν πια ο αγώνας έπρεπε να συνεχιστεί, γι' αυτό και αποφασίσαμε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας, με αποτέλεσμα την Παρασκευή, 5η ημέρα της απεργίας, να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την ηγεσία του Υπ. Οικονομικών και της ΟΠΑΠ.

Η επιμονή που δείξαμε στηρίζοντας το δίκαιο αίτημά μας, η δυναμική παρέμβαση και η ασφυκτική πίεση των συνδικαλιστικών μας οργάνων και παράλληλα η καθολική υποστήριξη των κινητοποιήσεων από το σύνολο των συναδέλφων μας, δεν θα μπορούσε παρά να έχει επιτυχή κατάληξη, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι όταν υπάρχει ενότητα και σύμπνοια οι μάχες κερδίζονται και οι αγώνες δικαιώνονται. Το δίκαιο των αιτημάτων μας και η αρραγής ενότητα που επιδείξαμε στις κινητοποιήσεις ήταν τελικά ο καταλύτης στο να δρομολογηθούν οι εξελίξεις θετικά και να αποσπάσουμε τη δέσμευση που περιμέναμε για την τελική επίλυση του αιτήματός μας για την κατάργηση του 10% στα ανακυκλώσιμα κέρδη.

Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα ισχύσει κατά τη μεταβατική περίοδο έως ότου επιστρέψουμε στην προτέρα κατάσταση, μπορείτε να ενημερωθείτε από το site της Ομοσπονδίας μας www.poeppp.org.

Θα θέλαμε και πάλι να ευχαριστήσουμε τον καθένα από εσάς ξεχωριστά καθώς στους δύσκολους αυτούς καιρούς που καθημερινά διακυβεύεται η οικονομική μας επιβίωση επιλέξατε να αγωνιστείτε με συνέπεια, αυταπάρνηση και αξιοπρέπεια και ο αγώνας σας να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τους συναδέλφους μας σε όλη τη χώρα. Η "Ενωση Πρακτόρων ΟΠΑΠ Ν.

Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής" με την απαράμιλλη ωριμότητα των μελών της κατοχύρωσε πλέον το αδιάσπαστο της ενότητας της και δηλώνει παρούσα και έτοιμη για νέους αγώνες όποτε και αν χρειαστούν.

Για την Ένωση

Πρόεδρος;  Αν. Τζαυπαζλή , Γραμματέας Κων. Κυριακίδου

Διαβάστε το άρθρο «Η ΜΑΧΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...» στην πηγή: ΠΡΟΓΝΩΣΠΟΡ ΣΤΟΙΧΗΜΑ του Τσιμπίδα

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από σήμερα

Από τις 04:00 τα ξημερώματα ξεκίνησαν να μαζεύονται οι απεργοί γύρω από το κτήριο του ΟΠΑΠ και η έντονη παρουσία τους

κορυφώθηκε στις 12:00 το μεσημέρι! Πετυχημένη, μαζική και με έντονο το πνεύμα ενότητας χαρακτηρίζεται η πρώτη μέρα της απεργίας διάρκειας των πρακτόρων ΟΠΑΠ.

Ώρα για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας - διαμαρτυρίας της ΕΠΠΑΠ που έγινε στο μπροστινό μέρος του κτηρίου του Κηφισού και κομμάτια της μοιράστηκαν σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Την ίδια ώρα το προεδρείο της ΠΟΕΠΠΠ βρισκόταν στο υπουργείο Οικονομικών και προσπαθούσε να κατανοήσει ο κ. Στουρνάρας και οι άνθρωποι του πόσο καταστροφική είναι η φορολόγηση των κερδών με 10% από το πρώτο ευρώ.

Πράκτορες από Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Καλαμάτα και άλλες πόλεις της Ελλάδος ταξίδεψαν ώρες για να συμμετέχουν στις δυναμικές κινητοποιήσεις.
Η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική, αλλά υπαρκτή εκτός του κτηρίου. Δύο περιπολικά και περίπου 15 αστυνομικοί με στολή γύρω από το πλήθος των πρακτόρων και στα 100 μέτρα μακριά από το κτήριο ήταν σταθμευμένη μια κλούβα των ΜΑΤ.

