praktores.com
 
 

Τι «ψάχνει» τώρα ο Κόκκαλης;

Μαϊ 22
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Και ξαφνικά, ο Κόκκαλης μέσα στις «πρώτες ειδήσεις» με αφορμή όσα είπε στη γενική συνέλευση της Intralot.

Η πρότασή του -αποκάλυψε πως την έχει καταθέσει στον Γ. Βαρουφάκη- για τη δημιουργία «Εθνικής Λοτταρίας», που θα είναι υπό κρατικό έλεγχο, αλλά το management του να δοθεί σε ιδιώτες, προκάλεσε εντύπωση. Πυροτέχνημα; Κίνηση που εμπεριέχει παρασκήνιο, προσδοκίες και στόχους;

Πέρα από την «πρώτη ερμηνεία» που δόθηκε, ότι δηλαδή ο Κόκκαλης με τη νέα τάξη πραγμάτων στο πολιτικό σκηνικό επιχειρεί να επανακάμψει στις χρυσές εποχές των κρατικών δουλειών και των συμβάσεων -εξάλλου η πρότασή του «φωτογραφίζει» το ενδιαφέρον του για το... management- έχει αξία να καταγράψει κανείς «δεδομένα» που δίνουν πολλές εξηγήσεις.

Ο Κόκκαλης, ήταν αρχικά από τους ενδιαφερόμενους για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Στο τέλος, όμως, δεν κατέθεσε προσφορά για την απόκτησή του. Λίγο πριν από τον διαγωνισμό, υπέγραψε νέα σύμβαση με τον οργανισμό, ως τεχνολογικός πάροχος. Η απόφασή αυτή, που αποτελούσε «παγκόσμια πρωτοτυπία», του είχε δώσει την ευκαιρία να συνεχίσει το... γαϊτανάκι των συνεχών συμβάσεων που επί χρόνια υπέγραφε. Μετά, ακολούθησε ο διαγωνισμός για το Ιπποδρομιακό Στοίχημα, για τον οποίο οι έχοντες μνήμη, θυμούνται ότι τον «χτύπησε» προσφέροντας 5 εκ. ευρώ!

Το Ιπποδρομιακό Στοίχημα, στο οποίο επί χρόνια η Intralot ανανέωνε τις συμβάσεις της, χωρίς την πραγματοποίηση του οποιουδήποτε διαγωνισμού. Η Intralot και ο Σωκράτης Κόκκαλης δεν μπόρεσαν να ανταγωνιστούν την προσφορά της ΟΠΑΠ ΑΕ (40,5 εκ.) και στη συνέχεια κατέθεσε αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία και απερρίφθη. Την ίδια τύχη είχε και η προσφυγή του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπου κατήγγειλε «συγκέντρωση».

Την περασμένη Παρασκευή ο Κόκκαλης εμφανίστηκε με εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα VLT's, σε μια νέα προσπάθειά του να μπει ξανά γερά στην πίττα των τυχερών παιχνιδιών στη χώρα.

Το θέμα των συμβάσεων της Intralot με τον ΟΠΑΠ -που αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας και των δικαστικών αρχών- εξακολουθεί να είναι και σήμερα σημείο αναφοράς. Τώρα, ιδιαίτερα με τη σύμβαση που υπεγράφη προεκλογικά, όταν το ΤΑΙΠΕΔ, που ήλεγχε το 33%, αποφάσισε να παραστεί στη συνέλευση και να την εγκρίνει.

Τούτη η σύμβαση για την παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού, που θα απέφερε 100 εκ. ευρώ, μπήκε στο μικροσκόπιο της νέας ιδιοκτησίας του ΟΠΑΠ.
Οι εποχές του Χρ., Χατζηεμμανουήλ είχαν τελειώσει... Η σύμβαση τεχνολογικού παρόχου, που περιείχε δεσμεύσεις -παροχές που σύμφωνα με τις πληροφορίες η πλευρά της Intralot δεν μπορούσε να εκπληρώσει - αναπροσαρμόστηκε, με μικρότερο τίμημα.
Η σύμβαση με τα λαχεία, που είχε επίσης η Intralot κι αυτή αναπροσαρμόστηκε.

