praktores.com
 
 

Σύσταση για προστασία από τα e-τυχερά παιχνίδια

Ιουλ 15
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σε σύσταση στα κράτη-μέλη να ενισχύσουν την προστασία των πολιτών που παίζουν τυχερά παιγνίδια στο διαδίκτυο προέβη χθες η Κομισιόν, θεωρώντας ότι η ταχεία εξάπλωση της τεχνολογίας με την ανάπτυξη κινητών και έξυπνων τηλεφώνων και ταμπλετών επιβάλλει τη λήψη προληππκών μέτρων.

Σύμφωνα με κοινοτικά στοιχεία, περίπου 7 εκατ. καταναλωτές συμμετέχουν σε τυχερά παιχνίδια στο Διαδίκτυο, ενώ η ευρωπαϊκή αγορά διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών αντιπροσωπεύει το 45% της παγκόσμιας αγοράς. Για την πλειονότητα των πολιτών της Ε.Ε. που παίζουν τυχερά παιχνίδια στο Διαδίκτυο πρόκειται νια μια ψυχαγωγική δραστηριότητα. Ωστόσο, εκτιμάται ότι το 0,1%-0,8% του γενικού ενήλικου πληθυσμού υποφέρει από διαταραχή που συνδέεται με τα τυχερά παιχνίδια και ένα επιπλέον 0,1%-2,2% του πληθυσμού παρουσιάζει δυνητικώς προβληματική σχέση με τα τυχερά παιχνίδια. Τα παιδιά και οι έφηβοι κινδυνεύουν επίσης περισσότερο, λόγω του ότι χρησιμοποιούν όλο και συχνότερα το Διαδίκτυο για ενημέρωση ή για ψυχαγωγία και μπορούν εύκολα να έλθουν σε επαφή με διαφημίσεις για τυχερά παιχνίδια και με σχετικούς ιστότοπους.

Ως εκ τούτου, είναι αναγκαία η λήψη προληππκών μέτρων για να ελαχιστοποιηθούν οι δυνητικές ζημίες και να διασφαλιστεί ότι οι υπηρεσίες διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών θα προσφέρονται και θα προωθούνται με υπεύθυνο τρόπο, αναφέρει η Επιτροπή. Η σύσταση της Επιτροπής, που εγκρίθηκε έπειτα από εισήγηση του αρμόδιου για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες αντιπρόεδρου Μισέλ Μπαρνιέ, καθορίζει μια σειρά αρχώντις οποίες τα κράτη-μέλη καλούνται να περιλάβουν στην εθνική τους νομοθεσία.

Ειδικότερα ζητείται:
Να ισχύουν βασικές απαιτήσεις όσον αφορά πς πληροφορίες που παρέχονται στους ιστότοπους τυχερών παιχνιδιών, ιδίως νια να εξασφαλιστεί επαρκής ενημέρωση των καταναλωτών ώστε να κατανοούν τους κινδύνους που συνδέονται με τα τυχερά παιχνίδια.

Τα κράτη-μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι ανήλικοι δεν έχουν πρόσβαση.
Να εφαρμόζεται συγκεκριμένη διαδικασία νια το άνοιγμα λογαριασμού παίκτη, ώστε οι καταναλωτές να υποχρεούνται να παρέχουν στοιχεία νια την ηλικία και τηνταυτότητά τους, τα οποία θα επαληθεύουν οι φορείς εκμετάλλευσης. Αυτό θα δώσει επίσης τη δυνατότητα στους φορείς εκμετάλλευσης να καταγράφουν τη συμπεριφορά του παίκτη και να κρούουν τον κώδωνα κινδύνου όταν χρειάζεται.
Να προβλεφθεί συνεχής στήριξη των παικτών νια την πρόληψη προβλημάτων που συνδέονται με τα τυχερά παιχνίδια, μέσω της παροχής εργαλείων (όρια στα χρηματικά ποσά που παίζουν, προειδοποιήσεις νια τα ποσά που χάνουν ή κερδίζουν, διαλείμματα κατά το παίξιμο), ώστε να διατηρούν υπό έλεγχο το παιχνίδι τους.
Οι παίκτες να έχουν πρόσβαση σε ειδικές τηλεφωνικές γραμμές ώστε να μπο ρούν να ζητούν βοήθεια σχετικά με τη συμπεριφορά τους όταν παίζουν τυχερά παιχνίδια.
Η διαφήμιση και η χορηγία δεν πρέπει να περιέχουν αβάσιμες δηλώσεις σχετικά με τις πιθανότητες κέρδους, να ασκούν πίεση για συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια ή να υποδηλώνουν ότι τα τυχερά παιχνίδια επιλύουν κοινωνικά, επαγγελματικά, προσωπικά ή οικονομικά προβλήματα.

Η Κομισιόν καλεί τα κράτη-μέλη να την ενημερώσουν για τα μέτρα που έλαβαν σύμφωνα με τη σύσταση, εντός 18 μηνών από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα μέτρα που έλαβαν τα κράτημέλη 30 μήνες μετά τη δημοσίευση. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει επίσης να ορίσουν ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές που θα βοηθούν στην αποτελεσματική παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τη σύσταση.

Διαβάστε το άρθρο  "Σύσταση για προστασία από τα e-τυχερά παιχνίδια" στην πηγή ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Κατηγορία Διαδίκτυο
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014 11:46 Διαβάστηκε 1976 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΔιαδίκτυοΔιαδίκτυοΣύσταση για προστασία από τα e-τυχερά παιχνίδια Top of Page