praktores.com
 
 

ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ : "Οι δικοί μου προβληματισμοί…"

Νοε 14
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το θέμα που έχει προκύψει με τα φρουτάκια είναι μεγάλο, τεράστιο και φυσικά δεν μπορεί να εξαντληθεί στις λίγες γραμμές μιας εφημερίδας και μάλιστα από κάποιον που έχει μεν πληροφόρηση από δύο – τρεις πλευρές,  αλλά δεν έχει ολοκληρωμένη πληροφόρηση. Η πληροφόρηση η δική μου περιορίζεται στα έγγραφα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας,  είτε από πλευράς της ΟΠΑΠ με την «τελική πρότασή της», είτε από πλευράς της ΠΟΕΠΠΠ, με τα δελτία Τύπου της Ομοσπονδίας που αναφέρουν μάλιστα και τους Νόμους και τα άρθρα, πάνω στους οποίους η Ομοσπονδία στηρίζει τις αντιρρήσεις της στην τελική πρόταση της ΟΠΑΠ. Και φυσικά, στο να έχω καλύτερη άποψη πάνω σε αυτό το θέμα, αποτέλεσε και το διάβασμα, η μελέτη του Νόμου.

Με λίγα λόγια, δεν είμαι ο ξερόλας που τα ξέρει όλα, χωρίς να δέχεται μύγα στο σπαθί του, δεν ήμουν μπροστά σε καμία διαπραγμάτευση  μεταξύ των δύο πλευρών για να έχω ολοκληρωμένη άποψη κι αυτό το ξεκαθαρίζω από την αρχή.  Γιατί πάντα παραμονεύει ο κίνδυνος, από τον οποιοδήποτε καλοπροαίρετο, να γράψει ή να πει, άθελα του βέβαια, κάποια ανακρίβεια. Κάτι που  δεν έχει σχέση με την  πραγματικότητα. Έχω ασχοληθεί  με το θέμα και πάρα πολύ μάλιστα, αλλά πιστεύω πως μόνο όσοι ήταν παρόντες ΚΑΙ στις διαπραγματεύσεις, γνωρίζουν ακριβώς τι ελέχθη σε αυτές, έχουν δηλαδή όλο το παζλ μπροστά τους, όπως αυτό διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα, έχουν λοιπόν σαφώς πιο ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη άποψη από τη δική μου. Το διευκρινίζω  αυτό και προχωράω.

Πάμε λοιπόν στην ουσία.

  Σύμφωνα με τις επίσημες πηγές, τα φρουτάκια γίνονται νόμιμα κι ελεγχόμενα, σε μία προσπάθεια της Πολιτείας να πατάξει τον παράνομο στοιχηματισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ένα το κρατούμενο. Η ΟΠΑΠ λέει πως τα φρουτάκια είναι καλύτερο να μπουν σε αμιγείς χώρους, έξω από τα Πρακτορεία. Οι Πράκτορες  λένε πως τα φρουτάκια πρέπει να μπουν μέσα στα Πρακτορεία. Δεύτερο το κρατούμενο  και τέλος, υπάρχει κι ένα ακόμη θέμα, το θέμα της προμήθειας, με την κλιμακωτή κτλ. Αλλά ας πάρ ουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Όσον αφορά το πρώτο θέμα, αυτό που έχει να κάνει  με την πάταξη του παράνομου στοιχηματισμού, ας κρατήσουμε μικρό καλάθι. Μου θυμίζει τη  νόμιμη είσοδο του στοιχήματος στην Ελλάδα. Ο λάθος τρόπος με τον οποίο αυτή έγινε, οδήγησε τους  Παίκτες που δεν ήταν μυημένοι στο στοίχημα, να κάνουν το… «αγροτικό» τους στην ΟΠΑΠ και στη συνέχεια, είτε να μπλέξουν με το παράνομο είτε με το ιντερνετικό στοίχημα. Κι έτσι, αντί να μειωθεί,  αυξήθηκε ο αριθμός των Παικτών που έπαιζαν στο παράνομο, στο διαδικτυακό και στο αφορολόγητο. Κι ακόμη  θυμάμαι τη φράση του τότε Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΠΑΠ στην αρχική παρουσίαση του παιχνιδιού ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, ο οποίος τότε μου είχε πει, χαριτολογώντας βέβαια, πώς «το στοίχημα η ΟΠΑΠ το κάνει (για τότε μιλούσε αρχές του 2000) σε συνεργασία με ξένες εταιρίες και πως όποιος διανοηθεί να προσφέρει παράνομο στοίχημα στην Ελλάδα, θα τον βρουν τσιμενταρισμένο στο Φάληρο»!!!  Τη συνέχεια την ξέρετε, αντί να «τσιμενταριστούν» οι παράνομοι, «τσιμενταρίστηκε» το στοίχημα κι ένας μεγάλος αριθμός Παικτών εγκατέλειψε τα Πρακτορεία, αφού έκανε σε αυτά το «αγροτικό» του και πήγε στις ιντερνετικές και μέχρι πρόσφατα ανεξέλεγκτες εταιρίες. Κι έγινε  και μεγάλη ζημιά, όχι μόνο στα νοικοκυριά, αλλά και στο Κράτος με τα τεράστια χρηματικά ποσά που έφυγαν σε χώρες του εξωτερικού. Θέλω  να πω πως αν δεν μπουν σωστά τα φρουτάκια στην αγορά, σχεδιασμένα άριστα και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους, θα σταθούμε στο ίδιο έργο θεατές. Κι αυτό είναι πολύ εύκολο  να γίνει μιας και πάντα το νόμιμο έχει μειονεκτήματα σε σχέση με το παράνομο. Σωστές, σωστότατες  οι κινήσεις με τις κάρτες παίκτη, με τα όρια πονταρίσματος κτλ, αλλά… δεν είναι αρκετά για να σταματήσουν το παράνομο. Το παράνομο δεν σταματάει με κάρτες, χαμηλά  πονταρίσματα και χαμηλά όρια. Οι παράνομες «πορτοκαλιές» θα μπορούν πάντα να βρίσκουν τον τρόπο  να κινηθούν. Εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την Πολιτεία να βρει τον τρόπο να τους  κλείσει όλα τα περιθώρια δράσης.