Μέσα στον ΟΠΑΠ υπήρχε ενισχυμένη βάρδια της ιδιωτικής εταιρείας που έχει τη φύλαξή του, ενώ μέχρι τις 12:00 δεν μπορούσαν να μπουν στο κτήριο οι υπάλληλοι της ΟΠΑΠ Α.Ε. λόγω του συμβολικού αποκλεισμού που είχαν κάνει οι απεργοί πράκτορες.
Σύσσωμα τα προεδρεία της ΠΟΕΠΠΠ και της ΕΠΠΑΠ αλλά και όλων των ομοσπονδιών της χώρας κατέληγαν ότι η επόμενη μέρα της απεργίας συνοψίζεται σε τέσσερα σημεία:

1) Συνεχίζουμε δυναμικά τον αγώνα μας μέχρι τελικής νίκης.
2) Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας με έμφαση στην περιφρούρηση της απεργίας.
3) Από σήμερα ξεκινούν να συνεδριάζουν τα διοικητικά συμβούλια των ομοσπονδιών των Πρακτόρων αλλά και αυτά των Υπαλλήλων ΟΠΑΠ και των Υπαλλήλων της ΟΠΑΠ Υπηρεσιών για λήψη αποφάσεων που θα οδηγήσουν σε συνδυασμένες απεργιακές κινητοποιήσεις.
4) Καμία υπόσχεση δεν αρκεί στους Πράκτορες ΟΠΑΠ από το υπουργείο Οικονομικών. Δεν κάνουν πίσω αν τουλάχιστον δεν ανασταλεί προσωρινά το μέτρο της φορολόγησης με 10% στα κέρδη των παικτών από το πρώτο ευρώ.

Από τις μηχανές των πρακτορείων ολόκληρης της Ελλάδας άνοιξε σήμερα μόνο ένα 10%, με τις περισσότερες συναλλαγές να περιορίζονται σε εξαργυρώσεις δελτίων.
Βέβαια, υπήρχε και η γνωστή μερίδα των πρακτόρων που πάντα ανήκει στο 4 έως 10% που δεν συμμετέχει σε κάθε κινητοποίηση του κλάδου.

«Πρέπει να καταλάβουν μόνοι τους πιο είναι το συμφέρον τους» έλεγε για τους απεργοσπάστες ο Πρόεδρος της ΕΠΠΑΠ Γιώργος Σάμιος, συνεχίζοντας γεμάτος πικρία «δυστυχώς, αυτοί οι συνάδελφοι, με τη στάση που τηρούν, θα πρέπει να απομονωθούν. Και αυτό είναι θέληση της ομοσπονδίας».

Αργά το απόγευμα οι Πράκτορες ΟΠΑΠ αποχώρησαν ήσυχα από το κτήριο της ΟΠΑΠ Α.Ε. αλλά οι συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζονταν.

Το Προεδρείο της ΠΟΕΠΠΠ κατάφερε να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα που έδειξε ότι καταλαβαίνει το μέγεθος του προβλήματος.

Οι συζητήσεις συνεχίζονταν μέχρι αργά χτες το βράδυ προς κάθε κατεύθυνση με στόχο την επίλυση ενός τόσο σοβαρού θέματος, όπως η φορολογία των κερδών με 10% από το πρώτο ευρώ που ουσιαστικά πλήττει αποκλειστικά την ανταγωνιστικότητα των παιχνιδιών της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Διαβάστε το άρθρο «Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων» στην πηγή: 1-2-Χ

ΕΠΠΑΠ: Ευχαριστήρια επιστολή προς το νέο πρόεδρο

Ευχαριστήρια επιστολή απέστειλε προς τον νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΠΑΠ ΑΕ το Δ.Σ. της ΕΠΠΑΠ. Στην επιστολή,

