praktores.com
 
 

Ραγδαίες εξελίξεις στον διαγωνισμό του ΟΔΙΕ

Σεπ 07
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αρκούν 40 εκατ. ευ ρώ για να αποκτήσει ο ΟΠΑΠ τον Ιππόδρομο;  Την απάντηση θα τη γνωρίζουμε μέχρι το τέλος του μήνα, ανάλογα με την κατάληξη που θα έχει ο διαγωνισμός για την 20ετή διαχείριση του ιπποδρομιακού στοιχήματος μέσω του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ).

Οι εξελίξεις του διαγωνισμού για τον ΟΔΙΕ ήταν ραγδαίες και με πλούσιο παρασκήνιο, καθώς αποτελεί την τελευταία και πιο κρίσιμη μάχη μεταξύ του ΟΠΑΠ, της Emma Delta και της Intralot του ομίλου Κόκκαλη για τον έλεγχο της εγχώριας αγοράς τυχερών παιχνιδιών

Η Intralot είχε φτάσει πολύ κοντά, σχεδόν κρατούσε στα χέρια της τον έλεγχο του ΟΔΙΕ, όταν ο ΟΠΑΠ ανέτρεψε το σκηνικό δείχνοντας επιχειρημαπκά αντανακλαστικά εν μέσω της καλοκαιρινής ραστώνης του Αυγούστου.

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων που διεξάγει τον σχεπκό διαγωνισμό αποδέχτηκε ως μόνη οικονομική προσφορά για τον ΟΔΙΕ αυτή της Intralot.
Η εταιρεία του ομίλου Κόκκαλη, η οποία συνεργάζεται με τον Ιππόδρομο του Μπουένος Λίρες, υπέβαλε τη μοναδική προσφορά για την 20ετή διαχείριση του ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα, καθώς και για τη διαχείριση των εγκαταστάσεων στο Μαρκόπουλο. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Intralot έχει οικονομική απαίτηση περίπου 25 εκατ.ευρώ από τον ΟΔΙΕ και έχει προσημειώσει έναντι οφειλών το ακίνητο όπου διεξάγονται σήμερα οι ιπποδρομίες στο Μαρκόπουλο, θεωρητικά μάλιστα είχε και τη δυνατότητα συμψηφισμού του ετήσιου μισθώματος για χρήση των εγκαταστάσεων του ιπποδρόμου με τις οφειλές του οργανισμού.
Το απαράδεκτο γεγονός είναι όπ ο διαγωνισμός για την 20ετή παραχώρηση του ΟΔΙΕ έγινε μέσα στο κατακαλόκαιρο και κυριολειαικά στο παρά ένα.

Και αυτό γιατί αν ο Οργανισμός Ιπποδρομιών δεν πουληθεί μέσα στον Σεπτέμβριο, θα τεθεί σε εκκαθάριση όπως έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τις ευρωπαϊκές αρχές.
Το ΤΑΙΠΕΔ δεν έκανε δεκτή μια δεύτερη προσφορά, η οποία όμως κατατέθηκε εκτός διαδικασίας από το επενδυπκό κεφάλαιο Global Family Partners (GFP). Λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε από τον ΟΠΑΠ ότι η θυγατρική του ΟΡΑΡ Investments Ltd, ως επικεφαλής μέλος, σε ένωση εταιρειών με τη βρετανική επενδυτική εταιρεία Global Family Partners Ltd, θα υποβάλει προσφορά για το δικαίωμα αποικλειοτικής διοργάνωσης και διεξαγωγής του αμοιβαίου ιπποδρομιακού οτοιχήματος στην Ελλάδα για 20 χρόνια, έχοντας δεσμευτεί ότι «το τίμημα που θα προσφέρει στο πλαίσιο τns προκηρυχθησόμενης από το ΤΑ1ΠΕΔ διαγωνιστικής διαδικασίας δεν θα υπολείπεται του ποσού των40.000.000 ευρώ».
Η προσφορά της Intralot ήταν 5,25 εκατ. ευρώ, αν και η εταιρεία υποστηρίζει ότι ήταν σημαντικά υψηλότερη,