Πάμε και στο δεύτερο θέμα.

 Λέει η ΟΠΑΠ «τα φρουτάκια έξω από τα Πρακτορεία». Για λόγους υπεύθυνου στοιχηματισμού, για λόγους αποτελεσματικής εποπτείας των σημείων πώλησης κτλ κτλ.  Για χάρη της κουβέντας που κάνουμε σήμερα, ας δεχθούμε αυτούς τους λόγους κι ας «δεχθούμε» το «όλα έξω από τα Πρακτορεία». Κι ας πάρουμε και το καλύτερο  σενάριο, πως σε αυτό το «όλα έξω από τα Πρακτορεία», βρεθεί τελικά ο τρόπος και συμμετέχουν κι όλοι οι Πράκτορες, και οι 4500-5000, πόσοι τελικά είναι. Παίρνουμε λοιπόν το  καλύτερο σενάριο, κάτω από τις επιθυμίες της ΟΠΑΠ. Και έξω τα φρουτάκια λοιπόν και όλοι μαζί. Τι γίνεται τότε; Τότε  αυτόματα δημιουργείται  ένα παράλληλο δίκτυο! Δεν θέλει και πολύ μυαλό να το καταλάβει κανείς. Για τον απλούστατο λόγο πως ήδη τα υφιστάμενα Πρακτορεία έχουν παρεμφερή προϊόντα με αυτά που θα έχουν τα γκέιμ χολ, όπως το ΚΙΝΟ ας πούμε.  Θα έχουμε λοιπόν τα Πρακτορεία της ΟΠΑΠ, θα έχουμε και τα γκέιμ χολ, επίσης της ΟΠΑΠ. Μοιραία, θα υπάρξει ανταγωνισμός μεταξύ των δύο αυτών δικτύων.  Φυσικός νόμος είναι αυτός. Το ένα δίκτυο θα ανταγωνίζεται το άλλο και τις συνέπειες αυτού  του ανταγωνισμού, μεταξύ δύο δικτύων της ίδιας εταιρίας σκεφτείτε τις μόνοι σας. Ειδικά οι Πράκτορες που γνωρίζετε τη δουλειά από  μέσα. Θέλω να πω πως ακόμη  και δίκιο να έχει η ΟΠΑΠ και να λέει «έξω από τα Πρακτορεία», η δημιουργία ενός παράλληλου δικτύου, του οποίου μάλιστα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τη μελλοντική συμπεριφορά, μπορεί, εγώ είμαι σίγουρος αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία, να δημιουργήσει αρκετά εσωτερικά προβλήματα στην εταιρία, ακόμη το ξαναλέω, κι αν βρεθεί τρόπος να συμμετέχουν στη δημιουργία των γκέιμ χολ και οι 5.000 Πράκτορες. Με λίγα  λόγια για να μην σας κουράζω, το «έξω από τα Πρακτορεία» σημαίνει δημιουργία παράλληλου δικτύου και μοιραία ανταγωνισμό μεταξύ των μελών της ίδιας εταιρίας και των Πρακτόρων της. Το κρατάμε  κι αυτό στο μυαλό μας.

Και πάμε και στο  τρίτο θέμα που είναι η κλιμακωτή.