που υπογράφουν ο πρόεδρος Γιώργος Σάμιος και ο γενικός γραμματέας Γιώργος Πουλημάς, αναφέρονται τα εξής: «Κύριε Πρόεδρε, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για την υλοποίηση της δέσμευσης της προηγούμενης διοίκησης, για την άμεση οικονομική ενίσχυση συναδέλφου που το παιδί του πήρε υποτροφία για Πανεπιστήμιο της Ισπανίας, χωρίς δε την ευνοϊκή χορηγία της ΟΠΑΠ Α.Ε., η οικογένεια θα αδυνατούσε να πραγματοποιήσει την ακαδημαϊκή αυτή ευκαιρία για τον νεαρό.


Επίσης υπολογίζουμε ότι η πολύ όμορφη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της ΟΠΑΠ Α.Ε. με αφορμή τη χορηγία στα παιδιά των συναδέλφων που εισήχθησαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα συνεχίσει να είναι θεσμός και η ΟΠΑΠ Α.Ε. θα σταθεί δίπλα στους νέους ανθρώπους, αρωγός στην προσπάθειά τους για ακαδημαϊκή μόρφωση.
Σας ευχαριστούμε».

Διαβάστε το άρθρο «ΕΠΠΑΠ: Ευχαριστήρια επιστολή» στην πηγή: 1-2-Χ

Ανακοίνωση για τις μεταβιβάσεις πρακτορείων

Από την Ε.Π.Π.Α.Π. πήραμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη επιστολή, που στάλθηκε από το ΔΧ στη Διεύθυνση Πολιτικής Δικτύου

και κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού:

«Αγαπητοί συνεργάτες,

Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε δέκτες συνεχών παραπόνων από συναδέλφους μέλη του Σωματείου, οι οποίοι καταγγέλλουν αντισυμβατικές συμπεριφορές των επιτροπών της ΟΠΑΠ ΑΕ. Συγκεκριμένα, η επιτροπή πρακτορείων προχωράει στην έγκριση μεταβιβάσεων και ταυτόχρονων μεταφορών του πρακτορείου.

Όπως είναι γνωστό από την 2009 υπογραφείσα σύμβαση μεταξύ ΟΠΑΠ ΑΕ. και πρακτόρων, ενδεικτικά στα άρθρα: 20, παραγρ. 2 και 4 παραγρ.6.

απαγορεύεται η μεταβίβαση αν δεν έχει λειτουργήσει το ίδιο κατάστημα για δύο χρόνια, όπως επίσης απαγορεύει τη μεταφορά για 5 χρόνια, εάν γίνει η μεταβίβαση σε νέο πράκτορα.

Παρακαλούμε όπως σταματήσετε άμεσα αυτή την τακτική, η οποία είναι αντίθετη των όρων της σύμβασης και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στο δίκτυο.

Επίσης, ενημερώνουμε τους συναδέλφους, μέλη του Σωματείου, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο έχει ήδη δώσει εντολή στη νομική υπηρεσία του Σωματείου να εξετάσει το ως άνω ζήτημα και να ετοιμάσει νομικά κείμενα τα οποία οι συνάδελφοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν για τις διαμαρτυρίες τους ή και για τις περαιτέρω νομικές ενέργειες που προτίθενται να πράξουν.

Τέλος, είναι αυτονόητο ότι όπως η ΟΠΑΠ Α. Ε. έχει την απαίτηση οι πράκτορες να τηρούν τους όρους της μεταξύ μας σύμβασης, το ίδιο και η ΟΠΑΠ ΑΕ. είναι υποχρεωμένη να τηρεί τις υποχρεώσεις που την αφορούν.

Για το Δ.Σ. της Ε.Π.Π ΑΠ,

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΟΥΛΗΜΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ,  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΣΑΜΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Διαβάστε το άρθρο «Ανακοίνωση της Ε. Π. Π. Α. Π. για τις μεταβιβάσεις πρακτορείων» στην πηγή: 1-2-Χ

Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΠΡΑΚΤΟΡΕΣΣωματεία Top of Page