ΕΙΧΕ ΚΕΡΔΗ, ΤΏΡΑ ΕΧΕΙ ΖΗΜΙΕΣ… Θέλει να την πουλήσει;

Μπορεί να υλοποιηθεί η πρόταση του Κόκκαλη για τη δημιουργία μιας «Εθνικής Λοτταρίας»; Επί της ουσίας, μια πρόταση που αφορά ένα νέο κρατικό ΟΠΑΠ, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον «μανδύα» του, αφού θα δοθεί το management «με εγγυημένο πολυετές συμβόλαιο» σε ιδιώτες.

Δύσκολο έως αδύνατο! Κι αυτό, γιατί από τη μία πλευρά ο ΟΠΑΠ κατέχει το μονοπώλιο και από την άλλη, αυτός ο μονοπωλιακός χαρακτήρας αποτελεί και θέμα στρατηγικής βούλησης. Τα τυχερά παιχνίδια δίνονται σε έναν κύριο πάροχο, γιατί εμπεριέχουν επικινδυνότητα και πολλές φορές ο ελεύθερος ανταγωνισμός αυξάνει τον εθισμό. Θα έλεγε, λοιπόν, κανείς, ότι ο Κόκκαλης, επί της ουσίας προκαλεί την κυβέρνηση να παραβιάσει τις συντεταγμένες, τους νόμους και τους κανόνες, πέρα από το γεγονός ότι εκείνο που ζητείται είναι να επενδύσει το κράτος στη σύσταση και τον ακριβό ούτως ή άλλως εξοπλισμό μιας εταιρίας και στη συνέχεια να τη δώσει... στους ιδιώτες. Όχι με τίμημα, αλλά με εγγυημένο συμβόλαιο διαχείρισης.

Η θέση του Κόκκαλη είναι πως «δεν απαγορεύεται να στηθεί Εθνική Λοτταρία, αλλά σίγουρα οι μέτοχοι του θα προβάλουν διεκδικήσεις από το κράτος». «Τις έχουμε μελετήσει τυχόν τέτοιες διεκδικήσεις και δεν τρομάζουν».

ΠΟΣΟ ΕΦΙΚΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ; …. Λάτρης του... κρατικισμού

Έχει σημασία η αναφορά του Σωκράτη Κόκκαλη ότι «δεν υπάρχουν hard feelings; «Έτσι είναι οι business, σήμερα μπορεί να είσαι αντίπαλος και αύριο συνεργάτης»;

Αφήνει ανοιχτό το θέμα της συνεργασίας με τον ΟΠΑΠ σε επίπεδο απορρόφησης της εταιρίας του από τον Οργανισμό; Το σενάριο τούτο, είχε αναφερθεί και στο παρελθόν, όπως και οι πληροφορίες εκείνες που έφεραν το αφεντικό της Intralot να επιθυμεί την πώληση της εταιρίας.

Τι είπε ο ίδιος στη γενική συνέλευση; Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μετοχικής συνεργασίας και αποκάλυψε ότι στο παρελθόν είχε δεχθεί κρούσεις για πώληση της εταιρίας του.

Υπάρχει σήμερα τέτοια προοπτική; Υπάρχουν συζητήσεις ή σκέψεις και πόσο σχέση μπορούν να έχουν όλα αυτά με το γεγονός ότι η μετοχή της Intralot «ανεβαίνει» στο ταμπλό; Συν 80% από την αρχή του χρόνου. Από τα 1,05 ευρώ στο 1,81, με την εταιρία τώρα χρηματιστηριακά να κοστίζει 287,7 εκ. ευρώ.

Από τη «γέννηση«» της, η Intralot που στηριζόταν κυρίως στον ΟΠΑΠ, παρήγαγε συνεχώς κέρδη. Η τελευταία κερδοφόρος χρονιά, όμως, ήταν το 2012. Ακολούθησαν το 2013 ζημιές 4,5 εκ. ευρώ, οι οποίες το 2014 εκτινάχθηκαν στα 49,5 εκ. ευρώ.

Διαβάστε το άρθρο "Τι «ψάχνει» τώρα ο Κόκκαλης;" στην πηγή "DEAL NEWS"

Κατηγορία Εταιρείες
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015 11:13 Διαβάστηκε 2289 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΕταιρείεςΕταιρείεςΤι «ψάχνει» τώρα ο Κόκκαλης; Top of Page