προφανώς επειδή συνυπολογίζει μελλοντικά έσοδα, μισθώματα κλπ. Η ελάχιστη αποτίμηση που είχε το ΤΑΙΠΕΔ ήταν 15 εκατ. ευρώ και ζήτησε βελτίωση του τιμήματος.
Κατάπληροφορίες, η βελτιωμένη προσφορά της Intralot ήταν 12 εκατ. ευρώ και το τίμημα αυξανόταν ανάλογα με τη μελλοντική απόδοση του ιπποδρομιακού στοιχήματος. ΟΠΑΠ και GFP κατέθεσαν οτοΤΑΙΠΕΔ εγγυητική 40 εκατ. ευρώ και παρά το γεγονός ότι ήταν εκτός διαδικασίας από τη στιγμή που η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ την πήρε στα χέρια της, το Ταμείο κινδύνευε να κατηγορηθεί για απιστία.

Ετσι υποχρεώθηκε να ακυρώσει τον διαγωνισμό για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και θα επαναλάβει τη διαδικασία με συνοπτικές διαδικασίες. Ο νέος διαγωνισμός θα προκηρυχθεί και θα κατακυρωθεί μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και οπωσδήποτε πριν από το τέλος του μήνα, ώστε να μην οδηγηθεί ο ΟΔΙΕ σε εκκαθάριση.  Μάλιστα λέγεται ότι ΟΠΑΠ - GFP έχουν παραιτηθεί των οικονομικών νομικών ελέγχων κ.λπ. προκειμένου το ΤΑΙΠΕΔ να είναι σε θέση να επικυρώσει την πώληση πριν από το τέλος του μήνα σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες δεν δώσουν χρονική παράταση.

Οι αντιδράσεις της Intralot

Το κλειδί τώρα είναι οι ανπδράσεις της Intralot. Η εταιρεία μπορεί να αντιδράσει διά της νομικής οδού καθυστερώντας καθοριστικά τις διαδικασίες ή να επιδιώξει να πλειοδοτήσει στη νέα διαδικασία. Η αντίδραση και η εσπευσμένη παρέμβαση του ΟΠΑΠ δείχνει ότι ο οργανισμός είναι πρόθυμος να βάλει το χέρι στην τσέπη δείχνοντας έμπρακτα το ισχυρό ενδιαφέρον του.
Η Intralot έχει εμπειρία στον κλάδο, ενώ ο ΟΔΙΕ διαθέτει δικό του δίκτυο δεκάδων καταστημάτων στοιχημαπσμού, αλλά και συμβάσεις προσφοράς υπηρεσιών μέσω περίπου 300 πρακτορείων του ΟΠΑΠ.  

Με τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στην αγορά τυχερών παιχνιδιών -με σημαντικότερη αυτή της πώλησης σε ιδιώτες αδειών για συσκευές βιντεολότο (VLT)- ο ΟΔΙΕ και τα πρακτορεία του δυνητικά θα μπορούσαν να αναδειχτούν σε εγχώριο ανταγωνιστή του ΟΠΑΠ, που πιθανώς θα αποτελούσε και την πλατφόρμα συνεργασίας και άλλων ξένων εταιρειών του κλάδου.

Το ενδεχόμενο αυτό δεν ενθουσιάζει καθόλου τους μετόχους του ΟΠΑΠ, καθώς ο ΟΔΙΕ θα ήταν η νάρκη στα σχέδια ανάπτυξης του οργανισμού.

Η προτεραιότητα τους ήταν να κλείσουν τον δρόμο στην Intralot - άλλωστε δεν έχουν να χάσουν κάτι, καθώς σχεδιάζουν να αναβαθμίσουν το ιπποδρομιακό στοίχημα και να προσθέσουν νέα παιχνίδια στις υπηρεσίες που προσφέρουν δημιουργώντας μεγάλες συνεργίες.

Αλλωστε είναι λογικό να θέλουν να προστατεύσουν μια επένδυση, δηλαδή τον ΟΠΑΠ, που ήδη σε πολύ σύντομο χρόνο από την αγορά του καταγράφει απόδοση 100%. 

 Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο «Τέλος Σεπτεμβρίου το μεγάλο στοίχημα του ιπποδρόμου» στην πηγή : ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ του Αλέξανδρου Κασιμάτη.

Κατηγορία ΟΔΙΕ
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 07 Σεπτεμβρίου 2014 12:07 Διαβάστηκε 4176 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΟΔΙΕΟΔΙΕΡαγδαίες εξελίξεις στον διαγωνισμό του ΟΔΙΕ Top of Page