praktores.com
 
 

Έντονες διεργασίες για το φόρο στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ

Φεβ 08
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σε γόρδιο δεσμό για την κυβέρνηση δείχνει να εξελίσσεται το ζήτημα της επιβολής έκτακτης φορολόγησης στα τυχερά παιγνίδια του ΟΠΑΠ, μέτρο από το οποίο το οικονομικό επιτελείο είχε προϋπολογίσει έσοδα ύψους τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. 

Κατόπιν εορτής, η κυβέρνηση δείχνει να αντιλαμβάνεται πως το συγκεκριμένο μέτρο είναι πιθανόν όχι μόνον να μην αποδώσει τα αναμενόμενα, αλλά καθώς θα πλήξει το τζίρο των παιχνιδιών, να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημία. Και αυτό διότι θα επιδράσει αρνητικά στα έσοδα που εισπράττει ετησίως το κράτος από το φόρο (30%) επί των μικτών κερδών του ΟΠΑΠ , στα έσοδα από τη φορολόγηση του Οργανισμού ως Α.Ε. και από τη φορολογία εισοδήματος των πρακτόρων. 

Αν και εξ αρχής οι γνώστες της αγοράς τυχερών παιχνιδιών είχαν επισημάνει τους κινδύνους (σ.σ. προειδοποιώντας επίσης πως δυο φορές στο πρόσφατο παρελθόν νομοθετήθηκε η επιπλέον φορολόγηση των παιχνιδιών της ΟΠΑΠ ΑΕ, αλλά αποσύρθηκε μετά από λίγο καιρό), η... συνειδητοποίηση αυτή έγινε πιο ξεκάθαρη τις τελευταίες ημέρες όταν οι θεσμοί εξέφρασαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Κατά τις διαπραγματεύσεις που μόλις ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, οι εκπρόσωποι των θεσμών έδειξαν να ασπάζονται το επιχείρημα πως ο νέος φόρος στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ θα αποτύχει να φέρει τα προσδοκώμενα έσοδα των 200 εκατ. καθώς η υψηλή ελαστικότητα της ζήτησης θα οδηγήσει σε απώλεια με πολλούς τρόπους στα έσοδα του κράτους, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο απόρριψης του.

Αν και η επιβολή έκτακτου τέλους 0,05 ευρώ ανά στήλη σε κάθε παιχνίδι του Οργανισμού τυπικά ισχύει από 1/1/2016, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, στην πράξη υπάρχουν σοβαρά εμπόδια για την εφαρμογή του. Στις αρχές Ιανουαρίου, η ΟΠΑΠ Α.Ε. κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής εφαρμογής του άρθρου και της σχετικής υπουργικής απόφασης, επισημαίνοντας πως είναι τεράστια τα τεχνικά προβλήματα για την είσπραξη του εν λόγω τέλους, μέχρι του σημείου της παντελούς αδυναμίας υλοποίησης άμεσης προσαρμογής των ηλεκτρονικών συστημάτων, ενώ υπάρχει αδυναμία στην πράξη να ενσωματωθεί το τέλος στην τιμή της στήλης κάθε παιχνιδιού. Επιπλέον, ο Οργανισμός, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία την επιβολή του ειδικού τέλους.

Ταυτόχρονα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ (ΠΟΕΠΠΠ), η οποία προσέφυγε και αυτή στο ΣτΕ κατά του μέτρου, βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με το ΥΠΟΙΚ, έχοντας αιτηθεί την αναβολή επιβολής τέλους ανά στήλη σε κάθε παιχνίδι του Οργανισμού. Στην τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο , παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών χαρακτηρίστηκε θετικό και από πλευράς υπουργείου αναγνωρίστηκε για άλλη μια φορά το επιχείρημα της ΠΟΕΠΠΠ για την ύπαρξη κινδύνου κλεισίματος σημαντικού αριθμού πρακτορείων αν εφαρμοστεί η απόφαση, αλλά και του σοβαρού ενδεχόμενου αδυναμίας της είσπραξης των προσδοκώμενων εσόδων. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία δέσμευση για αναβολή ή μη της επιβολής του ειδικού τέλους και το θέμα παραπέμφθηκε σε νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι πράκτορες έχουν παραδώσει εδώ και μερικές εβδομάδες στο ΥΠΟΙΚ έκθεση της PwC που υποστηρίζει τις θέσεις τους. Σύμφωνα με αυτή, θα μειωθεί η ζήτηση για επίσημα τυχερά παιχνίδια, μειώνοντας τα άλλα έσοδα που εισπράττει από αυτά το κράτος καθώς και τους φόρους που εισπράττει επί των κερδών, θα μειωθεί το έσοδο του κράτους επί των κερδών του ΟΠΑΠ και θα κλείσουν πρακτορεία, οδηγώντας πολλούς εργαζόμενους στην ανεργία με αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων του κράτους και την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας που θα πληρώσει σε όσους χάσουν την δουλειά τους. Οι πράκτορες, έχοντας επισημάνει προς την κυβέρνηση και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι 20.000 άτομα εξαρτώνται οικονομικά από τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, ανεβάζουν τον αριθμό των πρακτορείων που θα κλείσουν σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου φορολόγησης σε 1.000 – 1.500, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο του επίγειου δικτύου. 

Την ίδια στιγμή, οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές παρακολουθούν με έκπληξη και απορία τα όσα συμβαίνουν γύρω από τον ΟΠΑΠ. Το χαράτσι στον Οργανισμό έχει μεταβάλλει πλήρως τα επενδυτικά τους μοντέλα και πολλοί εξ αυτών βρίσκονται για άλλη μια φορά τους τελευταίους μήνες αντιμέτωποι με κρούσμα αθέτησης συμβατικών υποχρεώσεων. Mε φόντο την ιδιωτικοποίησή της, funds του μεγέθους των Blackrock, Baupost, Fidelity, Silchester κ.α., επένδυσαν στην εταιρεία με δεδομένο ένα σταθερο φορολογικό καθεστώς που ανετράπη τους τελευταίους μήνες, αιφνιδιάζοντας και τους επικεφαλής τους. 

Διαβάστε το άρθρο "Έντονες διεργασίες για το φόρο στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ" του Νίκου Χρυσικόπουλου στην ιστοσελίδα "www.capital.gr"

Κατηγορία Παιχνίδια ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΠαιχνίδια ΟΠΑΠΠαιχνίδια ΟΠΑΠΈντονες διεργασίες για το φόρο στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ Top of Page