Κατά καιρούς σας έχω γράψει πως ήμουν κι εξακολουθώ να είμαι υπέρ της κλιμακωτής. Αλλά κι αυτό δεν έχει καμία σημασία, άλλωστε δεν έχω καμία διάθεση να  κάνω κουμάντο στην τσέπη κανενός. Εκείνο όμως που μπορεί και πάλι  ένας τρίτος από τη θέση του παρατηρητή να σημειώσει είναι το ότι αυτό το διάστημα η κλιμακωτή «καίει» περισσότερο την ΟΠΑΠ, που θέλει να ανεβάσει τις επιδόσεις της στο ιντερνετικό στοίχημα και τη σχετική ιστοσελίδα της. Η κλιμακωτή αυτό το διάστημα είναι απαραίτητη για να απαλλαχθεί η  ΟΠΑΠ από το 8% της προμήθειας των Πρακτόρων, για να μπορέσει στη συνέχεια να δώσει πιο ανταγωνιστικές αποδόσεις στο ονλάιν στοίχημα. Ακόμη λοιπόν κι αν οι Πράκτορες, όπως κι εγώ άλλωστε, συμφωνούν  με την κλιμακωτή, θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τους όρους με την οποία θα τη δεχθούν. Η πρόταση  της ΟΠΑΠ λέει «προμήθεια 18% επί του συνολικού GGR κάθε Παίκτη», με μία εκ των προϋποθέσεων να είναι «ο πελάτης να έχει κάνει τη συγκεκριμένη ταυτοποίηση των στοιχείων του στο συγκεκριμένο Πρακτορείο». Αναρωτιέμαι λοιπόν αν συμφέρει με λίγα λόγια τους Πράκτορες  η ανάπτυξη του ονλάιν στοιχήματος κι η παραχώρηση του πελατολογίου τους με αυτό το 18% στο συνολικό GGR του Παίκτη… Ερώτημα φυσικά πάνω στο οποίο μπορούν να απαντήσουν μόνο οι Πράκτορες.

Αυτά τα ολίγα, χωρίς,  όπως είπα και στην αρχή να εισέρχομαι σε λεπτομέρειες. Το κακό  παράδειγμα με την είσοδο του στοιχήματος στην αγορά που αντί να μειώσει, «φούντωσε» το παράνομο στοίχημα κι έστειλε σωρηδόν τους πελάτες στο ιντερνετικό κι αφορολόγητο, η δημιουργία παράλληλου δικτύου που εκτός όλων των άλλων μπορεί να προκαλέσει και… εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των Πρακτόρων, ακόμη κι αν συμμετέχουν όλοι στο νέο δίκτυο και η κλιμακωτή που λύνει τα χέρια της ΟΠΑΠ στο ιντερνετικό στοίχημα, θα πρέπει να προβληματίσουν τους Πράκτορες. Ακόμη  και την ΟΠΑΠ, η οποία μπορεί να έχει την καλή διάθεση να τρέξει όλα τα ζητήματα, με κίνδυνο όμως να προκαλέσει ζημιά στο μεγαλύτερο όπλο της, στο υφιστάμενο δίκτυό της. Με  κίνδυνο, από την πολύ βιασύνη της κι από το πολύ… τρέξιμο, να στρέψει κάποια στιγμή το βλέμμα της πίσω από την πλάτη της και να διαπιστώσει πως τρέχει μόνη της, στο… βρόντο, πως έχει απομείνει τελείως μόνη της. Χωρίς  δίκτυο, χωρίς δηλαδή το άλογο που θα πρέπει να σέρνει το «καταστόλιστο» κάρο της!

Την Δευτέρα η ΠΟΕΠΠΠ  έχει Έκτακτη Γενική Συνέλευση. Ευχή όλων  είναι να παρθούν αποφάσεις, αφού έχουν υπολογιστεί με ακρίβεια όλα τα δεδομένα, με ψύχραιμη ματιά. Και το ενδιαφέρον όλων να περιοριστεί στο πώς θα διαφυλάξουν οι Πράκτορες τα νόμιμα συμφέροντά τους, αποφεύγοντας τους πολλές φορές αστήρικτους χαρακτηρισμούς,  σε όσους διαφωνούν με τη γνώμη τους. Για τον απλούστατο λόγο, γιατί έτσι θα ξεφύγει η κουβέντα  από τα φλέγοντα ζητήματα και θα περιοριστεί σε ανούσιες συζητήσεις και κατηγορίες που άλλωστε δεν αφορούν το σύνολο των Πρακτόρων. Κι όσο κι αν έχει καταντήσει γραφικό αυτό περί ενότητας κτλ, ας  λάβουν όλοι σοβαρά υπόψη τους πως οι 660 «καταπίνονται» στη συνέχεια πιο εύκολα από τους 4.500. Σκοπός είναι να μην ξεκινήσει το πρώτο ξεσκαρτάρισμα…

Άρθρο το ΤΣΙΜΠΙΔΑ «Οι δικοί μου προβληματισμοί…»

Κατηγορία Παιχνίδια ΟΠΑΠ
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΠαιχνίδια ΟΠΑΠΠαιχνίδια ΟΠΑΠΤΣΙΜΠΙΔΑΣ : "Οι δικοί μου προβληματισμοί…" Top of Page